Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: antibiotici i mastitis

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno antibiotici i mastitis

... molim vas za pomoć iskusne dojilje ...

Naime muku mučimo s dojenjem i sada već treći put imam mastitis i pijem antibiotik klavocin. Beba ima mjesec i pol i dojena je i nadohranjivana (kršitelj koda)om jer je na početku gubila na težini samo sa mojim mlijekom. Sada je situacija sve bolja i bolja i polako smanjujem (kršitelj koda) i povećavam dojenje, ali ove me upale uništavaju.

Zanima me koliko bebi smeta to što ja već treći put pijem antibiotik?
    Da li je bolje da joj to mlijeko ne dajem dok ne prođe upala? Temperatura nije preko 37,5.
    Stolica joj je sada zelenkasta (obično dvije na dan), beba malo kiše, ali ništa strašno, nosić nije previše pun.

Heeeeeelp!
    Bol stvarno mogu podnijeti, ali brine me da li je to za bebu dobro.

Hvala

disciplina avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

navi i ja sam odradila mastitis sa temp. do 39,8 i pila sam klavocin
    otišla sam navečer u bolnicu u koju sam rodila ( jer sam mislila da je nešto drugo) i doktor mi je prepisao klavocin jer se uz njega smije dojiti
    nadam se da će brzo proć da možete uživati u dojenju

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dok se cure s dojenja ne jave...Jesi li zbilja ziherica da moras sve rjesacvati s atb-ima.
    U kojim pozicijama dojis? Da li ih mjenjas? U kakvom ti je stanju bradavica? Stavljas li nesto na bradavicu ako imas kraste?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam isto pila antibiotik zbog mastitisa, neki koj se tu bas daje za mastitis

imala temp 40.5 u najgoroj fazi

ja sam se masirala pod tusem koliko god sam stizala (preporuka konzultantice s laktacije)

ona mi je takodjer preporucila da ne stavljam hladne (ledene) obloge jer prema njoj oni zatvaraju kanalice i usporavaju ciscenje

mijenjala sam polozaj dojenja a na kraju me spasilo kad sam stavila malog na ledja a ja kleknula iznad njega i tak ga dojila, tad me napokon skroz ocistio

mozes jos ako nista od ovog ne pali upotrijebit izdajalicu, ja sam svoje izdojene viskove davala kucnim ljubimcima

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa bas zbog toga sto su to neinfekciozna oteknuca citaj simptom upale nema potrebe piti atb-e, nego sto prije uspostaviti cirkulaciju i uciniti kanalice protocnima...

Stray cat super si napisala sve tvoje akcije...

Jos nesto, ako su bradavice u krastama koje su tvrde i zacepe rupice na bradavici bitno ih je omeksati da mlijeko ponovno krene. Kako se zove ona mast sa lanolinom 100%?

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Samaritanka, krema je Purelan, proizvodjac Medela.

Navi, bebu neces otrovati antibiotikom, samo me zanima otkud toliko cesti mastitisi. Pliz, odgovori na par pitanja (neka od njih ti je i samaritanka postavila):

Kako beba napreduje, tj koliko je imala na pregledima (tezina, visina, opseg glave)? Koliko ima popiskenih pelena dnevno (barem 30 ml tekucine)? Kakva je bebina stolica, zuta i mekana ili tvrda i smedja?

Od kada koristite adaptirano i u kojim dnevnim kolicinama?
    Pije li ga beba na bocicu?
    Sto jos dajes osim adaptiranog?

Imas li rane na bradavicama (i opcenito je li ima nekih promjena na njima od kada imas mastitise)?
    Jesu li ti podoji bolni, ako jesu, kad tocno boli: na pocetku podoja, u sredini, na kraju, izmedju podoja, stalno?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

uza sve to što su cure savjetovale, probaj vidjeti i da nemaš slučajno blister. Može biti i sasvim sasvim sitan, ali dovoljno da začepi kanalić. To sam ja imala puno puta, i čim ga uspjem istisnuti (noktima preko tanke čiste krpe), sve se riješi.....

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj NatasaM... prvotno napisa
    Samaritanka, krema je Purelan, proizvodjac Medela.

Navi, bebu neces otrovati antibiotikom, samo me zanima otkud toliko cesti mastitisi. Pliz, odgovori na par pitanja (neka od njih ti je i samaritanka postavila):

Kako beba napreduje, tj koliko je imala na pregledima (tezina, visina, opseg glave)? 1. mjesec dobila 980 grama; 1,5 cm; opseg glave nisu mjerili ali glavica je malena kao moja
    Koliko ima popiskenih pelena dnevno (barem 30 ml tekucine)?
    Puno piški, ja mijenjam svaka 3-4 sata i dobro su natopljene a i vrlo se često popiški kada je oslobodim od pelene
    Kakva je bebina stolica, zuta i mekana ili tvrda i smedja?
    sada mekana zelenkasta, cca. 2 na dan

Od kada koristite adaptirano i u kojim dnevnim kolicinama?
    od kada smo došle kući nakon 7 dana jer je beba drastično pala na težini još u bolnici pa su mi rekli neka dajem (kršitelj koda) i izdajam na izdajalicu i to joj dam izdojeno da je ne mučim, sada jede 100 ml (kršitelj koda)a 3 puta na dan ostalo je moje mlijeko (7 obroka ukupno)

Pije li ga beba na bocicu? pije na bočicu, ali cicu ne odbija
    Sto jos dajes osim adaptiranog? moje mlijeko i prokuhanu vodu

Imas li rane na bradavicama nemam rane i nemam promjene, imam bradavice kao dude, ali kao da se kanali ne otvaraju na kraju, a ne znam prepoznati blister, kako da ga prepoznam ?(i opcenito je li ima nekih promjena na njima od kada imas mastitise)? bradavice budu u kvrgama kada imam mastitis
    Jesu li ti podoji bolni, ako jesu, kad tocno boli: na pocetku podoja, u sredini, na kraju, izmedju podoja, stalno?
    na početku uvijek malo bolan, ali nije strašno, a kada imam mastitis onda boli

Puno hvala na pomoći, nadam se da ću uspjeti izbaciti adaptirano jer sam na početku imala omjer adaptirano : moje 5 -2, a sada 3 : 4 i jako sam sretna zbog toga!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj samaritanka prvotno napisa
    Dok se cure s dojenja ne jave...Jesi li zbilja ziherica da moras sve rjesacvati s atb-ima.
    U kojim pozicijama dojis? Da li ih mjenjas? U kakvom ti je stanju bradavica? Stavljas li nesto na bradavicu ako imas kraste?
    Tako mi je savjetovao pedijatar, misliš da ne bih trebala piti antibiotik? Možda samo ako temperatura jako naraste?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zaboravila sam reci da mastitis hoce buknuti i od stresa, znaci ak ti je doma veselje ili recimo sveki ili tvoja mama pametuju to te takodjer moze uvalit u mastitis

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Jos malo pitanja.

Izdajas se i dajes na bocicu? Koliko cesto?
    Kad dojis, dojis li prema rasporedu ili kako beba zatrazi?
    Dajes obje dojke za 1 podoj ili samo jednu?
    Je li pustas bebi da doji koliko hoce ili ti iniciras prekid podoja?

Svakako, rjesenje za mastitis je da se dojka isprazni tako da ne ostanu kvrge u njoj.

Trebala bi ugrijati dojku (npr toplom vodom), zatim izdojiti ili dati bebi da podoji koliko moze, onda je dobro izmasirati (pazi da ne napravis modrice) kruznim pokretima (mozes malo namastiti ruke prije toga nekim uljem da bolje osjetis kvrge i "razbijes" ih) pa izdojiti do kraja ili opet ponuditi bebi.

Vazno je da razbijes sve kvrge u obje dojke. Kad se dojke dobro isprazne trebala bi ti i temperatura pasti.

Pliz, odgovori na ona gore pitanja, da vidimo zasto cesti mastitisi.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj NatasaM... prvotno napisa
    Jos malo pitanja.

Izdajas se i dajes na bocicu? Koliko cesto? nekako ispada svaka 3 sata (između 2 h po danu i cca svaka 4 po noći)
    Kad dojis, dojis li prema rasporedu ili kako beba zatrazi?
    više-manje prema rasporedu, ali tako nekako i ona traži
    Dajes obje dojke za 1 podoj ili samo jednu? obje
    Je li pustas bebi da doji koliko hoce ili ti iniciras prekid podoja? puštam bebi, u pravilu počnem s desnom dojkom s kojom imam više problema i manje mlijeka, pa kada je ispljune cca za 10-15 min, stavim bebu da podrigne i onda dam lijevu dojku koju cica cca 20-30 min.

Svakako, rjesenje za mastitis je da se dojka isprazni tako da ne ostanu kvrge u njoj.

Trebala bi ugrijati dojku (npr toplom vodom), zatim izdojiti ili dati bebi da podoji koliko moze, onda je dobro izmasirati (pazi da ne napravis modrice) kruznim pokretima (mozes malo namastiti ruke prije toga nekim uljem da bolje osjetis kvrge i "razbijes" ih) pa izdojiti do kraja ili opet ponuditi bebi. ok

Vazno je da razbijes sve kvrge u obje dojke. Kad se dojke dobro isprazne trebala bi ti i temperatura pasti.

Pliz, odgovori na ona gore pitanja, da vidimo zasto cesti mastitisi.
    odgovorilia sam u gornjem postu

evo dodatak:
    dosta bljuca, prije nije toliko, to malo čak liči na povraćanje i ima eksplozivne stolice

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

eksplozivne stolice mogu biti od adaptiranog ali moze i od neceg iz tvoje prehrane

masiranje kvrga na suho je vrlo bolno i manje uspjesno od masiranja pod tusem, masiraj se pod tusem, bez dodavanja sapuna. masiraj i na suho ali pod vodom ide odlicno

postoji fora za bljuckanje, i vjetrove koji pomazu takvu eksplozivnu stolicu, pokusaj dojiti 10-15 minuta na jednu stranu, podrigni bebu, promjeni stranu. nakon 10-15 minuta opet podrigivanje i mijenjanje strane, pa opet 10-15 min, podrigivanje pa mijenjanje strane

mi smo imali fazu bljuckanja i tad ga bar pol sata nakon dojenja nisam ispustala iz vida ako mi bas nije bio u rukama

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Navi, jesi li uspjela razbiti sve kvrge? Ako to ne mozes nikako napraviti samo izdajalicom ili ti beba to ne moze izvuci, kombiniraj jedno i drugo (izdoji koliko god vise mozes, a onda na tu dojku stavi gladnu bebu) ili primijeni rucno izdajanje (imas na nasem portalu - Marmet tehnika). Mozes se izdajati ispod tusa (kao sto je stray napisala) ili mozes uliti vrucu vodu (vrucu koliko mozes podnijeti) u zdjelu salate, nagnuti se i u to staviti dojku na 5 minuta da se ugrije.

Pitala sam te za bolove pri dojenju, jer si vec 3 puta pila antibiotik, onda se gljivice lakse "lijepe". Provjeri bebi jezik, je li bijel (mislim, vjerojatno je bijel, ali probaj to bijelo skinuti gazom, vidi ima li fleka okolo po usnoj supljini) i provjeri ima li osip po guzi. Ako je sve u redu, a ni ti nemas bolova uobicajenih za soor, onda je expl. stolica vjerojatno posljedica neceg drugog (mozda previse vodenastog mlijeka ili ovog sto je napisala stray).

Sad vidim da sam ti zaboravila napisati neke stvari:

1. kad bebi nudis dojku, pazi da ti je areola mekana. Ako je tvrda i kvrgava, izdoji toliko da omeksa i onda ponudi bebi, manje ce te boljeti, a i beba ce pravilnije prihvatiti dojku.

2. ne znam kako drzis dojku kad je nudis bebi. Svakako, izbjegavaj "skarice" hvat, on cak i sam za sebe moze biti uzrok mastitisa ako se primjenjuje kod punih dojki. To je onaj hvat kojim se drzi dojka izmedju kaziprsta i srednjeg prsta. Bolje je drzati izmedju palca i kaziprsta, u obliku slova C ili U, ovisno o polozaju u kojem dojis bebu (oblik prstiju imitira ovalni oblik bebinih usta).

3. prokuhana voda tvojoj bebi ne treba. Adaptirano vjerojatno spravljas prema uputama (puna ravna mjerica na x ml vode), a beba i doji, ne vidim razlog za vodu. Prati popisane pelene, ako ih ima 5-6, nema razloga za brigu niti za vodu.

Kako si do sada smanjivala adaptirano, po obrocima? Savjetuje se smanjivanje po 30 ml svaka 3-4 dana, ali ja bih voljela da prvo rijesis mastitis, a dok ga rjesavas pokusaj :
    - dojiti na zahtjev (koliko god cesto i koliko god dugo beba to zeli)
    - izbaciti vodu potpuno
    - ne davati bebi vise adaptiranog nego sto trenutno dajes (ako je to 300 ml onda neka tako ostane dok ne prodje ovaj mastitis, poslije ces polako smanjivati).

Pliz, pisi povremeno ovdje da ti mozemo pomoci ili se javljaj na SOS telefon.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Puno hvala!
    Kvrge su još tu, ali trudimo se svi, beba cica (dajem joj stalno sada jer vjerojatno zbog kvrga popije manje), izdajam, mm masira i nadam se da će biti bolje.
    Javim se s vijestima i još jednom hvala na uputama.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Jos nesto (ajme meni, u nastavcima sam ), jeste li prosli skok u razvoju? Bebino stalno sisanje bi ti trebalo rijesiti problem.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Samo da se javim, mi stalno sisamo, a ja dodatno izdajam. Kvrge se pojavljuju, ali sada nisu bolne i mišica ih odmah isisa :D Ona je ojačala i mislim da nam ide sve bolje i bolje! Polako smanjujem adaptirano.
    Jedino ne znam da li je ok da nekada jede po sat vremena, a nekada 15 min i neće više?
    Sve u svemu polako napredujemo, HVALA VAM NA SAVJETIMA drage Rode!

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Što se tiče duljine podoja, nemoj brinuti. U principu je bebi dovoljno 10-ak minuta efektivnog sisanja. Samo najčešće bebe ne sišu efektivno u komadu 10 minuta nego se malo i pomaze sa cikom, malo samo zadovoljavaju svoju potrebu za nenutritivnim sisanjem, malo se uspavljuju...

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja sam imala jako puno mastitisa, svaki put od stresa
    kod prvog sam išla na hitnu i dali mi antibiotik i rekli da ne smijem dojiti na tu dojku a ja neupućena...
    nakon toga saznala za kupus i preporodila se
    skidao mi temp u toku 1 dana
    nema do majke prirode

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •