Stranica 5 od 5 PrviPrvi ... 345
Pokazuje rezultate 201 do 208 od 208

Tema: Priorix ili MoPaRu ????

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj rafael prvotno napisa Vidi poruku
    evo danas je sve ok. a cijepljenje je za 4 dana. bit ce zdrav taj dan (naravno ako se ne razboli opet do petka) ali me zanimalo dali postoji odredjeni broj dana nakon bolesti kad se jos treba uzbjeci cijepljenje ili se samo gleda da je na dan cijepljenja dijete zdravo.
    javim sto je pedica rekla
    Sve ovisi o tome koliko je bolesti bila teška. Da je bolovao od teške upale pluća ili npr. zbog bolesti primao kortikosteroide u visokim dozama, savjetovao bih da prođe 4 tjedna od ozdravljenja. A ako je imao kratkotrajni gastroenteritis ili prehladu - bez temperature, tih 4 dana je sasvim dovoljno.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    U pravilu, nakon druge doze MPR cjepiva (npr. Priorixa), osoba je doživotno od protiv ospica i rubele, a zaštita od mumpsa s vremenom progresivno slabi, pa se računa da 10-12 godina nakon druge doze, 50-tak% cijepljenih izgubi zaštitu.
    Za ospice i rubelu za sada nema dokaza da se zaštita s vremenom gubi.
    (naravno, uvijek ima mali dio cijepljenih (1-2%) koji niti nakon dvije doze ne razviju zaštitu, pa ti nisu nikada zaštićeni)

Nadalje, nakon tri doze hepatitis B cjepiva, za saa se smatra da je zaštita doživotna.

Nakon primarnog cijepljenja i jednog docjepljivanja protiv hripavca se smatra da zaštita progresivno slabi, tako da nakon 5-7 godina 50% zaštićenih izgubi zaštitu. Dodatno docjepljivanje odgađa gubitak zaštite.

Nakon primarnog ciijepljenja i jednog docjepljivanja protiv difterije, tetanusa i djeje paralize se smatra da zaštita progresivno slabi. ali znanto sporije nego kod hripavca, pa je čak i 20-tak godina nakon zadnje doze večina cijepljenih još zaštićena, Međutim, s obzirom da je tetanus preozbiljna bolest da bi se računalo na to da nakon pet ili deset godina "najvjerojatnije" još imamo zaštitu, docjepljuje se u školskoj dobi i preporučuje se nakon toga docjepljivanje svakih deset godina.

Nakon primarnog cijepljenja i docjepljivanja protiv H. influenzae tipa B, zna se da zaštita treje nekih 3-4 godine, a kasnije nije niti bitno, jer u kasnijoj dobi su sva djeca već prokužena pa Hib ne uzrokuje više invazivnu bolest.

Ne zna se koliko dugo BCG štiti od diseminiranih oblika tuberkuloze, najvjerojatnije puno godina. Bitno je zaštititi djecu od diseminiranih oblika, jer su oni najčešći u dječjooj dobi.

eto.

Naravno, postoje izuzeci od ovih pravila. Npr. Kod imunokompromitiranih osoba ne mora uopće nastupiti zaštita, a ako nastupi, kraće traje.
    S druge strane, kod zdravih osoba, koje su nakon cijepljenja još i pu prirodnom kontaktu s uzročnicima bolesti prirodno 2docijiepljeni", zaštita se na račun toga produžava.
    puno ti hvala ovo ću si isprintati stvarno me je to zanimalo
    čula sam da postoji nekakva pretraga kojom se može provjeriti je li osoba imunokompromitirana tj. da cijepiva ne djeluju na nju u smislu da tijelo ne stvara zaštitu-postoji li to kod nas?

znači ipak sam dobro skužila kad sam čitala nešto o tom cijepivu HepB..znači to nije isto kao ono "cijepivo HepB" kojim se npr. cijepimo u odrasloj dobi 3 doze ako npr. idemo na put u Južnu Ameriku?

Prorix-pa nama na testiranju nije dokazana alergija na jaja...ali opet doktor kaže da to ne mora biti 100%..pošto ona sada ima 4g..mislim si ono valjda do 10g neće oboliti od ospica-mada moja sestra je upravo u toj dobi dobila teži oblik ospica (negdje s 8g) i ako je bila cijepljenja Mo-Pa-Ru cijepivom (generacija 1983g)?
    Imamo bratića koji je alergičan na jaja, inače često boježljiv, (on se ne smije cijepiti Prorixom).pa si mislim ako on takav može i mora bez cijepiva pa možemo i mi.
    E sad baš ako nas pogodi nekakav rat ili epidemija-onda sam fakat baksuz-ha,ha ..(stvarno se bojim nus pojava toga cijepiva, neznam zašto kao da je to neka majčinska intuicija instikt-nekako bi još pristala na sva druga cijepiva ali na sam spomen ovog prođe me jeza-znam da to nije medicinsko utemeljeni razlog za ne cijepljenje, ali pošto je psihologija dio medicine recimo da je onda ipak "medicinski")

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa Vidi poruku
    1......čula sam da postoji nekakva pretraga kojom se može provjeriti je li osoba imunokompromitirana tj. da cijepiva ne djeluju na nju u smislu da tijelo ne stvara zaštitu-postoji li to kod nas?

2.....znači ipak sam dobro skužila kad sam čitala nešto o tom cijepivu HepB..znači to nije isto kao ono "cijepivo HepB" kojim se npr. cijepimo u odrasloj dobi 3 doze ako npr. idemo na put u Južnu Ameriku?
    1.....jedinstvena pretraga te vrste ne postoji nigdje.
    2.... zašto si to zaključila? pa cjepivo protiv hepaitisa b je jedno te isto cjepivo neovisno o tome koristi li se prije puta u Južnu Ameriku ili u redovnom programu cijepljenja

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

O.T. http://www.mojdoktor.hr/dokumenti/Clanci/101-104.pdf
    zanimljiva mi ova tablica gdje je isto cijepivo protiv Hep B različito unčinkovito ovisno o proizvođaću a unatoč tome se tvrdi da nije problem ako se cijepimo cijepivima različitih proizvođaća

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

sorry mislim da sam nešto krivo pročitala 2h je ujutro i spava mi se ignoriraj predhodni post

Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Mi smo do sada cijepljeni mo pa ruom, a sad pred skolu ćemo priorixom. Zna li se možemo li očekivati kakveposebne nuspojave s obzirom da je dugo cijepivo?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nikakve posebne.

jednake kao da je oba puta cijepljen istim cjepivom.

Stranica 5 od 5 PrviPrvi ... 345

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •