Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Zašto se bojim jaslica :((

makka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno Zašto se bojim jaslica :((

... jer mislim da dvije tete na 20+ sasvim male dječice nije dovoljno,

jer se bojim da će biti gladno, žedno, ukakano, tužno ....

ali ovako što mi nije bilo ni na kraj pameti

http://www.jutarnji.hr/crna_kronika/...ijeka,63021.jl

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Strašno
    Od jeseni i Lovro mora krenuti u jaslice i već me sad šerafi po želudcu. Ovdje kolko sam čuka u Vk je jedna teta na 12 djece jasličke dobi. Kak ona jedna može sve njih pohvatati

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ravnateljica dodaje da je Tedi bio živahan dječak i nekoliko je već puta odlazio, ali su ga uvijek pronalazili u školi koja je u istoj zgradi.
    :shock:

a da ne spominjem kako mi nije jasno kako dijete od godinu i pol moze otvoriti vrata i pobjeci van.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

a da ne spominjem kako mi nije jasno kako dijete od godinu i pol moze otvoriti vrata i pobjeci van.
    Upravo to je i mene šokiralo! Pa nije problem u tome što je potok u blizini, niti što mama tamo parkira auto, nego u tome da očito nemaju naviku zaključavanja/zatvaranja vrata u sobi punoj djece. Ma grozno! (neću nastaviti, jer bih mogla sad stvarno pregrozne stvari napisati- preljuta i prežalosna sam!)

makka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    moj je mogao i prije, čim je dohvatio kvaku,
    i od tog dana vrata od stana su nam uvijek zaključana.

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ja sam odgajateljica i živim stalno s tim strahom.

I radimo projekt o sigurnosti djece u vrtiću i u njemu se nalazi 1001 stvar, a naš stručni tim nas stalno kritizira jer nama sigurnost nikako da se odmakne od zaključavanja vrata.

Još uvijek se nismo izborile za to, još uvijek nema novaca za portira, još uvijek u vrtić može ušetati bilo tko sa bilo kojom vrstom oružja...

Možemo biti maksimalno oprezne, ali fizički je apsolutno nemoguće stalno imati na oku više od 15 ili 20 djece. U nekom periodu nekome od te djece moraš imati okrenuta leđa, ako dijete može do vrata ili su ona otvorena dovoljna mu je minuta da se izgubi iz vida. A mora vam biti jasno da odgajatelj ne može iste sekunde krenuti u potragu, on mora prvo zbrinuti i nekome ostaviti na brizi svu ovu djecu koju ima, a tek onda krenuti u potragu.

Kad upisujete djecu u vrtić dobro se rapitajte kakve su sigurnosne mjere u zgradi i dvorištu. Ne libite se oštro kritizirati sve što vam se ne sviđa i ne vjerujte kada vam pričaju o stručnosti osoblja. Nema te stručnosti na ovom svijetu koja može garantirati 100% sigurnost ako nema uvjeta da se to postigne.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja se slažem sa sanjicom da je teško imati toliko djece stalno na oku. Možda da su nekak osigurali da djete ne može do tog potočića... ne znam. Grozno je to, ali i tetama je grozno. Vjerojatno im je to trauma do kraja života. A tek roditeljima..... užas!
    I ja se nekak bojim jaslica. Moja najbolja prijateljica je od ove godine dobila posao u jaslicama. Dali su joj najmlađu grupu i ona sama s njima. Bez radnog iskustva do sada osim prakse na faksu. Nema šanse da im se posveti kak treba. Ja ću biti sa svojom curom doma do kad mogu jer stvarno me strah ovakvih stvari.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

kod nas su u vrtiću stavili one kvake koje su izvana kvaka, a iznutra ona okrugla ručka koja se dosta teško okreće (ne košta to ništa posebno puno). Baš ću sutra provjeriti još jednom, i odnijeti tetama tekst da pročitaju. Jedno vrijeme se vrata nisu uopće dala zatvoriti, pa su tete urgirale da to domar popravi konačno.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

inače su vanjska vrata zaključana od 09-14h, ali ja se puno puta pitam što poslije 14h, kada je sve otključano ?
    Ostaje jedino sigurnost zatvaranja vrata na sobama, koja nisu zaključana (jer roditelji dolaze/odlaze u svako vrijeme, kuharice ulaze/izlaze itd), pa jedino te brave okrugle ostaju koje se iznutra malo teže otvaraju.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Naravno, kod takvih važnih stvari država se uvijek opravdava manjkom sredstava, a za gluposti ima novaca.
    nikako da shvate ti vlastodršci da se mora krenuti sa ulaganjem u važnije stvari, kao što su rodilišta, bolnice, domovi zdravlja, vrtići, škole, fakulteti, kako bi imali koga otpremiti na skijanje na Sljeme jednog dana kad odraste ili na nogometni ili rukometni stadion.
    znaći, nekim redom, a ne se pravdati manjkom novca, a s druge strane rasipati svugdje i na svašta, nije istina da se nemože, samo je pitanje dali postoji netko normalan kog velika saborska plaća neće obmanuti i zamazati mu oći na nama vrlo, vrlo važne stvari, a to su naša djeca i da im možemo pružiti sve što im treba da bi odrasli zdravi i sretni.
    sorry, baš sam tužna i ljuta i nemoćna i plaćem...

makka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja nemam iskustva sa jaslicama, ali ,ne znam zašto, bila sam uvjerena da sve sobe u vrtićima na vratima imaju takve kvake što se ne mogu otvoriti iznutra (jednostavno).
    Pa dovoljna je sekunda da dijete izleti van, a teta ne primjeti ako se u tom trenutku bavi drugim djetetom. Ne mogu stalno gledati u vrata.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nitko ne komentira gore boldanu recenicu da je djecacic vec nekoliko puta bjezao iz vrtica???

i nitko nista nije poduzeo???

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ja sam prije puno godina pobjegla iz vrtića,srećom mama me slučajno našla,ali tete satima nisu skužile,točnije dok mama nije došla,sad mi kažu da je situacija ista i nitkone poduzima ništa

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

e,a povod bijega je bio što mi je teta dan prije,jer nisam mogla pojesti juhu,i nju stavila krumpir i meso i ostavila da tako sjedim cijeli dan,za primjer svima,provela sam ga u suzama,i to je ostalo isto

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Premještam temu na pdf jaslice, vrtići, tete čuvalice..

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Lutonjice, i meni je to upalo u oko i kao što rekoh ljuta sam i jako tužna istovremeno.

Naravno da nitko ne očekuje od teta da imaju nadljudske sposobnosti i naravno da ne mogu apsolutno svako dijete u svakom trenutku imati na oku, ALI- kao i roditelji, moraju pretpostaviti što bi moglo biti posebno opasno (a ako je 1,5 godišnje dijete već nekoliko puta "bježalo" :shock:, očito je da je tu bebu trebalo "držati na oku" kad su vrata u pitanju)- pa nećemo ostaviti noževe i škare po podu u kući i nadati se najboljem :? Ne želim ispasti gruba, ali mislim da je ovdje napravljen VEEELIKI propust, sudeći upravo po onome što je i Lutonjica još gore citirala. OK, gradovi i država su škrti prema vrtićima i školama, pa što onda odlazak u vrtić treba prihvaćati kao izvjestan rizik, da ne kažem "rulet"?! Na to ne mogu pristati Dosta su bolesti i viroze, ovakve "nezgode", ne mogu prihvatiti kao "ah, grozno, ali događa se"

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mislim da bi ovaj članak trebali pročitati i u ministarstvu i svi ravnatelji vrtića.

Evo jutros sam provjerila, kod nas su konačno stavili te okrugle kvake koje manja djeca ne mogu otvoriti. To košta par kuna po vratima, i uopće je nedopustivo da u vrtićima imaju one obične kvake koje i dijete od godinu dana zna otvoriti. Naravno i zaključavanje glavnih vrata bi trebalo biti obavezno, barem u vrijeme kad roditelji ne dolaze/odlaze.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Suosjećam sa svima koji su upleteni u priču .
    Vjerujem da je tetama to prestrašna tragedija, za roditelje ne mogu ni zamisliti.
    Razumijem da djeca u vrtiću ne mogu biti mažena i pažena kao malo vode na dlanu, ali da se moramo bojati za njihov život dok su tamo ... to mi nije palo na pamet ni u najgorim crnjacima.
    Malena iz grupe moje kćeri je jednom klisnula prije dva-tri mjeseca, sustigli su je taman dok je čekala prijeći cestu :shock: .
    Teta je bila van sebe od šoka, ali to će Ejla i cure koje s djecom rade bolje znati: čini mi se da se djeci od 3 godine i previše ukazuje povjerenje time da ih se pusti da se zadržavaju na hodnicima: da bi stavili nešto u ormarić, da bi izvadili nešto iz ruksaka, da bi uzeli opremu, iz dežurstva kada idu nisam skužila da teta zauzima najbolju poziciju kako bi ih imala sve na oku (a prolaze pored ulaznih vrata), a o kvakama koje se otvaraju bez pol muke da i ne pričam.
    Mislim da bi vrata od sobe morala biti zaključana, (teta je ponekad i u WC-u s nekim od djece) a kada bi roditelji dolazili trebali bi zvoniti.

Zašto se moraju događati ovakve i slične tragedije da se konačno nešto počne pokretati? Mislim da bi zaštitar na ulazu učinio veliku stvar.
    I ovo, naravno:
    mislim da bi ovaj članak trebali pročitati i u ministarstvu i svi ravnatelji vrtića.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

sva sreća u našim jaslicama UVIJEK zaključavaju vrata od sobe gdje su klinci (prvenstveno zato jer su odmah ispred vrata stepenice), ali kad roditelj (ide li mu dijete u jaslice ili ne) pročita nešto ovakvo :shock:
    ne znam jesam li dobro shvatila zadnji odlomak - kao obje odgojiteljice su trudne pa se ne zna kako će one to prihvatiti - a što je s djetetovim RODITELJIMA.......je li se itko zapitao kako će oni to prihvatiti??????

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ja sam pobjegla iz vrtića iz dvorišta,prenjela me cura iz zgrade do,reba vrtić imat zaštitara,ili da to rade dečki što služe civilni

makka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ravnateljica dodaje da je Tedi bio živahan dječak i nekoliko je već puta odlazio, ali su ga uvijek pronalazili u školi koja je u istoj zgradi.
    Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    nitko ne komentira gore boldanu recenicu da je djecacic vec nekoliko puta bjezao iz vrtica???

i nitko nista nije poduzeo???
    upravo zato mi nikako nije jasno zašto nije pravilo da vrata imaju sigurnosne kvake ili barem da se zaključavaju.
    Pa što ako roditelji stalno dolaze, mogu kucati.

Još ću saznati da u sobama gdje borave djeca, na zidovima stoje nezaštićene (i dohvatljive) strujne utičnice ... da se dijete može popeti do otvorenog prozora .

A što se tiče naših nadležnih, sumnjam da će se puno baviti ovim slučajem, jer iako je dijete živjelo u Hrvatskoj, radi o slovenskom vrtiću.
    Bit će im samo dobro za još jedno prepucavanje sa susjedima

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ajde idemo svi sa ovoga topica isprintati taj tekst, odnijeti u svoje vrtiće i pitati da li možemo biti sigurni da se vrata dobro zatvaraju, da dijete ne može izaći van bez da mu netko otvori, da li su utičnice zaštićene, itd., itd.

ja odnijela jutros tetama i faxirala sam u upravu vrtića ...

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja sam "za".
    Napravit ću to sutra, jer danas muž ide po malu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •