Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 138

Tema: Svaki drugi Hrvat tuče svoje dijete!

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Svaki drugi Hrvat tuče svoje dijete!

http://www.vecernji-list.hr/newsroom...38130/index.do

Vijesti Hrvatska

11.02.2007 18:15

ODGAJANJE BATINAMA Šokantni rezultati UNICEF-ova istraživanja o roditeljima i djeci
    Svaki drugi Hrvat tuče svoje dijete!
    Autor Romana Kovačević Barišić

Svaka druga osoba u Hrvatskoj udarit će dijete ako ono istrči na ulicu, popne se na prozor ili na drugi način ugrozi svoj život. Oko trećine ih smatra opravdanim udariti dijete ako je ono udarilo nekog drugog, kako bi mu pokazali da udarac boli, a isto ih toliko podržava batine u slučaju da dijete divlja i pravi scenu bez razloga.
    Udarac kao dobar podsjetnik na ono što se ne smije raditi bira 24 posto, a 27 posto naših građana drži da za pravilan odgoj dijete treba katkad udariti. Dobre batine dijete nekad treba dobiti kako bi zapamtilo lekciju tvrdnja je s kojom se slaže 12 posto ispitanika. Istodobno, da batine ni u kojoj situaciji nisu opravdane kao odgojno sredstvo, zaključuje 54 posto.

Akcija UNICEF-a
    Stavovi su to građana o aspektima odgoja djeteta, u sklopu UNICEF-ove akcije za rani razvoj djece i poticajno roditeljstvo "Prve tri su najvažnije". Sudeći po tim stavovima, Hrvati ne prezaju od fizičkih odgojnih mjera.
    Ispitanicima su bile ponuđene tvrdnje od "uopće se ne slažem" do "u potpunosti se slažem", pa se tako, primjerice, s tvrdnjom "za pravilan odgoj nužno je ponekad udariti dijete" uopće ne slaže samo 34 posto građana, 18 posto ih je toj tvrdnji dalo ocjenu dva, 20 posto trojku, 17 posto taj stav ocijenilo je s četiri i deset posto reklo je "u potpunosti se slažem". Prosječna pak ocjena odobravanju batina u slučaju potencijalne smrtne opasnosti u koju se dijete dovodi je 3,25.
    Podaci se razlikuju prema spolu, dobi, prema prihodima i regijama ispitanika, napominje Tanja Radočaj, predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku.

Razlike među regijama
    Tako udariti dijete koje je udarilo nekoga, kako bi mu se pokazalo da udarac boli, više zastupaju starije i niskoobrazovane osobe te seosko stanovništvo, a batinanju djece najviše se protive osobe s višim prihodima.
    Ljudi u gradu iznadprosječno se protive ikakvom dizanju ruke na djecu. U Slavoniji je najopravdanije udariti dijete kako bi zapamtilo što ne smije raditi, dok se Dalmatinci najmanje slažu s dobrim batinama kako bi dijete zapamtilo lekciju.
    Zanimljivo je i da se s tvrdnjom o dobrim batinama kao nužnom lekcijom više slažu roditelji male djece u dobi do pet godina. A i da udarac kao zorni prikaz da je druge boljelo kad ih je dijete udarilo, iznadprosječno zastupaju upravo roditelji.

Batine u brojkama

12%
    Dijete katkad treba dobiti batine kako bi zapamtilo lekciju

27%
    Za pravilan odgoj djece nužno je ponekad udariti dijete

24%
    Opravdano je udariti dijete kako bi zapamtilo što ne smije raditi

30%
    Opravdano je udariti dijete kada divlja i pravi scenu bez razloga

50%
    Katkad je u redu udariti dijete ako svoj život dovodi u opasnost

29%
    Opravdano je udariti dijete ako je ono udarilo nekog drugog

54%
    Ni u kojoj situaciji batine nisu opravdane kao odgojno sredstvo

Vijesti Hrvatska

11.02.2007 18:15

Loše prve godine nose posljedice

U prvim se godinama definira i opća emocionalna stabilnost te osjećaj povjerenja prema drugima, što čini osnovu svih kasnijih odnosa s vršnjacima, odraslima i partnerom, pa i vlastitoj djeci. Tako je vrijeme intenzivnog razvoja djece ujedno vrijeme velikih prilika za svako dijete, ali i razdoblje kad je te prilike moguće upropastiti.
    Loše prve godine vidljive su kasnije u osjećaju nezadovoljstva vlastitim životom, poremećenim odnosima s drugim ljudima, otežanom učenju, poremećajima hranjenja, stopama kriminala, nasilja, ovisnosti i drugih osobnih i društvenih problema. Svima je jasno kako je kasnije puno teže i puno skuplje liječiti takve poremećaje, a rezultati često izostaju poručuju iz UNICEF-a.

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Meni je ovo prestrašno

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nažalost, to je naša stvarnost! Ipak, moram priznati da sam mislila da je situacija još i lošija.

Zanimalo bi me kad bi se objavili rezultati ankete nakon provedene cijele kampanje "Prve tri su najvažnije" da se vidi koliki efekt je kampanja imala na odnos roditelja prema batinama.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

O, da, na žalost, to je stvarna slika.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Na žalost mislim da je omjer i veci !!!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Zanimljivo je (i tužno) kako batinama češće pribjegavaju roditelji manje djece
    Zanimljivo je i da se s tvrdnjom o dobrim batinama kao nužnom lekcijom više slažu roditelji male djece u dobi do pet godina

Ovo je samo demonstracija moći- ko jači taj tlači, i bilo bi mi drago kad bi se tijekom kampanje na ovo stavilo naglasak

Uf, svašta bi htjela još reć, sad ne mogu pisati

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

baš sam pročitala.... :/

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Strasno! Ja znam nekoliko obitelji s manjom djecom i SVI postupaju kako je gore opisano - nalaze neki razlog za udariti dijete. Neku udaraju vise, iz "jacih" razloga, neki udaraju za svaku sitnicu.

vimmerby avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

uh,

Hannah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Neki dan mi se skoro srce slomilo, u igraonici su mame komentirale curicu koja je u fazi čupanja svih oko sebe (ko' zna šta ima doma?), komentar je bio - kak' bi je ja s užitkom nalupala, pa bi vidjela!
    Ma, grozno!

skviki avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Meni je stav: To ga ne boli, pa lupim ga po peleni, ni ne osjeti ...

Koma!!!!!!!!!!!!!!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Preružno i pretužno!

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I ti su roditelji vjerojatno bili zrtve zlostavljanja u svome djetinjstvu; a na zalost nisu uspjeli sebe preodgojiti pa na svoju djecu primjenjuju jednake/krive obrasce odgoja. Prestrasno i pretuzno. Sirota djeca.

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Lucija Ellen prvotno napisa
    I ti su roditelji vjerojatno bili zrtve zlostavljanja u svome djetinjstvu; a na zalost nisu uspjeli sebe preodgojiti pa na svoju djecu primjenjuju jednake/krive obrasce odgoja. Prestrasno i pretuzno. Sirota djeca.
    Da, strašno... I mene i MM su tukli... Hvala Bogu na Rodi, Searsu, Juulu... pa smo ja i MM pametniji.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

tuzno je sto na forumu moga faxa misle da je clanak prenapuhan i da je ok dijete tu i tamo fizicki kazniti

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Žrtve zlostavljanja?Ne želim otvarati rasprave na ovu temu ali ne misliš li da mrvicu,malkice pretjeruješ?

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Nažalost, mogu samo potpisati sve koji kažu da je istraživanje točno. Mene još više žalosti činjenica da je kod nas udaranje dijeteta toliko ukorijenjeno da ga kampanje tipa "Prve tri su najvažnije" ne diraju previše, pa ja već dobivam savjete kako će se najbolje naučiti da ne dira ono što ne smije, da ne pretrčava cestu, da sluša... Naravno, packama i ak one ne djeluju onda po guzi.

Citiraj Trina prvotno napisa
    Žrtve zlostavljanja?Ne želim otvarati rasprave na ovu temu ali ne misliš li da mrvicu,malkice pretjeruješ?
    Ne, ne pretjeruje...

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Trina, ni ja ne zelim ulaziti u raspravu, ali udaranje djeteta jest zlostavljanje. I dijete je u toj prici zrtva.

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

potpisujem sve tuzne smajlice, Luciju Ellen, a najvise anchi

hvala Bogu na edukaciji

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i mene su tukli. ja ne tučem kikicu. a rode, searsa, juula nije bilo ni u tragovima kad sam ja rodila.

zdrav razum.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    i mene su tukli. ja ne tučem kikicu. a rode, searsa, juula nije bilo ni u tragovima kad sam ja rodila.

zdrav razum.
    baš tako! Valjda čovjek sam po sebi može zaključiti što su roditelji krivo radili, i potpuno to promijeniti. Knjige su samo usavršavanje tih spoznaja..

U (seoskoj) sredini u kojoj ja radim, potpuno je društveno prihvaćeno batinanje, i nitko se o tome ne ustručava pričati i pohvaliti se...živa normala..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa

tuzno je sto na forumu moga faxa misle da je clanak prenapuhan i da je ok dijete tu i tamo fizicki kazniti
    Nije li prof. Dubravka Hrabar s tvog faksa? Pročitala sam svojedobno njezinu izjavu (u kontekstu zlostavljanja djece) kako "svaki roditelj zna kako je ponekad nužno udariti dijete po guzi, ali da je zlostavljanje nedopustivo".

Ima tome sigurno 3 godine, ali nikad neću zaboraviti to ime i izjavu. Porazno. Ona je kao nekakav autoritet (mislim da s Katedre za obiteljsko pravo, ti ćeš to bolje znati).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

problem je izmedju ostalog i zato sto je to toliko ukorjenjeno u svijest ljudi da "malo po guzi" ne smatraju batinama. i mnogi ce se zakleti da ne tuku djecu i da nikada nebi udarili dijete grozit ce se pri samoj pomisli na to a istovremeno ce "obrisati prasinu sa pelene" jer je to nekad nuzno.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Luna, je
    prestrasno!!

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

prestrašno ali i za očekivati

a šta reći kad meni mlada odgajateljica koja je nedavno počela raditi
    objašnjava kako njih na faksu uče da je prihvatljivo udariti dijete i to
    pogotovo do 3g jer kao kad je veče onda se može razgovarati a tako
    mala ništa ne razumiju
    i kada tako nešto kaže struka šta očekivati

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Malo (a meni se često čini i puno) po guzi po meni je instant rješenje, jer tko bi se dublje bavio djecom i , a kakve rezulate daju instant rješenja svi dobro znamo.

Inače, još dok sam raila naletjela sam u Nacionalu na kolumnu meni beskrajno dragog Zorana Ferića u kojoj se osvrće na slučaj profesora iz Bjelovara (jel ono bio Bjelovar?, nisam sto posto sigurna) kojeg su učinici mlatili i ponižavali. Ferić, koji je i inače profesor na jednoj zagrebačkoj gimnaziji, pa o djeci može iz prve ruke, na jednom mjestu kaže da su ogromna većina njih odgojeni sistemom sile i to je jedini način na koji reagiraju. Dakle; kao kod pasa - pokaži zube, da se vidi da si jači i moćniji i klinci će te slušati, a u suprotnom ćeš završiti kao jadni profo s početka priče. Strašno mi je žao što si tu kolumnu nisam iskopirala. Sad bih barem mogla točno citirati.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Malo (a meni se često čini i puno) po guzi po meni je instant rješenje, a kakve rezulate daju instant rješenja svi dobro znamo.

Inače, još dok sam raila naletjela sam u Nacionalu na kolumnu meni beskrajno dragog Zorana Ferića u kojoj se osvrće na slučaj profesora iz Bjelovara (jel ono bio Bjelovar?, nisam sto posto sigurna) kojeg su učinici mlatili i ponižavali. Ferić, koji je i inače profesor na jednoj zagrebačkoj gimnaziji, pa o djeci može iz prve ruke, na jednom mjestu kaže da su ogromna većina njih odgojeni sistemom sile i to je jedini način na koji reagiraju. Dakle; kao kod pasa - pokaži zube, da se vidi da si jači i moćniji i klinci će te slušati, a u suprotnom ćeš završiti kao jadni profo s početka priče. Strašno mi je žao što si tu kolumnu nisam iskopirala. Sad bih barem mogla točno citirati.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Arwen prvotno napisa
    a šta reći kad meni mlada odgajateljica koja je nedavno počela raditi objašnjava kako njih na faksu uče da je prihvatljivo udariti dijete i to pogotovo do 3g jer kao kad je veče onda se može razgovarati a tako mala ništa ne razumiju
    Da, do tri godine imamo biljke u kući, a kasnije se pretvore u ljudska bića Užas!
    Kad vidim koliko moje dijete od godinu i pol razumije, pitam se da li ti ljudi uopće vide i čuju svoju djecu?

zebra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

vjerojatno toga ima i više
    no, stvari se polako mijenjaju, zar ne?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prije manje od sat vremena, ispred ipercoopa - jedan tata je tukao svoje dijete .

mama je totalno NEZAINTERESIRANO gledala u stranu.

kako su bili nešto dalje od mene - jedino što sam mogla napraviti bilo je da se odmaknem od svog auta i gledam u njih, i to ovako: :shock: :shock:

očito su me primjetili, jer tip nije mogao čak ni normalno istovarit kolica. svako malo se okretao, a ja sam i dalje stajala... i kad sam ušla u auto i krenula, probala sam proći bliže da vidim registraciju, ali je na žalost bio mrak...

ne vjerujem da će ga to spriječiti da se i dalje tako ponaša - ali to je bilo jedino što sam u tom trenutku mogla napraviti. oko nas nije bilo nikoga, a nisam sigurna da ne bi i mene dohvatio.

ono što me još više šokiralo od batina - bilo je mamino ponašanje. djetetu nije uputila ni pogled, a kamoli da ga je utješila. čini mi se i da je ona zakuhala cijelu stvar, jer joj je očito bio problem djetetu uputiti nekoliko rečenica više - i smiriti ga...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prije manje od sat vremena, ispred ipercoopa - jedan tata je tukao svoje dijete .

mama je totalno NEZAINTERESIRANO gledala u stranu.

kako su bili nešto dalje od mene - jedino što sam mogla napraviti bilo je da se odmaknem od svog auta i gledam u njih, i to ovako: :shock: :shock:

očito su me primjetili, jer tip nije mogao čak ni normalno istovarit kolica. svako malo se okretao, a ja sam i dalje stajala... i kad sam ušla u auto i krenula, probala sam proći bliže da vidim registraciju, ali je na žalost bio mrak...

ne vjerujem da će ga to spriječiti da se i dalje tako ponaša - ali to je bilo jedino što sam u tom trenutku mogla napraviti. oko nas nije bilo nikoga, a nisam sigurna da ne bi i mene dohvatio.

ono što me još više šokiralo od batina - bilo je mamino ponašanje. djetetu nije uputila ni pogled, a kamoli da ga je utješila. čini mi se i da je ona zakuhala cijelu stvar, jer joj je očito bio problem djetetu uputiti nekoliko rečenica više - i smiriti ga...

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

jer joj je očito bio problem djetetu uputiti nekoliko rečenica više - i smiriti ga...
    možda se boji

i možda je ovo samo mali dio, tko zna šta se događa u 4 zida

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

osoba koja se boji ne okreće leđa prizoru, i ne para nosom oblake .

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ne bih bila baš toliko sigurna...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mene zanima slijedeće: što bi vi cure napravile da znate za slučaj u kojemu roditelj (mama) tuče svoju djecu da vi osobno smatrate da je to već prešlo u teže fizičko zlostavljanje? prijavile? i što mislite da se odgodi nakon što to prijavite?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

anik - vjerojatno se ne dogodi ništa .
    ali bar znaš da si nešto probala napraviti... da nisi okrenula glavu.

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

anik - vjerojatno se ne dogodi ništa
    vjerojatno! Al, opet, možda bi zbog prijave ta mama malo preispitala svoje ponašanje...mada sumnjam :/

Baš nedavno, pričam tako s jednom mamom i došle mi nešto na temu "po guzi". I priča mi kako je njena frendica u parku vikala na svoje dijete "jer je bilo zločesto" pa je dobio i malo po guzi pa joj je neki čovjek dobacio "nemojte tako prema jadnom djetetu" (nešto tako) i kaže meni ova mama "otkud ljudima pravo da tako reagiraju i miješaju se u odgoj mog djeteta?! to je moje dijete i što se koga tiče naš odnos?" A ja :shock: . Taman sam htjela pohvalit tog čovjeka koji je reagirao!
    I da je bar više takvih!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam nedavno na cesti prisustvovala sceni kad je mama počela tući sina od koje 3 godine svom snagom po glavi jer je izletio na cestu dok je ona dokono brbljala sa susjedom i ispustila ga iz vida...Prišla sam joj bez pardona i rekla da istog trena prestane jer da ću zvati policiju i CZSS. Počela me vrijeđati i onda sam ispalila na živce, postala jako neugodna i oprala je i rekla joj da živimo u malom mjestu i da ću joj, ako ikada čujem da je ponovo udarila malog, navući policiju i medije na vrat.

NIKAD nemojte okrenuti glavu, nijedno dijete ne bi smjelo biti žrtva roditelja koji umjesto srca imaju crnu, hladnu rupu.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jel netko zna točno u kojem zakonu, koji članak... - piše da je kazna za demonstraciju sile na djeci - onih famoznih 7.000 kunića??

ja bih si to rado isprintala u više primjeraka, da se nađe pri ruci kad zatreba...

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji
    http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2003/1586.htm

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

članak 18

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala loli!

idem fino obraditi taj dio tekstića :D ! nek se nađe, ne daj bože... možda na nekog bude preventivno djelovalo.

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Mislite da će susret sa soc. radnikom promijeniti stajalište takvog roditelja? Vjerojatnije je da će dijete udarati doma.

Koja je druga opcija - odvajanje od roditelja? Je li itko od vas bio u dječjem domu? Teško mi je zamisliti da kod kuće može biti gore. Stvarno.

Ne, nažalost nemam ideju za brzo rješenje problema, pogotovo dok se i autoriteti zalažu za DA po guzi :/ Dugoročno i puževim korakom - edukacija.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja isto nisam sigurna da je dobar princip - reagirat ću, pa makar zbog svoje savjesti. Ovdje je savjest slučajnog promatrača stvarno najmanje bitna stvar. Ne znam, teško je. I ja bih imala potrebu reagirati, ali me iskreno strah da bi moja reakcija, koja zlostavljaču donosi svojevrsnu javnu sramotu, za posljedicu imala samo to da će dijete kući dobiti još gore batine.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mommy, mislila sam na dio koji regulira opaljotku po džepu stanovnika... dijeljenje teksta zakona može ako ništa drugo dati ljudima do znanja da postoje sankcije...

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa
    Ja isto nisam sigurna da je dobar princip - reagirat ću, pa makar zbog svoje savjesti. Ovdje je savjest slučajnog promatrača stvarno najmanje bitna stvar. Ne znam, teško je. I ja bih imala potrebu reagirati, ali me iskreno strah da bi moja reakcija, koja zlostavljaču donosi svojevrsnu javnu sramotu, za posljedicu imala samo to da će dijete kući dobiti još gore batine.
    ja mislim da to jako ovisi od slucaja do slucaja, i mislim da nekad ima smisla reagirati.
    ja sam nekad znala lupiti dijete po guzi. Da mi je netko tad prisao i 'posramio' me, mozda bih se ranije zamislila i zakljucila da ne trebam tako.
    Sigurno ne bih otisla doma i nalupala ga jace.
    S druge strane, ako je netko uvjereni i okorjeli udarac, onda mi je takav scenarij vjerojatan.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam mišljenja da se slučajevi takvog primitivizma (sad se ovo odnosi konkretno na ženu kojoj sam ja uletila, a koja je malog šaketala po glavi) trebaju hendlati na isto tako primitivan način - dakle, prijetnjama. Briga me što je roditelj toliko zatucan da uopće ne razumije zašto se miješam dok on provodi "odgojnu mjeru". Cilj je - spriječiti batine. Možda ova žena drugi put promisli kad će ga ići lupati, čak i doma (jer mali može to nekome ispričati) - ne zato što bi joj proradila savjest ili se naglo osvjestila, već iz straha za vlastito dupe - da netko njoj ponovo ne priušti neugodnosti (masa ljudi u manjim mjestima jaaaaaako drži do svog "ugleda" ).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •