willow_tree prvotno napisa
moj f još nije cijepljen, jer sam ostala trudna kad je navršio 1 god.ginić je rekla da prođu prva 3 mj, a pedijatar neka prođe 6 mj trudnoće. ja sretna, jer nio sama nisam znala što bi. sada nam dolazi 5u1, a priorix će negdje u 7 mj. e sada pitanje ako neko zna: da li je bolje cijepit dok sam još trudna (trebam rodit oko 16.8.) ili čekat da se rodi bebica? koliko dugo to cjepivo izlazi iz tijela kroz stolicu (ako sam dobro shvatila)?
Stolicom se izlučuje samo oralni polio (od ovih cjepiva koja su bila u kalendaru), ali se on više ne primjenjuje.
Kod domaćeg MoPaRu cjepiva se našlo da u rijetkim slučajevima cjepni virus parotitisa prelazi na kontakte - najvjerojatnije kapljičnim putem.
Nema dokaza da bi ovaj (cjepni) virus štetio trudnoći, ali ako kaniš cijepiti comaćim MoPaRu cjepivom, možda je ipak bolje pričekati da rodiš, pa onda cijepiti, da se i teoretski rizik eliminira. Naravno, i to ovisi o tome jesi li cijepljena i koliko puta.
Ako si sigurno cijepljena ovim cjepivom u djetinjstvu ili ako si preboljela mumps, ne trebaš brinuti zbog kontakta s cjepnim virusom.