mi smo se čuli s pedicom prije dva dana - kaže još uvijek nema priorixa
mi smo se čuli s pedicom prije dva dana - kaže još uvijek nema priorixa
Dakle da malo podignem. Čitam jučer cijeli dan i skroz sam zbunjena i preplašena. Zanima me dali se sad cijepi s moparu ili priorixom? Zašto priorix ima prednost pred moparu? J je naručena nešto malo manje prije 13mj i sad ne znam dali da tražim odgodu jer čitam da ima a i da nema veze. I zanima me ono drugo cijepivo koje ide s 18mj Div ili kako već. Ako odgodimo ovo cijepljenje kad onda ide ovo ili to nema veze ili bi trebalo i ovo drugo odgoditi.
Sa godinu dana se cijepi Priorixom tj. Priorix je u obaveznom programu cijepljenja, iliti - besplatan je; a prije škole se po obaveznom programu, odnosno besplatno cijepi MoPaRu-om. Priorix se smatrao 'boljim' i uveden je u obavezni program zato što je MoPaRu kao nuspojavu imao (malu ali realnu) mogućnost da dijete dobije meningitis, a dokazan je i prijenos cijepnog virusa ne znam više kojeg od ta tri na drugu osobu.
U španskom na školskoj kod dr Brkljačić idu oba cjepiva, od ove godine.
Školski liječnici si to organiziraju kako im organizacijski najbolje odgovara, tako da nije svagdje jednako.
U pravilu bi MPR trabao biti pri upisu, a Td i IPV na jesen.
Međutim, zbog kašnjenja s isporukom cjepiva kojima školski liječnici cijepe, prilično im se ove godine poremetio predviđeni raspored cijepljenja po školama pa se sada snalaze na razne načine da provedu sve što treba.
aha, razumijem. mislila sam da se radi o nekom docjepljivanju MPR pa mi nije bilo jasno.
Posljednje uređivanje od mujica : 11.03.2011. at 00:45
Ajde sad objasnite meni, jer ništa ne shvaćam. Ako je do sada cijepljen prema kalendaru Priorixom i Infanrixom (primio sve što je trebao primiti), hoće li ga sad pri upisu cijepiti ili ne? Ja bih očekivala da ne prema ovome što pišete, ali nisam sigurna da sam dobro shvatila.
freja, pri upisu se cijepi MPR (priorix ako želiš, ali tad ne možeš cijepiti na školskoj nego kod pedijatra) a na jesen (ovisno o ambulanti, nama su rekli u rujnu) ide Di-Te i dječja paraliza.
pogledaj ovdje: http://www.stampar.hr/Default.aspx?sec=290
Pa taj dio mi nije jasan, ali priznajem da nisam baš najupućenija. Pitala sam pedijatricu za to, ona kaže da se on više ništa ne cijepi kod njih, da sve dalje radi školska, jer je kod njih primio sve što je trebao primiti. Recimo da ne želimo mo-pa-ru, jer ga nismo željeli ni do sada, kamo onda? Ako dobro znam čitati hijeroglife s kartona, on je do sada primio 5 doza (3 pišu po primarno, 2 po docjepljivanje). Ja sam bila uvjerena da je time to završeno. Jednom za svagda.
Moguće je da sam ja svašta pomiješala jer s našom pedijatricom ne znam komunicirati i uvijek izađem s polovičnim odgovorima. A ne znam čitati ni njezin rukopisUglavnom, ne želim mo-pa-ru ni sad, ona kaže da ona više ništa ne cijepi. Što mi preporučate?
na ovom topicu pričamo o tome: http://forum.roda.hr/threads/63523-U...k.g.-2011-2012
po kalendaru, on bi se sada trebao cijepiti s mo-pa-ru (na školskoj). ako želiš priorix, možeš ili pokušati ovo što sirius predlaže ili ga cijepiti kod pedijatrice. ako vaša ne želi/ne može (meni su rekli da ambulanta doma zdravlja ne može cijepiti mimo kalendara), pronađi privatnu ambulantu.
ovo prebacivanje loptice smo mi jucer imali: skolska - pedijatrica
dosli po termin na skolsku, krene prica o cijepljenju i kazu. ukoliko zelite da vam se dijete cijepi priorixom, kupite ga u ljekarni i neka to obavi vasa pedica
nazovem pedicu - ne zeli, to vise nije njezin posao
nakon mojeg moljakanja i tuzakanja (fuj!) - konacno mi je dala termin za cijepljenje al na jedvite jade da ne moramo ici privatno
kad ga ona cijepi, tu potvrdu nosimo kod skolske da je cijepljen (kad dodjemo na pregled)
koja je kvaka u tom priorixu da ga nitko ne zeli cijepiti s njim?
a zašto se toliko trudite da izbjegnete domaći MPR pri upisu?
Znate li za neke gadne nuspojave koje se događaju nakon primjene domaćeg MPR cjepiva u drugoj dozi, za koje ne znaju oni koji ga koriste??
Posljednje uređivanje od mujica : 11.03.2011. at 11:48
meni kao roditelju za odluku cijepljenja priorixom bilo je dovoljno ovo kratko objašnjenje u školskoj: "gospođo, priorix vam je pročišćeno cjepivo, nemate nuspojava, a od ovog domaćeg moguće su nuspojave". Kakve i kolike nus pojave - nisam ispitivala. Meni je dovoljno. Niti sam čačkala dalje, niti imam namjeru. Za tih 80kn neću propasti. Tako je, btw, odlučila i većina roditelja koja su jučer ujutro bila tamo.
Mozda smo povrsni ili što već, al kad mi ovo kaže liječnica spec. škol. medicine, barem meni to je dovoljna info.
To su u školskoj medicini rekli??????? Nemrembolivit!?!?!?!
Naravno. Ako ti liječnik u školskoj, koji treba cijepiti dijete kaže tako nešto, nema druge nego odlučiti se za Priorix.
(ipak, kad ponovno vidiš tu doktoricu školske medicine, reci joj da neki tamo anonimus na forumu kaže da ona valja gluposti ....ako je stvarno tako rekla)
Posljednje uređivanje od mujica : 11.03.2011. at 14:19
Recimo, zbog ovog: http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrva...9/Default.aspx
i ovog: http://www.glas-slavonije.hr/vijest....VIJESTI=128074
itd.
Zaista nisam stručna, ali meni kao mami ovo je više nego dovoljno dokaza protiv. Plus što sam isti savjet (izbjeći moparu) dobila s raznih strana od stručnjaka raznih profila (od patronažnih sestara, pedijatara i molekularnih biologa). Zašto riskirati ako ne moram.
Ovo mi je stvarno nevjerojatno:Razlika u brojkama je ogromna, zanimljivo bi bilo vidjeti razliku među predšolskom populacijom.
Nakon izbacivanja MoPaRua iz programa cijepljenja za jednogodišnjake, lani u Hrvatskoj nije zabilježen ni jedan slučaj meningitisa prouzročen ovim cjepivom, dok se ranijih godina bilježilo u prosjeku 18 slučajeva.
Zaušnjaci se mogu dobiti. To nitko ne negira.
No to su blagi jednostrani zaušnjci, najčešće bez povišene temperature koji spontano prođu za par dana.
Mogu se dobiti i od Priorixa, ali se rjeđe javljaju.
A i od jednog i drugog se cjepiva mogu dobiti i druge nuspojave.
Tako da je malo bezveze govoriti roditeljima da je Priorix bolji za docjepljivanje pri upisu jer je "pročišćeniji" i "nema nuspojava", jer to nije točno.
Imam pitanje:
Da li jako jako kasimo sa Priorixom i da li je to veliki problem?
Naime, u 11.mj. smo ju cijepili sa Prevenarom, i dogovorili da ćemo ju u 2 mj. sa Priorixom, pa onda u 4 -5 sa docjepivom Prevenara opet. No, kako svaki puta na termin Priorixa mi budemo bubani (ne jako, uvijek neka sitnica, ali dovoljno da je razlog odgode cijepiva), i eto, tako u krug već 2 mj. Sad ne samo da prolongiravamo obavezno cijepivo, nego sad već i Prevenar od kojeg nam je prošlo već skoro 6 mj. Inaće je zdrava i ne ide u jaslice. Kad god dođemo kod doktorice i kad skuži da još nismo, šokira se, kaže pa kako nismo i da termin...
Posljednje uređivanje od Isabel : 04.04.2011. at 17:16
Isabel, nije problem, jedino dijete nije zaštićeno u slućaju eventualne epidemije. Zapravo je preporuka za cijepljenje nakon prve godine, a ne sa godinu dana.
Što se tiće prevenara ne znam da li je postgnuta optimalna zaštita obzirom na velik razmak između doza.
Posljednje uređivanje od sirius : 04.04.2011. at 17:50
Cijepili se s priorixom danas,23.mjeseca. Pedijatrica htjela odmah cijepiti i 6u1 što smo odbili,pa nas htjela za drugi tjedan naručit i na kraju rekla za 4 tjedna. Na svaki moj upit o mogućim nuspojavama u roku od 42 dana su me poklopili da priorix nema nuspojave i to najmanje 5 puta su mi rekli. Čitam o priorixu već duže vrijeme i nisam očekivala takvu reakciju od doktorice a najmanje da bi cijepili i sa 6u1 odmah. I kad se sama informiram doživim takav odgovor i komentar da zašto se bezveze opterećujem s tim što piše u uputama za priorix![]()
To ni ja ne mogu razumijeti. Naravno da ima nuspojave. Istina da je korist od cijepljenja Priorixom znanto veća od rizika potencijalnih nuspojava, ali da nema nuspojave je glupost nad glupostima.
Ovo nije glupost. 6u1 se može dati istovremeno s priorixom, nakon tjedan dana, dva-tri, potpuno svejedno.a najmanje da bi cijepili i sa 6u1 odmah.
Jedino mi nije jasno zašto bi djetetu od skoro dvije godine dala 6u1. Ako je dijete cijepljeno prema programu, ne treba mu hepatitis B koji je u 6u1 cjepivu, već mu treba 5u1.
Provjeri koliko je doza hepatitis B cjepiva dijete dobilo do sada ( putem 6u1 cjepiva ili samostalno. Po programu, trebalo je primiti hepatitis B pri rođenju, sa dva i sa 6 mjeseci. I to je dovoljno)
Posljednje uređivanje od mujica : 01.05.2011. at 11:00
Primila je tri doze hepatitisa do sad i ja sam i mislila da ide 5u1 koji je trebala s 18. mj. primiti ali pedijatrica kaže 6u1...moram to onda provjeriti još prije cijepljenja.
Tako je. Sad joj treba docjepljivanje protiv tetanusa, difterije, hripavca, dječje paralize i H. influence tipa b. Ne treba joj još jedan hepatitis B.
Ali od nekoga tko misli da Priorix nema nuspojave, ne čudi me da ti hoće uvaliti "6u1".![]()
Posljednje uređivanje od mujica : 01.05.2011. at 16:46
Da,ne čudi ni mene...nažalost...
Jel može molim te objašnjenje za davanje ova dva cjepiva u isto vrijeme ili tjedan-dva-tri poslije? Što onda s nuspojavama?
rizik za nuspojave od jednog i drugog cjepiva je posve jednak neovisno o tome je li ih dijete primi istovremeno, s razmakom od tjedan dana ili dva mjeseca.
Neki vole praviti razmak između dva cjepiva od npr. tri tjedna tako da se u slučaju eventualnih nuspojava zna koje je cjepivo uzrokovalo nuspojavu. To je donekle opravdano, ali ako je praktičnije dati istovremeno ili s kraćim razmakom, nema razloga to izbjegavati. Neće istovremena primjena povećati šanse za nuspojave. A one najčešće nuspojave je ili svejedno koje cjepivo je izazvalo (temperatura) ili je prilično jasno koje je cjepivo izazvalo (lokalna reakccija na mjestu primjene)
Jedino je potrebno poštivati razmak od 4 tjedna kada se radi o dva živa cjepiva, npr. između Priorixa i cjepiva protiv vodenih kozica ili žute groznice. Ali opet ne zbog nuspojava, nego zbog neadekvatnog imunološkog odgovora ako su razmaci premali.
Ovdje ima jedan kratki članak o tome.
http://www.hcjz.hr/clanak.php?id=13910&rnd=
Doduše, neke kombinacije izazivaju nuspojave nešto češće nego ako se cjepiva primaju s razmakom, npr. kod istovremene primjene 6u1 i Prevenar češće se javlja povišena tjelesna temperatura nego kod primjene svakog od njih zasebno, ali takve su situacije više iznimka nego pravilo.
Jel netko kupovao 5u1 za docijepljivanje? Kako se to onda s pedijatrom dogovorite, nije problem?
ANA09, a zakaj ste do sad htjeli GSK?
Pretpostavljam da niste, nego vam je to sugerirala pedijatrica.
I sad se našla u nezgodnoj situaciji.
Kao prvo, nepotrebno ste tri puta kupovali skupi 6u1.
Drugo, sad je pedijatrici nekak nezgodno dati vam besplatno cjepivo kakvo ste cijelo vrijeme mogli dobivati.
Treće, umjesto da sad lijepo cijepi dijete sa Sanofijevim 5u1 cjepivo, ona nudi da dijete peti put cijepi protiv hepatitisa B - sa 6u1. Nevjerojatno.
Četvrto, zakaj platiti 520 kn za 5u1 cjepivo od GSK, kad je Sanofijevo besplatno?
s tvojom pedijatricom to sigurno neće biti problem, koliko god to besmisleno bilo.Jel netko kupovao 5u1 za docijepljivanje? Kako se to onda s pedijatrom dogovorite, nije problem?
Ne kužim tu pedijatricu.....
Posljednje uređivanje od mujica : 17.05.2011. at 19:59
Ja sam bila sigurna da su nam rekli kad smo bili na cijepljenju s 4 mjeseca da je to 5u1 i da je sa 6 mjeseci cjepivo isto kao ono prvo sa 2 mjeseca , dakle 6u1 ,ali danas zvala pedijatricu i rekli mi da je sva tri puta bilo 6u1 kao što si napisao i da oni i s 18 mjeseci uredno cijepe sa 6 u 1 . Glava će mi eksplodirati od razmišljanja o tome , znam da su nam s 4 mj. rekli da daju 5u1 a sad druga priča a u knjižicu upisuju nešto treće... Stvarno ne znam što da radim s ovim cijepljenjem...
ma ne brini.
srećom, djeca su izdržljiva
u biti, ništa od toga nije loše ni opasno.
Samo je nešto manje ili više potrebno.
Ali nikakva šteta djetetu neće biti ni u jednoj od varijanti koje ti se nude.
bebonja ima 14 mjeseci i krajem slj. tjedna je trebao primiti Priorix. Dva tjedna iza toga krecemo na more i ostajemo cijelo ljeto.
e sad, ovaj vikend je imao blagu zelucanu virozu. dva dana je imao proljev, prvi dan dva puta, drugi dan samo jednom. u noci izmedju ta dva dana je povratio nakon dojenja. nije imao nikakvu temperaturu ni bio cendrav, nista.
Zanima me smije li se cijepiti Priorixom tocno tjedan dan iza takve virozice? (rekla bi da je viroza jer sam i ja imala proljev a i tata mu)
Najradije bih odgodila ali za tri tjedna idemo na more a njemu je putovanje stresno pa ga nebi cijepila tik prije puta a ne mogu odgoditi cijepljenja samo za tjedan dana jer su termini kod pedice popunjeni unaprijed po mjesec dana, jedva bih se ugurala za tri tjedna.
sta da radim?
Mi smo se cijepili s priorixom s 23 mjeseca tako da vam nije kasno cijepit se na jesen, ako dijete nije 100% zdravo sad.
nisam je jos pitala. pitat cu je kad dodjemo na pregled. ja bih samo htjela znati kakva je praksa vezano za zelucane viroze i priorix. nadjoh glaxove upute od priorixa na netu i kao kontraindikaciju samo temperaturu:"... if your child has a severe infection with a high temperature. A minor infection such as a cold should not be a problem, but talk to your doctor or nurse about this before being vaccinated".
dakle, po ovom bi se smio cijepit al eto negdje mi je u krajicku mozga ostala procitana informacija da mora proci 7 dana izmedju bolesti i cijepljenja. a bice da je za neko drugo cjepivo
evo danas je sve ok. a cijepljenje je za 4 dana. bit ce zdrav taj dan (naravno ako se ne razboli opet do petka) ali me zanimalo dali postoji odredjeni broj dana nakon bolesti kad se jos treba uzbjeci cijepljenje ili se samo gleda da je na dan cijepljenja dijete zdravo.
javim sto je pedica rekla
ma da jedno više ili manje...samo derite i filajte dijete izdržljivi su oni-kao da je dijete pokusni kunić...kako pedijatrica smije dati dozu više jednog cijepiva nego je ono propisano zakonom?! Ljudi moji pa nisu to bomboni to su lijekovi s vrlo mogućim nus pojavama i radi se o vašoj djeci a ne o lutki Barbie!?
Nego Mujice taj 5u1 meni je pedijatar rekao da on neće cijepit s onim GSK i šta sad? Mada je moja imala reakciju gadnu na 5u1 od GSK ali već smo jednom o tome rasprvljali kako su doktori nesložni oko toga koliko je loše miješati cijepiva tj. koristiti kao ista cijepiva različitih proizvođaća-ako si se počeo cijepiti s jednim "proizvođaćem" to treba nastaviti do kraja.
Inače ja mislim da sam 95% odlučila da svoje dijete ne cijepim ni Priorixom niti Mo-Pa-Ru.....ako se mogu ne cijepiti djeca koja su alergična na jaja možemo i mi!
Moje su obje sestre nakon cijepljenja Mo-Pa-Ru nakon 2g jedna obolila od rubeole a jedna opako od ospica-tako da je dokazano da cijepivo ne samo da ne stvara doživotnu imunost nego ni ne sprječava teže oboljenje npr.od ospica (znam da češ ti sad reć; a šta bi se tek dogodilo da ti se sestra nije cijepila).
Isto tako je i s hripavcem-ni cijepivo ni preboljena bolest ne sprečavaju ponovno oboljenje od hripavca.
Stvarno me smetaju ne educirani pedijatri po pitanju cijepiva a još više ne informirani roditelji koji često puta neznaju ni koje cijepivo daje njihov pedijatar djetetu-samo ga dovedu na cijepljene i odu kući-meni to nikad neće biti jasno!
Sretno vam ljudi, puno zdravlja i nikakvih nus-pojava od cijepiva vam želim.
mujica imam jedno pitanje možda bi mi ti znao odgovriti...koliko Priorix ima (zaštitno) djelovanje ako se znači dijete npr.zadnji put s njim cijepi s 6g?Koliko godina je čovjek još zaštićen od tih bolesti ako se zna da za njih poslije više docjepljivanja nema? I zašto nema? Jesu li te bolesti manje opasne u straijoj dobi, rekla bih da nisu?
Eto ako postoji takva informacija i o drugim cijepivima bila bih ti zahvalna kada bi nam tu napisao do otprilike koje životne dobi s obzirom na vrijeme cijepljenja u djetinstvu i školi smo imuni na bolesti prot kojih smo se cijepili, ako se zna da cijepivo ne daje doživotnu imunost?
Hvala
no, no... pa vidjela si valjda nakon moje rečenice da su djeca izdržljiva smajlića koji se kesi....
Istin,a ali cijepljenje odgađa hripavac, tako da dijete oboli kad je starije - u školskoj dobi ili kasnije, kad hripavac više nije tako teška bolest, kao što je za malu djecu.Isto tako je i s hripavcem-ni cijepivo ni preboljena bolest ne sprečavaju ponovno oboljenje od hripavca.
Ovo ne razumijem.... Teška alergija na jaja se smatra kontraindikacijom - a neki na žalost i alergije koje nisu teške smatraju kontraindikacijom, što je pogrešno. A koju kontraindikaciju tvoja djeca imaju, kad tako kažeš? Strah od cijepljenja nije medicinska kontraindikacijaInače ja mislim da sam 95% odlučila da svoje dijete ne cijepim ni Priorixom niti Mo-Pa-Ru.....ako se mogu ne cijepiti djeca koja su alergična na jaja možemo i mi!
Ovo i mene smeta.Stvarno me smetaju ne educirani pedijatri po pitanju cijepiva a još više ne informirani roditelji koji često puta neznaju ni koje cijepivo daje njihov pedijatar djetetu-samo ga dovedu na cijepljene i odu kući
U pravilu, nakon druge doze MPR cjepiva (npr. Priorixa), osoba je doživotno od protiv ospica i rubele, a zaštita od mumpsa s vremenom progresivno slabi, pa se računa da 10-12 godina nakon druge doze, 50-tak% cijepljenih izgubi zaštitu.
Za ospice i rubelu za sada nema dokaza da se zaštita s vremenom gubi.
(naravno, uvijek ima mali dio cijepljenih (1-2%) koji niti nakon dvije doze ne razviju zaštitu, pa ti nisu nikada zaštićeni)
Nadalje, nakon tri doze hepatitis B cjepiva, za saa se smatra da je zaštita doživotna.
Nakon primarnog cijepljenja i jednog docjepljivanja protiv hripavca se smatra da zaštita progresivno slabi, tako da nakon 5-7 godina 50% zaštićenih izgubi zaštitu. Dodatno docjepljivanje odgađa gubitak zaštite.
Nakon primarnog ciijepljenja i jednog docjepljivanja protiv difterije, tetanusa i djeje paralize se smatra da zaštita progresivno slabi. ali znanto sporije nego kod hripavca, pa je čak i 20-tak godina nakon zadnje doze večina cijepljenih još zaštićena, Međutim, s obzirom da je tetanus preozbiljna bolest da bi se računalo na to da nakon pet ili deset godina "najvjerojatnije" još imamo zaštitu, docjepljuje se u školskoj dobi i preporučuje se nakon toga docjepljivanje svakih deset godina.
Nakon primarnog cijepljenja i docjepljivanja protiv H. influenzae tipa B, zna se da zaštita treje nekih 3-4 godine, a kasnije nije niti bitno, jer u kasnijoj dobi su sva djeca već prokužena pa Hib ne uzrokuje više invazivnu bolest.
Ne zna se koliko dugo BCG štiti od diseminiranih oblika tuberkuloze, najvjerojatnije puno godina. Bitno je zaštititi djecu od diseminiranih oblika, jer su oni najčešći u dječjooj dobi.
eto.
Naravno, postoje izuzeci od ovih pravila. Npr. Kod imunokompromitiranih osoba ne mora uopće nastupiti zaštita, a ako nastupi, kraće traje.
S druge strane, kod zdravih osoba, koje su nakon cijepljenja još i pu prirodnom kontaktu s uzročnicima bolesti prirodno 2docijiepljeni", zaštita se na račun toga produžava.