evo par recepata sa stranica udruge čiji link sam navela u jednom od prethodnih postova:



RECEPTI PRAVILNOG KOMBINIRANJA NAMIRNICA

Puretina s gljivama

Odresci purećih prsa, šampinjoni, žlica maslinovog ulja, češnjak, nasjeckan peršin i listovi celera, jabučni ocat

Kombinacija s gljivama koje su također bogate mineralnim solima i bjelančevinom siromašnom masnoćama poboljšava probavu.

Postupak:

Na jakoj vatri naglo lagano prepržiti odrezak s obje strane. Prije toga ispirjajte šampinjone narezane na tanke kriščice, do pri kraju dodajte zgnječeni češnjak, i sitno nasjeckan list peršina i celera. Lagano posoliti i dodati malu žlicu maslinovog ulja i octa.



Radič na žaru



Postupak:

Glavicu radiča narežite uzdužno na 3-4 dijela, stvite na vruću ploču i prepržite, pazite da ne pocrni. Kad je započeno, stavite par kapi maslinovog ulja , malo češnjaka ili nekog drugog začina po želji, vrlo malo soli ili koju kap tamarisa ili soja umaka.



Slanutak na livornski

Sastojci: slanutak, celer, mrkva, luk, peršin, sezamovo ulje ili prepržene sezamove sjemenke, češnjak

Prethodno preko noći namočen slanutak skuhati zajedno sa korijenom celera, jednim lukom i mrkvom. Pred sam kraj kuhanja vrlo malo posoliti. Dobro ocijeđen slanutak i povrće dobro izmiješati (ne miksati) te začiniti sitno nasjeckanim češnjakom, nasjeckanim peršunom i žlicom sezamovog ulja. Sve to lagano posipati sa žlicom preprženih sezamovoih sjemenki.





Pirjano povrće ili povrće kuhano na pari



Sastojci: poriluk, luk, mrkva, tikvice, celer, komorač te ostalo povrće po želji, ulje, malo papra, začini – bosiljak i majčina dušica te malo ružmarina, žlica senfa

Povrće očistimo lagano popirjamo, dodamo začine te u sve lagano umiješamo žlicu senfa.



Sezonski kup - miješana salata sa pšeničnim klicama

Sastojci: komorač, rotkvice, crveni radič, zelena salata, luk ili listovi srijemuša, žlica maslinovog ulja, sitno nasjeckan češnjak, sjemenke suncokreta i buče, pšenične klice, limun

Povrće očistiti, isjeckati, začiniti. Na kraju posipati pšeničnim klicama.

Uz ovu salatu može se uzeti 1-2 tanko narezane šnite integralnog kruha sa sjemenkama.







Bakalar i celer



Ovo je vrlo malo poznato jelo, ali veoma kvalitetno pogotovo zbog originalne kombinacije okusa.

Nakon što smo ga ostavili namočenog 24 sata uz mijenjanje vode, bakalar kuhamo 15-tak minuta. Istovremeno kuhamo i korijen ili dva celera (ovisno o veličini). Nakon što je sve kuhano ocijediti, izvaditi celer te ga zgnječiti vilicom, i dodati češnjak, malo ružmarina i kadulje. Sve zajedno začiniti još 1 žlicom maslinovog ulja, a bakalar još dodatno posipati nasjeckanim češnjakom, te sjeckanim ružmarinom i kaduljom.

Uz ovo jelo možemo poslužiti i šalicu prepečenih sezamovih sjemenki za posipavanje.



Krumpir, tvrdo kuhana jaja, radič



Sastojci: Krumpir, jaje, zeleni radič, maslinovo ili sezamovo ulje, sol, papar, limun, senf



Postupak: Na kriške narežite tvrdo kuhana jaja i krumpir. Radič razdijelite na 2 do 3 grmića. Srčiku – bijeli dio nasjeckajte.

Sve pomiješajte lagano u velikoj zdjeli za salatu i začinite umakom od maslinovog ulja, češnjaka, limuna, senfa i nekim začinima po vašoj želji – bosiljak, majčina dušica, timijan itd. Poslužite s prilogom od prepečenog integralnog kruha.