Ajme....imala sam lose iskustvo sa dr. ˝Naočale˝i sad kad citam neka iskustva pada mi mrak na oci a tako sam bila sretna jer cu roditi u Rijeci...sad mi nije svejedno ali ja imam dug jezik i ne mogu sutiti kad me naljute
![]()
Ajme....imala sam lose iskustvo sa dr. ˝Naočale˝i sad kad citam neka iskustva pada mi mrak na oci a tako sam bila sretna jer cu roditi u Rijeci...sad mi nije svejedno ali ja imam dug jezik i ne mogu sutiti kad me naljute
![]()
Meni su na petom bile super (dobro, od MMa je susjeda jedna od sestara, pa sam bila povlaštena, ali su se i prema Ani i ostalima lijepo ophodile, stoga...). i na četvortom su sasvim u redu ali su dvije (Felix editirala uvredljive rijeci)!!! Sve u svemu, osoblje bolnice je kvalitetno.
ma nisu sve bile loše na petom....zapravo jedna je bila ful neljubazna ali radila je noćnu, možda je žena bila preumorna....ali se meni potrefilo da su ovi na trećem stvarno bili![]()
rodila sam 12.03. na stolčiću,primalja Barbara je vodila porod,bilo je naravno predivno...same pohvale za ekipu,a na petom isto sve za pet...doveli su me gore oko 23h i sestra mi je donjela jogurt i kruh u pola noći...da ne budem gladna,joj to mi je bilo kao najfinija klopa u tom trenutku,a i inače su bile stvarno super,stalno su govorile da ih zovemo ako šta trebamo,obilazile nas u vezi dojenja,glavna sestra dolazila porazgovarati s nama i uvijek je bila dobre volje...
Ja sam došla u bolnicu oko podne i pol, rodila u 17:35, oko 20:00 sam došla u apartman i nitko se nije sjetio da bi mi mogli dat nešto za jest.
Sva sreća pa sam u torbi imala petit kekse i litru mlijeka i sve sam smazala! Dobila sam tek doručak ujutro. Da nisam niš uzela, gladovala bih 24 sata.
Pripremila sam hranu jer sam baš na forumu čitala da su neke cure ostale gladne nakon poroda jer su došle u sobu kad je vrijeme večere prošlo! Ma mislim....![]()
Apartmani su na 4-om katu ako se ne varam???? Tamo cesto zaborave da ima gladnih zenaIvanna prvotno napisa
Ja sam prvi dan primljena u bolnicu u 19 h i ostala sam bez vecere a nisam nista jela cijeli dan...medicinska sestra je bila ljubazna i dala mi kekse,casu za vodu i wc papir jer nisam imala nista svoje
Ae cure, sad bi vi i apartman i klopu!![]()
![]()
Šalim se, naravno!
Ja sam imala sreću (valjda) pa sam taman došla gore na večeru. 8)
Ali sam si isto uzela za klopati i popiti.
Nego, što je ovo sa negativnim iskustvima i imenima? Cenzura?! Znači, ako mi je netko bio ljubazan smijem reći ime, a ako imam negativno iskustvo ne smijem? :?
Aj svašta...
@n@ moraš malo pročitati pravila,pogledaj ovdjeNego, što je ovo sa negativnim iskustvima i imenima? Cenzura?! Znači, ako mi je netko bio ljubazan smijem reći ime, a ako imam negativno iskustvo ne smijem?
Iskustva s Riječkim rodilištem su različita kao i u svim drugim rodilištima ima propusta,nisu svi bajni niti su svi grozni ali ne mogu se oteti dojmu da su rodilje koje dolaze iz drugih krajeva lijepe naše bolje tretirane nego mi Riječanke![]()
Ma, je... znam ja pravila. Samo se malo bunim.![]()
A ovo što kažeš za tretman u bolnici... hm... moram priznati da je i meni, dok sam u bolnicislušala priče cimerica, isto palo napamet. :/
ajme, pa to jesandy2006 prvotno napisa
![]()
ja nisam primjetila razliku u tretmanu dok sam bila tamo :/
Čitam topic unazad i skužim da ste me pitale za stolac. Nisam rodila na stolčiću, nego na stolcu. Krevet-stolac koji se transformira pomoću hrpetine tipkica. To me jako zabavljalo između trudova.![]()
da,ovo se i meni čini za bolji tretman...ali sam se bojala to i pomisliti....a kamoli reći prva...ja čim sam došla na kontrolu doktor je rekao:aha vi ste iz Zagreba znači želite prirodni porod,gdje vam je plan poroda.....
a dvije cure koje su bile samnom u sobi su bile iz Rijeke i sa Krka,obe su dobile i drip i radili su epi i još neke stvari...bilo mi je bad kad sam skužila... :?
ja bih rekla da je to njima znak da si dobro informiran i da znaš što hoćeš, a što nećeš kad si već potegnuo do rijeke
a domaće cure ako šute i ne govore što žele, prođu kao i u većini ostalih rodilišta, onako kako je njima lakše, nisu ni oni savršeni
e, sad, ako ipak tražiš i opet prođeš lošije, onda je to stvarno bad luck :/
nije baš. mislim da se malo radi o politici. dakle, netko je poteg'o iz zga pa nećemo je sad rezat ako baš neće. zbog toga je i došla.aries24 prvotno napisa
a netko iz Ri može doći i tražiti (ko moja poznanica), a doktor joj je odgovorio: Vi možda ne bi drip, ali ja ću Vam ga dati. Žena je dobila trudove mjesec dana ranije i u strahu joj nije bilo do svađanja.
od MMovog prijatelja žena je krenula na stolčić, ali naišla na babicu nesklonu (da ne kažem nakostriješenu) na prirodni porod i namjerno ju je tjerala da tiska u trudu, a ona se s tečaja sjećala da su pričali kako se ne smije tiskati nego prodisati trud.
i sva je popucala.
ta ista babica je meni u tranziciji nudila epiziotomiju i govorila mi da sam luda šta se toliko mučim. nije mi ona bila primalja, nego nitko nije rađao pa su svi bili kod mene u sobi.
to je moje iskustvo. inače, ja sam rođena purgerka, ali sam preselila u Rijeku i prebivalište mi je tu, tako da znate da ne sudim i ne zauzimam ničiju stranu, nego se osjećam objektivna u procjeni.
kad sam ja bila u rodilištu, u 7 dana se promijenilo dosta cimerica
ja sam bila jedina koja tu ne spada po mjestu boravka
samo 1 je prošla bez epi jer je tako htjela
ostale su došle "da ih se porodi", dakle bez ikakvih "posebnih" želja i tako su i tretirane
osim te 1 "domaće" koja je rekla što želi, a to je i dobila
a ostalo, kao što već rekoh, zaista bad luck
protiv neželjenih intervencija se dobro boriti nepotpisivanjem bianco izjave ili dodavanjem komentara na nju da želiš dati pristanak za svaku pojedinu intervenciju, pa da vidiš kako će te pitati što želiš
barem se nadam![]()
Potpisujem aries24.
Dosta sam razmišljala o tome kada sam čitala priče iz riječkog rodilišta koje su pisale Zagrepčanke i Riječanke. Najprije (čitajući "zagrebačke" priče) sam bila sretna što ću roditi ovdje i svi će skakati oko mene i bit će mi super, a onda sam skužila da ti nitko nigdje neće biti super ako se sam ne izboriš za to bez obzira odakle si. Ne mislim da treba unaprijed gledati na liječnike kao neprijatelje, ali ako zauzmeš jedan jasan i odlučan stav vjerujem da će ga se poštovati.
E sada, tko će od nas kako reagirati u vrlo osjetljivoj situaciji kakav je porod i hoće li naći snage za dosljedno poštivanje vlastitih želja, to je već drugo pitanje. A da je lako, i nije. Zapravo, najviše me u mom skorom porodu zanima kako ću se ja ponašati. Ako uspijem natjerati osoblje da komunicira sa mnom mislim da ću biti vrlo ponosna.![]()
u vezi "izboriti se za svoja prava"....meni je bilo slabo pri pomisli da idem na vlastiti porod spremna boriti se s nekim...inače nisam neki borbeni tip ni nametljivi i to ne bi sigurno mogla u trudovima pogotovo! cura koja je bila sa mnom u sobi nije bila iz RI ali je prvi put čula za porod bez epi u razgovoru sa mnom. tako da mislim da puno veze ima informiranost rodilje i upravo povjerenje u liječnika i primalju. jer, primjetila sam da su i najnarogušeniji se preokrenuli u smjeru suradnje kad im se pokazalo povjerenje i poštovanje spram njih i njihove profesije i znanja. vidjela sam neke koji su u startu išli borbeno i negativno spram liječnika i naravno da je teško nakon takvog ponašanja biti strpljiv i pun razumijevanja...blis prvotno napisa
![]()
Gledajte cure ja samo mislim da se niti jedna žena ne bi trebala boriti za bolji i lijepši porod,da bi to trebalo biti pod normalno da se prema svima ponašaju jednako a to znači da i onu ženu koja nema pojma ni o čemu treba ako ništa drugo bar obavjestiti o onome što joj se radi...
potpisujem od riječi do riječisandy2006 prvotno napisa
bilo bi divno da je stav svih liječnika da se ide na prirodno,a ako neka žena izrazito želi ovo ili ono ili "da joj se skrate muke" onda da joj se objasne sve opcije,kao i razlozi zašto da ili zašto ne.
....zato postoje tečajevi,i tamo sve lijepo objasne šta možeš ili ne možeš,pa kad se žene informiraju,lako ti je zatražiti što želiš dok si prisebna i dok se nisi došla porađati...a kad se žene porađaju nekako mi se čini da uglavnom žele što prije bebu van,....baš bi slušala usred truda opcije koje može ili ne može..
svatko ko želi,na svakom koraku ima dostupne informacije i može na vrijeme saznati kakve su mu želje,a i mogućnosti...
Koji tecajevi?
Ako govorimo o besplatnim tecajevima u Domovima zdravlja, tamo nazalost dobijes informaciju kako je epiduralna super jer zasto bi te slusali kako se deres tri kata ispod, bez objasnjenja koje su lose strane te iste epduralne za majku i bebu (osobno iskustvo).
Ja bih rekla da postoji Plan poroda u kojem ces izraziti svoje zelje glede poroda (donesene naravno na osnovi informacija) i taj plan mozes prokometirati sa lijecnikom prije samog poroda, nazalost situacija je nekad takva da nitko ne uvazava taj komad papira i u potpunosti potpisujem 'da se niti jedna žena ne bi trebala boriti za bolji i lijepši porod,da bi to trebalo biti pod normalno da se prema svima ponašaju jednako a to znači da i onu ženu koja nema pojma ni o čemu treba ako ništa drugo bar obavjestiti o onome što joj se radi...'
Dakle ako netko nema Plan poroda, lijecnik ili jos bolje primalja bi trebali upoznati sa opcijama koje to rodiliste nudi.
....išla sam na tečajeve i u domu zdravlja i kod patronažnih sestara,i nisam shvatila da su na tečaju rekli da je epiduralna super...baš naprotiv...za sve smo dobili opcije dobrih i loših strana i epiduralne i alternativnog načina poroda...ne mogu reći za druge bolnice,ali u riječkom rodilištu sam upravo tako shvatila...a sad...svatko istu interpretaciju možda ne doživljava jednako...nešto što sam ja shvatila da nam je rečeno na predavanju možda druga trudnica pored mene sasvim drugačije doživjela...
a što se tiče bolničkog osoblja prema ljudima općenito stvarno ih ima svakakvih i njih prema nama,a bogami i pacjenata prema osoblju...još nisam rodila,sitno brojim,i već sam se nabrijala na one tete "zločeste" sa petog kata riječkog rodilišta....informirala sam se samo zato da ako ne budem imala nikakvih komplikacija,da odradim najbolje što mogu ona tri dana u bolnici,da ih što manje pitam (jer kao sad puno više znam),da se ne bi morala susretati sa njihovom "zločestoćom",i da što prije sa bebicom dođem doma i zaboravim iste te tete sa petog kata...eto,meni je njihov odnos prema pacjentima, ustvari, motivirao da se bolje informiram i da znam šta mogu i šta ne mogu,i naravno, koje su moje ovlasti...a to "da bi bilo normalno da se prema svima ponašaju jednako",pa gdje toga ima...to bi već bilo utopijsko društvo...pa nama cijeli sistem u državi ne funkcionira,a gdje bi uopće po bolnicama...to je utopija,na žalost...drage moje prijateljice...