Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 70

Tema: Za udarac po turu 7000 kuna kazne

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Za udarac po turu 7000 kuna kazne

Vijesti Hrvatska
    12.02.2007 18:10
    ZLOSTAVLJANJE Pravobraniteljstvo za djecu zgroženo time koliko Hrvati tuku djecu
    Za udarac po turu 7000 kuna kazne
    Autor Romana Kovačević Barišić

Odgajajući djecu, Hrvati doista olako posežu za batinama. Rezultate UNICEF-ova istraživanja koji pokazuju da svaki drugi Hrvat tuče dijete potkrijepila je i jučerašnja online anketa Večernjeg lista. Na pitanje "Smatrate li da su batine odgojno sredstvo?" do 14 sati 46,37 posto čitatelja odgovorilo je pozitivno!

I prijetnja kažnjiva
    Podaci su katastrofalni. To je protuzakonito i nemoralno i nema opravdanja, a posljedice pljuske, batina, pa i udarca po turu dalekosežne su jer nastavljamo stvarati nasilno društvo opominje Lora Vidović, zamjenica pravobraniteljice za djecu. Čak dva hrvatska zakona zabranjuju i najmanje udaranje djeteta. Obiteljski zakon u članku 88. zabranjuje podvrgavanje djece ponižavajućim postupcima i tjelesnom kažnjavanju, a Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji osim fizičke sile zabranjuje i prijetnju i uvredu.

Kazna za nasilje prema djetetu jest najmanje 7000 kuna ili 40 dana zatvora! Pravobraniteljstvu nije poznato je li izrečena koja kazna po tim člancima, no to ne znači da nije ili da neće biti. Jer, i slučajni prolaznik, susjedi, rodbina mogu prijaviti da netko tuče dijete. Odbor UN-a za prava djeteta hrvatskoj je Vladi 2004. godine, prilikom razmatranja izvješća o provođenju Konvencije za prava djeteta, preporučio da napravi sveobuhvatnu studiju o nasilju u obitelji.

Hrvatska kasni
    UNICEF-ovi podaci pokazuju da se s tim već kasni. Nužna je hitna edukacija o alternativnim metodama odgoja. Zanima me što će biti 2008., kada Hrvatska treba podnijeti novo izvješće. Jer, sada vidimo da se situacija nije puno promijenila. Ljudi ne vide problem i ponavljaju ga. Prije 20 godina bilo je prihvatljivo tući žene pa se to promijenilo podsjeća L. Vidović.

www.dijete.hr
    Od 164 prijave Pravobraniteljstvu za djecu u 2005. godini 87 slučajeva odnosilo se na povredu prava na zaštitu od nasilja u obitelji, a 77 izvan obitelji. Među obiteljskim slučajevima 23 posto bilo je fizičko nasilje. Od ukupnog broja prijava 39 posto odnosilo se na fizičko nasilje, a 61 posto na ostale oblike nasilja. Bilo kakva povreda dječjeg prava može se prijaviti na telefon Pravobraniteljstva 4929 669 ili elektroničkom poštom na info@dijete.hr. Sve o dječjim pravima može se naći na web stranici www.dijete.hr.

Batine su opravdane
    – Zabrinjavajuće je koliko ljudi misli da je opravdano istući dijete ako ono neoprezno pretrči cestu. To govori više o roditeljima nego o djeci. Djetetu treba odrješito, strogo i ozbiljno reći koliko je i zašto to opasno. Rječnik treba prilagoditi dječjoj dobi. Takva metoda dulje traje, ali je učinkovitija – kaže Lora Vidović. Alarmantno je da se uopće ne prijavljuje tjelesno kažnjavanje djece koje je najraširenije, a to su sporadični udarci najčešće u afektu, zbog kojih je roditelju kasnije krivo, ali “nije sebi mogao pomoći u tom trenutku”. Takve slučajeve društvo uopće ne percipira kao problem, već kao uobičajenu i gotovo uvriježenu 'odgojnu’ metodu. Prijavljuju se tek ona drastična premlaćivanja i krajnja zlostavljanja.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

I kome bi onda išlo tih 7000 kuna? Roditelj bi platio državi jer je djetetu dao po riti? Roditelj bi išao u zatvor na nekoliko mjeseci? Dijete bi bilo lišeno roditeljske skrbi zato što je netko vidio kako je taj roditelj udario dijete po riti ili viče na dijete na cesti?
    To je lišeno svakog zdravog razuma. Ja to ne podržavam!

JBT avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Ivana2 prvotno napisa
    I kome bi onda išlo tih 7000 kuna? Roditelj bi platio državi jer je djetetu dao po riti? Roditelj bi išao u zatvor na nekoliko mjeseci? Dijete bi bilo lišeno roditeljske skrbi zato što je netko vidio kako je taj roditelj udario dijete po riti ili viče na dijete na cesti?
    To je lišeno svakog zdravog razuma. Ja to ne podržavam!
    Roditelj bi išao u zatvor zato što je udario dijete a ne zato što ga je netko vidio da to radi. A dobro bi bilo kada bi svi malo bolje gledali oko sebe i prijavljivali zlostavljanje djece.
    Kakve roditeljske skrbi bi bilo lišeno to dijete? Batina i poniženja.
    Misliš da je bolje dijetetu da bude s roditeljem koji ga tuče nego sa nekim tko ga pazi i poštuje.
    I nešto nebitno, novac ide u državni proračun kao i kod svih prekršaja.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Možda ipak treba napraviti nekakvu razliku između sustavnog zlostavljanja u koje spada batinanje, ponižavanje, uskračivanje osnovnih prava i zanemarivanje u odnosu na to kad roditelj viče na dijete na cesti ili ga udari po riti kad se npr. baca na pod u dućanu. Pravobraniteljici bi bilo bolje da se bavi ozbiljnim i teškim zlostavljanjima djece, a ne nečim što se može nazvati neumjerenim i neprikladnim pedaškim metodama, koje se mogu rješavati edukacijom roditelja.
    A ovih 7000 kuna meni zvuči kao još jedan izvor novaca za proračun. Što se toga tiče, jako dobra ideja!!
    Draga moja, to ti je čista demagogija.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

nema šanse da ikad itko plati kaznu za to kao šta ni ne naplačuju
    kazne zbog AS

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pravobraniteljici bi bilo bolje da se bavi ozbiljnim i teškim zlostavljanjima djece, a ne nečim što se može nazvati neumjerenim i neprikladnim pedaškim metodama, koje se mogu rješavati edukacijom roditelja.
    Dokle god su nam prihvatljive "neumjerene i neprihvatljive pedagoške metode", dokle god ih vrlo lako sami sebi opravdavamo i racionaliziramo, dotle će i teška i ozbiljna zlostavljanja prolaziti mimo nas i zakona, najlakše je okrenuti glavu...

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Svako zlostavljanje djece je ozbiljno i teško.

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

neke kazne mora bit, al kaznit roditelja koji je ionako frustriran radi nečeg, pa ga još udrit po džepu.... opet će dijete platit frustraciju i tako u krug.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Žao mi je što se najviše raspravalja o roditeljima, njihovim frustracijama i kaznama, a malo o djeci, o tome kako se djeca osjećaju kad dobiju batine/šamar/po guzi i kakve to njima posljedice ostavlja. Stvarno, kako se djeca osjećaju kad dobiju batina? Povrijeđeno? Tužno? Bolesno? Što je s njihovim dostojanstvom? Zašto pričamo o kaznama za roditelje (koje su ionako već u Zakonima, samo se ne primjenjuju), a ne o edukaciji tih istih roditelja za druge odgojne metode koje su zasigurno učinkovitije, ali traže više strpljenja, angažmana i vremena. Ali oni su obično prepuni izgovora i mrze kad ih se kazni....

JBT avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Arwen prvotno napisa
    kazne zbog AS
    Prema mojim informacija po rješenju Prekršajnog suda u Zagrebu je već naplaćeno nekoliko kazni. Sve su bile oko 4000 kuna.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj JBT prvotno napisa
    kazne zbog AS
    Prema mojim informacija po rješenju Prekršajnog suda u Zagrebu je već naplaćeno nekoliko kazni. Sve su bile oko 4000 kuna.
    za udaranje ili AS
    u svakom slučaju dobro ali to je u ZG baš me zanima kakvo je stanje
    u Splitu

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Pravobraniteljici bi bilo bolje da se bavi ozbiljnim i teškim zlostavljanjima djece, a ne nečim što se može nazvati neumjerenim i neprikladnim pedaškim metodama, koje se mogu rješavati edukacijom roditelja.
    meni se edukacija jos uvijek cini najboljim rjesenjem. jer nisu svi ni nachitani niti educirani, nit znaju. mozda tim roditeljima treba samo malo pomoci kako se nekakva situacija moze i drugacije rjesiti. savjet od neutralne osobe, sto u odgoju uopceno rade pogresno i zasto komunikacija izmedju njih i djece ne funkcionira na nacin da su svi zadovoljni i sretni. pretpostavljam da u velikom broju slucajeva male "popravke" (roditeljskog ponasanja) i savjeti bi dali ogromne ucinke.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Prije 20 godina bilo je prihvatljivo tući žene pa se to promijenilo podsjeća L. Vidović.
    u kojem smislu prihvatljivo? zivim cijeli zivot u ovoj zemlji, i to ne pod staklenim zvonom, vec u sasvim prosjecnim okruzenjima, ali se ne sjecam da sam ikad, od ikoga, u bilo kojem kontekstu cula da ljudi na udaranje zena gledaju s odobravanjem.

ista stvar i s premlacivanjem djece... sto ne znaci da toga u mojoj okolini nije bilo. iz djetinjstva sjecam se jedino opceprihvacenog odobravanja za 'pec po guzi' i slicno :/

JBT avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj JBT prvotno napisa
    kazne zbog AS
    za udaranje ili AS
    u svakom slučaju dobro ali to je u ZG baš me zanima kakvo je stanje
    u Splitu
    udaranje dijeteta

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    meni se edukacija jos uvijek cini najboljim rjesenjem. jer nisu svi ni nachitani niti educirani, nit znaju. .
    A ja cu dodati - niti zele Jer kako drugacije objasniti da je u milionskom gradu Modus koji je organizirao BESPLATNE radionice za roditelje imao problema s pronalaskom ljudi? Ocigledno svi misle da sve znaju i da su si bas super

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Edukacija je jedini pravi put, a djecu koja su dokazano zlostavljana treba izdvojiti iz takvih obitelji, a onda možda naplatiti kaznu na način da taj novac pomogne konkretno tom djetetu. Inače, ovakvi stavovi ureda za zaštitu prava djece meni ne uljevaju puno povjerenja jer to znači da država zapravo ne će ništa poduzeti nego ubirati lovu i voditi sudske parnice. Iz toga slijedi da je državi u interesu da bude što više zlostavljane djece.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    A ja cu dodati - niti zele Jer kako drugacije objasniti da je u milionskom gradu Modus koji je organizirao BESPLATNE radionice za roditelje imao problema s pronalaskom ljudi? Ocigledno svi misle da sve znaju i da su si bas super
    ma ja ne mislim da si ljudi umisljaju kako sve znaju... vec jednostavno ne smatraju te stvari dovoljno vaznima a da bi trosili vrijeme na njih... osim ako se eventualno spotaknu o neki veci problem.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

[quote="mama courage"]
    meni se edukacija jos uvijek cini najboljim rjesenjem. jer nisu svi ni nachitani niti educirani, nit znaju. mozda tim roditeljima treba samo malo pomoci kako se nekakva situacija moze i drugacije rjesiti. savjet od neutralne osobe, sto u odgoju uopceno rade pogresno i zasto komunikacija izmedju njih i djece ne funkcionira na nacin da su svi zadovoljni i sretni. pretpostavljam da u velikom broju slucajeva male "popravke" (roditeljskog ponasanja) i savjeti bi dali ogromne ucinke.
    Apsolutno se slažem, mislim da je baš to ono što bi Vlada/nadležno ministarstvo trebalo napraviti, pod pretpostavkom da su zabrinuti rezultatima istraživanja i da smatraju tjelesno kažnjavanje djece neprihvatljivim.

Inače, Zakoni o kojima pričamo doneseni su prije tri godine, i toliko dugo su zapriječene takve kazne. Ivana2, misliš li da bi bilo bolje, da se Ured pravobraniteljice za djecu ne zalaže za provedbu zakona koji se odnose na djecu? :? Što bi onda trebali raditi?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jeste li citali komentare ispod clanka u vecernjaku? e to je zalosna slika naseg drustva. takve samouvjerene je tesko promjeniti , rekla bih nemoguce.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Pa da, Loli, mislim da ured pravobraniteljice ima svrhu pomoći da se provodi zakon. Ali vidiš i sama da je velik raspon prekršaja koji taj zakon pokriva. Najlakše je globiti roditelja koji lupi dijete na cesti pred desetoro svjedoka, ali ja kao porezni obveznik, kao nečije dijete i nečiji roditelj očekujem da se taj ured koncentrira na djecu koja stalno pate u svojim obiteljima, djecu radi koje mislim da je Ured osnovan.
    Ured se mora pripremiti za svaku od tih parnica i dokazati zlostavljanje. Ovakvim globljenjem stvorit će se dojam da Ured radi punom parom, a zaista ugrožena djeca ostat će bez zaštite. Kome je to u interesu?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa da, Loli, mislim da ured pravobraniteljice ima svrhu pomoći da se provodi zakon. Ali vidiš i sama da je velik raspon prekršaja koji taj zakon pokriva. Najlakše je globiti roditelja koji lupi dijete na cesti pred desetoro svjedoka, ali ja kao porezni obveznik, kao nečije dijete i nečiji roditelj očekujem da se taj ured koncentrira na djecu koja stalno pate u svojim obiteljima, djecu radi koje mislim da je Ured osnovan.
    Ured se mora pripremiti za svaku od tih parnica i dokazati zlostavljanje. Ovakvim globljenjem stvorit će se dojam da Ured radi punom parom, a zaista ugrožena djeca ostat će bez zaštite. Kome je to u interesu?
    Ja stvarno neznam o cemu ti pricas Pa jasno da uvijek ima gorih situacija od bilo koje koju spomenemo. Al to ne znaci da onda svi trebamo zazmiriti na klepanje i vrijedjanje djeteta, jer eto ima i gorih slucajeva koje treba rjesavati, pa cemo ovu "sitnicu" pustiti i tolerirati u drustvu.

Krajnje je vrijeme da se sklop ljudi u nasem drustvu polako pocne mijenjati i da ljudi pocnu dozivljavati udaranje neprihvatljivim. Pa ako vec nece kroz edukaciju (jer misle da im ne treba) onda neka to bude kroz kazne. Vidjeli smo i sami koliko se ljudi vezivalo dok se nisu uvele kazne od 500 kn, e pa ak nekome nije bitno da se tu radi o njegovom zivotu koji pojas cuva, nego ce se povezati samo zbog kazne. So be it. I takvih je ljudi puno. I zbog takvih i trebaju postojati ovakve kazne za udaranje djece - onda ce se valjda ipak zapitati sto ima lose u tome posto se moze dobiti do 40 dana zatvora zbog toga.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ured pravobranitelja za djecu nije stranka pred sudom i ništa ne dokazuje. To čine Državno odvjetništvo i CZSS. Ured nije osnovan radi vođenja sudskih postupaka, nego radi poboljšanja položaja djece u ovom društvu, i radi zaštite njihovih prava i interesa. I svaka povreda prava je neizmjerno važna jer pogađa određeno dijete, s imenom i prezimenom, neovisno o tome je li time ugrožen njegov/njen fizički integritet ili nije. Sva prava su važna i svako dijete je važno.

Više o Uredu www.dijete.hr. Ima link na dokumente gdje možete pročitati ovlasti i nadležnost, da nebi bilo zabune.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ponovila bih pitanje: Kome je u interesu takvo kažnjavanje po pojedinačnom prijestupu? Ako se netko od onih koji se slažu s takvim metodama izjasni o tome tko ima interes, molila bih da mi objasni odmah zašto.
    Voljela bih da me netko razuvjeri u mišljenju da je to čista demagogija jer mene osobno ispunjava tugom kad vidim da nešto što je zamišljeno za nečiju dobrobit najblaže rečeno skreće sa svog puta. :/

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ponovila bih pitanje: Kome je u interesu takvo kažnjavanje po pojedinačnom prijestupu?
    A kome je u interesu kažnjavanje roditelja koji vozi dijete u automobilu bez as? Ili roditelja koji ne šalje dijete u školu? I tko je taj koji treba postaviti granicu između batina koje su prihvatljive i onih koje nisu (koje su pretjerane)? Svatko od nas ima trazličit prag tolerancije i različite stvari smatra normalnim i primjerenim, pa gdje je onda mjera? Zakon ju je postavio, ali očito uzalud.

Moj pokušaj odgovora na tvoje pitanje je: Djetetu koje je dobilo batine. Možda su to bile zadnje.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ponovila bih pitanje: Kome je u interesu takvo kažnjavanje po pojedinačnom prijestupu? Ako se netko od onih koji se slažu s takvim metodama izjasni o tome tko ima interes, molila bih da mi objasni odmah zašto.
    Voljela bih da me netko razuvjeri u mišljenju da je to čista demagogija jer mene osobno ispunjava tugom kad vidim da nešto što je zamišljeno za nečiju dobrobit najblaže rečeno skreće sa svog puta. :/
    Ne kuzim. Zakon postoji vec par godina, sto je lose u tome da se provodi i da se kaznjavaju pojedinci koji ga krse?

JBT avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

U interesu je djece iz razloga jer neće biti ponižavana i maltretirana.
    Je li možda smatraš da je u redu da i muž udari ženu i obratno?
    I tko ima tu interes da se kažnjavaju pojedinačni slučajevi?
    Trebamo li i to početi tolerirati?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Evo Loli, pročitala sam Zakon o dječjem pravobranitelju. To je za mene još jedno neugodno iznenađnje.
    Pa ta institucija ima tako neuhvatljive ovlasti. Čini se da ima velike ovlasti, a opet... Može svugdje doć, imat uvid, znati, raspolagati dokazima i dokumentacijom, ali zapravo može samo predložiti nešto Vladi i Saboru ili javiti socijalnoj službi.
    Pa ja sam mislila da ta institucija može odmah zaštititi djecu. Pokrenuti postupak na sudu... Da se djeca mogu javiti...
    :?
    Hvala Loli.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

JBT, je li ti to meni stavljaš riječi u usta? Gdje sam ja to napisala da odobravam da se dijete udari?

JBT avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

JBT, je li ti to meni stavljaš riječi u usta? Gdje sam ja to napisala da odobravam da se dijete udari?
    Ne, niti slučajno, ali sam to zaključio iz tvog posta gdje se protiviš kažnjavanju roditelja koji tuku svoju djecu:
    To je lišeno svakog zdravog razuma. Ja to ne podržavam
    !

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

U principu se slazem da se zakone treba provoditi i postivati , ali je na zalost puno njih nedoreceno i blesavo! Naprimjer taj isti roditelj koji udari dijete je i hranioc obitelji. Ako dijete smjestimo u dom koji je iovako prepun ko kaze da ce mu tamo biti bolje! Damo ga udomitelju , ista stvar! Nasa socijalna sluzba uopce ne provjerava sta se s tom djecom dogadja. Kod nas je 8 god .boravila necakinja koju su roditelji napustili , i iako je bilo sve prijavljeno oni ni jednom nakon dodjele skrbnistva nisu dosli vidit sta je s tom malom. Tijekom obrade dosli su cak jednom! Zatim imamo cijelu hrpu ljudi koji zele djecu , posvojili bi je , ali je ne mogu dobiti. Zlostavljanje djeteta ne mora biti samo fizicko . Kao primjer navodim svoju susjedu koja je svoju kcer pretvorila u sluskinju , dijete je imalo 4 god. kad je svako jutro obilazila redom : mesnica, ducan, trafika i na kraju kao slag izvesti psa u setnju. Doduse ona nikad nije lupila svoje dijete. I iako se ne ponosim time ja sam lupila Franu. Zbog straha! Izletio je iz dvora na cestu ravno pred auto , srecom je covjek uspio zakociti! Tad me je sigurno vidjelo i culo bar pola Ciova i okolice , ali to ne znaci da ga i inace tucem ili matletiram. pre komplicirani su ti odnosi da bi ih se samo tako globalno sagledalo , donosilo zakone i provodilo ih. Nazalost djeca su i danas najugrozenija vrsta , a da bi to promjenili treba mjenjati cijeli mentalni sklop kod odraslih sto ni jedan zakon ne moze!

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Nemam sad vremena sve citati ali cu vam reci nesto iz osobnog iskustva. Kao 15-godisnjakinja sam otisla skolskom doktoru jer sam cula da lijecnici moraju prijaviti zlostavljanje i nadala sam se da ce mi pomoci. Nisu. Dali su mi kremu heparion (ili tako nekako) od koje brze zacijeljuju masnice, tablete protiv bolova i neke za smirenje, izmjerili temperaturu, prepipali kosti, gledali u pod i poskrivecki saputali. Dali su mi i ispricnicu te me poslali doma. Nisam otisla, naravno. Samo bi mi jos trebalo da me pita zasto sam isla doktoru.

Kad su moji roditelji jedne godine otisli na ljetovanje ja sam spakirala stvari i otisla od kuce. Nikad se nisam vratila.

Zelim da zlostavljace kaznjavaju. Sve pocinje samarcinom ili po guzi.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Tiwi

mislim da se to sada promijenilo doktori moraju i koliko ja znam i zovu
    policiju čim primjete "sumnjive" rane,iako koliko poslje ima učinka :/

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tiwi

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Tiwi

mislim da se to sada promijenilo doktori moraju i koliko ja znam i zovu
    policiju čim primjete "sumnjive" rane,iako koliko poslje ima učinka :/
    Tnx

Ali mislim da ima i te kako ucinka. Jer najgore je kad se svi odreda prave da se nista ne dogadja, od clanova obitelji do susjeda, ucitelja, poznanika i prolaznika ako hocete, pogotovo sada kad se to moze prijaviti.

Veli mi policajac da po zakonu sada moraju izaci na svaku prijavu i vidjeti jesu li ispunjeni svi vidovi nasilja (nemam bas pojma sto to stvarno znaci) i ako jesu obavezno pritvaraju nasilnika preko noci i tek iduci dan ga privode sucu za prekrsaje. U Samoboru recimo tesko da ce proci dan a da nisu imali nekoliko intervencija. Zamislite koliko ih je neprijavljeno...
    Ma tema je teska, isto tako tesko je razluciti kako ce bilo koji nacin rjesavanja utjecati na djecu ali da se mora od nekud poceti, mora se.

Pozdravljam svakako i podrzavam ovakav zakon.

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

tiwi moja

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Tiwi,hrabra ženo.

Ja sam danas u svojoj zbornici spomenula navedeni podatak,a i izašlo je danas u Večernjem.
    Šokirala me reakcija većine mojih kolega,svih fakultetski obrazovanih.
    U principu mogla bi se svesti na ovu rečenicu:"Kao da u našoj državi nema većih problema od toga da dijete dobije po guzi"

Htjela sam svisnuti od tuge i jada.Ljudi moji.Koja je to borba s vjetrenjačama.

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nazalost, moram iz vlastitog iskustva potvrditi da je zlostavljanje zene (danas, vise na psihickoj razini nego na fizickoj) i djece jos uvijek nesto, sto se ako vec ne odobrava onda tolerira u nasem drustvu - ali pretezno u okruzjima manje educiranih ljudi...ako bih to smjela onako oprezno reci (ali ni to nije uvijek tako).
    ne znam jos tocno, kakav mi je stav prema gore navedenom zakonu, trebala bih jos malo razmisliti, ali sam definitvno protiv udaranja, ponizavanja, prijetnje i sl. prema djeci. za mene je tako ponasanje uvijek znak, da si roditelj ne zna drukcije pomoci. ako ovaj zakon sluzi tome, da barem mali dio ljudi pocne razmisljati ZASTO udaranje djeteta ne valja, onda mi se cini opravdavanim.
    ja evo i danas pamtim svaki samar iz djetinstva - nije ih bilo puno, ali trag"psihickog samaranja" je i danas tu. udala sam se, cekam prvo dijete, ali ipak (pre)cesto me, kad moj stari prode pokraj mene, uhvati osjecaj i pomisao da cu upravo u tom trenu dobit samar!!!...toliko o tome.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Veli mi policajac da po zakonu sada moraju izaci na svaku prijavu i vidjeti jesu li ispunjeni svi vidovi nasilja (nemam bas pojma sto to stvarno znaci) i ako jesu obavezno pritvaraju nasilnika preko noci i tek iduci dan ga privode sucu za prekrsaje. U Samoboru recimo tesko da ce proci dan a da nisu imali nekoliko intervencija. Zamislite koliko ih je neprijavljeno...
    koliko mi je poznato policija je bas u tom segmentu (obiteljskog) nasilja nad zenama sebe najvise senzibilizirala i (za razliku od sudova itd) u velikoj vecini slucajeva svoj posao odrade krajnje profesionalno.

Djetetu koje je dobilo batine. Možda su to bile zadnje.
    daj boze, a ja bas mislim da u tim slucajevima stalnog zlostavljanja sama kazna, bez dodatne edukacije (pa nek odsjedi ta predavanja i mimo svoje volje, mozda ipak nesto ostane u tintari) ce malo pomoci. bez toga ne vidim veliki pomak, tj. il ce se djeca tuci na nacin da ne ostaju masnice i iza zatvorenih vrata.

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Tiwi
    Nazalost iz naseg slucaja( necakinja) ispada da policija i sudstvo ne rade apsolutno nista! Majka te djevojcice je trebala ici u zatvor zbog psihickog i fizickog matletiranja i zanemarivanja djeteta, ali od toga ni z. Prvo je navodno nisu mogli naci , zatim je posla vani , pa ce je uhvatit na granici.....NISTA! U meduvremenu je rodila jos jedno dijete , sina kojeg je ostavila u rodilistu...I OPET NISTA!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Iako je taj zakon ok, kao uostalom i svi ostali naši zakoni: pravobraniteljica bi stvarno imala čime se baviti da hoće.
    Osobno znam za primjer kada su mlako i bez potrebne naknadne kontrole odreagirali na slučaj ropskog rada djece, silovanja majke pred djecom (majka se nakon nebrojenih poziva socijalnim službama i policiji koji su se od straha valjda klonili cijele obitelji - objesila), teškog zlostavljanja djece tučom, izgadnjivanjem i nehigijenskim uvjetima života zbog čega im se u školi rugaju - nije na kraju dogodilo NIŠTA.
    Otac je dao otkaz (teško mu se dizati ujutro), povremeno nešto napravi, a većinu vremena troši alkohol i cigarete koje mu djeca nabavljaju; a djeca nose na svojim leđima farmu krava (da je i farma piceka bilo bi teško), voze traktor tako da si podmeću cigle pod noge jer su premali od pedala do volana, zaostaju u rastu od izrabljivanja, pogrbili su se od teškog fizičkog rada, na rukama imaju izbočene žile kao odrasli ljudi na selu koji fizički rade ... ma užas.

Sve divno krasno ovo što je rekla, ali ima posla sad trenutno po važećim zakonima što raditi kad bi se htjela prihvatiti posla. Ona prva koja je nešto pokušavala je izletjela, meni iz nejasnih razloga.

nešto su mi objasnili da je to prvenstveno posao lokalnog centra za socijalni rad, a da ih oni mogu priupitati da li i što su poduzeli u tom slučaju. Malo su se priupitavali i opet ništa.
    Neka od te djece su u međuvremenu postala punoljetna, pa i ovi će kao ostati živi valjda do punoljetnosti.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Tiwi

Samo mogu reći da pozdravljam sankcioniranje nasilinika nad djecom, iako ih možda neće promijeniti ili preodgojiti, ali ipak će to poslati poruku djeci koja su u cijeloj priči najvažnija. Znat će da to što doživljavaju nije u redu i da to nisu zaslužili te da postoji netko (država) tko će ih zaštititi od nasilja koje doživljavaju. Pod nasiljem ovdje smatram i najmanje "po guzi" i "pec pec" koje počinju još s pelenema jer kasnije te batine rastu s djecom.
    Ma nikako ne razumijem kako si ikada roditelj može dati za pravo da tuče svoje dijete. Otkud to??? I to pod izgovorom ljubavi. Tužno, pretužno!

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tiwi, Ivana B-G

Citiraj ronin prvotno napisa
    Ja sam danas u svojoj zbornici spomenula navedeni podatak,a i izašlo je danas u Večernjem.
    Šokirala me reakcija većine mojih kolega,svih fakultetski obrazovanih.
    U principu mogla bi se svesti na ovu rečenicu:"Kao da u našoj državi nema većih problema od toga da dijete dobije po guzi"

Htjela sam svisnuti od tuge i jada.Ljudi moji.Koja je to borba s vjetrenjačama.
    Ajoj, majko mila
    Ne bi li upravo ljudi koji rade s djecom trebali biti najosjetljiviji na to da se s njima postupa dobro, s ljubavlju i poštovanjem koje zaslužuju. Strašno je upravo iz njihovih usta čuti tako porazne rečenice koje potvrđuju da je u našem društvu rečenica "djeca su naše najveće blago" i dalje uglavnom zgodna fraza u koju ljudi površno vjeruju i rado izgovaraju ali kad je treba provesti na sasvim praktičnoj razini pokaže se kako uvijek ima "važnijih problema"

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Snowflake prvotno napisa
    Tiwi

Samo mogu reći da pozdravljam sankcioniranje nasilinika nad djecom, iako ih možda neće promijeniti ili preodgojiti, ali ipak će to poslati poruku djeci koja su u cijeloj priči najvažnija. Znat će da to što doživljavaju nije u redu i da to nisu zaslužili te da postoji netko (država) tko će ih zaštititi od nasilja koje doživljavaju. Pod nasiljem ovdje smatram i najmanje "po guzi" i "pec pec" koje počinju još s pelenema jer kasnije te batine rastu s djecom.
    Ma nikako ne razumijem kako si ikada roditelj može dati za pravo da tuče svoje dijete. Otkud to??? I to pod izgovorom ljubavi. Tužno, pretužno!
    Zbog ovog boldanog.

Inace - mislim da je najgore reci kako ima jos puno toga sto se dogadja i ne mozemo bas lako promijeniti svijest ljudi, ali treba poceti negdje. Mozda od sebe. Ne znam. Ja znam da stalno "maltretiram" svog policajca (imamo svaki dan javljanje u program pa nam veli kaj se dogadjalo u gradu) a zanimljivo je da kad vidis da su neke stvari naisle na odjek (pa makar i kod samo jednog covjeka) onda te ponese dalje. Moj policajac je super, upozorava, trudi se, gnjavim ga i za AS i svasta, vec je navikao kad me cuje da ce biti opet nekih pitanja.

Inace, nasilnici nisu takvi jer su to smislili pa ce ih neka edukacija nesto puno promijeniti. U vecini slucajeva su to ljudi koji su i sami zanemarivani, ostavljani kao djeca po domovima, ili zlostavljani, ja ih smatramo psihickim bolesnicima, a buduci da se lijeciti ne daju (jer bolest ne priznaju i ne vide) onda ih bas treba kazniti, lupiti po dzepu ili potjerat malo u zatvor. A dobro je i da neke mame tj supruge nauce lčekciju da mogu one zatvarat oci ali da ce netko drugi vidjeti i prijaviti. Pa ako ne zele imat rupu u proracunu ili imat muza svako malo iza resetaka mozda tko zna, mozda onda zastite svoje dijete. Tako ja to vidim.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

A dobro je i da neke mame tj supruge nauce lčekciju da mogu one zatvarat oci ali da ce netko drugi vidjeti i prijaviti. Pa ako ne zele imat rupu u proracunu ili imat muza svako malo iza resetaka mozda tko zna, mozda onda zastite svoje dijete.
    ovaj čovjek o kojem sam ja pisala, žena ga je prijavljivala neborjeno puta i na centar za socijalni rad i na policiju, svodilo se na to da je doneseno svaki puta rješenje da mora u zatvor, međutim kako u u bj županiji nema mjesta u zatvoru jer je prebukiran nekoliko puta, on bi svaki puta čekao mjesecima red na odsluženje kazne. A za to vijeme je njih doma prebijao na mrtvo ime, jer su se usudili ići protiv njega. A kazne za platiti koje je dobivao, onda je tjerao ženu i djecu da i zarade te novce, posude i slično (isto kao i njemu za cigarete), da bi on imao od čega to platiti. Žena je dakle pokušala dobiti zaštitu od sustava i sve što je znala, na kraju je izgubila snagu u sad je više nema.
    A on je i dalje s tom djecom, sad im radi što hoće jer više niti majke nema da ih barem pokušava štititi.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

htjela sam reći: i bez ovoga novog zakona, imamo dovoljno zakona temeljem kojih se ovo moglo spriječiti. Ovih 7000kn bi se svelo na to da ta djeca moraju zaraditi te novce, da ih on plati.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

u globalu mi ide na živce što se stalno pušu sa novim zakonima, kao da će novi zakon nešto promijeniti, a niti ovi stari se ne provode.
    Da stvarno netko želi nešto promijeniti, našao bi dovoljno podloge i u sadašnjim zakonima da se zaštite djeca.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Evo Tiwi, ti bi po prijedlogu ove mjere trebala platiti 7000 kuna.
    Pravi zlostavljači maltretiraju daleko od očiju svjedoka. Ja sam sigurna da je Tiwi nakon što je udarila dijete duboko promišljala cijelu situaciju i da stalno radi na dobrobiti svog djeteta, a ti bi joj JBT pomogao tako da joj još uzmeš 7000 kuna.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Jooj, oprosti Tiwi . Bebelina je to spomenula. Oprosti, oprosti...
    Ono što sam htjela reći je da treba tražiti prave zlostavljače.
    Nitko me ne može uvjeriti da treba izjednačiti ono što je napravila bebelina i ono što se dogodilo Tiwi.
    Tiwi .
    Bebelina sad kad si priznala nemoj se čuditi ako te JBT prijavi dječjoj pravobraniteljici.

JBT avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ivana2
    budući da si ti jako sigurna u to ovaj zakon ne treba provoditi i štiti djecu
    piši Kosorici i njenom ministrarstvu i Saboru da promijeni zakon
    U međuvremenu bi se trebao primjenjivati jer je ipak na snazi

JBT avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Da malo uredim svoj prijašnji post. Sorry ali bio je pisan na brzinu te su se potkrale greške.
    Ivana2
    budući da si ti jako sigurna u to da ovaj zakon ne treba provoditi i štititi djecu piši Kosorici i Ministarstvu obitelji... te Saboru sa prijedlogom za promijenom zakona.
    U međuvremenu bi se trebao primjenjivati jer je ipak na snazi.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •