Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: Bundeva

  1. #1
    Rhea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    752

    Početno Bundeva

    Kako spremate bundevu? Imate li koji fini recept?

  2. #2
    bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    1,609

    Početno

    A kako znas koju kupiti? :?

  3. #3

    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    776

    Početno

    Za dijete ili odrasle?

    Mii samo skuham u vodi

    Sebi:
    Skuham komadiće- kockice bundeve u mlijeku- gotovo za 10ak min, a meni mljac- još uz mrvicu šećera kojeg mi ne bi trebalo- npr. za večeru ili doručak

    Rižoto od poriluka i bundeve

    jedno 6 poriluka narezati na kolutiće (i bijelo i zeleno), malo staviti na ulje, dodati rižu i zaliti vodom, ako treba doljevati vode, 15 ak minuta prije nego je gotovo staviti kokice bundeve
    Ja stavljam smeđu rižu pa to traje nekih sat vremena, znači nakon jedno 45 min stavim kockice bundeve

    Možeš u rižoto staviti i meso- prvo poriluk na ulje pa mljeveno meso ili kockice piletine ili puretine, pa rižu, pa pred kraj bundevu

    Posoliš ili malo vegete po želji



    Juha od bundeve
    U tome nisam baš stručnjak

    Uglavnom, jedan poriluk narezati sitno kao rezance, staviti na ulje, dodati naribane mrkve- jedno 2-3, pa bundeve na kockice... Na kraju maslinovog ulja


    Pečena bundeva
    U pećnicu staviti polovice bundeve ili četvrtine ili kriške...
    Čekati sat- dva dok se ispeče
    Ovo ne volim jer treba poslije i očistiti pećnicu

  4. #4
    slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Postovi
    890

    Početno

    Citiraj mina prvotno napisa
    Za dijete ili odrasle?
    Pečena bundeva
    U pećnicu staviti polovice bundeve ili četvrtine ili kriške...
    Čekati sat- dva dok se ispeče
    Ovo ne volim jer treba poslije i očistiti pećnicu
    Ja ju pečem na tepsiji

  5. #5
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Juha od bundeve (za cca 3-4) osobe
    pola velikog poriluka (bijeli dio, da ne oboji juhu u zeleno)
    1 veći krumpir
    komad bundeve 250-300gr

    Na masti ili ulju (tko hoće može na maslinovom) izdinstati malo nasjeckani poriluk, dodati krumpit i bundevu narezane na kockice, malo prodinstati, dodati vode, posoliti, popapriti.
    Kuhat dok ne omekša i smiksati štapnim mikserom u kašu.Dodati vode do željene gustoće, još malo prokuhati, dotjerati ukus i ja na kraju stavim kockicu putra. Može se unutra staviti malo kuhane riže, paštice ili prepržene kockice kruha. Na tanjuru stavimo malo kiselog vrhnja.
    Nama je jako fina, juha od bundeve, najbolja na svijetu jer je mačak bundevu rezao, vjeverica kuhačom mješala, a patak stavio soli taman koliko treba.

    Radimo i muffine od bundeve, recept imaš na coolinarki, ili pomješam bundevu sa sirom ili ribanom jabukom i smotam u štrudlu.
    Jednom sam radila štrudlu od sam bundeve, nije loše, ali obavezno staviti sok od limuna da malo ublaži bundevasti okus.

  6. #6

    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    776

    Početno

    Citiraj slava prvotno napisa
    mina (napisa):

    Pečena bundeva
    U pećnicu staviti polovice bundeve ili četvrtine ili kriške...
    Čekati sat- dva dok se ispeče
    Ovo ne volim jer treba poslije i očistiti pećnicu


    Ja ju pečem na tepsiji

    Zaboravih i ja isto. Ali nekako se podrazumijeva da ju stavim u tepsiju, nadam se da nitko neće probati bez tepsije

    Svejedno ja ne volim koristiti pećnicu za ništa jer se sva zašprica, a to mi se ne da čistiti

    Više volim sve kuhano
    A i navikla uz djecu raditi samo kuhana jela...

  7. #7
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Jel pod pojmom "bundeva" mislite na onu finu slatku, narančastu bundevu, što se još zove i turkinja? :?

  8. #8

  9. #9

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Lokacija
    Backa Palanka
    Postovi
    129

    Početno

    PITa SA BUNDEVAMA
    (kaloricno, ali ukusno)

    Pravi se od tankih kora. Izrenda se bundeva( sto bas i je lako). Izdvojis dve kore pa redjas bunedvu , kasiku secera, mleveni keks, mlevene orahe. Urolas i redjas u podmazan pleh.
    peces oko 30-takk minuta na 200 stepeni

  10. #10

    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    776

    Početno

    Jel pod pojmom "bundeva" mislite na onu finu slatku, narančastu bundevu, što se još zove i turkinja?
    Da, baš ta. Bundeva, znana kao turkinja

    A ima i hokaido- mala crvena- od nje je super juha




    A sad kad čitam svoje recepte. Bolje da šutim i ne dijelim više savjete i recepte. Ja nisam baš tip za mjere. Ja sve "odokativno". Pričam kao da pričam svojoj baki koja kuha 60 godina pa onak malo ovog, malo onog- vidiš koliko bi trebalo... neke stvari se podrazumijevaju



    Sjetila sam se jedne priče. Oženili se muž i žena i muž ode na posao, a žena išla kuhati ručak. Lijepo uzela kuharicu i sve napravi kako treba i stoji to na peći, stoji, stoji i nikad da se skuha... Dođe muž s posla i pita što ima za ručak. Ona se žali kako je napravila sve što piše u kuharici i već satima kuha, a jelo se neće skuhati. Na kraju on pita: A jesi naložila vatru? Ona: Pa nije pisalo u kuharicu da moram

  11. #11
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Meni su i turkinja i hokaido najbolje samo jednostavno pečene u pećnici.
    BTW, ako kome treba sjeme hokaido bundeve, rado ću poslati .

  12. #12
    slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Postovi
    890

    Početno

    Da, ja sam mislila na turkinju, tako ju i zovem, narnčasta, slatka, mljac.....

  13. #13
    Rhea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    752

    Početno

    Citiraj mina prvotno napisa
    Sjetila sam se jedne priče. Oženili se muž i žena i muž ode na posao, a žena išla kuhati ručak. Lijepo uzela kuharicu i sve napravi kako treba i stoji to na peći, stoji, stoji i nikad da se skuha... Dođe muž s posla i pita što ima za ručak. Ona se žali kako je napravila sve što piše u kuharici i već satima kuha, a jelo se neće skuhati. Na kraju on pita: A jesi naložila vatru? Ona: Pa nije pisalo u kuharicu da moram
    Dobra priča!

    Ja sam totalni početnik u korištenju bundeva, ne znam ni koje vrste postoje, ja sam kupila neku narančastu duguljastog oblika :? koja je to vrsta, nemam pojma?!
    Jučer sam je spremala s prosom i ispalo je super

  14. #14
    slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Postovi
    890

    Početno

    Ma bitan je rezultat

  15. #15
    kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Lokacija
    Pula
    Postovi
    1,821

    Početno

    RIŽOTO OD BUNDEVE

    Na maslinovom ulju prodinstati luk, dodati malo kopra (suhog), i na sitne kockice narezanu bundevu. Malo vode i dinstati dok ne omekša bundeva. Paralelno skuhati rižu (bilo koju, može i integralnu, ali onda ju staviti ranije kuhati jer ovo drugo bude brzo gotovo).
    Kad je bundeva omekšala doliti vrhnje za kuhanje (može i sojino). Onda to sve izmješati sa skuhanom rižom, posoliti.
    Poslužiti parmezan uz to!!


  16. #16

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Zaprešić
    Postovi
    1,609

    Početno

    Probala sam raditi muffine sa bundevom i nisam bila nešto oduševljena.
    Imam pun zamrzivač pečene bundeve pa samo napravim njoke...

    Evo linka sa puno dobrih recepata


    LINK

    Toplo preporučam zelene rezance sa bundevom, recept White Musk.


    anchie76 editirala predugacak link

  17. #17
    bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    1,609

    Početno

    A da meni neko objasni kako cu razlikovati vrste bundeva? Moje znanje o bundevama se svodi na kupovanje spica u ducanu!

  18. #18

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Zaprešić
    Postovi
    1,609

    Početno

    Bojim se da ti ja ne mogu pomoći .
    Moja mama ih sadi i imamo samo jednu vrstu, velike narančaste bundeve slatkog mesa

  19. #19
    Rhea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    752

    Početno

    Citiraj bebelina prvotno napisa
    A da meni neko objasni kako cu razlikovati vrste bundeva? Moje znanje o bundevama se svodi na kupovanje spica u ducanu!
    Da, i mene ovo zanima? Gdje ste bundevoznalci?

  20. #20

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Zaprešić
    Postovi
    1,609

    Početno

    Evo što sam uspjela naći na net-u

    http://www.cro-web.com/zdravlje/index1.php3?newsid=119

    Vrste - Sorte



    Vrste bundeva se ubrajaju kao najstarije kulture u svijetu. Mnogobrojni arheološki nalazi u Peruu i Meksiku svjedoče o tome da su ih stari američki narodi poznavali već prije 4000 godina, iako su kemijska ispitivanja sastava bundeve obavljena dosta kasno (1935. god.).
    Veliko genetsko bogatstvo bundeva omogućava raznovrsne oblike njihovog iskorištenja, a zbog široke prilagodljivosti ekološkim uvjetima one su rasprostranjene po cijelom svijetu. U rod Cucurbitacea ili bundeva se ubraja više uzgojnih i divljih vrsta. Četiri su od ekonomskog značenja:

    - Cucurbita pepo L. – obična bundeva (tu je i uljna bundeva)

    - Cucurbita maxima (Duch. ex Lam.) – tikva

    - Cucurbita moshata (Duch. ex Lam.) – muskatna tikva

    - Cucurbita ficifilia Bouche – smokvolisna tikva

    U Hrvatskoj je najviše rasprostranjena obična bundeva, približno 90%. Zatim tikva, dok ostale vrste, naročito C. ficofilia uzgaja se vrlo rijetko. Divljih i korovskih bundeva kod nas nema.
    Ono što je bitno za nas da imamo običnu i uljnu bundevu (za grickanje i ulje), bundevu za pećenje tzv. turkinja (mesirača ili račanka), neizostavna hokaido bundeva (najviše prisutna u prehrani zapadnoeuropskih zemalja) i povrtna tikvica (vrlo zastupljena i na našem stolu u obliku tzv. bućnice).

  21. #21
    Leelee avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    Agram
    Postovi
    228

    Početno

    Fino varivo od buče:
    Izdinstati luk, dodati naribanu buču, crvenu leću i proso. Pred kraj kuhanja dodati sok od paradajza ili pelate...začini po želji. mljac
    Citiraj Rhea prvotno napisa
    Ja sam totalni početnik u korištenju bundeva, ne znam ni koje vrste postoje, ja sam kupila neku narančastu duguljastog oblika koja je to vrsta, nemam pojma?!
    To bi bila muškatna tikva.

  22. #22
    marija nova

    Početno

    Ja povremeno kupim bundevu u Metrou, piše na njoj nešto kao butter pumpkin, nisam sigurna, duguljasta je, manje više valjak, narančasta, jako je fina, oko 1,5kg teška. Pečem ju u pećnici oko sat i pol. Prepolovim, izvadim sjemenke, polijem sokom od naranče i stavim u duboku tepsiju koju prekrijem staniolom. Meso ostane mekano, bude puno soka koji se može upotrijebiti za kojekakve umake, a pećnica ostane čista. Beba to obožava! To je bilo jedno od prvih stvari koje je jela i odmah joj se svidjelo!

  23. #23
    Leelee avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    Agram
    Postovi
    228

    Početno

    Citiraj marija nova prvotno napisa
    butter pumpkin
    To je muškatna tikva i preporuča se za početak dohrane...i mi smo tak počeli.

  24. #24
    Leeeaaa avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    252

    Početno

    našla sam ovu temu, stara je a ja imam par pitanja...

    dohrana nam počinje za mjesec, dva a ja sam totalna truba za povrće ( ...mislim ja jednostavno ne jedem povrće) i sad me zanima di se kupuju te bundeve? kak točno izgledaju (imate sliku)? :? (mame koje kupujete kod Severa jel ih oni imaju?)
    kako ste ih pripremile prvi put za bebu, kuhano, u pečnici,smrvljeno sa vilicom, smiksano u kašicu?

  25. #25
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Evo ti slika:

    LINK

    Pazi, ta bundeva je jako suha i lijepi se za nepce i ždrijelo.
    Ako je daješ bebi, razrijedi je vodom/svojim mlijekom/adaptiranim mlijekom.

    Možda je bolje krenuti sa tikvicom, onom zelenom...

    anchie76 editirala predugacak link

  26. #26
    Leeeaaa avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    252

    Početno

    tnx apricot.

    pod tikvica misliš na onu normalnu, malu,zelenu (ja ju jedino jedem sa roštilja) ili? Već vidim da će mi to povrće biti najgori dio dohrane
    (morat ću promijenit i svoje prehrambene navike)

  27. #27
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    da, to.
    http://tippinthescales.files.wordpre...7/zucchini.jpg

    malo prokuhaš i izgniječiš vilicom.
    možeš oguliti, ali i ne moraš (pazi onda da je neoštećene kore)

  28. #28
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    podižem za tinu

  29. #29
    tina1975 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Subotica
    Postovi
    316

    Početno

    hvala apricot

  30. #30
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Nekidan sam radio bundevu s balzamičnim octom.
    Dakle jednostavno:
    glo-glo-glo maslinovog ulja iz boce (bez mjerenja - tri put je reklo "glo")
    glo-glo-glo balzamičnog octa, onog jeftinog
    pola kile bundeve narezane na 1cm^3 kockice iz zamrzivača
    kuha se dok se ocat ne odsmrdi (smrdi gadno, treba dobra ventilacija)
    natrpa se začine

    Dakle, nešto tako fino nisam očekivao od ove kombinacije. Boja je smeđa (od balzamičnog octa), ali je okus nešto posebno.

  31. #31
    valchy avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009
    Lokacija
    rijeka
    Postovi
    95

    Početno

    bundevu kupujem u bio i bio, narežem je na komadiće stavim na maslinovo ulje i miješam 10ak min, nakon toga dodam brokulu, zalijem vodom, dodam malo povrtne kocke i soli te paštu i ručak za mog beb :D ača je gotov, a on to obožava :D

  32. #32

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Velika Gorica
    Postovi
    485

    Početno

    Ja imam svoje domaće uzgojene bio bundeve (hokaido i buternut). Hokaido načešće koristim za juhe, lasagne i kolače, a buternut poham ili radim njoke.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •