Stranica 4 od 4 PrviPrvi ... 234
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 208

Tema: Priorix ili MoPaRu ????

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    anilokin avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

mi smo se čuli s pedicom prije dva dana - kaže još uvijek nema priorixa

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Dakle da malo podignem. Čitam jučer cijeli dan i skroz sam zbunjena i preplašena. Zanima me dali se sad cijepi s moparu ili priorixom? Zašto priorix ima prednost pred moparu? J je naručena nešto malo manje prije 13mj i sad ne znam dali da tražim odgodu jer čitam da ima a i da nema veze. I zanima me ono drugo cijepivo koje ide s 18mj Div ili kako već. Ako odgodimo ovo cijepljenje kad onda ide ovo ili to nema veze ili bi trebalo i ovo drugo odgoditi.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Sa godinu dana se cijepi Priorixom tj. Priorix je u obaveznom programu cijepljenja, iliti - besplatan je; a prije škole se po obaveznom programu, odnosno besplatno cijepi MoPaRu-om. Priorix se smatrao 'boljim' i uveden je u obavezni program zato što je MoPaRu kao nuspojavu imao (malu ali realnu) mogućnost da dijete dobije meningitis, a dokazan je i prijenos cijepnog virusa ne znam više kojeg od ta tri na drugu osobu.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

može li netko potvrditi je li ovo točno:

Citiraj krojachica prvotno napisa Vidi poruku
    Što se cjepljenja tiće, mi smo se jučer cijepili Priorixom (MoPaRu) kod naše pedijatrice,
    a sestra nam je rekla da se ponovno treba cijepiti za mjesec dana kod nje
    ili kod dok. školske med. - prema dogovoru
    Dakle, prije škole idu dva cjepljenja s razmakom od mjesec dana.
    Prvi put čujem za to, ali tako nam reće sestra
    mujice?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa Vidi poruku
    može li netko potvrditi je li ovo točno:

mujice?
    Ne treba ponovo MoPaRu, ali po kalendaru ide još Polio i Tetanus+difterija (dva uboda) u prvom razredu.

U principu se predškolce cijepi na upisu sa MPR , a kad krenu u školi ovo ostalo.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

da, ovo ostalo je u rujnu (rekoše mi na školskoj).

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

U španskom na školskoj kod dr Brkljačić idu oba cjepiva, od ove godine.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Školski liječnici si to organiziraju kako im organizacijski najbolje odgovara, tako da nije svagdje jednako.

U pravilu bi MPR trabao biti pri upisu, a Td i IPV na jesen.

Međutim, zbog kašnjenja s isporukom cjepiva kojima školski liječnici cijepe, prilično im se ove godine poremetio predviđeni raspored cijepljenja po školama pa se sada snalaze na razne načine da provedu sve što treba.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    ...pa se sada snalaze na razne načine da provedu sve što treba.
    opet zicer

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

aha, razumijem. mislila sam da se radi o nekom docjepljivanju MPR pa mi nije bilo jasno.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

aha, razumijem. mislila sam da se radi o nekom docjepljivanju MPR pa mi nije bilo jasno.
    ne. MPR se samo jednom cijepi s godinu dana i jednom pri upisu u OŠ.

Jedino djeca koja su propustila primiti MPR (bilo kojeg proizvođača) sve do škole, primaju dvije doze. Jednu pri upisu i drugu nakon najmanje mjesec dana (obično na jesen), ali kod tebe nije takav slučaj.
    Posljednje uređivanje od mujica : 11.03.2011. at 00:45

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

skužila, hvala.

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ajde sad objasnite meni, jer ništa ne shvaćam. Ako je do sada cijepljen prema kalendaru Priorixom i Infanrixom (primio sve što je trebao primiti), hoće li ga sad pri upisu cijepiti ili ne? Ja bih očekivala da ne prema ovome što pišete, ali nisam sigurna da sam dobro shvatila.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

freja, pri upisu se cijepi MPR (priorix ako želiš, ali tad ne možeš cijepiti na školskoj nego kod pedijatra) a na jesen (ovisno o ambulanti, nama su rekli u rujnu) ide Di-Te i dječja paraliza.

pogledaj ovdje: http://www.stampar.hr/Default.aspx?sec=290

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Pa taj dio mi nije jasan, ali priznajem da nisam baš najupućenija. Pitala sam pedijatricu za to, ona kaže da se on više ništa ne cijepi kod njih, da sve dalje radi školska, jer je kod njih primio sve što je trebao primiti. Recimo da ne želimo mo-pa-ru, jer ga nismo željeli ni do sada, kamo onda? Ako dobro znam čitati hijeroglife s kartona, on je do sada primio 5 doza (3 pišu po primarno, 2 po docjepljivanje). Ja sam bila uvjerena da je time to završeno. Jednom za svagda.

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Moguće je da sam ja svašta pomiješala jer s našom pedijatricom ne znam komunicirati i uvijek izađem s polovičnim odgovorima. A ne znam čitati ni njezin rukopis Uglavnom, ne želim mo-pa-ru ni sad, ona kaže da ona više ništa ne cijepi. Što mi preporučate?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Freja prvotno napisa Vidi poruku
    Moguće je da sam ja svašta pomiješala jer s našom pedijatricom ne znam komunicirati i uvijek izađem s polovičnim odgovorima. A ne znam čitati ni njezin rukopis Uglavnom, ne želim mo-pa-ru ni sad, ona kaže da ona više ništa ne cijepi. Što mi preporučate?
    kupiš priorix i doneseš ga na pregled kod školske da ona cijepi?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

na ovom topicu pričamo o tome: http://forum.roda.hr/threads/63523-U...k.g.-2011-2012

po kalendaru, on bi se sada trebao cijepiti s mo-pa-ru (na školskoj). ako želiš priorix, možeš ili pokušati ovo što sirius predlaže ili ga cijepiti kod pedijatrice. ako vaša ne želi/ne može (meni su rekli da ambulanta doma zdravlja ne može cijepiti mimo kalendara), pronađi privatnu ambulantu.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

na ovom topicu pričamo o tome: http://forum.roda.hr/threads/63523-U...k.g.-2011-2012

po kalendaru, on bi se sada trebao cijepiti s mo-pa-ru (na školskoj). ako želiš priorix, možeš ili pokušati ovo što sirius predlaže ili ga cijepiti kod pedijatrice. ako vaša ne želi/ne može (meni su rekli da ambulanta doma zdravlja ne može cijepiti mimo kalendara), pronađi privatnu ambulantu.
    ovo prebacivanje loptice smo mi jucer imali: skolska - pedijatrica
    dosli po termin na skolsku, krene prica o cijepljenju i kazu. ukoliko zelite da vam se dijete cijepi priorixom, kupite ga u ljekarni i neka to obavi vasa pedica
    nazovem pedicu - ne zeli, to vise nije njezin posao
    nakon mojeg moljakanja i tuzakanja (fuj!) - konacno mi je dala termin za cijepljenje al na jedvite jade da ne moramo ici privatno
    kad ga ona cijepi, tu potvrdu nosimo kod skolske da je cijepljen (kad dodjemo na pregled)
    koja je kvaka u tom priorixu da ga nitko ne zeli cijepiti s njim?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a zašto se toliko trudite da izbjegnete domaći MPR pri upisu?

Znate li za neke gadne nuspojave koje se događaju nakon primjene domaćeg MPR cjepiva u drugoj dozi, za koje ne znaju oni koji ga koriste??
    Posljednje uređivanje od mujica : 11.03.2011. at 11:48

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

meni kao roditelju za odluku cijepljenja priorixom bilo je dovoljno ovo kratko objašnjenje u školskoj: "gospođo, priorix vam je pročišćeno cjepivo, nemate nuspojava, a od ovog domaćeg moguće su nuspojave". Kakve i kolike nus pojave - nisam ispitivala. Meni je dovoljno. Niti sam čačkala dalje, niti imam namjeru. Za tih 80kn neću propasti. Tako je, btw, odlučila i većina roditelja koja su jučer ujutro bila tamo.
    Mozda smo povrsni ili što već, al kad mi ovo kaže liječnica spec. škol. medicine, barem meni to je dovoljna info.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj buba klara prvotno napisa Vidi poruku
    meni kao roditelju za odluku cijepljenja priorixom bilo je dovoljno ovo kratko objašnjenje u školskoj: "gospođo, priorix vam je pročišćeno cjepivo, nemate nuspojava, a od ovog domaćeg moguće su nuspojave". Kakve i kolike nus pojave - nisam ispitivala. Meni je dovoljno. Niti sam čačkala dalje, niti imam namjeru. Za tih 80kn neću propasti. Tako je, btw, odlučila i većina roditelja koja su jučer ujutro bila tamo.
    Mozda smo povrsni ili što već, al kad mi ovo kaže liječnica spec. škol. medicine, barem meni to je dovoljna info.
    To su u školskoj medicini rekli??????? Nemrembolivit!?!?!?!

Naravno. Ako ti liječnik u školskoj, koji treba cijepiti dijete kaže tako nešto, nema druge nego odlučiti se za Priorix.

(ipak, kad ponovno vidiš tu doktoricu školske medicine, reci joj da neki tamo anonimus na forumu kaže da ona valja gluposti ....ako je stvarno tako rekla)
    Posljednje uređivanje od mujica : 11.03.2011. at 14:19

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Recimo, zbog ovog: http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrva...9/Default.aspx
    i ovog: http://www.glas-slavonije.hr/vijest....VIJESTI=128074
    itd.

Zaista nisam stručna, ali meni kao mami ovo je više nego dovoljno dokaza protiv. Plus što sam isti savjet (izbjeći moparu) dobila s raznih strana od stručnjaka raznih profila (od patronažnih sestara, pedijatara i molekularnih biologa). Zašto riskirati ako ne moram.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Freja prvotno napisa Vidi poruku
    Recimo, zbog ovog: http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrva...9/Default.aspx
    i ovog: http://www.glas-slavonije.hr/vijest....VIJESTI=128074
    itd.

Zaista nisam stručna, ali meni kao mami ovo je više nego dovoljno dokaza protiv. Plus što sam isti savjet (izbjeći moparu) dobila s raznih strana od stručnjaka raznih profila (od patronažnih sestara, pedijatara i molekularnih biologa). Zašto riskirati ako ne moram.
    Ovo mi je stvarno nevjerojatno:

Nakon izbacivanja MoPaRua iz programa cijepljenja za jednogodišnjake, lani u Hrvatskoj nije zabilježen ni jedan slučaj meningitisa prouzročen ovim cjepivom, dok se ranijih godina bilježilo u prosjeku 18 slučajeva.
    Razlika u brojkama je ogromna, zanimljivo bi bilo vidjeti razliku među predšolskom populacijom.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zaušnjaci se mogu dobiti. To nitko ne negira.
    No to su blagi jednostrani zaušnjci, najčešće bez povišene temperature koji spontano prođu za par dana.
    Mogu se dobiti i od Priorixa, ali se rjeđe javljaju.

A i od jednog i drugog se cjepiva mogu dobiti i druge nuspojave.
    Tako da je malo bezveze govoriti roditeljima da je Priorix bolji za docjepljivanje pri upisu jer je "pročišćeniji" i "nema nuspojava", jer to nije točno.

Isabel avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Imam pitanje:
    Da li jako jako kasimo sa Priorixom i da li je to veliki problem?
    Naime, u 11.mj. smo ju cijepili sa Prevenarom, i dogovorili da ćemo ju u 2 mj. sa Priorixom, pa onda u 4 -5 sa docjepivom Prevenara opet. No, kako svaki puta na termin Priorixa mi budemo bubani (ne jako, uvijek neka sitnica, ali dovoljno da je razlog odgode cijepiva), i eto, tako u krug već 2 mj. Sad ne samo da prolongiravamo obavezno cijepivo, nego sad već i Prevenar od kojeg nam je prošlo već skoro 6 mj . Inaće je zdrava i ne ide u jaslice. Kad god dođemo kod doktorice i kad skuži da još nismo, šokira se, kaže pa kako nismo i da termin...
    Posljednje uređivanje od Isabel : 04.04.2011. at 17:16

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Isabel, nije problem, jedino dijete nije zaštićeno u slućaju eventualne epidemije. Zapravo je preporuka za cijepljenje nakon prve godine, a ne sa godinu dana.
    Što se tiće prevenara ne znam da li je postgnuta optimalna zaštita obzirom na velik razmak između doza.
    Posljednje uređivanje od sirius : 04.04.2011. at 17:50

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Zapravo je preporuka za cijepljenje nakon prve godine, a ne sa godinu dana.
    Ne nego nakon prvog rođendana. Dakle, sa godinu dana.

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Cijepili se s priorixom danas,23.mjeseca. Pedijatrica htjela odmah cijepiti i 6u1 što smo odbili,pa nas htjela za drugi tjedan naručit i na kraju rekla za 4 tjedna. Na svaki moj upit o mogućim nuspojavama u roku od 42 dana su me poklopili da priorix nema nuspojave i to najmanje 5 puta su mi rekli. Čitam o priorixu već duže vrijeme i nisam očekivala takvu reakciju od doktorice a najmanje da bi cijepili i sa 6u1 odmah. I kad se sama informiram doživim takav odgovor i komentar da zašto se bezveze opterećujem s tim što piše u uputama za priorix

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ANA09 prvotno napisa Vidi poruku
    Na svaki moj upit o mogućim nuspojavama u roku od 42 dana su me poklopili da priorix nema nuspojave i to najmanje 5 puta su mi rekli.
    To ni ja ne mogu razumijeti. Naravno da ima nuspojave. Istina da je korist od cijepljenja Priorixom znanto veća od rizika potencijalnih nuspojava, ali da nema nuspojave je glupost nad glupostima.

a najmanje da bi cijepili i sa 6u1 odmah.
    Ovo nije glupost. 6u1 se može dati istovremeno s priorixom, nakon tjedan dana, dva-tri, potpuno svejedno.

Jedino mi nije jasno zašto bi djetetu od skoro dvije godine dala 6u1. Ako je dijete cijepljeno prema programu, ne treba mu hepatitis B koji je u 6u1 cjepivu, već mu treba 5u1.

Provjeri koliko je doza hepatitis B cjepiva dijete dobilo do sada ( putem 6u1 cjepiva ili samostalno. Po programu, trebalo je primiti hepatitis B pri rođenju, sa dva i sa 6 mjeseci. I to je dovoljno)
    Posljednje uređivanje od mujica : 01.05.2011. at 11:00

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Primila je tri doze hepatitisa do sad i ja sam i mislila da ide 5u1 koji je trebala s 18. mj. primiti ali pedijatrica kaže 6u1...moram to onda provjeriti još prije cijepljenja.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Doduše, neke kombinacije izazivaju nuspojave nešto češće nego ako se cjepiva primaju s razmakom, npr. kod istovremene primjene 6u1 i Prevenar češće se javlja povišena tjelesna temperatura nego kod primjene svakog od njih zasebno, ali takve su situacije više iznimka nego pravilo.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

O.T. http://www.mojdoktor.hr/dokumenti/Clanci/101-104.pdf
    zanimljiva mi ova tablica gdje je isto cijepivo protiv Hep B različito unčinkovito ovisno o proizvođaću a unatoč tome se tvrdi da nije problem ako se cijepimo cijepivima različitih proizvođaća

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

sorry mislim da sam nešto krivo pročitala 2h je ujutro i spava mi se ignoriraj predhodni post

Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Mi smo do sada cijepljeni mo pa ruom, a sad pred skolu ćemo priorixom. Zna li se možemo li očekivati kakveposebne nuspojave s obzirom da je dugo cijepivo?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nikakve posebne.

jednake kao da je oba puta cijepljen istim cjepivom.

Stranica 4 od 4 PrviPrvi ... 234

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •