Malo cu se raspisati, da bih vam sasvim «docaro» problem, nadam se da necete zamjeriti. Imamo sestomjesecnu djevojcicu, koju zena jos uvijek iskljucivo doji
Zena i ja smo dugo «mozgali» cime cijepiti dijete. Razgovarali smo i spedicom o tome, koja je rekla da ne smije reklamirati niti jedno cijepivo, da se roditelji cesce odlucuju na 5u1 zbog manje pikanja, ali i da su i nasa cjepiva dobra jer da je i Institut Pasteur od nas uzima cjepiva, sto dokazuje kvalitetu. Na kraju smo se odlucili za nase logikom i mi smo njime cjepljeni (da li smo ?!), tj. dovoljno dugo se koristi na nasoj populaciji i znaju mu se nuspojave.
Beba je sa 2,5 mjeseca dobila Hib i sve je proslo OK, tj. imala je blago povisenu temperaturu. U tel. dogovoru s pedicom nismo dali cepic.
DiTePer i Polio smo odgadjali do njezinog 4. mjeseca i tek onda kad su ju cijepili saznali da nece dobiti nase celularno vec Infanrix. Zakljucak na to je bio da smo bezveze mucili dijete pikajuci ga 3 puta, a na kraju je dobilo opet strano cjepivo, pa je po toj logici mogla dobiti i 5u1 (Taj dio kalendara cijepljenja u RH nam nitko nije objasnio). I tada pedijatrica kaze da je bolje da ju i sljedeci put cijepimo tako jer je bolje kad se krene s acelularnim da se i nastavi-zasto nam to sve nije rekla kad smo se raspitivali o cijepljenju?!
No to nije kraj price.
Nakon cijepljenja pedica nam je savjetovala neka joj damo pola cepica radi boli. No do navecer se kod malene razvila temperatura koju sljedeca 4 dana nismo uspjeli skinuti-niti cepici niti kupke nisu pomogli. Najvisa temperara bila je 39,2. Unatoc svemu malicka se super drzala i tek bi posustala kad bi temp. skocila iznad 39. Cijelo vrijeme smo bili u kontaktu s pedicom koja nas je 4. dan, obzirom da je bila subota, uputila na Zaraznu. Isti savjet nam je dala i obiteljska prijateljica koja je pedijatar i infektolog.
U Zaraznoj su nam dijagnosticirali upalu bubrega. Zena je ostala sam s malenom u bolnici, obzirom da ju doji. (Zamjeramo dezurnoj lijecnici koja nas je uputila na bolnicko lijecenje sto nas nije informirala o opciji dnevne bolnice). Malena je dobila infuziju i antibiotik intravenozno. Jedva smo cekali ponedjeljak jer je tada bila prava vizita. Prije te vizite su nas uputili na UZV bubrega, koji je bio uglavnom uredan (naime lijecnik je vidio maleno prosirenje kanalica na desnom bubregu, ali ga je pripisao tome sto je malena jela prije manje od jedan sat-nitko nas nije upozorio koliko dugo ne smije jesti prije uzv).
Lijecnik na viziti je bio susretljiv, tada nam je rekao da malena ima urinarnu infekciju (uzrokovana E. coli) i dogovorili smo se da cemo dolaziti u dnevnu bolnicu, tj. dolazit cemo samo po antibiotik intravenozno. Jedino oko cega se nismo s njim slozili je MCUG kojom bi se iskljucio refluks. Na MCUG nismo pristali obzirom na invazivnost pretrage a radi se o prvoj (nadamo se i posljednjoj) urinarnoj infekciji. U otpusnom pismu nigdje nije pisalo da je temperatura pocala s cijepljenjem, i to smo lijecniku i rekli. Njegov odgovor je bio da nema sumnje u dijagnozu te da nije potrebno da se to napise, ali da nam on to moze napisati te je na nase inzistiranje to i napravio. (Usput budi napisano da su u hodniku ispred lijecnikove oridinacije dvije reklame jedna je od Lupoceta, a na drugoj pise «Infanrix-cjepivo sretnog djetinjstva». Ne moram vam spominjti kako smo ovu drugu dozivljavali kao zivotnu ironiju)
Malena je nakon 5 intravenoznih antibiotika (cefalosporina) dobila jos i oralni antibiotik (CEFIXIM) sljedecih 5 dana. Treci dan terapije napravljena je kontrolna urinokultura koja je bila sterilna (naravno to je bio samo pokazatelj da je terapija dobra), a 2 tjedna nakon dovrsene terapije napravili smo novu uribnokulturu koja je takodjer bila sterilna. Pedijatrica, koja se slaze s nama da zasad nije potrebno ici na MCUG, nas je upozorila da prije sljedeceg cijepljenja obavezno provjerimo urin (za slucaj da se ipak radi o refluksu). (Opet kao ironiju tada primjecujemo da je i na njezinom i na sestrinom stolu novi rokovnik i kalendar od GlaxoSmithKleina)
Culi smo, naravno nesluzbeno, od dosta lijecnika obiteljskih prijatelja da danas ima puno vise urino infekcija i refluksa nego prije 20-tak godina i vecina njih to pripisuje jednokratnim pelenama. Mi smo nasoj djevojcici nakon urinoinfekicije uveli platnene pelene. No ne mozemo se oteti dojmu da to ima veze i sa cjepivom (i to ne samo da joj je cjepivo oslabilo imunitet!)
Eto to je nasa prica.
Zanimaju me vasa iskustva, odnosno molim odgovore na sljedeca pitanja:
Da li su i vasa djeca koja su imala urinoinfekcije takodjer tada bila u jednokratnim pelenama?
Da li se urinoinfekcija pojavila nakon sto ste cijepili dijete (pri tom ne mislim nuzno neposredno nakon cijepljenja)?
Kojim cjepivom ste cijepili dijete?