Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: Ništa ne jede sam - kriva sam

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Ništa ne jede sam - kriva sam

Trebaju mi ideje, zaribala sam.

Naime, kad je krenuo s dohranom Kaleb je stalno hvatao žličicu, pokušavao sam jesti, uzimao je hranu u ruke i jeo...Imam slike na kojima ima 7 mjeseci i sam klopa naribanu jabuku kao finger food.

Ne znam kad se to promijenilo, ali znam da sam ja kriva - da se juulski izrazim, preuzela sam njegovu odgovornost - kad bi posezao za žličicom, ja bih ga uglavnom zabavila i nastavila ga hraniti iz onih klasičnih, kretenskih razloga: a) brže je tako b) više će pojesti, neće pola toga završiti na podu, c) neće zamazati sve oko sebe. Dakle, MENI je to bilo zgodno.

Mališa se naučio. Čim me vidi s klopom, zijeva. Ne želi ni držati kljunašicu s vodom sam, kad me vidi, samo zijeva da mu ja dam. Ne želi u ruke uzeti čak ni pecivo ili keks. Kad vidi, traži, ali želi da mu ja dajem.

Ima 11 mjeseci, ne očekujem od njega da jede sam, ali vidim da je to otišlo predaleko kad ne želi sam držati ni kljunašicu ili komad kruha.

Inače je s dohranom sve po peesu - voli jesti gotovo sve što mu ponudimo, hrani se jako zdravo i raznoliko, jede i usitnjeno ali i veće komade bez frke, voli piti vodu, ma sve je idealno osim što sam zeznula s tim hranjenjem.

Kako da mu polako vratim odgovornost, a opet da se ja skroz ne povučem (ipak ima stvari koje nema šanse da jede sam - tipa juha ili vodenastije kašice)?

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

jel ima nešto kruto/tvrdo što jaaaako voli? Kod nas su to npr rižine pahuljice i dvopek. To mu stavi ispred njega i pusti, možda će tako malo po malo opet pokazati interes.
    btw i ja napravila istu grešku, ali sad je već bolja situacija

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Sun prvotno napisa
    jel ima nešto kruto/tvrdo što jaaaako voli? Kod nas su to npr rižine pahuljice i dvopek. To mu stavi ispred njega i pusti, možda će tako malo po malo opet pokazati interes.
    btw i ja napravila istu grešku, ali sad je već bolja situacija
    Voli baby kekse koje mu u pravilu ne dajem (jeo ih je par puta kad je bio mjesec-dva mlađi, dala sam mu da si vježba finu motoriku i onda bi jedan keks hrdao pola sata). Probala sam mu dati, uzme u ruku, gurne skoro cijeli u usta, skuži da to tako ne ide (ne kuži kako odgristi mali komadić, ako odgrize, odgrize takvu hrgu da se skoro udavi) i onda meni pruži keks da ga hranim. Onda ja bacim keks jer ga ne želim hraniti time (ako hoće junk neka ga jede sam ) i on ode dalje svojim poslom.

Inače poseže za svom hranom koju neko drugi jede, ako mu taj netko da uzme je u ruke, ali i baci.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

stavi mu na tanjurić par vrsti voča i pusti ga neka mrlja po tome a sigurno će koji momadić staviti u usta

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

vrsti voča kak sam to pravilno napisala

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Romina prvotno napisa
    stavi mu na tanjurić par vrsti voča i pusti ga neka mrlja po tome a sigurno će koji momadić staviti u usta
    Dobra ideja, ali ima 2 problema:

1. Ako mu dam veće komade ili cijelu voćku da grize, ugušit će mi se u sekundi, jer je pohlepan i uvijek odgrize nehumano velik komad.

2. Kad mu narežem na jako sitno, samo brlja po tome i razgnjeca po rukama, nema razrađen onaj fini kliješta-pinceta hvat i onda se brzo isfrustrira jer mu sve sklizne niz prstiće i ništa ne završi u ustima. Ista stvar je s onim malim rižinim pahuljicama (lopticama).

Ali, probat ću mu davati te sitne komadiće, naučit će se valjda.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Romina prvotno napisa
    vrsti voča kak sam to pravilno napisala
    Dobro je!! Već sam te svrstala u ladicu "Nepismeni".

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zašto misliš da bi sa 11 mj. trebao sam jesti?

sama kažeš da zna držati kruh, keks i sl.
    sigurno zna i prstićima komadiće uhvatiti i naciljati usta

mislim da je to za njegovu dob ok

žlica tek kasnije dolazi

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

pa nećeš mu sigurno servirati pola banane i pola jabuke
    nareži voće veličine tipke sa tastature.....ili banane na tanke kolutiće

najgore mi je razmišljati gdje ide zarez

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Luna, mislim da se moraš malo opustiti što se tiče tog gušenja - ja baš iz tog razloga nisam od početka davala da probava sam, bilo me strah da se ne uguši. Ali nije to baš tako. Treba ih pustiti da skuže šta s tim komadima u ustima, a skuže dosta brzo. Moj L se tako super naučio iskašljati kad mu nekaj zapne, a sve zahvaljujući MD- koji me svaki put zaustavio kad bi ja skočila čim je on malo zakašljao (ja bi mu bila najrađe odmah gurnula prste u usta da izvadim to nešto..) Trebaš naći neku hranu koju voli (jesi mu kad probala dati te rižine pahuljice, nama je to fora jer se može grickati, a ako ne izgrize, one se otope u ustima, a i nisu junk ) i pustit ga i opustit se - hehe lako reći

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prilično sam opuštena što se tiče hrane, ali par puta se pokazalo da mali žderonja ( ) stvarno ima tendenciju odgristi previše. Ok s rižinim pahuljicama, ali one su male i uz njih ne dobije feeling da mora paziti koliko odgrize. Dala sam mu da vježba s bananom, odgrizao je trećinu banane i skoro se ugušio.

Vrijeska, ne mislim da bi trebao sam jesti, ali kužim nazadovanje - prije 2 mjeseca bi uzeo keks i hrdao ga, sad to više ne zna/ne želi. Komad kruha baci na pod ili da meni da ga ja hranim, prije 2 mjeseca ga je grickao. Kljunašicu je prokljuvio sa 7 mjeseci, a sad ni ne pokušava sam piti.

Dakle, žlica je najmanji problem (samo sam ilustracije radi napisala da je u početku htio i sam uzimati žlicu, sad više ni ne pokušava - dok ga hranim, mirno drži ruke uz tijelo).

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Moja Buba je u to doba sama obozavala jesti one rizine krekere.
    I kod nje je super palilo da male komadice (mi smo davali korabicu i mrkvu) jede mini-vilicom,sva si je bila vazna. Probaj,mozda upali.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

daj ti njemu pravog domaćeg špeka pa da vidiš kak će jesti sam

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

LR mislim da je Sun pod rižine pahuljice imala na umu( tj. ja mislim da sun misli )one okrugle pločice iz DM, imaš u varijanti sa i bez soli i 4 vrste žitarica, to ipak treba odgristi.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

daj se opusti. ne radi problem gdje ga nema. pa on ima samo 11 mjeseci.

kao što mu je bilo zabavno da to radi sam, sad mu je zabavno da to radiš ti.

kad mu dosadi - posegnut će sam za nečim. daj mu malo prostora, pusti ga da "diše" .

ja sam imala mačku (franciku), koja je OTVARALA NJUŠKICU i čekala da joj ja gurnem klopu u usta... :? i ne samo to! ako joj se jelo nije sviđalo - samo je okrenula glavu. pa je madam dobivala i po tri menua na izbor... :?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Budući da nam je mala razlika u datumima rođenja naše djece kao da imaju iste prehrambene navike.Možda je to generacijski
    Moj mali isto sam ne jede tj. ja ga hranim jer ak se on sam hrani to obavezno završi na podu bez obzira koliko je gladan.Voli gledati kak hrana pada na pod.Dam mu ponekad, al rijetko jer ne bi inače nikad ništa pojeo.
    Ja mu dam dvopek da sam jede ili pola banane.Znam da je to možda puno, al on zna jest malo po malo.
    Tak je i moj mali uzimao puno hrane u usta, al mu ja hranu izvadim iz usta i kažem mu da ne smije puno strpat u usta nego malo po malo i pokažem mu i kuži!Nevjerojatno kak te tak mali kuže, al meni razgovor pali.
    Sad mi je super gledat ga kak si sam vadi s prstićem kad slučajno odgrizne previše

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kriva si. nepopravljivo.
    ocekuj da ce za koju godinu, kad dodje u 3 ujutro doma i osjeti pregolemu glad, sloziti sendvic od svega sta nadje u frizideru ukljucujuci sirup za kakanje i ostatke kane od prije 2 mjeseca, i zatim te probuditi da ga nahranis.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

marta legendo

Luna ja sam isto kokoska i nije mi se dalo gledat ga kak gnjecka i razbacuje hranu oko sebe pa sam mu uvijek davala jednu zlicicu s kojom se igrao dok sam ga drugom hranila. I tako danas za ruckom ja njemu u jednom trenutku pruzim tanjuric i zlicicu jer ih je pokusavao stalno dohvatiti i da vidis pipkanja i pkusavanja hvatanja tekucine pinceta hvato za krepat. Zurilo mi se pa mu nismo mogli dati da se igra i naljutio se, popravili smo stvar s integralnim kruhom kojerg obozava.

Isto ne smijemo bas dati veliki komad npr banane jer uvijek odgrize ko sivonja i svako malo sam mu cackala nekaj iz grla van
    Znam moram se opustiti. Zato MM klincu uvali keksic i malac uziva, mrvi po svuda i vjezba. Nisam ni znala, nego mi je bas zamirisao veceras kad sam dosla s posla..

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ima vremena, naucit ce ona jesti sam bez brige. Ja isto ne volim da Ema po hrani brlja i razbacuje i hranimo ju mi. . . ona jos nije posegnula za zlicom kojom ju hranim, ali ponekad joj dam drugu da se s njom igra i tako pomalo uci kaj s tim uopce treba raditi. Koricu kruha je sama pocela drzati sama tek prije 2-3 tjedna, prije bi ga gnjecila i drobila kad bi ga stavili pred nju i nije joj palo na pmaet staviti u usta. Sa keksom je bila ista prica prije, strpala bi u usta i odlomila ogroman komad pa sam joj ga neko vrijeme prestala davati, kad je skuzila kak ide s kruhom dala sam joj keks i sad to ide isto bez problema. . . . ne zamaraj se. Nisi nista lose napravila.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Lukas gricka krastavac...majko mila, dal je i to junk
    nije mi jasno kako se to može sviđati jednoj bebi

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

imam i ja jednog krastavacojeda.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja zaključujem
    da si ti u biti d.g. ljenčina i ne da ti se ga hraniti
    nego bi da jadan sve sam

marisa već sama koristi žlicu za otvaranje puževa
    a nož si voli naoštriti na obrnutu stranu tanjura

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kaj da ti velim, moja Mirta je druga suprotnost.
    Sve želi sama.
    Hrani i mene .

Sve će doći na svoje mjesto, ali daj mu ponekad da se poigra sa hranom.
    A poslije tog perioda prefarbajte stan - to kod nas tako izgleda.

A što se tiće tvog straha od gušenja, pa znaš Heimlicha?

Njojza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Luna, i mi smo imali tu fazu. I isto mu nisam smjela dati komade jer je pero zdero. I proslo je...
    Sad nema sasne da ga nahrani neko. Mora sve sam. A cak jede i "komadine" dok ja umirem od straha...
    Jedva se dogovorimo da mu bar supu dam ja a i tada moraju biti 2 kasike. Jednu on pa jednu ja.

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

a kockice kruha?

i imamo faze, a ima 15 mj. Svojom žličicom si super grabi pire i tome slično, vilicom baš nije savladala to pikanje, nekad joj se potrefi

a voli brljati po hrani, tiskati, gnječiti, bacati na pod, o da!
    i onda tak lijepo fino veli pa! (kao palo je 8) )

dobro, rukama lijepo papa.

ma bude sve,

mi smo puno slagali kockice i imamo one lagviće kaj se slažu od većeg prema manjima, kaj se tiče vježbanja neke koordinacije.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj jos uvijek sam ne jede, jendostavno nece. U vrticu jede, ali kuci nema sanse. Jedino hoce pojest voce kad mu isjeckam na komadice i stavim na sto, a kad su u pitanju obroci, uopste se ne trudi da sam jede.

Tek odnendavno je poceo sam vodu piti, inace do prije dva mjeseca uzme casu, donese je do mene, da mi je i otvori usta.

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Nea prvotno napisa

Tek odnendavno je poceo sam vodu piti, inace do prije dva mjeseca uzme casu, donese je do mene, da mi je i otvori usta.

mudrac mali 8)

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Mamita prvotno napisa
    marisa već sama koristi žlicu za otvaranje puževa
    a nož si voli naoštriti na obrnutu stranu tanjura
    Oh, naprednija je od mene

Luna, i ja mislim da ce sve to doci na svoje, ima vremena, pa nije da ide u skolu sutra...

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Imamo isti problem. Al ne sa Ahmedom nego sa Mejrom. 98% vremena ja ju moram nahraniti. Jednostavno nece. Ona je uvijek slabo jela tako da sam ju zaigravala, pricala joj. Sada nece da jede bez neke interesantne price.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Luna da te utjesim, ja nikak da se odvazim i dopustim Lei da ulovi zlicu i razbaca spinat po cijelom stanu. i da uzme punu salicu i okupa se. nikad je "nisam pripremila za samostalni svinjac", a kako je poznato da mrrrzimo presvlacenje jos nisam nasla nacin niti sam se odvazila na kreativni nered. jedino joj dopustam da drzi sisu.
    npr. rizine kuglice lovi ali nikako da stavi u usta. ali zato stavlja sve ostalo. jabuku drzi u ruci i ne da, ali ni ne jede. tu i tamo je polize....
    uglavnom ima i krivlje od tebe....

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

a da mu TD proba uvalit keks?

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

ama ljudi dajte djeci da malo i zabrljaju i zaprljaju, pa kako će naučiti ako ne sami. znaju oni jako dobro kako se jede i pije, samo nas zezaju.

luna, daj kalebu priliku da istražuje, iznenadit ćeš se koliko je pametan i snalažljiv. a to što ćeš morati malo počistiti i presvući ga... proći će, ali će tvoje zadovoljstvo što imaš samostalno i mudro dijete trajati i trajati.
    ja imam dvoje piceka od gotovo 2 godine i sami napikavaju vilicom i grabe žlicom kruća jela. nismo do toga došli bez čišćenja i umivanja i djece i mame, ali zato su sada sretni kad pred njih stavim njihove tanjuriće sa jelom i dječji beštek. i mogu ti reći da su raspoloženiji za nove okuse i veće količine hrane. dakle, višestruka korist.

probaj se opustiti i prepustiti malcu kormilo

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •