Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: CARSKI REZ - buduća mama moli pomoć 2.dio

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovo drugo će ti netko drugi morati odgovoriti...

ja se volim tuširati a ne namakati, sportom se ne bavim, van sam išla normalno (solarij i jako sunčanje izbjegavam), a kak sam samohrana...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj k2007 prvotno napisa
    kad kreće 'normalan tijek' života? u smislu - nakon onog prvog oporavka (znači izlaska iz bolnice, pa još par tjedana pretpostavljam) kad mogu prvi puta: duuuugo se močiti u kadi, početi se baviti sportom, otići u solarij (ili na sunce), prvi nakon poroda s dragim voditi ljubav... i sl.? :?
    Kod mene nema vise normalnog tijeka zivota, jednostavno nema vise vremena: duge kupke zamijenila su kratka tusiranja, sport nosenje H i trcanje za njom, solarij-sunce kreme za samotamnjenje, a sex -hm hm hm...kada se ispune ovi preduvjeti: dijete spava, ja nisam umorna, MM nije umoran, stigli smo se otusirati, obavljeni su vazniji kucanski poslovi :D

Ozbiljno: meni je rez procurio i nije se smirio cca. 4 tj. U neku relativno normalnu formu sam se vratila nakon 3 mj. Da nisam imala taj problem s rezom i apces dojke radi mlijeka pa operaciju, vjerojatno bi se i brze vratila normalnim aktivnostima. Nemoj nositi nista tesko, ni bebu nakon poroda, meni je rez pukao dok sam u bolnici nosila svoju curicu. Tocno sam osjetila kako me zapeklo i kako je potekla krv. Zato jako pazi da ne dizes teret. Inace, imala sam vodoravan rez, unutarnje savove. Na mjestu gdje mi je rez pukao dosta je debeli oziljak, cca. 7mm, zadebljan. Inace je oko 3mm i nista se ne vidi ni u bikini gacicama.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

k2007 (napisa):
    kad kreće 'normalan tijek' života? u smislu - nakon onog prvog oporavka (znači izlaska iz bolnice, pa još par tjedana pretpostavljam) kad mogu prvi puta: duuuugo se močiti u kadi, početi se baviti sportom, otići u solarij (ili na sunce), prvi nakon poroda s dragim voditi ljubav... i sl.?

To ti je jako individualno, a i kod iste osobe može biti različito - neki kažu da je drugi carski lakši, neki teži...
    Dakle, čim otvoriš oči, možeš (zapravo bi trebala) početi lagane vježbe: pomicati stopala u krevetu. Kad ti izvade kateter, možeš povlačiti noge po krevetu prema tijelu (jednu po jednu). Te vježbe u krevetu su važne za sprečavanje tromboze (od koje btw možeš grdo nastradati). Ja sam se poslije opće anestezije dizala iz kreveta na wc i pranje krpicom (to radi sestra) nakon nekih 18 sati, ali to ovisi o politici bolnice (na merkuru je duže nego petrova, ostavljaju duže kateter i stavljaju dren u ranu). Nakon 4 dana već sam bila u stanju sići u prizemlje (epidemija gripe, zabranjeni posjeti), nakon 7 se popela na 2. kat, bebu od 4.6 kg sam dizala već u rodilištu (silom prilika), po doma normalno hodala, i čim sam došla oprala kosu. Mislim da sam se tuširala još par dana sa zavojem da ne močim ranu. Močenje u kadi se ne preporuča u babinju dok god krvariš, a to je jako različito, obično ne više od 6 tjedana (prva 2 tjedna kao jača menga, ali to nema veze s načinom poroda). Nakon 14 dana sam već išla pedijatru (ali je mm nosio), nakon 3 tjedna normalno gurala kolica, a nakon 2 mjeseca nosila dijete i kolica na boku s drugog kata (to mi je zeznulo kičmu i patila sam se slijedećih godinu dana, ali rana se nije žalila).
    Preporuke za vježbu su različite, neki kažu 2 mjeseca, neki 6, ali treba krenuti postupno (osobito ako si mirovala u trudnoći), i čim te zaboli treba prestati. Ako se ne režu mišići sigurno može prije. Možda ti mogu zaheftati uzdužnu rupu između snopova, ako su ti se razdvojili u trudnoći, pa nećeš morati vježbati na posebni način nego normalno.
    Sex - kad prestane krvarenje i u nekoj pozi gdje ne stišće šav.
    Sunce - šav ti je u badiću, nema veze. Ako si gola, pokrij šav slijedećih godinu dana ili stavi blocker.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

mamazika - svaka čast! mislim da se nema što dodat ...

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

miha, kak znaš jesu li rezali ili razmaknuli? Ja bi fakat voljela znati..

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mamazika, thanks!

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj miha prvotno napisa
    mamazika - svaka čast! mislim da se nema što dodat ...
    Kaj ćeš, ponavljačica...
    K2007, pliiizzzz, ako se slože objektivne okolnosti (recimo dođeš u bolnicu i kažu ti da si 7 cm otvorena :shock: ) daj si šansu...

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Tiwi prvotno napisa
    pitala sam doktora koji je operirao ...

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Onda nis.

Vec sam se ponadala da se nekako moze vidjeti tj napipati izvana.

Jel ima neke razlike u izgledu trbuha iznad i ispod reza? Jel mozda rezani misici izgledaju onak malo zaobljeno gore iznad crte (ma tak sam to debilno opisala ) ?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj k2007 prvotno napisa
    kad sam već tu...da ponovno priupitam 'iskusne carice', hehe...
    ovo ne mijenja moju odluku za carskim, samo me zanima par informacija koje nisam mogla nigdje pročitati... kad kreće 'normalan tijek' života? u smislu - nakon onog prvog oporavka (znači izlaska iz bolnice, pa još par tjedana pretpostavljam) kad mogu prvi puta: duuuugo se močiti u kadi, početi se baviti sportom, otići u solarij (ili na sunce), prvi nakon poroda s dragim voditi ljubav... i sl.? :?
    Što se tiče carskog, mene je boljelo kad je popuštala anestezija i prvi dan dizanje iz kreveta. Već 3. dan nosila sam svog dečeca po sobi, 5. dan išla kući. U šetnju smo krenuli 10-tak dana nakon poroda. Što se tiče namakanja u kadi, ne preporuča se bar mjesec dana, samo tuširanje. Iznimka je kupanje u moru, no to više vrijedi za ljtne rodilje. Vođenje ljubavi - individualno, kad se budeš sama osjećala spremno. Sport - nespremna i dan-danas, 7 mjeseci nakon poroda. No za sport sam nespremna cijeli život, he, he. Lijena sam. U svakom slučaju, želim ti puno sreće na porodu i brz oporavak!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Dakle, zbilja nisam mislila o ovome pisati na ovom forumu jer ne želim unositi nikakve negativne vibre u ovo za mene, a vjerujem i za vas blagoslovljeno stanje. Međutim, moram napisati uvod da bih mogla objasniti zašto ovaj put razmišljam o carskom rezu. Ja sam rodila prije 4 godine vaginalno na sasvim prirodan način. Dakle bez dripa, ikakvih kemikalija i sredstava za ublažavanje bolova. Pitali su me da li želim epiduralnu, no ja na to nisam htjela ni pomisliti i uredno sam je odbila. Porod je započeo prirodno, lijepo sam se otvarala, bolove sam podnosila pravilnim disanjem ( prošla sam tečaj). Uglavnom, jedan krik nisam ispustila i borila sam se. Nakon 6 sati rodila sam prekrasnu curicu 3500 g. I tek tada počinje za mene mora koja je na meni ostavila neizbrisiv trag. Ne trebam spominjati da me babica za tih 6 sati tri puta pogledala, te da ju je moj suprug zvao kada je vidio kosicu odnosno bebinu glavicu kako počinje izlaziti ( da mi nije bilo muža vjerojatno bi mi dijete samo počelo izlaziti ). Dakle ja sam znala što se dogođa u našim bolnicama, pa sam se zbog toga dobro pripremila, ali ovakvo što nisam mogla pretpostaviti ni u najcrnjim prognozama. Gospođa babica možda ni tada nije trebala dolaziti jer me je nakon toga do kraja upropastila. Naime kada je dijete izlazilo napravili su mi epiziotomiju koja je obavljena nestručno ( to sam nakon 3 mjeseca doznala) te mi je rez otišao preko krvne žile i došlo je do unutarnjeg krvarenja. Da nije bilo poslijepodne i da nije bio dežuran moj ginekolog vjerojatno bih sada bila pokojna, jer nitko od nazočnih nije primijetio krvarenje i isti su me uredno zašili sa unutrašnjim krvarenjem. Da drage moje, zdrava i normalna žena, sa urednom trudnoćom i savršeno prirodnim porođajem je zbog njihove greške tako lako mogla umrijeti. Uglavnom hitno sam nakon 2 sata od poroda prebačena u operacijsku, dana mi je narkoza i što su oni tada radili ja do dana današnjeg nisam doznala. Tu noć sam infuzijom primila dvije vrećice krvi, a oporavljala sam se nakon poroda još cijeli mjesec dana jer su mi se šavovi na rezu ugnojili. Ne trebam napominjati da takva kakva jesam sam cijelo to vrijeme dojila svoje dijete i to činila narednih 13 mjeseci. Sada sam opet trudna i neizmjerno sam sretna radi toga, ali ovaj put ozbiljno razmišljam o carskom rezu, jedino što me brine je kako stvari stoje sa dojanjem ako se odlučim na carski jer bih i ovaj put nastojala dojiti dijete. Pa bih vas zbog toga molila da mi se javi koja trudnica koja je prošla carski i da mi ispriča svoje iskustvo što je bilo sa dojenjem i oporavkom nakon njega.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

o nicky

evo ti o dojenju i carskom
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...28883&start=50

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

nicky...katastrofa...kako me ljuti doktorska nestručnost. sad bi netko rekao 'pa i oni su samo ljudi', ali mislim...HELLOOO?!?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Da, da, draga moja i sada su mi suze u očima kada se svega prisjetim i sva sam se preznojila. Bila sam tako ponižena i jadna, a ja sam inače fighterica, tako da mi je takvo iskustvo jako teško psihički palo. Najgore je bilo u svemu da uopće nisam znala što se događa i nisam imala nikakvu kontrolu nad teškom situacijom. Ne želim to više ponoviti. Ja se ne bojim boli, ali se užasavam da će se opet nešto zakomplicirati njihovom krivnjom, a ja sada imam dijete i još veću odgovornost.Premda bih i sada sve ponovo prošla samo da bebici mogu pružiti sve najbolje. Vidjet ću i donijeti odluku kada se dobro o svemu informiram. Naravno iskustva žena koje su prošle planirani carski rez mi je u ovoj fazi odlučivanja najvažniji. Stoga, curke, javite mi se
    Može i na pp.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

mada ti ni CR nije garancija da nećeš naletiti na komplikacije zbog stručnosti osoblja :/
    nakon što sam pročitala ovo:
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=36253

pa ni u plavu kuvartu više nisam sigurna :/

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

MGrubi hvala na ovim linkovima. Jasno mi je da nema garancije, ali mi logika govori da treba rizik svesti na minimum, a sve je onda u Božjim rukama.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nicky dojenje poslije carskog možeš najnormalnije uspostaviti;ja sam rodila na carski u 23.45 i u 6.30 ujutro dojila sam bebu.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

o nicky

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Nicky, ja sam ti se nakon carskog jako brzo oporavila, već 3. dan nosila sam svog dečeca po bolničkoj sobi, 5. dan išla kući. U šetnje smo također ubrzo krenuli. Takva su iskustva većine mojih prijateljica koje su imale carski. Ukoliko nisi cendrava, a vidim da nisi, vjerojatno ćeš se jako brzo oporaviti (tako je bilo kod mene i cimerice mi u sobi). Što se tiče dojenja, dojila nisam jer sam imala neke boleštine pa mi dojenje nije bilo preporučeno, ali cure koje su bile sa mnom u bolnici normalno su dojile nakon carskog.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nicky, jednostavno drugi put odbij epiziotomiju.
    Drugorotkama je ne rade obavezno.

Ja sam napisala na onaj papir da je odbijam jer sam prvi put imala traume zbog nje.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nicky zao mi je zbog tvog iskustva. ali samo da kazem da tvoj porod nije bio prirodan, a ono sto je uzrokovalo tolike probleme je upravo taj nepotrebni, neprirodni dio - epiziotomija. da je nije bilo, mozda bi malo popucala, ali oporavak je tako (u prosjeku) laksi i brzi, a sad ne bi razmisljala o carskom.

ali, to je sad tako i ne moze se mijenjati. nadam se da ces ipak razmisliti o ponovnom vaginalnom porodu jer je carski ipak operacija ciji ishod ovisi o ljudskom faktoru - i kao sto mozes procitati na nedavnim pricama s poroda - moze zavrsiti dosta lose.

sto god odlucila, zelim ti lijep porod i brz oporavak.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Naravno da ću još razmisliti. Carski mi je zadnja opcija. Ovu sam svoju priču navela samo zbog toga da se pokuša razumieti zašto se neke žene odlučuju za drugačije opcije od prirodnog porođaja. Meni je još uvijek na 1. mjestu vaginalni porod bez obzira na sve, ali se zbog svog lošeg iskustva želim dobro informirati i onda odlučiti. Znaš, ja sam uvijek u životu išla linijom pouzdaj se u sebe, bori se, vjeruj u ljubav, na faksu kao i sada na poslu rad, znoj i dobri rezultati. Ali sada mi se čini kada sam prešla tridesetu da ponekad i lagodniji pristup nekim stvarima u životu daje na žalost bolje rezultate . Naravno, u ovom slučaju najvažniji je interes djeteta i tu nema nikakvog kompromisa. Hvala vam svima na dobrim željama.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u svakom slucaju javi kako je proslo, a mi do tada drzimo fige

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

u potupnosti razumijem razmišljanjem o CR-u kao pozitivnom izlazu u odnosu na obični bolnički rutinski porod ( koji nema veze s prirodnim porodom)

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

:shock:

izjavljujem da se u potpunosti ograđujem od naslova, i da NISAM buduća mama...

(ko je splitao temu tak da ispadne da sam ju ja otvorila? )

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Znam da ste već spominjale, ali ostalo je neodgovoreno...

Dakle, režu li se mišići kod carskog, ili su sad svi prešli na razmicanje, po defaultu? Po onome što sam ovdje pročitala ispada da je razmicanje "ekstra", a iz razgovora rodilja na drugom forumu, ispalo je da je to sad rutina (u Hrvatskoj).

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

meni su razmicali mišiće :D i trbuh mi jednak (i nakon dva poroda) kao i kada sam imala 15 god 8) . Još uvijek stanem u trapke iz 6 osnovne

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Je, i meni su, navodno već 10-ak godina tako rade, barem u Zagrebu.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Opet cu pitati znate li to jer ste pitale ili? Ima li nacina da ja sada saznam iako nemam zapravo pojma... Ima li taj postupak posebno ime?
    joooj kak sam dosadna, ali to me fakat muci...

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Čuj, frendica koja je nedavno rodila u Osijeku je dobila insajdersku informaciju da se tako radi već desetak godina, u Zagrebu i Osijeku ziher, za druge gradove ne zna. Još je krepala od smijeha da kak to mogu uopće pitati... I neovisno od toga, naletjela sam na istu tvrdnju negdje u internetskim bespućima... također vjerujem da ako zamoliš dr opće prakse da ti pogleda trbuh, da će ti moći reći više....

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

nina hvala, pitat cu

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam rodila crskim prije skoro 8 i prije 5 godina, oba puta u Petrovoj, i prilično sam sigurna da imam prerezane mišiće. Možda zato jer je prvi put bilo relativno hitno, a valjda drugi onda opet rade isto :?

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Onda nis.

Vec sam se ponadala da se nekako moze vidjeti tj napipati izvana.

Jel ima neke razlike u izgledu trbuha iznad i ispod reza? Jel mozda rezani misici izgledaju onak malo zaobljeno gore iznad crte (ma tak sam to debilno opisala ) ?
    Ej,uopće nisi debilno opisala.Skroz kužim o čemu govoriš.I moji "mišići" iznad crte izgledaju zaobljeno i (bljak) pomalo i vise preko cte. Toliko o "mišićima"!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •