Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Kako učiniti bolnički porod prirodnijim?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Kako učiniti bolnički porod prirodnijim?

Drage Rodice, čitam vas s vremena na vrijeme i uvijek ste mi zanimljive. U trudnoči sam od vas (na ovim forumima) naišla na toliko savjeta, podrške i. td. HVALA!

Iako sam dosta nježno i plaho tražila što manje asistencija kod poroda. Na kraju poroda su mi doktor i babica predbacili da previše čitam RODE!!! I da se ponašam kao da sam u kozmetičkom salonu! Očigledno se nisam ponašala dovoljno bolesno!

Na žalost u mojim očima ispalo je da bolnica Sv. duh ne vole RODE!

Prošlo je već 6 mjeseci od Petrinog rođenja (21.07.2006.) a ja zbog prirode svojeg posla (samostalna djelatnost) radim od cca 10tak dana nakon poroda pa ne stižem puno sudjelovati na forumima. Zato i dalje uglavnom čitam.
    Tako nikako da napišem priču s poroda. Moj porod je na svu sreću bio ok, iako bolnički nehuman i hladan, pa bi se i priča sastojala od nabrajanja kritika takvog bolničkog poroda.
    Intuitivno za mene bi bila najbolja opcija porod kod kuće. Ali s obzirom na prvu trudnoću bilo me je strah poroditi se neasistirano kod kuće. Da sam mogla angažirati babicu moj izbor bio bi definitivno porod kod kuće uz babicu ili doulu.

Često si postavljam pitanje zašto su hr bolnice (posebno zagrebačke) tako staromodne, zašto je osoblje tako hladno, zašto bolnički porodi nisu prirodniji itd. A jako je malo potrebno za to. Zapravo samo, educiranost i dobra volja osoblja.

Razmišljala sam da svoja negativna iskustva o rodilištu (Sv. duh) napišem voditelju rodilišta! Da li bi to imalo nekog učinka? Mislim da ne!
    Ali ipak možda bi, kada bi takva pisma napisao veći broj žena. Kome ih uputiti i na koji način?

Imate li ikakav prijedlog na koji način, tj. kojim bi djelovanjem mogli doprinjeti da porod u bolnici bude prirodniji a da porod kod kuće bude prihvaćen i čak preporučen kod nerizičnih trudnoća.

Osvrnula bih se još na onaj događaj kada je jedna žena rodila na trajektu. Na kraju priloga pričao je neki ginekolog koji je prekrasno pohvalio ljude koji su joj pomogli riječima da su zaista obavili dobar posao. To me jako zasmetalo. Pa nisu oni rađali. Ne znam zašto nije pohvalio samu rodilju jer ipak je ona odradila porod!

Ako neke od vas imaju pametnih ideja kako stvoriti veću kritičnu masu koja se zalaže za promijene u zagrebačkim I hr rodilištima možda bi se I nešto uspjelo u tom pogledu napraviti.

Pozdrav svim divnim I hrabrim ženama s foruma I šire!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

imamo ideja i puno i konkretno radimo na tome (članovi).
    Ako nisi član, i nemaš vremena za konkretnije dati svoj doprinos postojećim projektima i onim budućim - ono što ti možeš učini trenutno i da ne oduzima puno vremena, je odreagirati svojim slučajem kod nadležnih. Na sreću sada već svi imaju e-mal adrese, za neke znam da i prihvaćaju i pokušavaju u nekim slučajevima reagiati i dati odgovore na prigovore ... Ministarstvo zadravstva, Hrvatska liječnička komora, ravnatelj bolnice u kojoj si rodila... itd.
    Nećeš biti usamljena u svojem pisanju, niti prva, nadam se da će biti uskoro i malo više "pisama", i da neće ostajati samo na pisanju na forumu.

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Moram priznati otkako sam prvi put procitala ovu temu da mi iz glave ne izlazi recenica

Citiraj violas prvotno napisa
    ...Na kraju poroda su mi doktor i babica predbacili da previše čitam RODE!!! I da se ponašam kao da sam u kozmetičkom salonu! Očigledno se nisam ponašala dovoljno bolesno!
    ...
    Ne znam zaista da li je smjesnije ili zalosnije. Ne samo da mama nije bila dovoljno 'bolesna', nego ocito i previse informirana, a sve to zahvaljujuci RODAMA koje neki zdravstveni djelatnici ocito dozivljavaju kao atak na sebe, umjesto kao dobrodoslu pomoc u stvaranju sigurnosti rodilje. Nemam rijeci.

...
    Imate li ikakav prijedlog na koji način, tj. kojim bi djelovanjem mogli doprinjeti da porod u bolnici bude prirodniji a da porod kod kuće bude prihvaćen i čak preporučen kod nerizičnih trudnoća.
    ...
    Vjerujem da se jako radi na tome (uostalom, to su roditelji u akciji), no smatram da pojedinci trebaju i sami komunicirati svoja iskustva, jednako negativna kao i pozitivna. Zapravo, posebno ova druga. Uputiti pismo sa par lijepih rijeci i osoblju i ravnateljima mislim da ne kosta puno truda, a moze donijeti pozitivne efekte. Pa da i ne donese, sigurno nece naskoditi.

Ja sam u trudnoci do sada imala par epizoda kada sam bila poprilicno isprepadana kojekavim rezultatima, pristupom nekoga od osoblja, konfuzijom oko termina mojih pregleda i sl., no postoje u mojoj bolnici dvije vise babice koje su svaki put "pospremale nered", tj. nakon takvih epizoda s puno paznje bi samo porazgovarale sa mnom, sve objasnile, ohrabrile... milina jedna. Kazem samo, a to je nedovoljno da opise kako su utjecale na mene. Zahvalila bih im se u tim situacijama i znam da im je bilo drago cuti moje izravne rijeci "pomogli ste mi da se bolje osjecam". Ne znam sta me jos ceka, no svakako planiram nakon poroda poslati im posebno pismo i reci koliko mi je u tih nekoliko slucajeva znacio njihov topli, ljudski pristup, razumijevanje i strpljenje.

Zapravo, sad dok pisem pada mi na pamet ideja - zasto Udruga ne bi imala neku vrstu godisnjeg priznanja onom hrvatskom rodilistu koje relativno uzevsi iz postova svih mama koje se jave pokaze da ima najhumaniji pristup rodiljama? Znam da postoji globalna inicijativa bolnica prijatelj djece, no mozda bi ovo mogao biti mali lokalni korak u pravom smjeru?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Uputiti pismo sa par lijepih rijeci i osoblju i ravnateljima mislim da ne kosta puno truda, a moze donijeti pozitivne efekte. Pa da i ne donese, sigurno nece naskoditi.
    i ja mislim tako, i trudim se to što češće sprovesti. Imaju skoro sve bolnice svoje web stranice, i tamo neki mail koji čita uglavnom ravnatelj ... uputiti par riječi na taj mail, iznenadili biste se koliko je osoblju drago kad čuju jednu riječ pohvale na svoj rad, makar i anonimnu (čak su ga u jednoj bolnici čitali na kolegiju i svi se zahvalili od ravnatelja do sestara na koje se odnosio, a naročito ih je iznenadilo što je od osobe koja uopće nije rađala kod njih).
    Lijepa riječ čini 10 puta više nego kritika.
    Ovdje toliko toga pišemo, zrnce truda uloženo da se napiše mail i predstavi svoje mošljenje van foruma, stvarno ne oduzima puno vremena.
    Jer naš zdravstveni sustav je posložen na žalost tako da osoblje nema nikakvu motivaciju da bude bolje od onog osnovnog, tu i tamo neka zahvala im je jedina motivacija. Toliko se priča u poslovnom svijetu kako je motivacija bitna, i da plaća nije sama po sebi dovoljna motivacija da svatko da maksimum od sebe, nego da treba raditi na raznim drugim načinima motivacije ... a kod zdravstvenih djelatnika su nadležni, imam osjećaj potpuno zaboravili da i oni trebaju motivaciju.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

i ja sam rodila na sd
    i pisala sam na min. i dobila odgovor nakon godinu dana - da je sve bilo kako treba biti
    tražila sam prijepis dokumentacije, čekam ga
    gurat ću to dokle god ide jer mi se nakupilo strašno puni bijesa i nije ga manje kako vrijeme prolazi, naprotiv
    drugi put, ako uopće odem u bolnicu, grizem

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Kejt, mene zanima jedna stvar. Kažeš da si tražila prijepis. U našem slučaju na otpusnom pismu djeteta nije napisano da je bio hipoksičan, pod kisikom i da mu dva UZV mozga nisu bila u redu. Može li se to ikako izganjati? Njegov pedijatar kaže da bi trebali tražiti da se to upiše u otpusno pismo, jer se posljedice mogu javiti i kasnije (ne daj Bože), a mogu se pripisati nečem drugom.
    Na mom otpusnom pismu je isto sve divno i krasno, ali to je manje bitno.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Kejt, drago mi je da ustraješ.
    Iako nisam sigurna koliko će ti biti lakše nakon što istjeraš stvari na čistac, ali sigurno je da ti neće biti lakše niti ako potiskuješ nezadovoljstvo.
    Ja sam dvije godine nesvjesno potiskivala nezadovoljstvo, tko god me pitao kako je bilo na porodu rekla sam "porod kao i svi drugi porodi" :/
    Ti si ipak u naprednijoj fazi

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ja se sjecam kad su me poslije poroda ostavili na SD u onom hodniku, moj je krevet bi tocno preko puta njihove sobice za odmor...cula sam kako komentiraju Rodu, nazalost nisam cula tocno sto govore, jer su vise saptali

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Meni je bio veci strah od bolnice i bolnickog osoblja nego od poroda. Procitavsi sve sto sam mogla procitati na rodama i sto sam cula sa raznih strana, odlucila sam se za sv duh kao najbolju opciju u zagrebu.
    kada sam dosla u rodiliste i kada sam inzistirala bez dripa, odmah sam i dobila etiketu "sigurno je roda".
    Ono sto sam ja vidjela, 5 rodilja, i sve su bile na dripu. nisam protivnik dripa ako neide nikako drugacije, ali cini mi se da je tamo drip rutina.
    Ja sam bila savrseno nenametljiva u svojim zahtjevima, imala sam ok trudnocu ok trudove, moje vlastite, odradivala sam ih uglavnom sama, babica mi nije pomogla nista .... ni disanje ni tiskanje .... samo me je plasio njen izraz lica .... ma zaista sam to mogla odraditi i sama kod kuce, vjerovatno ne bi ni popucala.
    Eto to me ljuti, kao da im nije drago ako je sve ok. Ili sam bas naletila na pogresnu smjenu!
    Osoblje bi trebalo biti svjesno da kada upute zeni pohvlu prilikom poroda mogu uciniti cudo!

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno Re: Kako učiniti bolnički porod prirodnijim?

...babica predbacili da previše čitam RODE!!! ...
    I meni se to zbilo i to na trudničkom tečaju, zadnji dan, kad nam je predavanje držala mlada primalja. Osim toga mi se super dopala, 2x je rađala, predavač je, a evo negativno je skomentirala RODU.
    i porod u vodi (kao nismo mi vodozemci pa da se porađamo u vodi). Ne znam zašto je nisam pitala, u čemu je onda to beba punih 9 mjeseci?

Ovo mi se sviđa, pisanje pisma pohvale ili pokude. Razmislit ću...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Citiraj Riana prvotno napisa
    kojeg pisma?
    Normalno je da negativno komentiraju rode, barem oni koji vole svoju rutinu u koju su se uljuljkali. A rode traže dizanje odnosa prema rodiljama na viši nivo, a to opet iziskuje talasanje, kako reče Čačić "žabokrečine". A rijetko tko voli talasanje tamo gdje misli da si je taman lijepo sve posložio prema svojim potrebama i kako mu odgovara. Čast izuzecima, koji su valjda po opredjeljenju vizionari i uvijek jedan korak ispred kolega. Ali niti njima nije lako, obično bolje prolaze uvlakači i sistem "ne talasaj".

najčešće se pokušavaju vaditi na novce , ali na sreću, ljudi a i oni samo kuže da nisu novci u pitanju u većini slučajeva.

Htjedoh još reći: kad vas netko pita jeste vi iz roda kad imate takve zahtjeve - fino pitaš "a zašto me to pitate" ili "jel bi to imalo neke veze s porodom, da jesam", ili "čujem da rode bolje prolaze na porodu, hoću li dobiti bolji tretman ako jesam" ...

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da mnogi ni ne znaju cime se sve bave RODE, a s druge strane susrecu se sve cesce s zenama koje im se usuduju mjesati u posao.
    Trend je jasan i za senzibilizaciju zena u preuzimanju poroda u svoje ruke sigurno su velika podrska RODE, to se ne moze osporiti.
    Za sve sto eventualno nekome ne pase optuzivati RODE je na savjesti tih koji tako rade.
    Isto tako ispravnost odluka i razmisljanja rodilja u toku poroda osnivaju se na trenutnom stanju rodilje i njenom edukacijskom stupnju koje nitko iz RODA ne moze provjeriti ili za njih garantirati i to takoder ekipa iz rodilista zna i nepotrebno time opterecuje rodilje.

RODA zenama daje informacije cime su one jace. Ni jedan drugi medij po mom misljenju u Hrvatskoj nema tu kolicinu informacija na jednom mjestu kao RODE na svom portalu. Ispravite me ako grijesim.
    Zasto je znanje lose, a neznanje bolje u porodu dalo bi se diskutirati.

U svakom slucaju bitno je "razgrnuti" da bi se bolnicki porod ucinio prirodnijim...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

idu mi misli:

ili "eee baš sam vas htjela pitati, čujem da jedino rode uspiju dobiti "prirodan" porod u našim bolnicama, jel bi što pomoglo ako jesam" ... šalim se, nemojte me slušati

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

[quote="TinnaZ"]Na sreću sada već svi imaju e-mal adrese, za neke znam da i prihvaćaju i pokušavaju u nekim slučajevima reagiati i dati odgovore na prigovore ... ravnatelj bolnice u kojoj si rodila... itd.
    quote]

na to sam mislima.

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

...
    i porod u vodi (kao nismo mi vodozemci pa da se porađamo u vodi). Ne znam zašto je nisam pitala, u čemu je onda to beba punih 9 mjeseci?
    ...
    Divno

Association for The Improvement of the Maternity Services - njihovih sam se izdanja nacitala ovih dana i ispran mi je mozak totalno, priznajem. Udrugu sacinjavaju velikim dijelom - gle cuda - primalje.
    Brosure koje sam ja izucavala (Lijevo ima link "Publications") napisala je upravo primalja, "Induction - Do I Really Need It?", "What's Right For Me? Making decisions in pregnancy and birth" i "Am I Allowed?". Sad sam na "Choosing a Waterbirth" s drugim okom na "Waterbirth Unplugged" ako ju uspijem nabaviti (iako mislim da mi nece dopustiti porod u vodi zbog razloga o kojma ovdje nije rijec).
    Toliko o vodozemcima.

Sto se tice:
    ...
    mislim da to treba ozbiljno razmotriti, posebno pohvale i zahvale osoblju (ljudske, tople, nikakva cvijeca i bakraci, to svako moze kupiti, ali nesto s osobnim pecatom ostaje duze u sjecanju), bas zbog onoga sto znamo kakav efekt na nas ima tudja lijepa rijec - i zasto ju onda uskratiti drugome.

...
    Osoblje bi trebalo biti svjesno da kada upute zeni pohvlu prilikom poroda mogu uciniti cudo!

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

...babica predbacili da previše čitam RODE!!! ...
    I meni se to zbilo i to na trudničkom tečaju, zadnji dan, kad nam je predavanje držala mlada primalja. Osim toga mi se super dopala, 2x je rađala, predavač je, a evo negativno je skomentirala RODU.

Riana, da li je to jadna sitna babica s modernom frizurom, jako simpatična, ima curicu i dečka?

Ja ju i privatno poznajem i ona je članica Udruge primalja ali na žalost ima jako loš pristup prirodnom porodu. Uglavnom ona je meni rekla da bi sve žene popucale do šupka, a djeca se rodila u govna s dlakama u ustima da one ne rade sve tako kako rade (brijanje, klizma, drip, epiziotomija). I uopće nije za konstruktivnu raspravu. U Čk bolnici ćeš prije naći razumijevanja od starijih babica iako se i one drže rutine ko pijan plota.

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Citiraj Poslid prvotno napisa
    ...Uglavnom ona je meni rekla da bi sve žene popucale do šupka, a djeca se rodila u govna s dlakama u ustima da one ne rade sve tako kako rade (brijanje, klizma, drip, epiziotomija). ...
    Prema rijecima moje voditeljice trudnickog tecaja, 1970-tih jeu V.Britaniji epiziotomija bila toliko rutinski i ustaljen postupak, da su babice isle rezati pa sivati zene koje su vec rodile i uopce nisu popucale, iz cistog straha da ne izgube posao. Danas, 40tak dodina kasnije, te iste britanske babice cini mi se drze ravnotezu medikaliziranim porodima.
    Kad se hrvatske mame mogu nadati boljoj situaciji... nadam se ne za tek 40 godina.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •