Stalno imam osjećaj da nešto propuštam. Osjećam da zanemarujem dijete od samog rođenja. Kao da sam mu zla maćeha a ne majka. U bolnici sam bila zaokupljena funkcioniranjem vlastitog tijela. Iz nje sam izašla pokrpana i polufunkcionirajuća. Mislim da me puknuo baby blues. Stalno mi se plakalo. S. nikako da se prihvati pošteno sisanja. Sve se hvatao bradavice zadajući mi bol i neugodu. Na kraju sam odustala od dojenja. Izgubila sam volju. Nije mi ga se dalo niti presvlačiti. Svaka bi normalna majka, čim joj se ukaže prva prilika, razmotala svoje dijete da mu se divi. Meni se to uopće nije dalo. Na kraju je S. dobio pelenski osip kojeg smo rješavali više od tri tjedna. Zaboravila bi mu pravovremeno pripremiti hranu pa sam slušala njegov neutješan plač. Dok sam grijala pa hladila vodu i na kraju smućkala mlijeko prošlo je 10ak minuta. Za to mu vrijeme nisam mogla niti sisom pružiti utjehu. Ubrzo nakon toga me spopala želja za još jednim djetetom. Kao da želim novu priliku da se dokažem i popravim učinjeno. Čini mi se da me tijelo izdaje u pogledu majčinstva. Dobar sam inkubator, ali mi ništa drugo ne polazi za rukom. Niti sam dobra u rađanju niti u dojenju. Bila bi dobra surogat majka. Ma čak niti to!
Tek sada, nakon mjesec i pol, počinjem osjećati neku povezanost s tim bićem koje sam donijela na svijet. Nakon što mi se prvi put svjesno nasmiješio, sa svojih 40 dana, u meni se nešto pokrenulo. Neku noć sam ga, kada se gladan probudio, stavila u krevet pored sebe. Najeo se i zaspao. Probudio se prije mene i promatrao me u tišini. Mlatarao je rukama pa sam otvorila oči i ugledala ga kako mi se veselo smije. Meni koja ga zanemarujem! Pa gdje će mi duša?
Poljuljana mi je vjera u primarnu zadaću i smisao vlastitog postojanja. Nisam sposobna na svijet donijeti novi život a da to na meni ne ostavi trajni trag. Prvi put je to bila struma, a sada ruptura anusa. Doživjela sam to kao poraz. Pogotovo ovo posljednje iskustvo jer me totalno izbacilo iz tračnica. Prvi sam put barem uspjela dojiti. Sjećam se da sam se tada osjećala ushićeno kao da nitko nikada prije mene nije rodio niti će se to ikome desiti nakon mene. Ovaj sam put ostala prazna, tupa, bezosjećajna. Trebalo mi je vremena da prizovem emocije i počnem osjećati bliskost s bićem koje sam 9 mjeseci nosila u tobolcu. Tada sam mu se silno veselila. Znala sam sjesti pred ogledalo i diviti se toj ljepoti što raste u meni. Najradije bih ga vratila u svoju unutrašnjost. Da postoji opcija ”undo” to bih i učinila. Izbrisala sve loše i krenula iz početka.
”Nemojte paničariti niti se osjećati krivom ako se smjesta ne zaljubite u svoju bebu. Svakoj vezi treba vremena i napora da se izgradi i očvrsne, a veza između majke i djeteta nije nimalo drugačija.”
Imajte ovo na umu!