U stvari zanima me šta zakon kaže i da li uopće postoji u slučaju da rastavljena majka želi ići po zamrznute embrije koji su nastali dok je još bila u braku.
Da li mi za to treba dozvola drugog roditelja ?
U stvari zanima me šta zakon kaže i da li uopće postoji u slučaju da rastavljena majka želi ići po zamrznute embrije koji su nastali dok je još bila u braku.
Da li mi za to treba dozvola drugog roditelja ?
Podižem!
Te stvari koliko ja znam uopće nisu regulirane zakonom jer je zakon iz 78. godine i ne predviđa uopće zamrzavanje embrija ni IVF postupak.
Nekako ljudski smatram da je bitno da se dogovoriš s bivšim mužem što ćete s embrijima pa da to čak i ovjerite kod bilježnika-napravite nekakav ugovor ili što već-makar nemam pojma zaista što se s tim postiže.
Drga mogućnost je da odeš po embrije i nikome ništa ne kažeš jer te sigurno neće ni pitati-nitko te ne legitimira u bolnici i ne traže vjenčani list.
Treće da se obratiš bioetičkom povjerenstvu u bolnici ako si želiš zakomlicirati život do kraja.
Ali ja ću ovo pitanje prenijeti još i Gost ! pa da vidimo što će ti ona reći.
Sjećam se jednog slučaja-mislim da je bio u SAD, ali zaista nisam sigurna kad je muže poginuo u prometnoj nesreći, a ostali su zamrznuti embriji i da su upravo zbog toga radili izmjenu regulative jer je žena htjela probati još jednom.
Ali toliko se malo sjećam konkretne situacije da ne mogu reći da je ova info pouzdana.
meni pada na pamet pitanje alimentacije ....
kako da se to regulira?
Pa vidite koja je to zavrzlama-ništa se ne regulira, odnosno nema Zakona.
Ovo je užasno komplicirana situacija.
I čak je dobro da je to ova žena pitala.
Zdrava pamet nam govori da ta žena ne bi smjela samo tako uzeti embrij ako nije postigla dogovor s bivšim mužem jer je u embriju 50% i njegovog genetskog materijala na kojeg on polaže pravo, a sukladno time i obaveze kao roditelj u slučaju da dođe do trudnoće i poroda djeteta.
Ja bi ovo dozvolila gledajući iz pozicije zene koja zele potomke sa svojim muzem a ima smrznute embrije.rvukovi2 prvotno napisa
Situacija sa razvodom je potpuno drugačija i to je potrebno zakonom regulirati.
Bez identifikacije i pismenog pristanka obje osobe čiji je zametak zamrznut, bolnica neće obaviti odmrzavanje.
a tako ja to vidiš nisam ni znala jer nikad nismo radili krio.
eto to je odgovori kraj priče