Drage Rodice, čitam vas s vremena na vrijeme i uvijek ste mi zanimljive. U trudnoči sam od vas (na ovim forumima) naišla na toliko savjeta, podrške i. td. HVALA!
Iako sam dosta nježno i plaho tražila što manje asistencija kod poroda. Na kraju poroda su mi doktor i babica predbacili da previše čitam RODE!!! I da se ponašam kao da sam u kozmetičkom salonu! Očigledno se nisam ponašala dovoljno bolesno!
Na žalost u mojim očima ispalo je da bolnica Sv. duh ne vole RODE!
Prošlo je već 6 mjeseci od Petrinog rođenja (21.07.2006.) a ja zbog prirode svojeg posla (samostalna djelatnost) radim od cca 10tak dana nakon poroda pa ne stižem puno sudjelovati na forumima. Zato i dalje uglavnom čitam.
Tako nikako da napišem priču s poroda. Moj porod je na svu sreću bio ok, iako bolnički nehuman i hladan, pa bi se i priča sastojala od nabrajanja kritika takvog bolničkog poroda.
Intuitivno za mene bi bila najbolja opcija porod kod kuće. Ali s obzirom na prvu trudnoću bilo me je strah poroditi se neasistirano kod kuće. Da sam mogla angažirati babicu moj izbor bio bi definitivno porod kod kuće uz babicu ili doulu.
Često si postavljam pitanje zašto su hr bolnice (posebno zagrebačke) tako staromodne, zašto je osoblje tako hladno, zašto bolnički porodi nisu prirodniji itd. A jako je malo potrebno za to. Zapravo samo, educiranost i dobra volja osoblja.
Razmišljala sam da svoja negativna iskustva o rodilištu (Sv. duh) napišem voditelju rodilišta! Da li bi to imalo nekog učinka? Mislim da ne!
Ali ipak možda bi, kada bi takva pisma napisao veći broj žena. Kome ih uputiti i na koji način?
Imate li ikakav prijedlog na koji način, tj. kojim bi djelovanjem mogli doprinjeti da porod u bolnici bude prirodniji a da porod kod kuće bude prihvaćen i čak preporučen kod nerizičnih trudnoća.
Osvrnula bih se još na onaj događaj kada je jedna žena rodila na trajektu. Na kraju priloga pričao je neki ginekolog koji je prekrasno pohvalio ljude koji su joj pomogli riječima da su zaista obavili dobar posao. To me jako zasmetalo. Pa nisu oni rađali. Ne znam zašto nije pohvalio samu rodilju jer ipak je ona odradila porod!
Ako neke od vas imaju pametnih ideja kako stvoriti veću kritičnu masu koja se zalaže za promijene u zagrebačkim I hr rodilištima možda bi se I nešto uspjelo u tom pogledu napraviti.
Pozdrav svim divnim I hrabrim ženama s foruma I šire!