ricotta kupljena
nuttela kupljena, velika tegla, je da ima još u staroj, ono što je preživjelo moje noćne pohode, ali da ne pofali
peče se sutra
samo još razmišljam da li da stavim duplu gornju smjesu ili da napravim po origigi receptu
dajte savjet
ricotta kupljena
nuttela kupljena, velika tegla, je da ima još u staroj, ono što je preživjelo moje noćne pohode, ali da ne pofali
peče se sutra
samo još razmišljam da li da stavim duplu gornju smjesu ili da napravim po origigi receptu
dajte savjet
cista petica :D
probala sam ga vruceg -mmmmmm![]()
sad cekam da se ohladi
jesi doma predveče?
ja sam pekla u manjem protvanu (cca 32x19cm), sa kravljim sirom, bijeli secer umjesto smedjeg, sve ostalo po receptu
ispao je savrsen
ja jesam, ali ne znam da li ce bit i kolac 8)apricot prvotno napisa
e kakav je ricotta sir?
mozda sam i jela a da ne znam....
ako uzmem kravlji a bude mi slan sta cu onda?
duplu gornju smjesu ili mjere po receptu?emily prvotno napisa
to je ful masni sir, gust, kremastNjojza prvotno napisa
neće ti obični kravlji biti slan, pa on normalno ide u slatka jela, ako mislš na obični svježi kravlji sir
mjere po receptualeksandra70vanja prvotno napisa
Kod nas se u biti to kaze pujina.Njojza prvotno napisa
emily prvotno napisa
![]()
"Ricotta is a fresh, soft, snowy white cheese with a rich but mild, slightly sweet flavor.The texture is much like a grainy, thick sour cream. Ricotta is naturally low in fat, with a fat content ranging from 4 to 10 percent."aleksandra70vanja prvotno napisa
..znači; ricotta je gusta i kremasta, ali NIJE masna![]()
tebe poznajememily prvotno napisa
![]()
ricota ti je gospođa sestra od gospodina mascarponea i gospođe mocarelle
sve ka ništa, sranje i bezveze a onda se navučeš i pitaš kako si mogao bez nje
sve si reklalalah prvotno napisa
![]()
meni je ricotta stalno u frižideru, koristim šakom i kapom, što za slatko što za slano; mogla bih cijeli topic "ricotta recepti" otvoriti![]()
Pa što se čeka?anek prvotno napisa
![]()
ovaj što ga ja kupih zanettianek prvotno napisa
"extra masni sir od vrhnja 40% masti u suhoj tvari"
ali, mascarpone i mozzarella su jako masni sirevi.lalah prvotno napisa
anek, gdje kupuješ ricottu?
ricotte imas u Merkatoru, ima i pakiranje od 250 gr
A70vanja, jesi napravila brownije, kako su ti ispali?
zar nije ricotta = skuta?
btw, ja sam radila sa đurđevačkim sirom iz obližnjeg konzuma i super je ispalo.
Dakle, ricotta ustvari i nije sir, kvalificira se kao mlijecni proizvod, ne dobiva se koaugulacijom kazeina iz mlijeka, vec iz proteina vodenog dijela mlijeka koji se kuha na temperaturi 80-90 C tako da se taj vodeni dio ponovno kuha (ri-cotta=ponovno kuhana).
Postoje ricotte od kravljeg, bivoljeg, ovcjeg i kozjeg mlijeka, masnoca varira od 8 do 24%. Ima i dimljene i slane ricotte.
Industrijska ricotta se razlikuje od one domace (artigianale) po okusu ali i nacinu izrade.
Ova sto se kod nas moze naci bas i nije neke kvalitete (znam iz vlastitog iskustva, obozavam sir + 4 god. zivota u Italiji i isprobavanja svih mogucih vrsta sireva).
Skuta je slicna ricotti ali po konzistenciji vise tvrda.
Eto, nadam se da sam pomogla.
Sutra, mislila sam danas, ali nam je susjeda donjela neke keksićeemily prvotno napisa
A i ja sam teoretičar, skupljam tuđa iskustva i savjete, a do izvedbe mi treba malo više![]()
Zašto uporno dižete ovaj topic a ja na dijeti![]()
Ja se spremam ispeći je sutra, kud puklo da puklo (i molim boga da mi bude fino jer baš nisam ljubitelj kolača sa sirom![]()
)
ricotta kupljena u konzumu
kolač napokon napravljen
neću puno komentirati
samommmmmmmmmmmmmmmmmmmm!
ja radila sa dukatovim posnimsirom (slučajno imala, pa da se potroši)
dupla doza siraste smjese
ispalo suhlje nego sam očekivala i previše mi se osjetio sir
doduše, danas mi se malo više sviđa nego jučer, valjda sam previše očekivala pa me na prvi mah razočarao
morat ću probat sa ricottom i možda 5 min kraće peći :/
mozda zato sto je duplo sira nego sto treba.
meni se sir uopce nije osjetio (doze prema receptu)
samo cokolada![]()
i nije bio suh, bas obratno, onaj komad gdje se dodiruju smjese je toliko socan i mekan.....
ovo mi je definitivno cokoladni kolac br.2 po finoci i brzini i jednostavnosti
a šalica-jel to mala od kave ili srednja ili velika od čaja?
u jppercoopu imaju svoju marku iz bioproizvodnje (misim za riccotu)
a koji je br. 1?emily prvotno napisa
![]()
40 min. je u pećnici
kako znam da je gotovo
gornji sloj je pudingast
anek što znači ovo rastopljeni maslac pa ohlađen?
što ne mogu staviti maslac iz frižidera, dobro izrađen i onda pomiješan sa šećerom i ostalim?
Ja sam stavila tak, nije mi se dalo otapati, ali još nije pečeno (još 30 minaleksandra70vanja prvotno napisa
) pa ne znam hoće li to utjecati na smjesu.
nisam duplala samo sir nego cijelu gornju smjesuemily prvotno napisa
dakle brownie smjesa po receptu, sir smjesa dupla mjera i slojevi su mi ispali taman iste debljine
i ja sam se bojala da ne ostane sirovo pa mi mi na kraju ispao suh jer sam malo duže pekla :/lalah prvotno napisa
i meni je presuv, prepekla sam ga.
sinoc sam ga ispekla,
i poduplana doza sira se oseca.
stavila sam neslan kravlji krem sir
ali se oseca onaj kiselkasti ukus.
definitivno kod poduplavanja gornje smese
treba sve sastojke duplirati
a ne samo sir.
inace, pola je vec otislo.
drugu polovinu cuvam za posle rucka.
ja sam upropastila ovo remekdjelo![]()
suh je totalno, nema ni traga socnosti! bojala se da ne ostane sirov i pekla 1h (ako ne i vise) sad dodje kao malo tvrdji mramorni kolac...
a da bude ljepse, napravila sam duplu mjeru, MM i farisu se ne svidja tako da mi ostaje da sama jednem (imacu zalihu za mjesec dana)
![]()
Svaka cast ako izdrzisNjojza prvotno napisa
Ja bih se upisala u klub, ovo je super fino. Samo me zanima zasto se gornji sloj lomi kad rezem kolac, da li ga treba duze hladiti ili je trebalo duze peci ili...?
Fino, ali meni malo preslatko.
I 5 minuta sam previše pekla.
Raditi ću opet, ali u donju smjesu ću staviti manje šećera, pola šalice dosta, a bit će i manje gusta.
meni se kolicina secera u receptu cinila too much... jos uz svu tu nutellu
zato sam stavila dvostruko manje secera u donju smjesu, i nisam pogrijesila. gore umjesto ricotte obicni svjezi kravlji sir. ispalo super![]()
jesi mogla to napisati nekoliko sati ranijewildflower prvotno napisa
![]()
i ja sam stavila pola umjesto cijele šalice šećera
a čak i uz duplanje svih sastojaka u sirnoj smjesi, sir se previše osjeća :/
Ja sam isto pekla oko 1 h, ali nije mi presuh, nego taman. I moram priznati da mi je bolje tijesto nego kremasti dio, mada nije tak loše sve skupa (ja nisam ljubiteljica krema sa sirom).
Stavila sam nešto manje šećera, ali sam mogla komotno još manje.
meni je isto malo presuh, nisam zaustvila kad aje gornji sloj pudingast nego sam očekivala da mora biti čvršće. i drugi puta ću isto smanjiti šećer, pola šalice je dosta. no ipak je fino...
Pa naravno da se dupla sve ako se dupla jedan sastojakdjuma prvotno napisa
![]()
Ja sam mislila da će mi jedna nutella od 400 g biti dovoljno, ali kak sam poduplala smjesu, sfalilo mi je pa sam ubacila oko 15 dag otopljene čokolade za kuhanje.
400 gr nutelle? :shock:
Ja mislim da za količinu iz recepta nisam stavila ni 100 gr.
Kak si uspjela da ti 6 velikih žlica nutelle bude samo 100gr??? :shock:aleksandra70vanja prvotno napisa
![]()
Pa ide 5, 2 u donju i 3 u gornju, sirastu smjesu.
Mislim da mi je bilo nešto preko 100gr, 150 najviše.
Bit će da imam prevelike žlicealeksandra70vanja prvotno napisa
![]()
OSim toga, jedna žlica sim-tamMalaSirena prvotno napisa
![]()