Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: urinoinfekcija i cijepljenje

Početno urinoinfekcija i cijepljenje

Malo cu se raspisati, da bih vam sasvim «docaro» problem, nadam se da necete zamjeriti. Imamo sestomjesecnu djevojcicu, koju zena jos uvijek iskljucivo doji
    Zena i ja smo dugo «mozgali» cime cijepiti dijete. Razgovarali smo i spedicom o tome, koja je rekla da ne smije reklamirati niti jedno cijepivo, da se roditelji cesce odlucuju na 5u1 zbog manje pikanja, ali i da su i nasa cjepiva dobra jer da je i Institut Pasteur od nas uzima cjepiva, sto dokazuje kvalitetu. Na kraju smo se odlucili za nase logikom i mi smo njime cjepljeni (da li smo ?!), tj. dovoljno dugo se koristi na nasoj populaciji i znaju mu se nuspojave.
    Beba je sa 2,5 mjeseca dobila Hib i sve je proslo OK, tj. imala je blago povisenu temperaturu. U tel. dogovoru s pedicom nismo dali cepic.
    DiTePer i Polio smo odgadjali do njezinog 4. mjeseca i tek onda kad su ju cijepili saznali da nece dobiti nase celularno vec Infanrix. Zakljucak na to je bio da smo bezveze mucili dijete pikajuci ga 3 puta, a na kraju je dobilo opet strano cjepivo, pa je po toj logici mogla dobiti i 5u1 (Taj dio kalendara cijepljenja u RH nam nitko nije objasnio). I tada pedijatrica kaze da je bolje da ju i sljedeci put cijepimo tako jer je bolje kad se krene s acelularnim da se i nastavi-zasto nam to sve nije rekla kad smo se raspitivali o cijepljenju?!
    No to nije kraj price.
    Nakon cijepljenja pedica nam je savjetovala neka joj damo pola cepica radi boli. No do navecer se kod malene razvila temperatura koju sljedeca 4 dana nismo uspjeli skinuti-niti cepici niti kupke nisu pomogli. Najvisa temperara bila je 39,2. Unatoc svemu malicka se super drzala i tek bi posustala kad bi temp. skocila iznad 39. Cijelo vrijeme smo bili u kontaktu s pedicom koja nas je 4. dan, obzirom da je bila subota, uputila na Zaraznu. Isti savjet nam je dala i obiteljska prijateljica koja je pedijatar i infektolog.
    U Zaraznoj su nam dijagnosticirali upalu bubrega. Zena je ostala sam s malenom u bolnici, obzirom da ju doji. (Zamjeramo dezurnoj lijecnici koja nas je uputila na bolnicko lijecenje sto nas nije informirala o opciji dnevne bolnice). Malena je dobila infuziju i antibiotik intravenozno. Jedva smo cekali ponedjeljak jer je tada bila prava vizita. Prije te vizite su nas uputili na UZV bubrega, koji je bio uglavnom uredan (naime lijecnik je vidio maleno prosirenje kanalica na desnom bubregu, ali ga je pripisao tome sto je malena jela prije manje od jedan sat-nitko nas nije upozorio koliko dugo ne smije jesti prije uzv).
    Lijecnik na viziti je bio susretljiv, tada nam je rekao da malena ima urinarnu infekciju (uzrokovana E. coli) i dogovorili smo se da cemo dolaziti u dnevnu bolnicu, tj. dolazit cemo samo po antibiotik intravenozno. Jedino oko cega se nismo s njim slozili je MCUG kojom bi se iskljucio refluks. Na MCUG nismo pristali obzirom na invazivnost pretrage a radi se o prvoj (nadamo se i posljednjoj) urinarnoj infekciji. U otpusnom pismu nigdje nije pisalo da je temperatura pocala s cijepljenjem, i to smo lijecniku i rekli. Njegov odgovor je bio da nema sumnje u dijagnozu te da nije potrebno da se to napise, ali da nam on to moze napisati te je na nase inzistiranje to i napravio. (Usput budi napisano da su u hodniku ispred lijecnikove oridinacije dvije reklame jedna je od Lupoceta, a na drugoj pise «Infanrix-cjepivo sretnog djetinjstva». Ne moram vam spominjti kako smo ovu drugu dozivljavali kao zivotnu ironiju)
    Malena je nakon 5 intravenoznih antibiotika (cefalosporina) dobila jos i oralni antibiotik (CEFIXIM) sljedecih 5 dana. Treci dan terapije napravljena je kontrolna urinokultura koja je bila sterilna (naravno to je bio samo pokazatelj da je terapija dobra), a 2 tjedna nakon dovrsene terapije napravili smo novu uribnokulturu koja je takodjer bila sterilna. Pedijatrica, koja se slaze s nama da zasad nije potrebno ici na MCUG, nas je upozorila da prije sljedeceg cijepljenja obavezno provjerimo urin (za slucaj da se ipak radi o refluksu). (Opet kao ironiju tada primjecujemo da je i na njezinom i na sestrinom stolu novi rokovnik i kalendar od GlaxoSmithKleina)
    Culi smo, naravno nesluzbeno, od dosta lijecnika obiteljskih prijatelja da danas ima puno vise urino infekcija i refluksa nego prije 20-tak godina i vecina njih to pripisuje jednokratnim pelenama. Mi smo nasoj djevojcici nakon urinoinfekicije uveli platnene pelene. No ne mozemo se oteti dojmu da to ima veze i sa cjepivom (i to ne samo da joj je cjepivo oslabilo imunitet!)
    Eto to je nasa prica.
    Zanimaju me vasa iskustva, odnosno molim odgovore na sljedeca pitanja:
    Da li su i vasa djeca koja su imala urinoinfekcije takodjer tada bila u jednokratnim pelenama?
    Da li se urinoinfekcija pojavila nakon sto ste cijepili dijete (pri tom ne mislim nuzno neposredno nakon cijepljenja)?
    Kojim cjepivom ste cijepili dijete?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ja mislim da to nema veze s cijepljenjem, samo dok se sjetim na Šalati u čekaoni koliko puta sam vidjela bebe stare tjedan, dva, mjesec...
    isto tako mislim da se ne radi o pelenama... mi nismo otišli na platnene već na ekološke... to je slično kao što je jedan austrijski liječnik rekao da ne upotrebljavati kreme već puder jer se putem kreme E.Coli može širiti... e sad... sve ima i svoju dobru i lošu stranu
    uglavnom, što sam htjela reći... nešto važnije...
    mi smo dobili urinoinfekciju sa 3,5 mjeseca i išli smo na MCUG! iako sam tek poslije saznala za ultrazvučnu cistografiju... zašto? dr to rade već pri pojavi prve urinoinfekcije jer je RANA DIJAGNOZA može spriječiti DALJNJA OŠTEĆENJA BUBREGA. Također, urinoinfekcija koja je napredovala sa visokom temperaturom uvjetuje češće urinoinfekcije u budućnosti. Pa mislim da je cistografija izuzetno važna, jer doma sjediti i znati da bi svaki čas mogla doći upala... ja to nebi mogla.
    Citiram:
    Upale mokraćnih puteva u djece predstavljaju značajan zdravstevni problem zbog svoje učestalosti, sklonosti ponavljanju, povezanosti s anomalijama mokraćnog sustava, potrebom za dijagnostičkom obradom i dugotrajnim liječenjem, te najvažnije zbog mogućih trajnih oštećenja bubrega koja mogu biti uzrokom propadanja bubrežne funkcije, razvoja povišenoog krvnog tlaka i komplikacija u trudnoći. Stoga je izrazito važno kod svakog djeteta s povišenom temperaturom pregledati urin i rano dijagnosticirati upalu. Rani početak liječenja i rana dijagnostička obrada kod velikog broja djece moći će spriječiti trajna oštećenja bubrega.

SRETNO!

roby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Moja djevijčica od 2g i 4mj dobila je urinarnu infekciju mjesec dana nakon što smo se ˝skinuli˝ s pelena.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

samo kazem da oni kad nisu sigurni sto je kazu urinoinfekcija.
    Za moje dijete su isto rekli da je urinoinfekcija iako je na otpusnom upisano da su sve urinokulture i urin bili sterilni,poslije 10 dana bolnickog lijecenja - ne znam sto su joj davali jer na otpusnom nije upisano, znam samo da sam 5 dana vidjala ubode/ pila je antibiotik i oralno.
    nakon 7 mj ponovo zaglavinjali u bolnici/vikend/ na osnovu toga sto je vec bila u bolnici, prvo su posumnjali na urinoinfekciju, no na srecu su uzeli i krv za hemokulturu i naravno u urinu nisu nista nasli, a u krvi streptokok. 2 puta je isla na ultrazvuk bubrega. ja tvrdim da prvi put nije imala urinoinfekciju nego streptokoknu upalu jer su oba put prethodili isti simptomi, isti tijek bolesti....
    u nasem slucaju nema veze sa cijepljenjem jer nije primila cijepivo 3 mj prije prvog i drugog bolnickog lijecenja

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj lunic prvotno napisa
    samo kazem da oni kad nisu sigurni sto je kazu urinoinfekcija.
    Za moje dijete su isto rekli da je urinoinfekcija iako je na otpusnom upisano da su sve urinokulture i urin bili sterilni,poslije 10 dana bolnickog lijecenja - ne znam sto su joj davali jer na otpusnom nije upisano, znam samo da sam 5 dana vidjala ubode/ pila je antibiotik i oralno.
    nakon 7 mj ponovo zaglavinjali u bolnici/vikend/ na osnovu toga sto je vec bila u bolnici, prvo su posumnjali na urinoinfekciju, no na srecu su uzeli i krv za hemokulturu i naravno u urinu nisu nista nasli, a u krvi streptokok. 2 puta je isla na ultrazvuk bubrega. ja tvrdim da prvi put nije imala urinoinfekciju nego streptokoknu upalu jer su oba put prethodili isti simptomi, isti tijek bolesti....
    u nasem slucaju nema veze sa cijepljenjem jer nije primila cijepivo 3 mj prije prvog i drugog bolnickog lijecenja
    ovo mi stvarno nije jasno... istina, urinokulture su gotove za 3 dana, ali... sterilan urin :? :? to je gotovo za max.jedan sat... da su oni išli liječiti na sterilan urin urinoinfekciju to mi stvarno nije normalno...

al ja sam govorila o tome da u općim bolnicama u Hrv prvo pričekaju par urinoinfekcija i tek onda se uključuje mogućnost refluksa i ide na pretrage, a za to vrijeme dođe do oštećenja bubrega... i ružnih posljedica uopće...
    a ovaj primjer mi je stvarno nevjerojatan...

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

lijecili su jer je imala temperaturu, a nisu znali sta je, bio je petak navecer kad smo zaglavili.... no na srecu nema refluks....jedino ima malo malo upale uha.....

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

petar je imao urinoinfekciju s 3 i pol mjeseca, a prvi put smo se cijepili sa 6 mjeseci (zapravo primio je i bcg u rodilištu).

dijete je nakon svakog cijepljenja nešto slabijeg imuniteta cca 2 tjedna, ali ja ne bih povezivala cijepljenje i urinoinfekciju.
    vaša malena je najvjerojatnije već prije cijepljenja imala bakterije u urinu, jer mislim da se u roku od nekoliko dana klinička slika ne bi mogla promijeniti od sterilnog do urinoinfekcije i upale bubrega. mislim da je za to potrebno ipak malo duže vremena i da se radi o slučajnoj vremenskoj podudarnosti.
    teško je reći je li danas broj refluxa veći nego prije 20 god. dijagnostika je u tom periodu jako napredovala i pitanje je je li refluxa prije bilo manje ili samo nisu bili dijagnosticirani.
    pelene jesu pogodno mjesto za rast bakterija. jednokratne zato što ne "dišu", a platnene pelene imaju manu što površina pelene ostaje mokra, a vlaga i toplina su opet idealni uvjeti za razvoj bakterija. mi koristimo jednokratne pelene.

baš mi je žao što ste kroz to sve prošli i držim fige da beštije ostanu daleko iza vas!

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Imali smo urinoinfekciju sa pet i po mjeseci i nije mi palo na pamet povezivati to s cijepljenjem (cijepljeni po rasporedu s 5u1). Mislim da su to potpuno nevezane stvari. Laik sam, ali citanjem o urinoinfekcijama znam slijedece: E. coli je bakterija koja se nalazi u debelom crijevu normalno, i posebno kod djevojcica zbog kratke mok. cijevi cesto prijedje u mok. sustav.
    Znam da se kod djecaka odmah radi pretraga na refluks, jer je kod njih cesce stvar u nekoj anomaliji nego kod curica, i mi smo radili MCUG, UZV bubrega i srecom sve je uredno. Tada smo bili dva puta hospitalizirani po 10 dana (prvi put znakovi upale, temperatura, visok CRP i leukociti, a drugi put nakon mjesec dana je samo nadjena bakterija u mokraci, bez ikakvih drugih simptoma), primali antibiotik i otad radimo stalne kontrole urina. Zasad sve OK, nadam se da ce tako i ostati.
    Takodjer se nadam da je to i vasoj curici prva i posljednja urinoinfekcija.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi smo prvu urinoinfekciju imali prije prvog cijepljenja i bili smo u platnenim pelenama.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ptre je imala urinoinfekciju uzrokovanu E.Coli s 2 i pol godine i već je davno bila bez pelena.
    MI smo morali napraviti sve pretrage - UZV, dinamičku scintigrafiju bubrega, cistografiju itd da bi se isključio refluks.
    I sva sreća isključen je.
    KOliko ja znam refluks je urođen, znači radi se o anatomskom problemu koji se ili ispravi sam od sebe do određenih godina ili je potreban kirurški zahvat.
    Nikako ne može biti prouzrokovan nečim poput cijepljenja.
    Ja mislim da je potrebno napraviti sve pretrage kako ukoliko zaista postoji refluks ne bi došlo do trajnog oštećenja bubrega - ali raspitajte se o manje štetnim metodama - poput UZV cistografije itd...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Petra je imala urinoinfekciju uzrokovanu E.Coli s 2 i pol godine i već je davno bila bez pelena.
    Tijek liječenja je bio sličan vašem - antibiotik intravenozno 4 dana, zatim oralna antibiotska terapija 10 dana, nakon čega furadantin do cistografije koja se ovdje obavlja tek mjesec dana nakon urinoinfekcije.
    Te furadantin još 7 dana nakon cistografije (nakon čega je skroz skinuto s bilo kakve terapije jer se pokazalo da nema refluks).
    MI smo morali napraviti sve pretrage - UZV, dinamičku scintigrafiju bubrega, cistografiju itd da bi se isključio refluks.
    I sva sreća isključen je.
    KOliko ja znam refluks je urođen, znači radi se o anatomskom problemu koji se ili ispravi sam od sebe do određenih godina, isli se postupno smanjuje ili je potreban kirurški zahvat.
    Nikako ne može biti prouzrokovan nečim poput cijepljenja.
    Ja mislim da je potrebno napraviti sve pretrage kako ukoliko zaista postoji refluks ne bi došlo do trajnog oštećenja bubrega - ali raspitajte se o manje štetnim metodama - poput UZV cistografije itd...

mirje avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Matea je u bolnicu s 1 mjesec i 7 dana poslana na pretrage jer je kašljala i povraćala a pedijatrica je sumnjala na upalu pluća. Nikad nije imala temperaturu a u urinu joj je nađena E. coli 10/5, daljnjim pretragama refluks III stupnja. Pedijatrica je nadalje odbija cijepiti dok se ne izvrše slijedeća kontrola urina u bolnici te DMSA! Inače, imamo troje djece i naša pedijatrica odbija cijepiti jednog ako je drugo i malo prehlađeno!

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ovako sam saznala od doktorice...

cijepljenje je pad imuniteta... s time raste mogućnost urinoinfekcije...
    i zbog toga je važno za djecu koja češto oboljevaju od urinoinfekcija svaki puta prije cijepljenja provjere urin!
    ali nikako to nije razlog! više kap koja može preliti čašu!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Beba koju sam nekada davno cuvala je imala uzasne infekcije, isto tako sedam upala uha prije nego je navrsila dvije godine. Nosila je platnene pelene. Cjepljena je sa svime. Svaki put iza cjepljenja je dobivala nesto protiv bolova i temperature, a inace je uvijek bila bolezljiva.
    Moj sin je tada cjepljen sa svime, imao je jednu upalu uha u zivotu, nikada infekcije, pelene sto se bacaju. :/

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ali mislim da je moguće da zbog mog cijepljenja, ili moje mame ili tate... genetski kod je modificiran (u čemu se i na veliko priča u vakcinacijsko osvještenom plemenu) i da jedna od dugoročnih nuspojava bude refluks...

jer on je objašnjen kao genetski nasljedan, i nevjerojatno je česti kod djece zdravih roditelja... i 30% je mogućnost da će ga imati braća i sestre...

pa neki razlog toj "modernoj bolesti", ili prirođenoj anomaliji postoji...
    a sama činjenica da neke bebe već u majčinom trbuhu imaju te probleme... za zviznut...

a tko zna razlog? jednog dana će možda biti jasno... možda

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •