-
sebastian ima 7 i pol mjeseci i nakon velike borbe uspjeli smo se izboriti da samo dojimo. sad je poceo polako jesti i kasice koje sprckam ali i dalje je sisanje zakon
sisanje je osim hranjenja i tako savrsen nacin da si bliska sa bebicom kad jednom izadje iz tebe.
pokusaj ni ne utrpati bocicu jer se dosjta djece kad im se uvali bocica tesko snadju da i sisaju jer se tehnika sisanja razlikuje
duda? pokusaj bez nje jer nicemu ne sluzi. ako ti bebica ima intenzivan nagon za sisanjem a tebi se ne da drzati bebicu na prsima mozes joj u usta metnuti svoj mali prst i to tako da je jagodica okrenuta prema gore, prema nepcu
definitivno nemoj davati dudu bar prvih mjesec dana da bebi ne sprckas tehinku sisanja (preporuka nasih sluzbi za porodiljstvo)
moj savijet ti je da si pogledas dokumentarac o primatima, i snimi kak se majke majmunice odnose prema svojim bebama i kopiraj ih. naime, postoje 2 vrste sisavaca, lovci koji natankaju bebe i ostave ih i odu u lov i recimo primati koji stalno nose svoje bebice i stavljaju ih na prsa kad god beba zatrazi. nabavi si maramu, nosi bebu. pokusaj organizirati zajednicko spavanje (nabavi ili napravi pregradu da je beba sigurna sa vama u krevetu)
ako mozda pusis pokusaj se toga rijesiti jer bebe mama koje puse imaju veci rizik od smrti u koljevni
od prakticnih savijeta ti je jos i da se tusiras sa bebom, da preskocis onaj ritual tocanja bebe u kadici. bebe ti obozavaju ta zajednicka tusiranja. mi smo poceli kad je sebastian imao 9 dana i sad se uglavnom kupamo u paketu (ili on i ja ili njagov tata sa njim). kupanje (tusiranje) je zapravo savrsen nacin da se beba zblizava sa tatom.
sebastian jos nikad nije ostao kod bake. jedan jedini put kad smo izasli otkako se rodio popio je moje mlijeko iz bocice ali on se silom prilika morao naviknuti na bocice jer sam ja uletila u probleme as proizvodnjom mlijeka i imali smo srece da je uspio savladati obje tehnike. nakon toga se igrao i zaspao u kimbacu. inace je u tom kimbacu spavao svega par puta, u samom pocetku jer su tako forsirale babe iz sluzbe koja ovdje pomaze zeni nakon poroda a koriste literaturu staru stotinjak godina i nikad nisu cule za attachment parenting i takve trikove
kod nas inace sestre na odjelima za porode pitaju mamu da li ce dojiti ili ne, i ako oces dojiti preporucaju da se bebi daje eventualnda dohrana iz malih salica ili sa zlicicom, ili iz posebne sprice. da nisam vidila ne bih vjerovala da novordjena beba zna piti iz salice, lize formulu ko maca
nabavi si jos knjige o infant potty training jer je moguce bebu nauciti da ide na tutu od prvog dana (beba ne sjedi na tuti nego je ti nad posudicom drzis. to im je puno ugodnije i lakse nego kad ih natiskas u pelenu i stegnes i tjeras da kakaju lezecki)
jos je zgodna literatura o ranom ucenju. prema njima bebe je moguce nauciti citati, ili matematiku i sve u svemu takvim se postupcima da nabildati inteligencija
zelim ti sretan dolazak u najvecu avanturu u zivotu. biti mama je tako carobno
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma