Results 1 to 12 of 12

Thread: umak od gljiva

  1. #1

    Default umak od gljiva

    ...pokušala sam nać,ali ništa...zanima me nekakav jednostavan recept za umak od gljiva...znam otprilike da bi ih trebala dinstat na maslacu i luku,dodat vrhnje,ali šta dalje?...treba li dodavati vode,gustina ili možda nekakvu posebnu smjesu...?...i koje gljive su najbolje?..šampinjoni ili ?
    ...e da,to bi trebalo bit za piletinu....hvala...

  2. #2
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Ja upravo danas radila i to ovak:

    Piletinu prethodno posoljenu i s dodatkom vegete (ne nužno, ak ne želiš) narezati na kockice ili na tanke odreske te popržiti i staviti na stranu (ja pržim na mrvici ulja tak da mirišu kao s roštilja).

    Glavicu luka staviti da se prži na malo ulja, kad postane proziran ubaciti šampinjone narezane na listiće, posoliti, obilato posipati sjeckanim peršinom (ili suhim), zaliti bijelim vinom (ja stavim na oko 0,5 kg šampinjona 2-3 dl vina) i pirjati prvo poklopljeno, a onda otklopiti i tak dok ne ishlapi tekućina (koje ima dosta). Poprašiti malo brašnom (otprilike jedna ravna velika žlica), malo promiješati, podliti s oko pola litre juhe, dodati piletinu i prokuhati desetak minuta. Dodati vrhnje, prokipiti i to je to.

    Uz to nama najbolje paše riža ili široke tagliatelle, a može i uz njoke.

  3. #3

    Default

    ...zvuči jako fino...nego ta juha,na šta misliš?..juhu od gljiva iz kesice?

  4. #4
    ornela_m's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Njemacka
    Posts
    853

    Default

    Samo umak

    (mjere odokativne)
    -Izdinstas luk da bude staklast.
    - Stavis nasjeckane gljive (sampinjone), malo pobiberis i poklopis da prije puste vodu.
    - Zatim ako zelis i prilike dopustaju dodas malo bijelog vina, dinstas dok ne ispari alkohol. Ovaj se korak moze i preskociti.
    - Uspes vrhnje za kuhanje.
    - Sad idu zacini: sol, malo vegete, malo senfa.
    - Kuhas na laganoj vatri dok se vrhnje ne zgusne do zeljene gustoce.
    - Mozes pred kraj dodati i malo kiselog vrhnja.
    - Po zelji pospes nasjeckanim persinom.


    Ako radis s piletinom...
    sve je isto kao i samo za umak, s tim da prvo prvo piletinu isprzis i izvadis sa strane, a zatim na to ulje stavljas luk i kreces sa umakom kao sto je vec opisano. Kad su svi sastojci sjedinjeni i umak je pred kraj kuhanja, vratis piletinu unutra da sve skupa zakuha i to je to.

  5. #5
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Quote Originally Posted by meštrovica
    ...zvuči jako fino...nego ta juha,na šta misliš?..juhu od gljiva iz kesice?
    Ne, bistra kokošja ili goveđa juha ako imaš, a ak ne, onda iz kocke.

  6. #6

    Default

    ...imam problem s tim prženjem piletine pa dodavanjem umaka...naime,kad god prvo pržim piletinu,pa je izvadim,u tavi mi ostanu crne zagorine pa mi je ružno na to stavljati luk ili već šta ide...moram vaditi zagorine,pa ulje odlijevati u šalicu ili drugu tavu...sve u svemu,hrpa suđa...šta krivo radim?...stavim dosta ulja,pečem na laganoj vatri,ne znam...

  7. #7
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Quote Originally Posted by meštrovica
    ...imam problem s tim prženjem piletine pa dodavanjem umaka...naime,kad god prvo pržim piletinu,pa je izvadim,u tavi mi ostanu crne zagorine pa mi je ružno na to stavljati luk ili već šta ide...moram vaditi zagorine,pa ulje odlijevati u šalicu ili drugu tavu...sve u svemu,hrpa suđa...šta krivo radim?...stavim dosta ulja,pečem na laganoj vatri,ne znam...
    Ja radim u dvije posude - u tefal tavi popržim piletinu pa mi ne treba puno ulja, a ostatak radim u običnoj inox rajngli.

  8. #8

    Default

    ...pa da,ionako samnedavno nabavila roštilj tavu,pa ću piletinuna njoj,a u malo dubljoj umak...sirena i ornela,hvala puno...javim sutra kako je ispalo...

  9. #9
    sorciere's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagabria
    Posts
    9,218

    Default

    kikica dinsta crveni luk (kad stavlja s lukom), jer joj bijeli "pojede" okus šampinjona .

    inače dinsta samo na masnoći od piletine (bez luka). stavi šampinjone, kad opuste doda malo bijelog vina. kad ispari alkohol doda začine (kadulja, češnjak, peršin, bijeli papar, muškatni oraščić po želji). uz brzo miješanje doda vrhnje za kuhanje.
    paziti da vino ispari do kraja, jer se vrhnje može usiriti.

    (ovo ja pišem po diktatu, jer ja obično dobijem to servirano - a iza toga moram prati suđe :? ).

  10. #10

    Join Date
    Dec 2004
    Posts
    173

    Default

    Kupi Knorr juhu od gljiva i napravi po njihovom receptu na poleđini.

    Meni je super tako, a radim i ovako kako su ti cure napisale.

  11. #11
    ornela_m's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Njemacka
    Posts
    853

    Default

    Quote Originally Posted by meštrovica
    ...imam problem s tim prženjem piletine pa dodavanjem umaka...naime,kad god prvo pržim piletinu,pa je izvadim,u tavi mi ostanu crne zagorine pa mi je ružno na to stavljati luk ili već šta ide...
    Tava s debljim dnom i nema ovakvih problema. Drugo, przis piletinu na jako laganoj vatri.

  12. #12

    Default

    ...cure,super je ispalo...poslušala sam SVE savjete....hehe...jedino sam umjesto kadulje koju nisam imala stavila bosiljak...moji su kukali da im smrdi ko rižoto s plodovima mora,zbog vina,al bogme su sve pomazali...hvala puno...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •