Results 1 to 25 of 25

Thread: Gripa? Ne, mononukleoza!

Default Gripa? Ne, mononukleoza!

mm ima sljedeće simptome:

prije dvanaestak dana počeo je osjećati umor i bezvoljnost predvečer. prije deset dana počeo si je mjeriti temperaturu koja bi predvečer porasla na 37.2 do 37.5.

prije tjedan dana umor, bol u kostima i mišićima, povremena blaga glavobolja i ista, ne pretjerano visoka temperatura, ali cijeli dan.

u srijedu, dakle prije 5 dana, otišao je na pregled svojoj liječnici opće prakse. čekajući na pregled, temperatura mu je skočila na 38.5. liječnica ga poslala da izvadi krv, prekontrolira urin i na rtg pluća.

leukociti su mu bili neznatno povišeni, na desnom plućnom krilu pronašli su mu blagi bronhitis.

liječnica mu dijagnosticirala bronhitis i gripu, dobio fluikamin za iskašljavanje (iako nije uopće kašljao) i antibiotik makcin.

do danas mu je, po doktorici, trebalo biti bolje, ali priča s umorom i stalno tinjajućom temperaturom, osim kad uzme voltaren koji mu i smanjuje bol u kostima i mišićima, nikako da prestane.

limfni čvorovi mu nisu natečeni, grlo mu nije upaljeno. kad duboko udahne, kaže da osjeća pritisak u prsima.

je li netko od vas ili vaših ovih dana imao slične simptome i mogu li se svesti pod gripu?

mm bi išao na dodatne preglede, ali ni on ni ja nemamo ideju kome. ne da mu se trošiti vrijeme po domovima zdravlja i bolnicama, imate li kojeg privatnika za preporučiti? i koje specijalizacije - internist, pulmolog..?

Ako i je gripa, nešto je već bilo prije nje.

ako moderator hoće, može ovaj topic preimenovati u: mononukleoza. nakon pretraga u zaraznoj, to je definitivno.
    antibiotike za bronhitis mm je pio bez veze, a jedni od njih su sadržavali supstancu koja još pogoršava mononukleozu.
    uglavnom, klasika hrvatskog zdravstva.
    kaže doktor da ju je najvjerojatnije pokupio od mene i bebača jer da devedeset posto trudnica ima taj virus, ali da ima i antitjela. ja više od pola godine nisam trudnica, ali valjda još uvijek i ja i vito možemo nekoga zaraziti :?
    je li netko čuo za to? pa kak onda ostali muževi nisu pobrali mononukleozu?
    imate li uopće iskustva s tom boleštinom?
    mm danas odmah otišao kod homeopatice po neke, navodno učinkovite remidije. i dalje je mrtav umoran, sve ga boli i ima temperaturu. jedino što više ne hoda po kući s maskom na licu.

cvijetak's Avatar

Želim vam brzo ozdravljenje. Malo mi se čini čudno to doktorovo objašnjenje, no moram priznati da sam se malo zabrinula jer moj dragi zadnjih par tjedana stalno osjeća umor, boli ga glava i bezvoljan je. Temperaturu nismo mjerili :/

6,841

Ja imam antitijela, navodno sam preboljela mononukleozu, ali nisam nikad imala kliničku sliku bolesti (čak ni neku jaču gripu ili prehladu). Navodno sam je "prehodala" :/ .

Evo malo sam promijenila naslov.
    A ovo s trudnicama mi je stvarno :?
    kaže doktor da ju je najvjerojatnije pokupio od mene i bebača jer da devedeset posto trudnica ima taj virus, ali da ima i antitjela.
    Prije će biti da ju je pokupio od loše opranog posuđa u kafiću ili kantini. Glavni put prijenosa je slina, zato se i zove "bolest poljupca".

ina33's Avatar

Da, imale i ja i sestra u studenstkoj dobi. Da - zove se "kissing desease" jer se tako širi - slinom. Mislim da smo sisterica i ja dobile jedna od druge preko šminke ili labela. Naši simptomi su bili - blago povišena temperatura (oko 37 se vrtilo), povećani limfni čvorovi (ispod vilice), nakon malo duljih napora (tipa polusatno šetanje) težina ispod desne strane rebara (di je jetra), ali to se najjednoznačnije vidjelo preko povišenih jetrenih proba (monociti i ostale jetrene probe). Bili 15-20 dana na mirovanju (ležanje, ne napori), pile puno vitamina C, mora se jesti dijetalno (nemasno, povrće - tipa palačinke doslovno s kapi ulja itd.). I još smo Dalmatinke, a ta dijeta je bila turbo dalmatinska dijetalna. Meni su se jetrene probe spustile nakon tih 15 dana, sestra je to lagano vukla još godinu dana i ostali su joj problemi s jetrom (ali ovo je vrlo netipično, očito ona ima osjetljiviju jetru).

ina33's Avatar

I samo da te utješim - nema šanse da bi mi je moja opće prakse bila dijagnosticirala, jer mi se podsmjehivala kad sam je tražila jetrene probe jer da imam povećanu temperaturu 37 tjedan dana. Dala mi je samo zato jer mi je sestra upravo imala mononukleozu i ušokirala se kad je skužila da sam ipak bila u pravu. Dakle - ja sam došla ciljano, molim vas dajte mi uputnicu za vađenje jetrenih proba iz krvi jer se bojim da imam mononukleozu. Nemoj se bojati, nije to tako baš strašna bolest, ali se treba pridržavati tih uputa dok se jetrene probe ne vrate u normalu.

ina33's Avatar

Nas je liječio dr. Bradarić u tad Općoj bolnici Split, mislim da je on infektolog.

ima li neko iskustva da mu je dete imalo mononukleozu?

S. vec nekoliko dana ima visoku temperaturu (koja je isla i preko 40C) koja je juce pala na 37,5 a danas opet 39,6. Sadrzaj leukocita je malo veci pa smo krenuli i sa antibioticima a doktorka je rekla ako se ponovi visoka temperatura, da uradimo i analizu urina. Moze li se iz analize urina otkriti eventualna zarazenost munonukleozom?
    Naime, jedna nasa mala rodjaka je imala mononukleozu u ja sam imala kontakta sa njnom mamom, dolazila je kod nas dok nisu ni znali da je mala bolesna. :/ Sad se plasim da nismo sta pokupili od nje, jer je S. pre ovih visokih teperatura, 3 nedelje u nazad imao nesto povisenu temperaturu i dosta sekreta u nosu, kao i smanjen apetit.
    kolika je inkubacija? Na koje pretrage da ga vodim? (trenutno cekam da se sakupi urin, pa nosim u laboratoriju)
    Sa pedijatricom smo pricali, ona "misli" da nema sanse da se se S. inficirao od tih nasih rodjaka.

zaboravih, koliki je period inkubacije?

Iva's Avatar

Inkubacija je od 4-6 tjedana.

MM je imao mononukleozu oko G. prvog rođendana. U principu je imao simptome slične prehladi ali i povišenu temperaturu, na sreću je njegov dr. odmah posumnjao pa je isti dan završio u zaraznoj gdje su mu dijagnosticirali mono.

Uglavnom bio je 6 tjedana doma na bolovanju, dijeti i mirovanju. Izgubio je 10 kg (koje je naravno jako brzo vratio ), mi smo pazili da se ne ljubimo i da ne ljubi malog.

ina33's Avatar

Zaboravila sam koji je period inkubacije. Bilo je djece s mononukleozom, naravno, kod njih je u biti najveći problem (ako su mali) motivirati ih da miruju 15-tak dana i da jedu dijetalno. Jedino što će ti to jednoznačno pokazati su ti jetrene probe iz krvi, mislim da nema šanse da se to vidi iz urina, ili onako opće krvne slike tipa sedimentacija, leukociti itd.

Znači, to možeš jednoznačno utvrditi jedino vađenjem jetrenih probi iz krvi, a to su ti ove probe:

BILIRUBIN UKUPNI
    ALP
    AST
    ALT
    GGT

(ove jetrene probe sam prepisala iz usluga priv. laba u ZG-u).

Sjećam se da su nama tad (pred oko 15-tak godina) u ST-u vadili monocite, GGT, S-ALT i S-AST. Bili su višekratno povišeni, tipa nama je bilo i do 5 puta veće od normale.

Najbolje ti je ići izvadit te jetrene probe, jedino tako nećeš lutat. Ako ne možeš dobiti uputnicu, odi privatno izvaditi makar monocite AST, ALT i GGT, ma reci u labosu da sumnjaš na mononukleozu, već će ti oni znati što se vadi.

nelzi, inkubacija ti je 4-8 tjedana, a kod male djece često prolazi bez izraženih simptoma, tako da mislim da ti S. definitivno nema to.

ina33's Avatar

I ja isto mislim, jer temp. oko 40 nije baš tipična za mono, tu ti se vrti oko 37-37,5.

tu je temperaturu (varirala je do 38 ) imao pre nekih 15 dana, uz jako mnogo sekreta iz nosa pa je proslo.
    Ja sad pomisljam na sve zivo jer nikad kraja sa povisenom t. Nadam se da je "samo" grip i da ce proci uskoro.
    Hvala vam na odgovorima, jer stvarno sam sludjena preko svake mere.

Pouzdano se može dokazati samo pretragama na antitijela (IgM) na epstein-barr virus, ali obično postoje karakteristične promjene na limfocitima koje se vide na krvnom razmazu.

6,841

Quote Originally Posted by mamazika
    Pouzdano se može dokazati samo pretragama na antitijela (IgM) na epstein-barr virus, ali obično postoje karakteristične promjene na limfocitima koje se vide na krvnom razmazu.
    ... ili CMV, citomegalovirus, i on može uzrokovati mononukleozu.

ina33's Avatar

Vidiš, nisam to znala. Nama je dr. Bradarić, splitski infektolog, mislim da je sad ravnatelj KBC Split, uvijek tražio samo te jetrene probe, nije nas slao, koliko se sjećam, na te druge pretrage (epstein-barr i CMV).

Quote Originally Posted by mamazika
    Evo malo sam promijenila naslov.
    A ovo s trudnicama mi je stvarno :?
    kaže doktor da ju je najvjerojatnije pokupio od mene i bebača jer da devedeset posto trudnica ima taj virus, ali da ima i antitjela.
    Prije će biti da ju je pokupio od loše opranog posuđa u kafiću ili kantini. Glavni put prijenosa je slina, zato se i zove "bolest poljupca".
    Dr. je vjerojatno mislio na CMV monunkleozu, a ne EBV (bolest poljupca).

Quote Originally Posted by bibai

Dr. je vjerojatno mislio na CMV monunkleozu, a ne EBV (bolest poljupca).
    mm-u su rekli da će za 10-ak dana znati rezultate testa na jedan od ova dva virusa, no da sumnjaju na CMV.

bibai, znači li tvoj post da se CMV širi na druge načine, a ne slinom?

Amelie32's Avatar

AnadelVito jesu li gotovi nalazi ?

gotovi su, ima cmv virus. krvna slika mu je malo bolja, kontrola za 2-3 tjedna kad bi, kakti, trebao biti zdrav - a možda i ne.
    on se osjeća bolje, iako tu i tamo još zna imati temperaturu, max 37,5.

još je jednom pitao za trudnice-nositeljice klica, i ista dr-ica kao i prošli put mu je rekla da su trudnice, dojilje i dojenčad prenositelji virusa ako su mononukleozu preboljele nekad ranije u životu. u tom slučaju, za vrijeme trudnoće i prvih bebinih mjeseci, majke izlučuju klicu kroz vaginalni sekret i slinu. kako bebači kroz mlijeko dobivaju i antitijela (jer je mama preboljela mononukleozu) 100 posto su zaštićeni.

ja mononukleozu nisam imala :? , tako da i dalje ne vjerujem u tu teoriju.
    istina, postoji mogućnost da sam je, tko zna kad, pokupila i prehodala bez simptoma :shock:

Teica's Avatar

Uopće mi nije drago da dižem ovu temu, ali imala sam mononukleozu...

I bila pozitivna ina CMV i na Epstein-Barr i imam osjećaj da se još uvijek nisam do kraja oporavila.

Znam da kod djece prođe lakše i brže nego kod odraslih, a ja se sa svojom 41 godinom,

čini mi se, tako dugo oporavljam.

Kakva su vaša iskustva s oporavkom?

pitanje. kćer je imala infektivnu mononukleozu prije 2 god. Od tada joj dva puta godišnje kontroliram LDH. Javljaju joj se trenutno ponovno simptomi tipa umor glavobolja te temperatura. Recite dali se mononukleoza može vratiti ili je taj E-barr virus stalno u njoj? Te dali će stalno tako biti s njom? Hvala