Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: umak od gljiva

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno umak od gljiva

...pokušala sam nać,ali ništa...zanima me nekakav jednostavan recept za umak od gljiva...znam otprilike da bi ih trebala dinstat na maslacu i luku,dodat vrhnje,ali šta dalje?...treba li dodavati vode,gustina ili možda nekakvu posebnu smjesu...?...i koje gljive su najbolje?..šampinjoni ili ?
    ...e da,to bi trebalo bit za piletinu....hvala...

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja upravo danas radila i to ovak:

Piletinu prethodno posoljenu i s dodatkom vegete (ne nužno, ak ne želiš) narezati na kockice ili na tanke odreske te popržiti i staviti na stranu (ja pržim na mrvici ulja tak da mirišu kao s roštilja).

Glavicu luka staviti da se prži na malo ulja, kad postane proziran ubaciti šampinjone narezane na listiće, posoliti, obilato posipati sjeckanim peršinom (ili suhim), zaliti bijelim vinom (ja stavim na oko 0,5 kg šampinjona 2-3 dl vina) i pirjati prvo poklopljeno, a onda otklopiti i tak dok ne ishlapi tekućina (koje ima dosta). Poprašiti malo brašnom (otprilike jedna ravna velika žlica), malo promiješati, podliti s oko pola litre juhe, dodati piletinu i prokuhati desetak minuta. Dodati vrhnje, prokipiti i to je to.

Uz to nama najbolje paše riža ili široke tagliatelle, a može i uz njoke.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

...zvuči jako fino...nego ta juha,na šta misliš?..juhu od gljiva iz kesice?

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Samo umak

(mjere odokativne)
    -Izdinstas luk da bude staklast.
    - Stavis nasjeckane gljive (sampinjone), malo pobiberis i poklopis da prije puste vodu.
    - Zatim ako zelis i prilike dopustaju dodas malo bijelog vina, dinstas dok ne ispari alkohol. Ovaj se korak moze i preskociti.
    - Uspes vrhnje za kuhanje.
    - Sad idu zacini: sol, malo vegete, malo senfa.
    - Kuhas na laganoj vatri dok se vrhnje ne zgusne do zeljene gustoce.
    - Mozes pred kraj dodati i malo kiselog vrhnja.
    - Po zelji pospes nasjeckanim persinom.

Ako radis s piletinom...
    sve je isto kao i samo za umak, s tim da prvo prvo piletinu isprzis i izvadis sa strane, a zatim na to ulje stavljas luk i kreces sa umakom kao sto je vec opisano. Kad su svi sastojci sjedinjeni i umak je pred kraj kuhanja, vratis piletinu unutra da sve skupa zakuha i to je to.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj meštrovica prvotno napisa
    ...zvuči jako fino...nego ta juha,na šta misliš?..juhu od gljiva iz kesice?
    Ne, bistra kokošja ili goveđa juha ako imaš, a ak ne, onda iz kocke.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

...imam problem s tim prženjem piletine pa dodavanjem umaka...naime,kad god prvo pržim piletinu,pa je izvadim,u tavi mi ostanu crne zagorine pa mi je ružno na to stavljati luk ili već šta ide...moram vaditi zagorine,pa ulje odlijevati u šalicu ili drugu tavu...sve u svemu,hrpa suđa...šta krivo radim?...stavim dosta ulja,pečem na laganoj vatri,ne znam...

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

...imam problem s tim prženjem piletine pa dodavanjem umaka...naime,kad god prvo pržim piletinu,pa je izvadim,u tavi mi ostanu crne zagorine pa mi je ružno na to stavljati luk ili već šta ide...moram vaditi zagorine,pa ulje odlijevati u šalicu ili drugu tavu...sve u svemu,hrpa suđa...šta krivo radim?...stavim dosta ulja,pečem na laganoj vatri,ne znam...
    Ja radim u dvije posude - u tefal tavi popržim piletinu pa mi ne treba puno ulja, a ostatak radim u običnoj inox rajngli.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

...pa da,ionako samnedavno nabavila roštilj tavu,pa ću piletinuna njoj,a u malo dubljoj umak...sirena i ornela,hvala puno...javim sutra kako je ispalo...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kikica dinsta crveni luk (kad stavlja s lukom), jer joj bijeli "pojede" okus šampinjona .

inače dinsta samo na masnoći od piletine (bez luka). stavi šampinjone, kad opuste doda malo bijelog vina. kad ispari alkohol doda začine (kadulja, češnjak, peršin, bijeli papar, muškatni oraščić po želji). uz brzo miješanje doda vrhnje za kuhanje.
    paziti da vino ispari do kraja, jer se vrhnje može usiriti.

(ovo ja pišem po diktatu, jer ja obično dobijem to servirano - a iza toga moram prati suđe :? ).

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Kupi Knorr juhu od gljiva i napravi po njihovom receptu na poleđini.

Meni je super tako, a radim i ovako kako su ti cure napisale.

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

...imam problem s tim prženjem piletine pa dodavanjem umaka...naime,kad god prvo pržim piletinu,pa je izvadim,u tavi mi ostanu crne zagorine pa mi je ružno na to stavljati luk ili već šta ide...
    Tava s debljim dnom i nema ovakvih problema. Drugo, przis piletinu na jako laganoj vatri.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

...cure,super je ispalo...poslušala sam SVE savjete....hehe...jedino sam umjesto kadulje koju nisam imala stavila bosiljak...moji su kukali da im smrdi ko rižoto s plodovima mora,zbog vina,al bogme su sve pomazali...hvala puno...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •