Kako spremate bundevu? Imate li koji fini recept?
Kako spremate bundevu? Imate li koji fini recept?
Za dijete ili odrasle?
Mii samo skuham u vodi
Sebi:
Skuham komadiće- kockice bundeve u mlijeku- gotovo za 10ak min, a meni mljac- još uz mrvicu šećera kojeg mi ne bi trebalo- npr. za večeru ili doručak
Rižoto od poriluka i bundeve
jedno 6 poriluka narezati na kolutiće (i bijelo i zeleno), malo staviti na ulje, dodati rižu i zaliti vodom, ako treba doljevati vode, 15 ak minuta prije nego je gotovo staviti kokice bundeve
Ja stavljam smeđu rižu pa to traje nekih sat vremena, znači nakon jedno 45 min stavim kockice bundeve
Možeš u rižoto staviti i meso- prvo poriluk na ulje pa mljeveno meso ili kockice piletine ili puretine, pa rižu, pa pred kraj bundevu
Posoliš ili malo vegete po želji
Juha od bundeve
U tome nisam baš stručnjak
Uglavnom, jedan poriluk narezati sitno kao rezance, staviti na ulje, dodati naribane mrkve- jedno 2-3, pa bundeve na kockice... Na kraju maslinovog ulja
Pečena bundeva
U pećnicu staviti polovice bundeve ili četvrtine ili kriške...
Čekati sat- dva dok se ispeče
Ovo ne volim jer treba poslije i očistiti pećnicu
Juha od bundeve (za cca 3-4) osobe
pola velikog poriluka (bijeli dio, da ne oboji juhu u zeleno)
1 veći krumpir
komad bundeve 250-300gr
Na masti ili ulju (tko hoće može na maslinovom) izdinstati malo nasjeckani poriluk, dodati krumpit i bundevu narezane na kockice, malo prodinstati, dodati vode, posoliti, popapriti.
Kuhat dok ne omekša i smiksati štapnim mikserom u kašu.Dodati vode do željene gustoće, još malo prokuhati, dotjerati ukus i ja na kraju stavim kockicu putra. Može se unutra staviti malo kuhane riže, paštice ili prepržene kockice kruha. Na tanjuru stavimo malo kiselog vrhnja.
Nama je jako fina, juha od bundeve, najbolja na svijetu jer je mačak bundevu rezao, vjeverica kuhačom mješala, a patak stavio soli taman koliko treba.
Radimo i muffine od bundeve, recept imaš na coolinarki, ili pomješam bundevu sa sirom ili ribanom jabukom i smotam u štrudlu.
Jednom sam radila štrudlu od sam bundeve, nije loše, ali obavezno staviti sok od limuna da malo ublaži bundevasti okus.
slava prvotno napisa
Zaboravihi ja isto. Ali nekako se podrazumijeva da ju stavim u tepsiju, nadam se da nitko neće probati bez tepsije
Svejedno ja ne volim koristiti pećnicu za ništa jer se sva zašprica, a to mi se ne da čistiti
Više volim sve kuhano
A i navikla uz djecu raditi samo kuhana jela...
Jel pod pojmom "bundeva" mislite na onu finu slatku, narančastu bundevu, što se još zove i turkinja? :?
PITa SA BUNDEVAMA
(kaloricno, ali ukusno)
Pravi se od tankih kora. Izrenda se bundeva( sto bas i je lako). Izdvojis dve kore pa redjas bunedvu , kasiku secera, mleveni keks, mlevene orahe. Urolas i redjas u podmazan pleh.
peces oko 30-takk minuta na 200 stepeni
Da, baš ta. Bundeva, znana kao turkinjaJel pod pojmom "bundeva" mislite na onu finu slatku, narančastu bundevu, što se još zove i turkinja?
A ima i hokaido- mala crvena- od nje je super juha
A sad kad čitam svoje recepte.Bolje da šutim i ne dijelim više savjete i recepte. Ja nisam baš tip za mjere. Ja sve "odokativno". Pričam kao da pričam svojoj baki koja kuha 60 godina pa onak malo ovog, malo onog- vidiš koliko bi trebalo... neke stvari se podrazumijevaju
Sjetila sam se jedne priče. Oženili se muž i žena i muž ode na posao, a žena išla kuhati ručak. Lijepo uzela kuharicu i sve napravi kako treba i stoji to na peći, stoji, stoji i nikad da se skuha... Dođe muž s posla i pita što ima za ručak. Ona se žali kako je napravila sve što piše u kuharici i već satima kuha, a jelo se neće skuhati. Na kraju on pita: A jesi naložila vatru? Ona: Pa nije pisalo u kuharicu da moram![]()
Meni su i turkinja i hokaido najbolje samo jednostavno pečene u pećnici.
BTW, ako kome treba sjeme hokaido bundeve, rado ću poslati.
Da, ja sam mislila na turkinju, tako ju i zovem, narnčasta, slatka, mljac.....
mina prvotno napisa
Dobra priča!
Ja sam totalni početnik u korištenju bundeva, ne znam ni koje vrste postoje, ja sam kupila neku narančastu duguljastog oblika :? koja je to vrsta, nemam pojma?!
Jučer sam je spremala s prosom i ispalo je super![]()
RIŽOTO OD BUNDEVE
Na maslinovom ulju prodinstati luk, dodati malo kopra (suhog), i na sitne kockice narezanu bundevu. Malo vode i dinstati dok ne omekša bundeva. Paralelno skuhati rižu (bilo koju, može i integralnu, ali onda ju staviti ranije kuhati jer ovo drugo bude brzo gotovo).
Kad je bundeva omekšala doliti vrhnje za kuhanje (može i sojino). Onda to sve izmješati sa skuhanom rižom, posoliti.
Poslužiti parmezan uz to!!
![]()
Probala sam raditi muffine sa bundevom i nisam bila nešto oduševljena.
Imam pun zamrzivač pečene bundeve pa samo napravim njoke...
Evo linka sa puno dobrih recepata
LINK
Toplo preporučam zelene rezance sa bundevom, recept White Musk.
anchie76 editirala predugacak link
A da meni neko objasni kako cu razlikovati vrste bundeva? Moje znanje o bundevama se svodi na kupovanje spica u ducanu!![]()
Bojim se da ti ja ne mogu pomoći.
Moja mama ih sadi i imamo samo jednu vrstu, velike narančaste bundeve slatkog mesa
Da, i mene ovo zanima? Gdje ste bundevoznalci?bebelina prvotno napisa
Evo što sam uspjela naći na net-u
http://www.cro-web.com/zdravlje/index1.php3?newsid=119
Vrste - Sorte
Vrste bundeva se ubrajaju kao najstarije kulture u svijetu. Mnogobrojni arheološki nalazi u Peruu i Meksiku svjedoče o tome da su ih stari američki narodi poznavali već prije 4000 godina, iako su kemijska ispitivanja sastava bundeve obavljena dosta kasno (1935. god.).
Veliko genetsko bogatstvo bundeva omogućava raznovrsne oblike njihovog iskorištenja, a zbog široke prilagodljivosti ekološkim uvjetima one su rasprostranjene po cijelom svijetu. U rod Cucurbitacea ili bundeva se ubraja više uzgojnih i divljih vrsta. Četiri su od ekonomskog značenja:
- Cucurbita pepo L. – obična bundeva (tu je i uljna bundeva)
- Cucurbita maxima (Duch. ex Lam.) – tikva
- Cucurbita moshata (Duch. ex Lam.) – muskatna tikva
- Cucurbita ficifilia Bouche – smokvolisna tikva
U Hrvatskoj je najviše rasprostranjena obična bundeva, približno 90%. Zatim tikva, dok ostale vrste, naročito C. ficofilia uzgaja se vrlo rijetko. Divljih i korovskih bundeva kod nas nema.
Ono što je bitno za nas da imamo običnu i uljnu bundevu (za grickanje i ulje), bundevu za pećenje tzv. turkinja (mesirača ili račanka), neizostavna hokaido bundeva (najviše prisutna u prehrani zapadnoeuropskih zemalja) i povrtna tikvica (vrlo zastupljena i na našem stolu u obliku tzv. bućnice).
Fino varivo od buče:
Izdinstati luk, dodati naribanu buču, crvenu leću i proso. Pred kraj kuhanja dodati sok od paradajza ili pelate...začini po želji. mljac
To bi bila muškatna tikva.Rhea prvotno napisa
Ja povremeno kupim bundevu u Metrou, piše na njoj nešto kao butter pumpkin, nisam sigurna, duguljasta je, manje više valjak, narančasta, jako je fina, oko 1,5kg teška. Pečem ju u pećnici oko sat i pol. Prepolovim, izvadim sjemenke, polijem sokom od naranče i stavim u duboku tepsiju koju prekrijem staniolom. Meso ostane mekano, bude puno soka koji se može upotrijebiti za kojekakve umake, a pećnica ostane čista. Beba to obožava! To je bilo jedno od prvih stvari koje je jela i odmah joj se svidjelo!
To je muškatna tikva i preporuča se za početak dohrane...i mi smo tak počeli.marija nova prvotno napisa
našla sam ovu temu, stara je a ja imam par pitanja...
dohrana nam počinje za mjesec, dva a ja sam totalna truba za povrće (...mislim ja jednostavno ne jedem povrće) i sad me zanima di se kupuju te bundeve? kak točno izgledaju (imate sliku)? :?
(mame koje kupujete kod Severa jel ih oni imaju?)
kako ste ih pripremile prvi put za bebu, kuhano, u pečnici,smrvljeno sa vilicom, smiksano u kašicu?
Evo ti slika:
LINK
Pazi, ta bundeva je jako suha i lijepi se za nepce i ždrijelo.
Ako je daješ bebi, razrijedi je vodom/svojim mlijekom/adaptiranim mlijekom.
Možda je bolje krenuti sa tikvicom, onom zelenom...
anchie76 editirala predugacak link
tnx apricot.
pod tikvica misliš na onu normalnu, malu,zelenu (ja ju jedino jedem sa roštilja) ili? Već vidim da će mi to povrće biti najgori dio dohrane![]()
(morat ću promijenit i svoje prehrambene navike)
da, to.
http://tippinthescales.files.wordpre...7/zucchini.jpg
malo prokuhaš i izgniječiš vilicom.
možeš oguliti, ali i ne moraš (pazi onda da je neoštećene kore)
podižem za tinu![]()
Nekidan sam radio bundevu s balzamičnim octom.
Dakle jednostavno:
glo-glo-glo maslinovog ulja iz boce (bez mjerenja - tri put je reklo "glo")
glo-glo-glo balzamičnog octa, onog jeftinog
pola kile bundeve narezane na 1cm^3 kockice iz zamrzivača
kuha se dok se ocat ne odsmrdi (smrdi gadno, treba dobra ventilacija)
natrpa se začine
Dakle, nešto tako fino nisam očekivao od ove kombinacije. Boja je smeđa (od balzamičnog octa), ali je okus nešto posebno.
bundevu kupujem u bio i bio, narežem je na komadiće stavim na maslinovo ulje i miješam 10ak min, nakon toga dodam brokulu, zalijem vodom, dodam malo povrtne kocke i soli te paštu i ručak za mog beb :D ača je gotov, a on to obožava :D
Ja imam svoje domaće uzgojene bio bundeve (hokaido i buternut). Hokaido načešće koristim za juhe, lasagne i kolače, a buternut poham ili radim njoke.