Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: dojenje i dohrana i kakvo mlijeko?!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno dojenje i dohrana i kakvo mlijeko?!

Moj Matija ima sada 9 mjeseci i još uvijek puno doji (po noći, ujutro, za "ručak", navečer prije spavanja), ima i dva obroka "obične" hrane i to oko 9 doručak (voće) i oko 17 večeru. I sad mene zanima kada je prporučljivo uvesti treći obrok "obične hrane" i da li moram početi davati i razne mliječne kašice? Od kakvog mlijeka? (meni izdajanje definitivno ne leži pa mliječne kašice na mom mlijeku nisu opcija za mene). Da li moram uvoditi adaptirano mlijeko? Naša pedijatrica ga preporučuje do 2g a tek tada obično kravlje mlijeko?!?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ako dojiš bebu, kravlje mlijeko mu sigurno ne treba, a još manje adaptirano. Adaptirano je fora za nedojenu djecu zbog carnitina i još nekih džidža kojih u kravljem mlijeku baš nema, no ako je beba dojena, adaptirano mlijeko slobodno zaboravi.
    U svrhu prilagodbe na proteine iz kravljeg mlijeka, dobro je prvo početi s jogurtom, a tek onda s mlijekom i to obavezno steriliziranim (u pasteriziranom ima kravljih antitijela)

Kašice? Pa, ako je beba nalik kosturu - trpaj! U svim ostalim slučajevima je puno bolje smanjiti broj različitih namirnica po obroku na minimum i ne kamuflirati okuse.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Davor, potpisujem

... dobro je prvo početi s jogurtom
    i to negdje iza godinu dana.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno a broj obroka?

Ok, znači nije potrebno raditi nikakve obroke koji sadrže kravlje mlijeko (iako ćemo to nažalost morati probati prije jaslica (( ), ali kada je potrebno uvesti treći obrok? I šta je sa svježim sirom od kravljeg mlijeka?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Re: a broj obroka?

Citiraj Jasna prvotno napisa
    ali kada je potrebno uvesti treći obrok? I šta je sa svježim sirom od kravljeg mlijeka?
    U principu, može se odmah početi s tri obroka, ali nikako u smislu prehrane, nego istraživanja i prilagodbe. Pravu prehranu može se ostaviti za kasnije kad više ne bude drugog izbora, a što se količine tiče - pusti bebi neka o tome odlučuje - u suprotnom se može početi inatiti oko hrane, a to nije zgodno.
    Svježi sir je OK ako je svjež i drastično se ne razlikuje od jogurta, osim što mu nedostaje većina sirutke. Kod grušanja mlijeka u sir odvajaju se sir (kazein), sirutka (sve ostale aminokiseline) i vrhnje. Kod svježeg sira dobije se zapravo samo sir i vrhnje, a sve mljac aminokiseline nalaze se u vrhnju. Ko voli nek izvoli, ali moj izbor je jogurt

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

... kravlje mlijeko (iako ćemo to nažalost morati probati prije jaslica)
    mozes li ovo malo pojasniti, ne kontam??

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kaj se kod svjezeg sira koristi kao sirilo?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Straj, to vazi za neke vrste sira, ali moze i bez ali ti je sir pravljen od nepasteriziranog mlijeka!! Tako da nisam sigurna koliko je dobro, ali ako te zanima, pisem ti!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa
    kaj se kod svjezeg sira koristi kao sirilo?
    Ništa, osim ostatka "prošlog" kiselog mlijeka - mlijeko se ostavi da se "pokvari", onda se stavi u cjedilo i tako stoji dok se ne pretvori u sir.
    Govorim o kućnoj izradi.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj lejla prvotno napisa
    ali ti je sir pravljen od nepasteriziranog mlijeka!!
    Ovo je jedan problematičan detalj, a obično ipak nije baš tako. Sir se može dobiti od svakakvog mlijeka, ali svježi sir koji se dobiva pomoću mliječne kulture (Streptococcus cremoris i slično) uglavnom dobije "čudan" okus ako mlijeko nije barem pasterizirano. U tom smislu dobro je kupovati pakirane varijante, gdje se ipak poštivalo kakvu-takvu proceduru u proizvodnji.
    Sirila za "tvrde" sireve su druga priča i potpuno su OT.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj lejla prvotno napisa
    ... kravlje mlijeko (iako ćemo to nažalost morati probati prije jaslica)
    mozes li ovo malo pojasniti, ne kontam??
    U jaslicama bebe jedu čokolino.. Čisto sumnjam da koriste neko specijalno mlijeko...

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Tako sam i mislila Jasna. Postoji li kakva sansa da ti kazes nesto u stilu moje djete ne jede .... Mi smo svako jutro nosili nasu hranu i moje mlijeko u vrtic!! Postoji li kakva sansa da i ti pokusas??

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Još mi imamo do jaslica.. pa nekako još ne razmišljam o tome.. Ja nisam vična izdajanu pa od toga ionako ništa. A i čula sam (od jedne cure čija je teta radila u jaslicama), da oni svu donesenu hranu ionako bacaju zato jer ne žele biti odgovorni ako beba pokvari želudac u njihovoj ustanovi nečim donesenim od kuće.. Ne znam koliko je to istina.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

:shock::shock::shock::shock::shock: Ja to prosto ne mogu (ili necu) vjerovati, meni je to cisti locin!!!! Sta ako je dijete alergicno na te njihove gluposti :? :? :? :?

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Moj Marko je mrvicu mladi, i jede taj traeci obrok, i to s kravljim mlijekom, i nis mu nije... a jos uvijek se i dojimo, izdajanje mi isto ne lezi uopce, nikad nisam mogla, a sad vise ni ne isprobavam...
    Nas dan izgleda otprilike ovako:
    5 dojenje
    7 dojenje (jer mi se ne da ustat iz kreveta, pa da si jos malo odspava )
    9:30 vocna kasica sa zitaricama
    12:30 dojenje
    3 rucak (meso i povrce)
    6 dojenje
    8 vecera (*cokolino obozava i tu dobije svoja 2dcl kravljeg mlijeka)
    9 dojenje za laku noc

uglavnom non stop jede, ali ne pije nista osim mog mlijeka, nekad hoce vodu, ali ako mu uspijem uvalit 1dcl tokom cijelog dana super...)

Ja bi malo smanjila to dojenje (morat ce mama ici raditi), a ne znam kako, dijete hoce piti samo mlijeko... i to samo direktno iz sike, flasica ne pali, vodu isto pije na casu...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ana, ja mislim da se ne moras opterecivati sa smanjivanjem dojenja. Mislim da vecina djece normalno prihvati drugu hranu kad mama nije tu i znaju da kad nema mame nema ni sise.
    Jedino s cime mozda mozes racunati je pojacano trazenje dojenja kad se mama vrati kuci. Sto zbog dojenja, sto zbog toga sto djeci mama jako puno nedostaje tijekom dana i onda je sasvim normalno da puno traze sisati kad je ponovo vide..

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •