hvala punomujica prvotno napisa
hvala punomujica prvotno napisa
mujica je napisao:
Ovaj dio mene zanima. U kući imamo 2 bebe starosti oko 1 godine, jedna beba će biti cijepljena prije druge, sa MoPaRu cjepivom. Da li se beba koja će biti kasnije cijepljena cca mjesec dana može zaraziti od prve kapljičnim ili bilo kojim drugim putem?U principu, ne može.
Trebala bi biti zaštićena transplacentalno prenesenim protutijelima.
Mada, uvijek ima izuzetaka. (?)
Da li postoji razlika u vjerojatnosti zaraze u odnosu MoPaRu/Priorix?
Da li treba proči određeno vrijeme prije nego što cijepimo drugu bebu?
Ili ih je najbolje cijepiti u isto vrijeme? (Taj dio je skoro neizvediv - da se razumijemo, nisu blizanci, nego rođaci skoro isto stari).
moja sestricna je cijepila sa moparu cjepivom svog predskolca,mali dobio zausnjake i meningitis od cjepiva...
Davor prvotno napisa
![]()
zaboravio si spomenuti izmutirane viruse, sjedi 1 iz zalaganja
od prijateljice dijete je nakon MPR cjepiva dobio meningitis, pa se sve nešto zakompliciralo i mali je ostao mentalno retardiran :shock:
nećak (6.g.) upravo ima zaušnjake kao posljedicu MPR cijepljenja![]()
moje iskustvo: nakon svakog cijepljenja (5u1,6u1) pogoršanje atpoijskog dermatitisa, a naročito nakon Priorixa
i ti i dalje cijepis? kulbetty boop prvotno napisa
Mene ovo i dalje muči:
U kući imamo 2 bebe starosti oko 1 godine, jedna beba će biti cijepljena prije druge, sa MoPaRu cjepivom. Da li se beba koja će biti kasnije cijepljena cca mjesec dana može zaraziti od prve kapljičnim ili bilo kojim drugim putem?
Da li postoji razlika u vjerojatnosti zaraze u odnosu MoPaRu/Priorix?
Da li treba proči određeno vrijeme prije nego što cijepimo drugu bebu?
Ili ih je najbolje cijepiti u isto vrijeme? (Taj dio je skoro neizvediv - da se razumijemo, nisu blizanci, nego rođaci skoro isto stari).
A zašto ih nebi mogli cjepiti u isto vrijeme?
Preporuka za cijepljenje je oko 18 mj.,pa sve do drugog rođendana.
To što naši pedijatri vole cjepiti na sam prvi rođendan je između ostalog i zato da im bude lakše voditi evidenciju.
Što ste bliže drugom rođendanu mogućnost nuspojava pada.
kad bi svijet bio crno bijeli onda bi stajalo ovo šta si napisala...stray_cat prvotno napisa
jesi ti cijepila svoju djecu?
ako jesi, zašto jesi, kad znaš kakva se sranja dešavaju od cjepiva?
Za ovo, da vjerojatnost nuspojava pada sa starošću djeteta, nema dokaza.sirius prvotno napisa
Postoji razlika između Priorixa i domaćeg MoPaRu. Kod comaćeg cjepiva je dokazan prijenos cjepnog virusa na kontakte, a kod Priorixa nije. (nije to jedina razlika, naravno).Anemona prvotno napisa
Ali, ispravno je pitanje koje je Sirius postavila. Zašto ih ne cijepiti istovremeno? Nema veze ako jedan ima 12, a drugi 13 mjeseci (ili su koji mjesec stariji).
Cijepljenje u isto vrijeme je malo teže jer idu kod dva različita pedijatra koji rade u različito radno vrijeme. Dobro vjerojatno nema veze da se jedan cijepi u jutro, a drugi 10 sati kasnije, a i problem je što bi "stariji" trebao biti cijepljen 1 tjedan prije godinu dana jer mama ide raditi, a ja sam "mlađeg" mislila cijepiti sa cca 13 mjeseci.
A ništa, moramo onda ipak nešto iskombinirati, ili cijepiti Priorixom? :?
Ako mlađi primi cjepivo prije nego što navrši godinu dana, morat će ponoviti cijepljenje nakon mjesec-dva. Jer se cijepljenje prije godinu dana starosti ne smatra dovoljno djelotvorno da zaštiti dijete do slijedećeg cijepljenja prema programu.
joj sad me zvala sestra iz ambulante da nismo cijepili dijete(mi se odlucili za Priorix,sto sestri i nije bilo drago) i totalno se uzbudila oko toga al se javio MM pa joj nije dao puno manevra,uglavnom joj je rekao da cemo doci da nema zurbe,i sad sam se ja sva pogubila s tim cijepivom zanima me koje cijepivo ide nakon toga,prije toga je primila 5u1 i od tada nista,bojim se da nesto ne moramo ponavljati ?rekla je da kasnimo s ovim,
uopce mi se ne svidaju ni sestra ni docaal nemam puno za biranje tu u pž,joj sva sam sad :/
12 mj je prekretnica, a razlika 12-18-24 nema vezemujica prvotno napisa
logika?
di je "kvaka"
Ako se cijepi sa 12 mjeseci- zaštitnost cjepiva je oko 95%, u dobi od 15 mjeseci oko 98%. Ako se cijepi kasnije zaštitnost je također visoka, no "kvaka" je u tome što je dulje vremena dijete nezaštićeno.MGrubi prvotno napisa
Maminim protutijelima u početku, a poslije bi trebalo biti "kolektivnim imunitetom".MGrubi prvotno napisa
3 ili 6mj nakon poroda je krv kompletno djetetova
koliko dugo nakon poroda (bez dojenja) su mamina antitijela (ako ih ima) u bebinom organizmu ?
Noćas počeo malac šmrcati a danas treba ići se cijepiti Priorixom .Imamo 14 mj. D ali da opet odgodim ili malo curenje iz nosa ne može izazvati dodatnog vraga ?
... koji znanstveno dokazano ne postoji. Zadnji dokumentirani slučaj razbijanja mita o vrlom cjelostaničnom cjepivu (za kojeg znam) dolazi iz Indije: OPV cannot eradicate polio from India: Do we need any further evidence? (sažetak) a razloge neuspjeha pripisuju genetskim faktorima (koji su jednako valjani za kompletno indo-europsko genetsko nasljeđe pa tako i nas)bibai prvotno napisa
Imunitet krda ili ako baš hoćeš kolektiva jednostavno ne postoji. Postoje samo ljudi koji su na bolest imuni i oni drugi koji to nisu. Jedina ekipa s potvrđenim kolektivnim imunitetom sjedi u Saboru. Decit.
I ja se to pitam, trebali bismo sutra primiti MoPaRu, cekala sam da napuni 16 mjeseci, cini mi se da vise ne mogu odgađati, sad me brine to malo curenje iz nosa?andjelak prvotno napisa
Da li da prije cijepljenja dam Lupocet čepić???
postoji li razlog zašto ne možeš više odgađat?
Postoji, zato što je u osamnaestom mjesecu revakcinacija.
Bili smo na cijepljenju, sve prošlo OK.
Hib OPV (protiv hemofilus influence i dječije paralize)
možda je kod vas drukčije, jer ja sam iz BiH.
Andrija ima godinu i mjesec pa sam i ja počela razmišljati Priorix ili MoPaRu ili uopće ne cijepiti.
Stavljam link na pismo liječnicima koje im je uputila Agencija za lijekove i med. proizvode u vezi nuspojava MoPaRu.
http://www.almp.hr/upl/novosti/Pismolijecnicima.pdf
imaš opcijucjepiti pojedinačnim cjepivima
jest da će 3x bosti, razmak prilagodite vremenu potrebnom da prođu sve moguće nuspojave od pojedinih bolesti
inače, čitala sam knjigu Cjepljenje - vodića za roditelje
i problemi tj. teške nuspojave cjepljenja su počele kad su ta tri cjepiva strpali u 1
evo i citata iz časopisa Lider kao usporedba MPR i Priorixa:
"Tri naša pacijenta su bila hospitalizirana, imali smo verificirane te nuspojave, a za Priorix osim tih febrilnih stanja, druge reakcije nismo imali", rekla je pedijatrica DZ-a Siget dr. Dubravka Schwarz.I dr. Tatjana Sindik Milošević, ravnateljica Imunološkog zavoda koji proizvodi MoPaRu, priznaje da on ima nuspojave kao i svako drugo cjepivo. Najteže su meningitis i encefalitis. Ravnateljica Imunološkog zavoda kaže kako nijedan od tih slučajeva nije ostavio trajnu posljedicu na djetetu.No liječnici koji podupiru strano cjepivo Priorix kažu da su njegove nuspojave blaže, iako su istraživanja njemačkoga državnog instituta za kontrolu cjepiva, svima dostupna na internetu, potvrdila da su kao nuspojave zabilježeni encefalitis, dijabetes, ali i dva smrtna slučaja. I to samo u posljednjih šest godina.
a ne znam ni sama više MGrubi, kad samo pomislim da bi dijete moglo imati neku ozbiljniju nuspojavu, a kamoli završiti u bolnici......najrađe ne bih ni cijepila.
razumin tesova prvotno napisa
![]()
moja nije cjepljenja, još
ne ide u jaslice
dobra je zdravlja pa nismo bili kod pedice ima preko godinu dana
bila sam onda odlučila za Priorix, da kad sam došla, meni sestra da papirič pa neka tražim okolo po ljekarnama koja ima
e naljutila me, pa smo otišli
na cjepljenje se naručuje i dogovara koje cjepivo, još sam zvala dan prije da provjerim jel termin ok i da li treba šta
i tako .. još nije cjepljena
Mi smo bile hospitalizirane zbog komplikacija na MPR pa bih se sigurno odlučila na Priorix da mogu vratiti vrijeme i ne priuštit joj te strahote.
Mi imamo 2god. i 4mj. i još se nismo cijepiliNekog najposebnijeg razloga nemam, ali sam ga htjela što duže poštedjeti, jer je u jaslicama često hvatao prehladice, onda je i stariji brat dobio streptokok, pa sestrične s kojima je bio svaki dan vodene kozice...Uz sve to i ja sam bila poprilično šlampava, jer mi trudnoj i s njih dvoje to baš i nije bilo na prvom mjestu. Evo od 5mj. je na moru, vraća se tek negdje u 10mj. i sve se bojim što će mi reći pedijatrica kad joj banemo :/
Eh, svašta. Čega se bojiš? Dijete je tvoje, a ne njezino. Uostalom, nije kasno da ga sad cijepiš.tvrle prvotno napisa
Ma u pravu si Anvi! Još smo mi i bili par puta kod nje, pa je mogla i sama urgirati da je htjela![]()
ja sam samo zbog jaslica....sa 26mj. ko psu mi zao.
i odmah u roku mj. dana dva puta temp. preko 40....
a izmedju ne prestaje nos, kasalj.....
a u 26mj. zdrava ko dren....
totalno joj je organzam autocenzura.
izabrali smo priorix.
mgrubi, hvala na savjetu.
Još sam se malo bavila proučavanjem ove teme i odlučila, pojedinačno cijepljenje, odnosno cijepit ću samo zaušnjake budući da je dečko. Rubeolu neću jer je ona opasna uglavnom samo u trudnoći, a morbili i nisu neka bolest. Inače su meni i muž i otac preboljeli zaušnjake.....
Ali neću još, čekam do sljedećeg ljeta. Malo prije nego bude imao dvije godine najvjerojatnije.
pitam se vide li to oni koji plaćaju priorix jer "nema nuspojava"leonisa prvotno napisa
Vidim ja. I opet bih izabrala Priorix kad već ne mogu necijepljenje.
1..... A ako se zarazi na poslu kad odraste i donese bolest doma svojoj ženi trudnici?sova prvotno napisa
2...... ??????????
http://www.unicef.org/immunization/index_measles.html
Measles infects 25 to 30 million children each year and kills over 345,000, often from complications related to pneumonia, diarrhoea and malnutrition. Many that survive are left with life-long disabilities: blindness, deafness or brain damage
Ma, OK. Bitno je da odluku ne temeljiš na tome da "priorix nema nuspojava".Janoccka prvotno napisa
mujica, muž ne može ženi prenijeti rubeolu ako je ona cijepljena. Ja bih da imam žensko dijete cijepila rubeolu, a ne bih zaušnjake. A moj će sin znati da nije cijepljen pa ako mu žena ne bude cijpljena a planiraju dijete znati će se ponašati.
Smrtnost od ospica se odnosi na zemlje trećeg svijeta, u djeteta s normalnim imunitetom ne bi trebalo biti straha. Uvijek se može dogoditi naravno, ali eto..to je moj izbor
1.... Da je tu Davor, imao bi ti štošta reči o tome....sova prvotno napisa
![]()
1a..... Ma naravno. Nema veze ako žensko dijete ogluši.
2.... Sigurno. To će mu biti prvo što će pitati punicu i mamu kad se odluči za dijete. Isto kao što sam i ja.
3..... Istina. No. i u razvijenim zemljama se umire od ospica. Naravno, puno rjeđe manje nego u Africi. A večina umrlih nisu ni znali da su slabijeg imuniteta dok im se nije dogodilo da umru.
4..... Ofkors, naravno. natirlih. niti ne želim utjecati na tvoj izbor. Samo malo komentiram neobičan temelj za baziranje izbora.