:? :? :?debeljucka prvotno napisa
ma stvarno....
:? :? :?debeljucka prvotno napisa
ma stvarno....
ovo je malo :shock:![]()
iako se to nama može činiti, djeca stvarno nisu tu zato da nas zezajudebeljucka prvotno napisa
i što je loše u tome. pa njima je igra sve. kao što je nama posaodebeljucka prvotno napisa
kakanje im često zna biti teže nego piškanje. čak ga mogu doživljavati kao čudno, šokantno i pomalo ga se bojatidebeljucka prvotno napisa
a kakve veze ima naša trudnoća sa njihovim odvikavanjem od pelena. djeca nam nisu isplanirala niti jedno niti drugodebeljucka prvotno napisa
NE KAŽNJAVATI zbog fulanaca. oni to ne rade namjerno, NAMAdebeljucka prvotno napisa
pa sumnjam da ju je snorki tjerala na nešto od ovoga. tjerati djecu na bilo što stvarno nema smisla. oni jednostavno naprave nešto kada su spremni. neki put više neki put manje jednostavno.debeljucka prvotno napisa
mislim, na hrpu ovih stvari ih MI zapravo naviknemo i onda bi da se tam negdje, kad mislimo da im to više ne treba ili kada okolina misli da im to više ne treba, da se odviknu od svega.
desio se preokret, i to dva dana poslije sto sam joj ponovo obukla pelenu.
Maloprije mi rece da je piskila u pelenu i da hoce da je presvucem. Ja uzela novu pelenu, kad ona podje plakat. Nece pelenu, nego sam sorc. :shock:
Ja sam joj ga naravno obukla. E, da li je to samo njen trenutni modni hir, ili joj je pelena pocela smetat- ne znam :/ Vidjet cemo kako ce se situacija dalje odvijat
![]()
snorki ovo su divne vijesti!
vidis da ipak hoce polako...
srce malo, samo je zagrli i ponavljaj kako si ponosna na nju
nesto nisam previse optimisticna. Mislim da ce opet u sorc piskit. Ne znam... :/daphne prvotno napisa
Kod nas je jucer bilo zanimljivo. Rekla mi svekrva da nije htjela pelenu, nego gacice. I sama je trazila tutu 2x. Prvi put joj je malo pobjeglo, pa je onda tek trazila, drugi put je trazila prije. Kada sam je dosla, opet nije dala da joj stavim pelenu, nego gacice. Isli smo kod dede i bake (mojih). Ponjela sam tutu. No, tamo je zaboravila, zaigrala se i poiskila u gace. E sada je trazila pelenu. I danas opet hoce samo pelenu, vice ne tuta!
snorki prvotno napisa
to nema veze... bitno da je ona skuzila da vise pelenu ne zeli... polako, tek ste pocele...
evo, sad je opet izricito trazila da joj obucem pelenunije bila ni 20 minuta u sorcu (vec sam rekla da se gaca boji, pa nam je sorc alternativa
)
i evo je copa se po guzi. Smeta joj pelena, ali nece bez nje![]()
Super, snorki! :D
Ja mislim da ce to sada funkcionirati, uz male nezgode, naravno.
Definitivno treba netko napraviti prvi korak, dati inicijativu, najcesce je to roditelj, a Edita je sada odlucila suradjivati - valjda se premisljala![]()
![]()
Sretno!
probaj otici s njom u duckas i dati joj da si SAMA izabere nekoliko gacica koje ce nositi
![]()
jucer je izabrala dvoje, ali evo ja se glupaca tek sjetila da su mi jos u tasni. Stavila sam ih da se operu, pa cemo sutra probat za gacicama koje na sebi imaju Micky MausaInesica prvotno napisa
![]()
Ponovo je u peleni. Ah, sto me mulja![]()
Ovdje sam stala sa čitanjem topica..pa da se nadovežem:snorki prvotno napisa
Kod nas je bila slična, da ne kažem ista, situacija. Zapilila sam dijete pitanjima hoće li piškiti, kakati bla bla...uglavnom posljedica je sljedeća: za 10 dana ima 3 godine. Najavljuje sve svoje potrebe (piškenje, kakanje) čak i trpi i govori: Jooooooj, piški mi se jako!!! ALI, NEĆE PIŠKITI, KAKATI NITI U TUTICU NITI NA ŠKOLJKU. Jednostavno, ja sam kriva.
I sad...ima pelene-gaćice (ako poželi piškiti, skine ih ko gaćice). Ponekad ga pitam da li bi rađe...odgovor je: NE!
I ostavila sam ga...i rekla sam sama sebi: Znam da pelene neće nositi do puberteta.![]()
Kad i zadnji klinac u vrtićkoj grupi skine pelene, skinut će i on.![]()
I moj savjet: Snorki, znam da ti se žuri, ali mislim da radiš krivo. Edi će ti se početi (i već je) inatiti. A onda ništa od gaćica.
nece mi je primit u vrtic ako bude u peleni :/ Dobro, cisto sumnjam da ce je primit pocetkom aprila, jer nemaju mjesta, a u septembru ce morat u vrtic :/mamma san prvotno napisa
Sorry Snorki, sad sam i pročitala nastavak na drugoj stranici ovog topica..
ipak se dešavaju mali pomaci i to je dobro. Ali ja OPET ne bih forsirala (stvarno govorim iz svojeg iskustva :/ ). Mislim da je Inesica dala dobre savjete.
A što se tiče upisa u vrtić...pa mislim, jel se moraš zakuniti u časnu pionirsku na upisu da Edi ne piški???? LAŽI!![]()
Ovako i onako do jeseni će sigurno hodati bez pelene!![]()
A ti samo uspori sa Edi. Ne forsiraj je i ne zbunjuj sa skidanjem / stavljanjem pelena.
I opet...tebi i nevjesti.
evo, jutros je opet trazila da joj skinem pelenu, te sam to ucinila.
Trenutno ne forsiram nista, vec radim ono sto ona hoce. Ako hoce da je obucem ja je obucem, ako hoce skinut pelenu, skinem je...![]()
nisam vam rekla da kada je god pitam hoce li na wc solju, kaze "nek Sami piski na solji"![]()
Snorki, ja ti svima uvijek savjetujem
daj si 3 dana da samo gledas sto se dogadja
a onda si daj 2 tjedna da pomalo pocnes loviti (ne ocekuj previse ispocetka)
i onda ce ti proraditi nekakav tajmer koji ce ti govoriti kad ce ti dijete piskiti - tada ga nudi, koristi eliminacijski znak i diejte ce ga poceti oponasati unaprijed.
Mislim da vecina roditelja ipak ocekuje da ce dijete sve skupa skuziti odmah nakon sto mu objasne i pokazu, malo ih ocekuje da ipak treba vise vremena i puuuuno truda i strpljenja.
E da, nabavi dovoljno donjih dijelova robe.
Evo ja bi se malo ubacila ali ne sa savjetom već sa pitanjem:
Dino hoće (uglavnom) piškiti u tutu i u WC ali neće sam tražiti nego kad ga ja odvedem onda se popiški a ako ga pitam onda mu se nikad ne piški. Do sada sam ga upoznavala s tutom i WC-om uz pelene pa sam skužila da to ne pali jer kad sam ga znala pitati:hoćeš piškiti? on mi je odgovorio:piškio sam u pelenu!
Jučer sam odlučila i skinula mu pelene i ima cijeli dan samo gaćice i hlače (osim za spavanje) i svakih 40-50 min. ga stavim piškiti. Uglavnom se popiški,a kad baš neće onda ga ne tjeram iako se popiški odmah poslije u gaće. Pokakao se jučer jednom u gaće ali me odmah obavijestio i jednom nakon popodnevnog spavanja u pelenu. Ja mislim da će skužiti s vremenom.
ALI- on ide svaki dan u igraonicu od 9-12 i tamo sam ga poslala u gaćicama s 4 kompleta rezervne robe. Teta je već danas počela negodovati da on neće piškiti kad ga stavi na WC-popiški se odmah poslije,a danas kad je skužio da ga nosi na WC popiškio joj se na ruku i to 2 puta. Kad sam ja došla stavila sam ga na WC i popiškio se i onda smo bili vani skoro sat i pol i nije se popiškio u gaće.Čak sam nosila tutu van i jednom sam ga stavila da proba piškiti ali nije. Probali smo jučer zaliti drvo ali je rekao da nam za to treba voda!
Kaj da radim? Ja bi ga i dalje slala bez pelena iako se teta čini mi se malo ljuti ali meni ga je glupo sad opet zbog toga vraćati u pelenu. Što vi mislite?
snorki, mi smo imali period kad ona nije htjela tutu ni pod "razno". dojurila bi i tražila pelenu. :/ u nju bi "obavila" to što treba - i tražila da ju skinem.snorki prvotno napisa
puštala sam ju neko vrijeme tako, a kad sam procijenila da dobro signalizira - više joj nisam dala pelenu po danu.
za popodnevno i noćno spavanje ju je tražila. dobrih mjesec dana je imala dvije pelene za jedan dan. kad je nekoliko puta za redom bila popodne suha - predložila sam joj da tu pelenu maknemo. pa smo ostavile samo za noć. nakon što je i ta pelena ostala suha neko vrijeme - prešli smo na noćno buđenje... tj. ona je budila mene kad joj se piškilo
.
jednostavno joj je trebala podrška i osjećaj sigurnosti. i ja sam joj to ostavila. nije bila zbunjena time da malo ima a malo nema pelenu - jer je pelena bila vezana uz točno određene stvari (u početku umjesto tute, a zatim samo za spavanje).
možda edita samo želi da odluka bude njena, a ne tvoja...
aaa sorci, sad te kužim kad si napisala za ovo za noćnu pelenu
mi smo relativno odmah makli noćnu jer P spava sa nama i tada se tak i tak 'budila' 2 puta po noći pa bi ju ja u tom meškoljenju odnjela na wc (prek noći je uvijek bio wc i tak je moralao bitisamo za noć. nakon što je i ta pelena ostala suha neko vrijeme - prešli smo na noćno buđenje... tj. ona je budila mene kad joj se piškilo).
i tad sam došla do otkrića da mi djete piške jedan put po noći i jaaaakoooo pred buđenje. a ja mislila da valjda 5 puta piški po noći
Ah, mi još u pelenama.
Ispitujem ju i tak to. Kad se pokaka u pelenu onako neprimjetno mi naglasi da nije pokakana.Uvijek kad tako nešto izjavi, znam da jest.Ponekad nema te sile koja bi ju natjerala da sjedne na kahlicu, a kamoli na veliki WC
pa ne forsiram.
Ustajući ujutro zna sama odlučiti da hoće gaće ili navečer zatraži ples u gaćama. Sama zna skinuti pelenu i zaštitne, a bome i stavit ju. Nastavi pelenu na krevet, gore sjedne i kažeemotaj me.
![]()
Ima svoju ladicu pa joj dam da sama odabire koje će gaćice. To je za nju velika stvar, ali ih svejedno popiša ili se popiški pa dotrči:Sila mi je, idem kahlicu. ...a zakasnila. kad je u štrampama pa se upiški, smeta joj samo ako su stopala mokra.
Ne forsiram jer je problem vrtić. Kad doma steknemo neku vikend rutinicu, tamo opet pelena pa sve ponovo.
Dajte neke linkove s sličnim temama ili tekstovima. Svaki savjet bi mi dobro došao.
Evo našeg jučerašnjeg minijaturnog pomaka: ovih dana uči se sam skidati, pa je jučer skinuo sve sa sebe osim majice i zatražio da hoće piškiti. Posjela sam ga na tutu, naravno da nije ništa napravio, ali malo je sjedio i onda rekao da želi ustati i neka mu ponovo obučem pelenu.
Zašto uopće to spominjem - zato jer već mjesecima potpuno ignorira tutu i ne želi ni čuti za skidanje pelene i slične priče (čak više ne želi ni čitati slikovnicu o tuti, koja je jedno vrijeme bila glavni hit).
Sad ćemo vidjeti kako dalje... i ja se nadam skidanju iz pelena do trećeg rođendana, ali imamo još 6 mjeseci fore![]()
Dino danas ima one pelene-gaćice,sam si ih je odabrao.Teta je u ograonici bila jako sretna a rekla sam joj da ga stavlja na WC kao da ima gaćice-vidjet ćemo hoće li.
Problem je i MM-misli da sam počela prerano jer se Dino jučer i prekjučer popiškio na tepih a MM se užasava takvih stvari (on se zapravo boji promjene općenito).Zanima me da li dijete osjeća takav negativan stav oko skidanja pelena pa mu ide sporije ili nikako (ja mislim da kuži pogotovo što je samo moj stav pozitivan a svi drugi misle da je prerano ili sveki ima pak jako negativan stav o pelenama:jednom mu je rekla da je zločesti jer se popiškio u pelenu a ne u tutu i onda nije htio jedno vrijeme uopće ići a kad sam joj to spomenula ona se naljutila!).
Mislim da ću još malo ipak pričekati dok ne dođe toplije vrijeme za kratke hlače a tad više neće niti ići u igraonicu pa možda atmosfera bude poticajnija!
Moja Pia će za 2 mj. navršiti punih godinu dana bespelenaštva, ALI...
Preko dana je sve super, ali počeli su problemi sa spavanjem i pišanjem u krevet
Pelenu smo joj maknuli i po noći, ali smo morali voditi računa da ju stavimo piškiti ako se sama ne probudi jer bi u protivnom krevet bio mokar.
Otkako je počela sezona gripe, prehlada i kašljckanja, odlučili smo joj po noći staviti pelenu jer nam je bilo grozno ako bi se probudila kada bi ju stavljali piškiti jer bi onda obično kašljala, a svi znamo kako je to grozno po noći...
Izgleda da je ta noćna pelena poremetila kontrolu pišanja i kod dnevnog spavanja i sada se stvarno često upiški u krevet. Mene to kada je doma uopće ne smeta, ali sada mi sjede za vratom tete u vrtiću jer im se neda stalno mijenjati posteljinu.
Ne znam što da radim. Da li da joj stavim pelenu i preko dana ( to mi je nekako bezveze jer do prije 3 mj. nije uopće piškila u krevet kod dnevnog spavanja , a po noći tu i tamo ) ili da joj maknem i ovu noćnu pa opet krenemo sa dežuranjem i stavljanjem na tutu....
šta da radim :?
spooky, možda se prehladila - ili ima neki drugi problem s mjehurom?
Bili smo kod doktorice, urin je uredan.sorciere prvotno napisa
Ona oduvijek mora često na WC, ali ne sad ono da stalno trči pišat. Može ona izdržat i po 4 sata bez pišanja.Danas sam baš mjerila.
Ne znam što da radim. Da joj vratim pelenu ili ?
a kako ona reagira na pelenu? da li se buni - ili je zadovoljna kad ju staviš?
Ne buni se...samo je neku večer odbila pelenu...
eh, da ja joj ne stavljam jednokratne već platnene sa zaštitnim u nadi da će joj smetat to što je mokra pelena. Ne znam, meni izgleda da ona sada niti ne pokušava kontrolirati pišanje po noći jer zna da ima pelenu i da krevet neće biti mokar....
Nisam neki strucnjak, samo je moje osobno misljenje da nastavis onako kako je njoj najlakse. S bolesnim djetetom nije isto kao sa zdravim.
Neke stvari sa zdravim mozes i forsirati ("digni se i pisaj!"), dok s bolesnim treba samo oprezno naglasavati ("evo ti platnena, a ne jednokratna").
Uostalom, sto ima veze ako je nocu mokra (u peleni ili bez nje) ako je svjesna poruke da nije u redu pisati u gace - kad ozdravi sve ce se izregulirati, onda ces moci napraviti vise.
Mozda grijesim, ali cini mi se da sve radis kako treba.
NatasaM... prvotno napisa
baš su mi trebale ovakve riječi
Nemoj odustati. Budi strpljiva.
Mi smo se riješili pelena prije napunjene 2 godine.
Samo odvikavanje je trajala neko vrijeme.
Prvo smo se upoznavali s tutom. Sjedila je na njoj kad i mi na zahodu. Onda smo jedan dan jednostavno odlučili to je to. I skinuli pelenu.
Piškili smo svuda. Jednom nam se desilo u sred apoteke, a jednom u Turbo Limacu. Nije bitno. Nosiš brdo rezervne robice, presvučeš i idemo dalje.
To piškenje svuda postalo sve rjeđe, a ubrzo je prestalo. Počela je sama tražiti i to je bilo to. Noćnu smo skinuli mjesec kasnije od dnevne.
Nezgoda će uvijek biti. Oni su mali i zaigrani. Nekad zaborave pitati, nemaju vremena.
Sa ovim iskustvom u skidanju pelena danas mi je žao što to nismo napravil ii prije.
I da. Ova priča o 7 dana i nespremnosti je čista glupost. AKo netko dijete drži do 3 godine u peleni naravno da će se iz iste skinuti i za manje od 7 dana. Neka te to ne obeshrabri.