Evo velikog ohrabrenja za sve one koji se boje HSG, sumnjaju u njegovu ev. ucinkovitosti i sl..
Nakon godine dana pokusaja "a la naturale" sto bi rekli...poceli smo da preispitujemo odakle poceti sa dijagnostikom, kome se obratiti za prvu pomoc i kako uopste tretirati tu nemoc...Imala sam tu srecu ili nesrecu da budem u kontaktu sa vise ljekara (sto zbog privatnih poznanstava, sto zbog marketinga doticnih dr) koji su bili oprecnog misljenja: jedni su tvrdili da je sve "u glavi", jer su nalazi hormona, spremiogrami, ovulacije, brisevi i sl..bili super; a drugi da je razlog polip koji je tada bio velicine 0,5cm i koji je, opet oprecno, po nekima bio gl. razlog, a po nekima totalni nonsens po pitanju nepostojanja zaceca. Elem, prvi pokusaj HSG-a, zbog ciste nestrucnosti doktorice, nije uspio...te sam zbog njene nestrucnosti nakon 6 mjeseci ponovo radila HSG (u 8. mjesecu 2009. godine). Necu reci da me uopste nije boljelo, sam pregled je vise neugodan nego bolan, sam postupak umetanja katetera je vise neprijatan, pomalo bolan, ali injektovanje kontrasta, najbolniji dio (sve je individualno, prag bola je na kraju krajeva presudan) traje jako kratko i sve se da izdrzati. Ja sam prije samog pregleda dobila injekciju Buscopana te, po preporuci maticnog dr, popila 800mg Brufena... Nakon sto kontrast prodje (drzim fige da vam prodje, jer je to dobar znak ili dobar metod procepljavanja polu-zacepljenih jajnika), vise nista ne boli. Odlezala sam 2 sata u bolnici, isla kuci..mirovala dva dana i to je to. Nakon toga sam 3 mjeseca pila klomifene, na svako 3 dana isla na folikulometriju i opet nista.. Kad je sve sto se moglo uraditi u tom primarnom dijelu lijecenja steriliteta ucinjeno, dr su donijeli jednoglasnu odluku-histeroskopska polipektomija (vadjenje polipa putem histeroskopa-milimetarski instrumenti koji pomocu kamere koja ulazi kroz grlic materice, ciljano uklanjaju zadebljalo tkivo iliti polip), ja se hrabro odlucila i na to, nemam sta da izgubim, psiha usmjerana na odagnavanje straha od opste anestezije....Cekam mengu da se pojavi jer na dan kad je dobijem treba da pocnem piti pilule za kontracepciju, sve vec kupljeno, spremno,,,,ali menga ne dolazi!! Guess what?! TRUDNA SAM....beta je visoka, sreci nema kraja, sok je sveprisutan.

Smedji iscjedak je prisutan poslednja 3 dana, kazu "jajasce se gnijezdi, i to je normalno", terapija: Utrogestan 3x2, mirovanje..
Dakle, cuda su moguca i sve se desava kad dragi Bog iliti priroda kazu da je vrijeme i sve poteskoce sada gledam sa druge strane, jer se za neke stvari stvarno treba (iz)boriti!!!
Molim za vibre da UZ koji radim prekosutra bude dobar, da se malo zrno pravilno razvija i da cu, ako Bog da, u 11. mjesecu postati majka!!!!