Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 51 to 60 of 60

Thread: Lažljivica lažljiva

Josie,
    nema veze sto on ne kuzi pojam novca-ima jos puno pojmova koje ti koristis a on ne kuzi njihovo znacenje. Naucit ce. Ono sto je vazno jest da je to istina i da je to tvoj razlog-zato ga on treba cuti. A sto ce se ljutiti jer je taj razlog njemu neshvatljiv...to je tako, nema pomoci. Vise je stvar toga da on cuje tvoju iskrenost i odlucnost kad mu objasnjavas da nesto ne moze dobiti-to je vise stvar emocija nego razumijevanja, cak i kada zna sto znaci neka rijec. Kad to osjete djeca obicno i manje protestiraju. Ono...Juul -osobne granice.

Quote Originally Posted by anchie76
    Za pocetak trebas znati da njeno plakanje i frustracija nisu losi u smislu da joj treba popustati po svaku cijenu da do toga ne dodje. Djete se mora u zivotu nauciti nositi s frustracijom, i to se uci na malim stvarima. Ukoliko dijete ne nauci na malim stvarima kak hendlati frustraciju, ono ce kasnije imati problema i moglo bi se desiti da puca na sitnicama, a vece situacije da ni ne spominjemo.

smatram da je ovo jako važno
    latentna bit (okom i emocijama većinom nevidljiva) koja određuje dijete kao odraslu osobu u budućnosti

isto tako situacije u kojima mama želi napraviti SVE da u tom trenutku djetetu bude bolje... treba gledati DUGOROČNO... pa makar stisnuti zube i pretrpjeti neminovno...

na kraju dođe spoznaja, tko sam i što sam ja? što su moji roditelji učinili da ja to budem?
    dugoročna spoznaja... pa može ispasti da netko tko je dao sve na svijetu za svoje dijete bude "odbačen" (npr. naučio da vegetira na račun drugih a u samostalnom životu je to jako teško)... a da netko tko je u djetetovom djetinstvu bio neshvaćen bude konačno opravdano voljen (dok se shvati da su stvari zbog kojeg je dijete možda i plakalo značajno, uspješno i pozitivno utjecale na ishod djetetovog života kao odrasle osobe)...

josie

cvijetak's Avatar

Drage mame "velikih" mališana, zanima me kako rješavate probleme diranja neprikladnih objekata,npr. štednjaka (tj. onih kolutova za paljenje plina). Kod nas se to zna svesti na to da malecku moram fizički odvući jer objašnjavanja i skretanje pažnje ne pale. Plus što i ne mislim da joj baš u svakoj situaciji moram dozvoliti da se raspravljamo, neke situacije to ne dopuštaju npr. diranje utičnica ili udaranje predmetima po televizoru. Ok, utičnice se mogu zaštititi ali televizor je na njezinoj visini. Nekad upali stvar kao: Nemoj dirati televizor (uzmem je lijepo za ruku) - idemo .... ovo ili ono. A nekad ne...

i za te kolutove na štednjaku postoji zaštita u Turbo Limaču! ja planiram kupiti, da nebi bilo dok me nema... pitanje šta... najbolja zaštita je ipak ta, odnosno najsigurnija...

Stijena's Avatar

sve što se da zaštititi ili maknuti, rješavam radije tako, nego da nepotrebno dolazi do rizika, frustracija i sukoba, a ono što se ne da maknuti ili efikasno zaštititi, a on se baš zapali, rješavam na već opisani način: pustim ga da se "izrazi" - najprije pokušam sa skretanje pažnje, ako ne uspije (a u 90% slučajeva ne uspije jer ipak se radi o malom biku - naravno horoskopskom), odnesem ga na sigurno da odvrišti, odbaca se rundu i za par minuta više niti ne zna što je htio - to mi se nakon par takvih epizoda (koje i nisu baš tako česte da netko ne misli da nam je to svakodnevno) učinilo prihvatljivijim nego da popustim i izložim dijete nepotrebnom riziku zato jer mi ga je žao gledati kako plače....uostalom djetetu koje još ne priča da se može izraziti, to je jedini način izražavanja emocija i misli, tako da u tome ne vidim ništa tragično

Osoblje foruma tweety's Avatar

Od kad zna za sebe Franu je štednjak zabranjena zona, tako da s tim nemamo problema.
    Nekad samo ustvrdi da to ne smije dirati jer je vruće.
    Nikad nisam s njim u rukama/slingu/klokanici kuhala, odnosno nikad ga nisam približavala štenjaku pa mmožda i zato nije bilo zbrke u maloj glavi.

Što se tiče TV-a, DVD-a,receivera, on ih smije paliti. Ustvari, kad idemo gledati nešto od toga, pitam ga da li on želi to upaliti.
    Cd-ove on sam stavlja u DVD ili računalo.
    Znala sam da mu je to prezanimljivo, pa sam ga rađe naučila kako se koristi tim uređajima, kako se drži cd, kako ga se sprema, nego da mu branim.
    Da sam mu branila, znam da bi to bilo izvor nesporazuma, jer su te stavri jednostavno prezanimljive.
    Zna da ne smije tipkati po kompu, dok radi, ili TV, a ako baš ima jaaaku potrebu, kažem mu da pojača/stiša/stavi pauzu/promijeni program. To ga uglavnom zadovolji.

cvijetak's Avatar

[Da sam mu branila, znam da bi to bilo izvor nesporazuma, jer su te stavri jednostavno prezanimljive.
    Zna da ne smije tipkati po kompu, dok radi, ili TV, a ako baš ima jaaaku potrebu, kažem mu da pojača/stiša/stavi pauzu/promijeni program. To ga uglavnom zadovolji.]

Slažem se ja s tim, ali Sara je tek napunila jednu godinu i još neke stvari ne kuži kao npr. da se po ekranu ne smije lupati predmetima. Dam joj da upali liniju kad želi nešto slušati, uostalom, pokušavam ju maksimalno uključiti u svakodnevni život, svejedno zna doći do konflikata, a ja to teško podnosim.
    Da ne kažem da se poslije osjećam kao nemajka (ona jako glasno i intenzivno izražava svoje nezadovoljstvo)[/quote]

Osoblje foruma tweety's Avatar

[quote="cvijetak svejedno zna doći do konflikata, a ja to teško podnosim.
    [/quote]

A jooj, cvijetak, navikni se, što prije. Što prije prestaneš razmišljati kako ti je teško zbog toga, prije ćeš se početi baviti mišlju kako da ih hendlaš.

haribo's Avatar

Quote Originally Posted by tweety

Što se tiče TV-a, DVD-a,receivera, on ih smije paliti. Ustvari, kad idemo gledati nešto od toga, pitam ga da li on želi to upaliti.
    Cd-ove on sam stavlja u DVD ili računalo.
    Znala sam da mu je to prezanimljivo, pa sam ga rađe naučila kako se koristi tim uređajima, kako se drži cd, kako ga se sprema, nego da mu branim.
    Da sam mu branila, znam da bi to bilo izvor nesporazuma, jer su te stavri jednostavno prezanimljive.
    Zna da ne smije tipkati po kompu, dok radi, ili TV, a ako baš ima jaaaku potrebu, kažem mu da pojača/stiša/stavi pauzu/promijeni program. To ga uglavnom zadovolji.
    ovo mi se cini ok
    kod nas je pravilo da mama ili tata pale i gase tv, ali ne vidim nista lose da i on to napravi, pogotovo ovo sa CD, nedavno je skuzio kako se vadi pa da mu ne branim naucit cu ga kako se vadi i kako se stavlja...

Page 2 of 2 FirstFirst 12