Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 124

Tema: zakon o MPO

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno zakon o MPO

Cure moje, upravo sam čula na našem lokalnom radiju da Ministar zdravstva u Hrvatskoj zagovara da nam Zakon o MPO bude kao onaj u Italiji.
    Malo sam šok....!! Nadam se da se varam ili da to ipak neće biti ali pitam i Vas da li ste nešto slično čule?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Garfy, pročitaj gore post od rvukovi2 - poziv na virtualni brainstorming o MPO problematici - tamo je link s postom di se raspravljalo o članku iz Večernjega, mislim od 5.1., di je vidljivo da on to zagovara. Oli je iskočio još negdje s tim biserom?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

A ne znam, vjerovatno je zapeo za to kada je opet aktualno i kada se o tome govorilo sada na radiju. Nisam vidila taj članak o rvukovi, ispričavam se. Malo sam bila u šoku pa sam odmah požurila Vas pitat jel to istina?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno Re: zakon o MPO

Grozno. Nisam danas ništa čula ali se ježim od tih priča! Čitala sam prije nekoliko tjedana intervju s ministrom gdje je već nešto slično najavio.

Mi smo prije 20 godina imali jedan od najmodernijih zakona o tom pitanju a medicina i tehnologija su od tada puno napredovali.I umjesto da još više moderniziramo to područje npr.kao Španjolska mi ćemo se vratiti 50 godina unazad!
    A i sada već vlada takvo stanje da ono što nam čak i po zakonu pripada mi jedva ili nikako izborimo!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo je dijanaa u svom postu linkala članak s tportala, koji se pak referira na Novi list od 26.1., valjda je to nešto novo u odnosu na ministrov intervju za večernji od 5.1.:

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvats...6/0069006.html

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Neinformirana sam - kakav je zakon u Italiji?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

evo ti na naslovnici www.roda.hr
    zgodno je koji put ući preko portala, ne direktno na forum

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pročitaj gore link - ukratko, zabranjuje se zamrzavanje zametaka, a ozbiljan MPO se ne može bez toga raditi. Zbog toga što su zameci potencijalan život. S druge strane, sperma se može zamrzavati. Moraju se vratiti 3 zametka što kod mladih parova povećava broj rođenih trojki, ali i broj kompliciranih trudnoća, pobačaja u tim kompliciranim trudnoćama. Ne smije se vratiti više od 3 što kod starijih parova smanjuje mogućnosti da do začeća uopće dođe. Višak dobivenih jajnih stanica treba baciti, time se povećava broj potrebnih stimulacija i ugrožava ženino zdravlje (hormonalna terapija nije bezazlena). Povećavanjem broja potrebnih postupaka da bi se do trudnoće došlo i smanjivanjem uspješnosti postupaka povećava broj pacijenata koji se stalno cirkuliraju u postupcima i još više povećava listu čekanja. Ukratko, kreše i ovako ograničene mogućnosti i uspješnost MPO-a, zbog toga većina Talijana s novcima odlazi u Španjolsku na MPO. Dakle, praktički ukida MPO.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Višak dobivenih jajnih stanica treba baciti, .

Ako pokušavaju napravit Zakon u skladu s Crkvom, zar je bolje jajne stanice baciti nego zamrznuti, pa iskoristiti u nekom drugom postupku :? :?

Sve u svemu nevjerovatno!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Iz perspektive Crkve, problem je u zamrzavanju embrija - stvorenog života. Brige njih za jajne stanice i spermije.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

U stvari, ni ne znam je li moguće zamrzavanje jajnih stanica, nisam čula da to u našoj blizini netko radi. Jedino je u Graziji u jednom od članaka pisalo - ako želite ići na faks i furati karijeru možda bi bilo dobro da promislite o zamrzavanju vaših jajnih stanica - pa je onda valjda to prepisano odnekud i negdje je to moguće. Zamisli da ja dođem do moje soc. gino - ja bih zamrznula svoje jajne stanice jer imam sad jedan ispit itd. A žena mi radi problem za uputnicu za hormone.

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Baš tako kako ina kaže izgleda otprilike njihov stav proizašao iz neznanja i nerazumijevanja začinjenog dogmatskim moraliziranjem.

Zakonodavac bi po meni da je dovolno hrabar i racionalan trebao biti iznad toga.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

U stvari, mislim da nisam bila jasna - mislim da je u Italiji dozvoljeno da se samo 3 jajne stanice oplode, znači nije toliki problem u zamrzavanju, nego je, koliko sam ja skužila, zabranjena selekcija embrija - znači nema tipa ispunktirajuti 10 stanica, sve oplode i vrate ti one koje se biolozima čine najbolje, ili pokušavaju ih dogurat do blastociste itd. 3 stanice oplode i te tri vrate, čime smanjuju uspješnost jer ne rade vraćanje embrija s najvećim izbledima, nego vrate ta tri.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

izbledima = izgledima

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Upravo to zabranjuje se oplodnja više od 3 stanice.

Šta rade s preostalima-to ne znam-u smislu da li punktiraju sve ili punktiraju do 3 stanice.

Ako punktiraju samo dok ne dobiju 3 stanice, zaista mi nije jasno u slučaju HS kako mogu ženu ostaviti nepunktiranu da se pati. Ili su Talijani toliko sposobni liječnici-super heroji pa kod njih nikad ne dođe do HS.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Punktiraju i bace, sto posto.

TIGY avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Punktiraju i bace, sto posto.
    Sigurno je to, samo to nitko ne navodi ... a onda se pitam kako je to u skladu sa Crkvom ?!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Cure moje, iako tu nisam znalac, ja mislim da Crkva nema ništa protiv bacanja j. stanica i sperme (ni kod prirodnog začeća, mislim kod normalnog sexa), problem je s već stvorenim životom - embrijima. Samo šta se bez te priselekcije teško može raditi MPO. Bar ne dok doktori ne otkriju nešto revolucionarno što će dignut uspjeh MPO-a po pokušaju na kojih 80-tak posto...

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa draga ina nisam ja sigurna oko toga-nisam neki stručnjak za RKC i njhovo učenje, ali koliko malo o tome znam čini mi se da oni baš ne odobravaju sex u svrhu zadovoljavanja spolne želje nego samo u svrhu prokreacije.

Nek me netko tko je upućeniji ispravi-možda zaista griješim, eto ja sam to tako shvatila i svojevremeno se ljutila zbog takvog stava jer smatram da je čovjek suptilnije od svih bića na ovom planetu da bi ga se ovako ograničavalo.

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

E, a sjecate se vi onog Monty Pythona s onom irskom familijom uz koju ide pjesmica s refrenom
    "every sperm is sacred,
    every sperm is great,
    when a sperm is wasted,
    God gets quite irate",
    evo linka
    ma super je, morate procitat sve...

Salu na stranu, nijedna metoda MPO nije u redu po ucenju KC, jer dolazi do gubljenja materijala za prokreaciju; masturbacija je isto zato zabranjena (i ne samo zato). Ali u zadnjoj papinoj enciklici Deus Caritas Est, koliko sam cula, MPO se negativno pominje jer se cin prokreacije cini bez bracne ljubavi. Eto kad sam to cula, meni je to bilo tako cudno i nepojmljivo, jer je meni bas MPO dokaz bracne ljubavi i jer MPO toliko brakova ucvrsti i pomogne da dvoje ljudi koje se vole budu jedna dusa puno vise nego prije. Meni se cini da oni nemaju pojma o cemu pricaju.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Gledala Montyja, znam tu pjesmicu, of course. Biće zato Ljubičić predlaže da se prošire banke sperme. Ali, nitko ne spominje jajne stanice, šmrc.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim - nema banke za zamrzavanje, a ako nema sexa isto propadaju iz mjeseca u mjesec... Nepravedno!

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

) MM se sjeća pjesmice, ja baš i ne-ali izgleda sam upamtila ispravno stav RKC po tom pitanju i uopće mi nije drag, ali pjesmica je

Deja2 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Znam tu pjesmicu, baš mi je NEKAD bila zabavna 8)

Ono što je meni grozno, to je da se približavaju izbori, političari su s nekim glupim temama svaki dan u medijima, tak su aktivni kao da stvarno nešto rade i da bi zbog pobjede na izborima mogli svašta progurati... Ljubičića nemrem više slušati, a ujedno me i strah neznanja i nerazumijevanja, šutnje struke u cijeloj ovoj priči oko donošenja zakona.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Čitam ovaj članak s t-portala, i ne znam je li to meni samo tako izgleda ili se nekako naglasak stavlja na žene bez partnera i žene u istospolnim zajednicama i kao - novi zakon bi bio strog za njih, a nama udanima bi i dalje bilo "med i mlijeko" kao i dosad. Kao da se na taj način pokušava manipulirati s mišljenjem javnosi, jer znamo da će većina ljudi u našoj primitivnoj sredini osuditi samohrane majke, pogotovo samohrane majke s IVF bebama.
    Ma grozno, ali ja znam i neke majke koje se srame priznati da je njihova beba čudesna :shock: . Ne znam kako je u drugim dijelovima lijepe naše, ali mogu reći da ovdje na jugu, posebno u manjim sredinama kao što je moja (naravno) vlada primitivizam u tolikoj mjeri da bi nekad najradije odselila (da mi bar nije tako lijepo tu).
    A ja bi najradije nosila natpis na čelu - imam IVF bebu i zato sam najsretnija i najponosnija mama na svijetu! (Nadam se da smijem svoju bebu zvati čudesnom )

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo ja ću reci kako je kod mene-Zapadna Slavonija-malo mjesto od 1500 stanovnika-ljudi prilično ograničenih stavova-ustvari možda nisu toliko ograničeni koliko se njihovi stavovi ne podudaraju s mojima u većini pitanja.

Za divno čudo-ja nikad niti u jednom trenutku ni s jednom osobom iz okoline nisam doživjela neugodnost oko MPO, čak ni sa onima koji su pravi vjernici.
    Ovdje se na MPO gled isto kao i na bilo koji drugi medicinski postupak.

Možda je to zbog toga što i u ovako maloj sredini ima dosta ljudi koji su išli u MPO i imaju dječicu ili su odustali, ali imaju iskustvo.

Jedna moja prijateljica vjeroučiteljica mi je rekla da generalno gledajući ona postupke ne odobrava (ona slijedi stav RKC jer je njihov službenik), ali meni je uvijek željela sve najbolje, iskreno se radovala kad sam zatrudnila, navijala za mene i još uvijek navija da beba dođe živa i zdrava jer i sama zna kako je lijepo imati djecu i obitelj.

A novinari zaista izvlače samo ektreme da bi im se povećala čitanost teksta i rade štetu na taj način.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Doduše, ni ja nikad nisam imala neugodna iskustva što se tiče MPO (časna mi je i davala Ovitrelle). Nažalost, znam više parova iz svoje okoline koji imaju problema s reprodukcijom, ali to je za njih tabu tema čak i u krugu obitelji. Žao mi je zbog toga, MM i ja imamo iskustva i možda bi im mogli pomoći kojim savjetom, ali meni se glupo nametati kad oni već ne žele pričati o tome. Mi nikad nismo skrivali da idemo na IVF i otvoreno smo o tome pričali s obitelji i svim prijateljima i od svih redom smo imali iskrenu podršku.

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj rvukovi2 prvotno napisa
    Baš tako kako ina kaže izgleda otprilike njihov stav proizašao iz neznanja i nerazumijevanja začinjenog dogmatskim moraliziranjem.
    Rvukovi, ti si u potpunosti u pravu...RKC crkva je službenim stavom protiv svih postupka koji uključuje MPO...i takav će ostati dok se službeni stav iz Vatikana (nekim ukazom, koncilom ili sl.) ne promijeni ( a to nitko od nas neće promijeniti i zato ne bi trebali oko toga ni brinuti). Ono što mi možemo učiniti je mijenjati javno mijenje koje će onda prisiliti političare da učine ovo
    Zakonodavac bi po meni da je dovolno hrabar i racionalan trebao biti iznad toga.
    A što se tiče njihovog stava o sexu, jajnim stanicama i spermijima
    Pa draga ina nisam ja sigurna oko toga-nisam neki stručnjak za RKC i njhovo učenje, ali koliko malo o tome znam čini mi se da oni baš ne odobravaju sex u svrhu zadovoljavanja spolne želje nego samo u svrhu prokreacije.
    i ovo je točno...to ti dokazuje da se protive svakom obliku kontracepcije...pa i onom najobičnijem (prezervativ) koji "upropaštava" samo spermije .

I ja sam iz manje sredine(Slavonija), i svima, kad god imam prigodu pričam da ja imam IVF curicu, pričam o svojim problemima i postupcima...i moram priznati da ni je nisam nikad doživjela osudu ili prigovor, već samo podršku. I kod mene je ovako
    Ovdje se na MPO gled isto kao i na bilo koji drugi medicinski postupak.
    .
    Znači da je određeno pozitivno javno mnijenje već prisutno...treba ga uobličiti i javno iznijeti i upozoriti da je više ljudi (glasača ) za to nego protiv toga
    Naše je da pokušamo što više vršiti pritisak...i nadam se da idemo u tom smjeru.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

U pravu ste curke. Pitanje je samo koliko je reprezentativan uzorak ljudi s kojima razgovaramo. Ne znam, ali ja s nekim ljudima za koje znam da npr. slijepo vjeruju svemu što čuju od svog svećenika (a čuju prilično puno gluposti, bar od nekih lokalnih kvazi-svećenika, koji su prije svega loši ljudi) i ne ulazim u rasprave oko MPO. U stvari oko ničega. Prijatelje s kojima razgovaramo ipak biramo...
    Svakako, kad sam ostala trudna, cijelo selo je saznalo preko noći (nono nije izdržao da se ne pohvali) i ljudi su nas doslovno zaustavljali i govorili da im je baš drago zbog nas. Kolege na poslu isto. Ali ne znam baš što bi bilo da se napravi neka anketa o MPO ispred crkve poslije nedjeljne mise... Ljudi jednostavno nisu dovoljno informirani i lako ih je navesti da osuđuju nešto o čemu pojma nemaju. Naravno da je "normalnim" ljudima suluda svaka rasprava o MPO (kao da se raspravlja o tome trebaju li šećeraši uzimati inzulin). Šteta što nam ministar zdravstva nije "normalan".

Nadam se da nisam nikoga uvrijedila, i ja sam katolik, odgojena sam tako i cijeli život sam išla u crkvu, ali u jednom trenutku sam morala odvojiti vjeru od crkve. Vjerujem i molim se, ali crkvu zaobilazim u širokom luku.

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pčelice ovo što kažeš da je pojedinim parovima pitanje reprodukcije tabu tema čak i u obitelji po meni proizlazi iz lošeg, nepotpunog ili možda nikakvog seksualnog odgoja tih ljudi, pogotovo u obitelji.

Ja znam ljude koji su čak i visokoobrazovani a razgovor o seksu im je tabu čak i unutar braka.

Sve ovo se upravo nadovezuje na trenutno vrlo aktualnu temu seksualnog odgoja u školama.

Ja i suprug smo prilično otvoreni ljudi, kod nas tabu ne postoji.
    Ja imam relativni zazor od razgovora na tu temu sa svojim roditeljima jer su oni po tom pitanju prilično inhibirani (jedino ne znam kak sam ja ispala takva kava jesam) i to više jer je njima neugodno nego što je meni.

Nekad me to njihovo ponašanje i ljuti, ali davno sam odustala od toga da ja nešto mijenjam.

Hoću reći da su stavovi o seksualnosti koji se uglavnom formiraju pod utjecajem seksualnog odgoja u obitelji i onog što sam naučiš "onako usput" jako povezani i a stavom o liječenju neplodnosti pa mogu ustvari biti povezani i sa samom neplodnosti, jer se iz neznanja ljudi rizičnije ponašaju.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ja znam ljude koji su čak i visokoobrazovani a razgovor o seksu im je tabu čak i unutar braka.
    Nažalost poznajem upravo dva visokoobrazovana para koji ne žele s nikim razgovarati o svom problemu neplodnosti.

Sve ovo se upravo nadovezuje na trenutno vrlo aktualnu temu seksualnog odgoja u školama.
    U koji se opet nemilosrdno gura crkva s nekim zaista nevjerojatnim stajalištima. Po meni je apsurd da djecu o seksualnosti uče časne sestre, ali nedavno sam gledala neku emisiju u kojoj je 50% gledatelja glasalo za ovaj crkveni prijedlog seksualnog odgoja (koji btw osuđuje masturbaciju, kontracepciju, grozi se nad homoseksualnošću itd.).
    A svaku subotu se u crkvi udaju mladenke (često jedva punoljetne) s trbuhom do zuba...

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa
    Po meni je apsurd da djecu o seksualnosti uče časne sestre, ali nedavno sam gledala neku emisiju u kojoj je 50% gledatelja glasalo za ovaj crkveni prijedlog seksualnog odgoja (koji btw osuđuje masturbaciju, kontracepciju, grozi se nad homoseksualnošću itd.).
    A svaku subotu se u crkvi udaju mladenke (često jedva punoljetne) s trbuhom do zuba...
    Ako mi se nešto gadi to je licemjerje. Samo se ne mogu odlučiti da li više ljudi koji su glasali za taj prijedlog ili crkve. Ne znam sjećate li se priče o prolazu ispod zemlje na Kaptolu? Uf, kako sam se naživcirala!
    Ja vjerujem u Boga. Ne u crkvu.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa
    Ali ne znam baš što bi bilo da se napravi neka anketa o MPO ispred crkve poslije nedjeljne mise...
    U ovome si u pravu ...isto kao i službenici crkve koji su nas podržavali...Mislim da nije u pitanju neinformiranost, već određeni strah i priznavanje vrhovnog autoriteta, zbog kojeg će ti svi ti ljudi pružiti podršku, ali se neće nikada javno izraziti jer se boji da će biti osuđeni i etiketirani kao protivnici vjere ili crkve, a to ne bi željeli...

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Imam osjećaj da je ljudima lakše biti licemjer nego se držati onog što ustvari misle samo zbog toga da ne budu odbačeni, pogotovo na našim prostorima.

Ja sam u školi tu lekciju o konformizmu preskočila i često zbog toga imam probleme iako me tapšu po leđima i daju podršku kad se gomila raziđe, onako u manjoj grupici

Stvarno je lakše ponekad popustiti da imaš mir u životu, ako te nemir u glavi previše ne dira.

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

" Gospodin je pastir moj..."
    Ne vide metaforu, ali se vrlo uvjerljivo ponašaju poput ovaca kojima je pastir seoski pop.

Šuška avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Upravo tako. Prije 2 godine sam na božićnoj ispovijedi (gdje bude 5-6 svećenika odjednom) na početku svećeniku rekla da se neću ispovijediti dok mi ne kaže svoj stav o MPO. Njegov odgovor je bio: "Ništa se ne događa bez Boga. Ako uspijete, želim da svoje dijete krstite kod mene. Al' nemojte nikom reći da sam vam to rekao." :shock: To je bio jedan jako mladi svećenik koji se, očito, ne bi usudio javno iznijeti svoje mišljenje.

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na ovim prostorima mentalitet gomile, kult vođe ect. je vrlo popularan.
    Imam osjećaj da je to ušlo u gene naše populacije kao neka kolektivna svijest i to se ne može samo tako iskorjeniti.
    Ima sto vojih prednosti, ali u ovakvim slučajevima to je velika mana.

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A ovaj tvoj primjer Šuška je sličan kao o onaj s mojom prijateljicom vjeroučiteljicom-slijedimo službeni stav, ali te u intimi tapšem jer mi zdravi razum kaže da je to ispravno.

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Šuška, jel bio franjevac?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Šuška prvotno napisa
    "Ništa se ne događa bez Boga.
    Slično ovako je i meni rečeno prilikom ispovijedi, zato sam ono ranije i napisala...jer takav javni stav nikada nije formuliran...
    (aenea, u mom slučaju jedan je bio franjevac, jedan isusovac, a jedan redovni svećenik koji radi s mladima i sa zajednicom "Đenakolo" (sorry,ne znam kako se piše ),

Šuška avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Nije franjevac, mislim da je sad već i postao župnik, al' mi ga tad došlo žao. Ne bih voljela da moram skrivati svoje mišljenje o bilo čemu.

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pitala sam jer su obično oni ti koji "zastranjuju".
    Uvijek se sva raspigam kad se spomenu službena stajališta crkve u vezi bilo čega. Sad sam opet tako luda da bih išla tražit prvog svećenika da ga ugrizem. A svjesna sam one:
    Interes je stvorio svećenika.
    Svećenici su stvorili predrasude.
    Predrasude se proizvele ratove.
    Ratovi će potrajati toliko dugo dok bude svećenika, a svećenici toliko dugo dok bude interesa.
    Sorry curke, al kod ovoga sam totalno out of control.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Tek istine radi želim nepisati nekoliko rečenica o Crkvenim stavovima na ovu temu. Nije istina da Crkva osuđuje seks, kao izvor zadovoljstva. Službeno je prihvaćen stav da je seksualnost Božji dar te da je , ne samo dozvoljen, nego i poželjan, ali unutar bračne zajednice. Dozvoljena je i preporučena i kontrola rađanja kao preduvjet odgovornog roditeljstva, no to se odnosi isključivo na prirodno planiranje obitelji.
    Što se tiče MPO RKC je protiv svih njezinih oblika, no ne smatraju se svi jednakim grijehom. Sve metoda MPO, po Crkvenom nauku, protive se zajedništvu supružnika u stvaranju novog života, što predstavlja manji problem. Veći, pak, problem leži upravo u činjenici da se često stvaraju prekobrojni zameci ( koje se drži ljudima ) kojima se onda manipulira prema nahođenju liječnika i roditelja. To je ono što Crkvu najviše smeta: da mali ljudi leže u zamrzivačima i čekaju da se njihovi roditelji ikad ili nikad odluče donjeti ih na svijet. U svemu tome nije zanemariva niti činjenica da si potencijalne majke često u tim postupcima dovode zdravlje u opasnost, što se protivi Crkvenom stajalištu o životu, kao temeljnoj vrijednosti.
    Ne mogu izbjeći da objasnim vječno pitanje o biskupovom pismu: Dijete dar ili stvar. Sa punom odgovornošću i sigurnošću kažem da nikome nikada nije bila namjera naše čudesne bebe nazvati ili smatrati stvarima. Svaki je novi život Božji dar i taku mu se pristupa. Htjelo se naglasiti da je sam postupak kojim se dolazi do čudesnih beba za Učiteljstvo RKC moralno dvojben. Stoga se ne treba čuditi što niti jedan pravi katolik neće imati ništa protiv čudesnih beba, baš suprotno, radovat će se zajedno s vama novonastalom životu. Možda mu neće biti drago što neka od nas ima još smrznutih bebica, ali nam to neće predbaciti jer " neka prvi baci kamen, onaj koji je bez grijeha... ".
    Nas kraju, moram stati i u " obranu " naših političara, što je, zasigurno, stvar koju nikada ne bih očekivala od sebe same. Nemojte se čuditi što slušaju glas RKC. Navodno o ovoj zemlji živi preko 90 % pripadnika te vjerske zajednice. Kada se ljudi počnu izjašnjavati iskreno o svojoj vjerskoj pripadnosti, glas Crkve će manje značiti.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ina33 kaže da se ozbiljan postupak MPO ne može raditi bez zamrzavanja zametaka te da se višak dobivenih jajnih stanica treba baciti, a time se povećava broj potrebnih stimulacija i ugrožava ženino zdravlje te da se povećavanjem broja potrebnih postupaka da bi se do trudnoće došlo i smanjivanjem uspješnosti postupaka povećava broj pacijenata koji se stalno cirkuliraju u postupcima i još više povećava listu čekanja.
    E sad ono što mene zanima je što se dešava sa oplođenim jajnim stanicama u bolnicama koje nemaju mogućnost zamrzavanja (Petrova i SD)? I da li to znači da se kod nas jedino na VV radi ozbiljan postupak MPO? Da li je uopće moguće predvidjeti kako će pojedina žena reagirati na stimulaciju, pa da se ne stvori «višak» js, a gotovo sam sigurna da nije, šta ako ima više od 3 odlična embrija, kako onda odlučuju? I na kraju, kako se uopće odlučiti za stimulirani IVF u Petrovoj ili na SD?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Petrić, uglavnom, kao službeni stav, stoji to što si napisala...kažem uglavnom, jer mislim da nije točno da je službeni stav da su neki postupci u MPO-u manji ili veći grijeh, već se to može čuti u raspravam zatvorenijeg tipa ili je to, u konačnici, interpretacija katolika koji su se potrudili shvatiti bit toga protivljenja. Službeno interpretacija je da je svaki MPO postupak "grijeh" i kao takav se prezentira ljudima koji se onda možda upravo iz tog razloga ne odlučuju na pokušaje liječenja neplodnosti (ili postupke MPO-a).
    Ako već raspravljamo o tome, posebno me smeta tumačenje da većina postupaka MPO-a nije prihvatljiva jer se odvijaju u labaratorijima (to si i ti spomenula), a ne predstavljaju čin ljubavi...mislim da je ovo što mi radimo čin ljubavi daleko veći, i između supružnika i prema djeci, a onaj sexualni čin ljubavi je često samo zadovoljstvo koje rezultira novim životom...
    Što se tiče dovođenja života majke u opasnost...i sam znaš da to u 99% slučajeva nije točno, jer su to sve medicinski kontrolirani postupci...
    Što želim reći...da su, po meni, postavke u ovom službenom stavu krive...gledano sa stajališta osnovnih vjerskih (a ne crkvenih) istina.
    Mogu se vratiti i da je pitanje prirodnog planiranja obitelji OK, a recimo prezervativi (osim po najnovijem, ako se ne varam, kod medicincki opravdanih slučajeva) nisu...opet sa stanovišta vjere...ne mogu si to objasniti u kontekstu onog što si napisala da je seksualnost božji dar (barem u bračnoj zajednici)...
    Na kraju...mislim da sve to o crkvi nije važno i možda zapravo bezveze ulazimo u raspravu o tome, jer mi smo svi već odlučili da nam je MPO prihvatljiva...a političari su ti koji trebaju donijeti zakone...a oni bi opet trebali prepoznati da većina od 90% katolika koje si spomenula podržava MPO (u kontekstu onog što smo ranije pisali) i da 17% (ispravite me ako griješim) ljudi u reproduktivnoj dobi treba takve postupke (što čini znatan dio biračkog tijela).

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj BHany prvotno napisa
    Petrić, uglavnom, kao službeni stav, stoji to što si napisala...kažem uglavnom, jer mislim da nije točno da je službeni stav da su neki postupci u MPO-u manji ili veći grijeh, već se to može čuti u raspravam zatvorenijeg tipa ili je to, u konačnici, interpretacija katolika koji su se potrudili shvatiti bit toga protivljenja. Službeno interpretacija je da je svaki MPO postupak "grijeh" i kao takav se prezentira ljudima koji se onda možda upravo iz tog razloga ne odlučuju na pokušaje liječenja neplodnosti (ili postupke MPO-a).

O težini grijeha nema smisla raspravljati jer bismo zašli u teološke rasprave kojima ovdje nije mjesto. No, čini mi se razvidnim, a to sam u ranijem postu i navela, kako je život temeljna vrijednost te se diranje u njega smatra najvećom greškom.

Ako već raspravljamo o tome, posebno me smeta tumačenje da većina postupaka MPO-a nije prihvatljiva jer se odvijaju u labaratorijima (to si i ti spomenula), a ne predstavljaju čin ljubavi...mislim da je ovo što mi radimo čin ljubavi daleko veći, i između supružnika i prema djeci, a onaj sexualni čin ljubavi je često samo zadovoljstvo koje rezultira novim životom...

Ne radi se samo o činu ljubavi, nego i intime koja se u MPO - u, u činu same prokreacije gubi. Na žalost, poznajem dimenziju odnosa koju dobivaju parovi u ovoj borbi, no ovdje se ne radi o tome.

Što se tiče dovođenja života majke u opasnost...i sam znaš da to u 99% slučajeva nije točno, jer su to sve medicinski kontrolirani postupci...

U procjene o tome koliko je majčino zdravlje ugroženo, ne bih se upuštala. Čini mi se da je najveći napad na žensko tijelo stimulacija, a za procjene posljedica iste trebat će proći još desetljeća.

Što želim reći...da su, po meni, postavke u ovom službenom stavu krive...gledano sa stajališta osnovnih vjerskih (a ne crkvenih) istina.

Ovom prilikom mi nije bio cilj donositi ocjene Crkvenog stajališta, već ga naprosto iznijeti.

Mogu se vratiti i da je pitanje prirodnog planiranja obitelji OK, a recimo prezervativi (osim po najnovijem, ako se ne varam, kod medicincki opravdanih slučajeva) nisu...opet sa stanovišta vjere...ne mogu si to objasniti u kontekstu onog što si napisala da je seksualnost božji dar (barem u bračnoj zajednici)...

Smatra se kako se seksualnosti, i svemu što ona donosi treba pristupati odgovorno: pratiti svoju plodnost te se u danima kada je žena plodna,a ne želi se prokreacija suzržavati od spolnih odnosa.

Na kraju...mislim da sve to o crkvi nije važno i možda zapravo bezveze ulazimo u raspravu o tome, jer mi smo svi već odlučili da nam je MPO prihvatljiva...

Niti meni nije bio cilj ulaziti u rasprave. Samo sam, nakon dugo suzdržavanja, odlučila napisati istinu, radi istine same. Naime, svako malo se povede neka rasprava o Crkvenim stavovima, pri čemu se uglavnom koristi nekim poluinformacijama, a argumentacija je nošena strašću. To smatram lošim, iako potpuno razumijem da nam je svima teško uzeti emocionalni odmak.

a političari su ti koji trebaju donijeti zakone...a oni bi opet trebali prepoznati da većina od 90% katolika koje si spomenula podržava MPO (u kontekstu onog što smo ranije pisali) i da 17% (ispravite me ako griješim) ljudi u reproduktivnoj dobi treba takve postupke (što čini znatan dio biračkog tijela).
    Moja logika govori nešto drugačije, jer mi nije jasno da se netko izjašnjava pripadnikom neke vjerske zajednice, a pritom smatra da mu ona grubo krši osnovna ljudska prava. Bilo kako bilo: Crkva lobira za svoje stavove, a svaki drugi pojedinac ili grupa građana pozvani su da lobiraju za svoje. 8)

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ću se složiti s Petrić da svatko treba lobirati za svoje stavove, ali ću još dodati da se pri tome treba voditi znanstveno utemeljenim činjenicama.
    Znači i pripadnici vjerskih zajednica i njihovi predstavnici trebaju prije nego raspravljaju o ovj temi zaviriti u znanstvene knjige i članke pa tek onda iznositi nešto svojim vjernicima.

Prošlo je vrijeme kad su svećenici imali monopol na znanje.
    S obzirom na to možda bi se trebali preusmjeriti na neka druga pitanja na koja znanost ne nalazi neke racionalne odgovore.

Kad bi se rasprava o ovom pitanju vodila na taj način bilo bi puno manje konflikata i žučnih rasprava u kojima se jedna strana uvijek osjeća napadnutom i ugorženom.

S obzirom da je to malo vjerojatno da se dogodi, potpunu odluku treba prepustiti parovima i pojedincima koji će odlučit sami što im je prihvatljivo jer svaki čovjek u glavi ima mozak koji mu služi da bi rasuđivao u skladu sa svojim stavovima i uvjerenjima bez osuđivanja bilo koje opcije.

Da bi čovjek uopće imao izbor mora imati na raspolaganju različita rješenja i zbog toga mislim da je loše zabranjivati neki postupak jer ljudi uvijek nađu načina da ostvare ono za što se odluče.

Po meni je i općenito nekakav ideal života ustvari funkcioniranje bez osuđivanja-što je veoma teško postići.

Zbog toga je i loše donositi nekakva zakonska rješenja koja ne rješevaju ništa kao ovo rješenje o kojem priča sadašnji ministar.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj petrić prvotno napisa
    Službeno je prihvaćen stav da je seksualnost Božji dar te da je , ne samo dozvoljen, nego i poželjan, ali unutar bračne zajednice.
    Zašto onda crkva jednako kao i MPO ne osuđuje brakove do kojih dolazi ZBOG (a ne RADI) djeteta? Zašto crkva ne odbija vjenčati trudne djevojke?

Što se tiče MPO RKC je protiv svih njezinih oblika, no ne smatraju se svi jednakim grijehom. Sve metoda MPO, po Crkvenom nauku, protive se zajedništvu supružnika u stvaranju novog života, što predstavlja manji problem.
    Ne razumijem, što je tu točno grijeh? Koji MPO je veći, a koji manji grijeh? I nije li glavni cilj MPO upravo stvaranje novog života u zajedništvu supružnika? Ja smatram da smo MM i ja prolazeći kroz sve ovo zaista stvorili jednu jaku vezu, dokazali ono "u dobru i u zlu" i svjesni smo da kad je naše dijete u pitanju - za nas nikakve granice ne postoje!

To je ono što Crkvu najviše smeta: da mali ljudi leže u zamrzivačima i čekaju da se njihovi roditelji ikad ili nikad odluče donjeti ih na svijet.
    Mislim da bi crkva prije svega trebala preispitati svoje redove pa se tek onda brinuti za naše male ljude. Nažalost, smrzavanje naših malih ljudi ima puuuno prednosti.

Sa punom odgovornošću i sigurnošću kažem da nikome nikada nije bila namjera naše čudesne bebe nazvati ili smatrati stvarima.
    Po meni je pisana riječ uvijek puno teža od izrečene. Nakon što nešto napišeš možeš to par puta pročitati i vidjeti kako zvuči. Mislim da se moglo zaključiti da će "dar ili stvar" ipak neke ljude zaboljeti (ili uvrijediti).

...sam postupak kojim se dolazi do čudesnih beba za Učiteljstvo RKC moralno dvojben
    Ponavljam opet dio o vjenčanjima trudnica. Mislim da su mnoge od tih beba napravljene u pijanom (ili drogiranom ili oboje) stanju napaljenih tinejdžera kojima je zadnje što su nakon tog sexa željeli - beba. Je li to moralno dvojbeno učenju RKC?

Navodno o ovoj zemlji živi preko 90 % pripadnika te vjerske zajednice
    To ipak ne znači da se trebamo vratiti u srednji vijek. Crkva i zakonodavstvo trebaju biti strogo odijeljeni. Na kraju krajeva, što je s onih 10% stanovništva, imaju li oni svoja prava u katoličkoj Hrvatskoj?

" neka prvi baci kamen, onaj koji je bez grijeha... "
    Upravo tako, neka nitko ne baca kamenja na nikoga...

Neplodnost je bolest i nitko nema pravo braniti liječenje ljudima kojima je to potrebno.

P.S. Petrić, molim te nemoj se ljutiti . Nije mi cilj bio napadati tebe ni RKC, samo sam htjela reći ono što meni jako smeta. Tim više što smatram da mnoge stvari koje danas čini RKC uopće nisu u duhu katoličke vjere.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj petrić prvotno napisa
    Moja logika govori nešto drugačije, jer mi nije jasno da se netko izjašnjava pripadnikom neke vjerske zajednice, a pritom smatra da mu ona grubo krši osnovna ljudska prava. )
    Da, smatram se pripadnikom vjerske zajednice ili bolje vjernikom ( i to, kako volim misliti, praktičnim) jer nastojim poštovati Božje zakone i zapovijedi, pomagati ljudima i aktivno sudjelovati u životu svoje zajednice...

Ali kao što, kao pripadnik određene profesije ne moram smatrati da je svako ostvarenje u njoj neprikosnoveno, tako i ovo smatram stavom koji će biti podložan promjenama kroz vrijeme...Jer ovo o čemu pričamo nisu zakoni, čak ni dogme, već zauzeti stav oko kojeg se čak ni svi vjernici (kako sam gore napisala), pa čak ni službenici same crkve ne slažu...i ne mislim pri tome na tapšanje po glavi "mene grješnice" nakon postupka, već i podršku prije samog kretanja u postupak...

I što još želim reći je da ja uopće ne osjećam da RKC grubo krši osnovna ljudska prava jer biti pripadnikom vjerske zajednice je stvar izbora, kao što je i moja vjera i ovo moje razmišljanje stvar izbora i moje vlastite odgovornosti, ali zakon, o kojem bi i trebali govoriti ovdje, je kršenje ljudskih prava, ukoliko ne omogućava prikladno liječenje i pomoć ljudima...

I zato je u ovom slučaju taj koji je bitan, a ne naše osobna ili vjerska uvjerenja...I zato ću ponoviti da fokus ipak trebamo prebaciti sa stava RKC na sporni Zakon koji sigurno ne zadovoljava u segmentu pomoći neplodnim parovima koji su se odlučili boriti protiv toga.
    Petrić i od mene ...svi smo mi okupirani istim problemom...samo ga možda sagledamo na drugi način.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne znači da se samo na VV-u radi ozibljan MPO. Naime, svugdje se oplode SVE stanice i onda se gleda koja su 2-3 najbolja embrija. To ostavlja puno veće šanse za ostvarenje trudnoće nego da su se uzele samo 3 jajne stanice i one oplodile. To bi po meni bio neozbiljan MPO, s minimalnim šansama za uspjeh, a s maksimalnim šansama da se sustav uruši. U onim bolnicama koje nemaju krioprezervator onda se napravi selekcija embrija i vrate oni najbolji. Ostali propadnu. Mislim da bismo svi željeli da sve bolnice imaju krioprezervator, kao što ga imaju sve privatne klinike u Hrv i Slo. Meni je to nekako normalno, ali šta ćeš kad očito nema sredstava za to.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •