e, sad, možeš stavit žlicu nutele i žlicu nutele
moje žlice su bile maximalno natovarene![]()
e, sad, možeš stavit žlicu nutele i žlicu nutele
moje žlice su bile maximalno natovarene![]()
Koliko si ti nutelle potrošila?aries24 prvotno napisa
![]()
Čuj meni ovisi o namjeni.
Kad jedem nutellu, a znam da smijem samo 1 žlicu, mislim da u tu 1 žlicu uguram 100gr.
Ja cu poluditi si ovaj topic ide![]()
Dodje mi da ga sutra opet napravim!
Evo utjeha za one koji su na dijeti, meni se malo okrenuo želudac, na ono obojeno, ali ne dovoljno da odustanem od čokolade.
Čokolada, kakao i rogač
Porijeklo čokolade i kakaa Alergije i čokolada
Štetni sastojci u čokoladi Alternativa čokoladi
Učinci kofeina i teobromina
Osnovna tvar iz koje se proizvodi čokolada jest biljka kakaovca, Theobroma cacao, koja potječe iz tropskih predjela.
To je, u biti mahunarka čije se sjemenke suše i fermentiraju, te prže da bi se uništila octena kiselina nastala fermentacijom. Na kraju se sve to melje u kakaov maslac ili kakaov prah.
To je osnovna sirovina iz koje se proizvodi prava, crna i gorka čokolada. Ta je gorčina znak opomene za organizam da se u ustima nalazi nešto štetno. No, iako se na taj način ne uklanja opasnost, takvoj se čokoladi dodaju velike količine šećera i poboljšivači ukusa, a ponekad i mlijeko, vrhnje ili ulje da bi se dobila ukusna, slatka čokolada.Na taj način nastaje sadržajno prebogata i nezdrava živežna namirnica, sa većim količinama skrivenog šećera i masnoća.
Čokolada u sebi sadrži mnoge kemijske tvari koje negativno utječu na naše zdravlje i stvaraju jednu vrstu ovisnosti. To se naročito odnosi na djecu koja obilno troše različite proizvode koje sadrže kakaovac.
Složene molekule - metilksantini, koje spadaju u skupinu alkaloida zastupljene su u čokoladi u dvije verzije: 1,3,7 - trimetilksantin ili kofein (onaj isti iz crne kave, indijskog čaja ili kola napitaka) i 3,7 - dimetilksantin ili teobromin.
100 grama mliječne čokolade sadrži oko 40 mg kofeina i 210 mg teobromina. Malo dijete koje popije šalicu kakaoa ili pojede prosječnu čokoladicu dobilo je, proporcionalno svojoj tjelesnoj težini, jednaku količinu kofeina koju dobije odrastao čovjek koji popije šalicu crne kave.
Koji su učinci kofeina i teobromina?
Kofein stimulativno djeluje na centralni nervni sustav, potiče pojačano izlučivanje želučane kiseline što vremenom može dovesti do čira u probavnim organima, usporava protok krvi kroz mozak, ubrzava bazalni metabolizam tijekom određenog vremena, a nakon toga dolazi do lagane depresije, razvija ovisnost, potiče osteoporozu, smanjuje učinak antiepileptika, dovodi do hipoglikemije, potiče pretilost, ... Veća količina kofeina dovodi do nesanice, glavobolje, anksioznosti, iritabilnosti, depresije, a ponekad i do tremora, palpitacija, ubrzanog disanja, mučnine, agitacije, ....
Teobromin je diuretik, tako da potiče produženo mokrenje djece u krevet, ima blagi stimulativni učinak na centralni nervni sustav i potiče hipoglikemiju, uvelike povećava rizik za oboljevanjem od karcinoma prostate, također potiče uskladištenje masnoća i debljanje svojim učinkom na cAMP. Ukoliko psi pojedu veće količine čokolade mogu zbog tog spoja uginuti.
Učinak teobromina se u čokoladi pojačava pod utjecajem kofeina. Osim toga, metilksantini potiču cističnu fibrozu i opstipaciju. Još 1939. godine Journal of the American Medical Association je upozoravao: "Uzimajući u obzir da je kakao napitak koji koriste djeca, moramo upozoriti da je to stimulans sličan crnoj kavi." Journal of the American Dietetic Association, u jednom članku od 1999. godine govori kako "Čokolada sadrži pojedine biološki aktivne tvari (metilksantine, biogene amine, i neke posebne masne kiseline) koje potencijalno uzrokuju nenormalno ponašanje i psihološke senzacije koje odgovaraju onima potaknutima ostalim sredstvima ovisnosti."
Danas se sve češće dijagnosticiraju alergije na čokoladu. U biti, takve alergijske reakcije čovjek ne stvori na samu čokoladu, već na onečišćenja koja su dozvoljana u određenoj količini unutar same čokolade - to su djelovi insekata i glodavaca i njihove izlučevine koje su tu ostale nakon fermentacije mahunarke. Taj je proces važan radi dobivanja prave arome čokolade, a traje 3 do 8 dana. U tom periodu tone biljaka leže razasute po poljima ili dvorištima proizvođača. To pogoduje razvoju plijesni, među kojima je i kancerogeni aflatoksin. U kasnijem tijeku proizvodnje moguća su zagađenja i drugim mikroorganizmimia (Salmonellama, Yersiniom,...)
Sve ove, a i neke druge, nespomenute činjenice, upozoravaju nas na štetnost korištenja te omiljene namirnice. No, srećom, za ljubitelje čokolade postoji jedan odličan nadomjestak - rogač. To je također mahunarka, ali ona u sebi ne sadrži metilksantine, nije joj potrebno zaslađivanje, pošto je njen prirodni ukus sladak i nije joj potrebna fermentacija za razvoj arome. Osim toga, ta je biljka bogata mnogim vrijednim hranjivim sastojcima.
Pripremila: R. Katačić, dr.med.
Hvala ti, Aleksandra! Taman sam htjela posegnuti za svojom crnom ovisnošću ( da, u ovo doba noći jer sam još budna i još moram ostati budna), kad pročitam ovaj tvoj tekst! Ovo što si obojila me se stvarno dojmilo i mislim da još dugo neću staviti nešto čokoladno u usta![]()
:/ .
Meni kao ovisnici, čak i ovo obojano spada pod "normalno". A što ću, kad je to sve proces proizvodnje... mislim da danas ne možeš naći niti jednu jedinu namirnicu koja nije nečim zagađena. :/
Viva kolač!![]()
Ni mene ne smeta 8)
sveki je napravila kolac - nije mi bio tako super kako sam ocekivala :?
bio je skroz tvrd i okusa kao bilo koji brownie. znaci ok, ali nista posebno.
e sad, sveki veli da ga je ona morala peci 1 sat i 40 minuta dok joj nije bio sasvim suh iznutra, je li u tome pogrijesila?? (meni je negdje u glavi da bi trebao biti vlazan?)
haloooo :shock:Lutonjica prvotno napisa
pa stvar je u tome da taj kolač NE SMIJE biti suh iznutra; peče se samo 40 minuta!
znači, zaboravi što si probala, to nije bio taj kolač![]()
ja sam ovaj vikend opet pekla; s ricottom - i sir se uopće ne osjeća, niti malo. meni je 5 žlica nutelle otprilike 200-250 g.
znači da ga otopiš u lončiću, i tako tekućeg, malo ohlađenog /da nije baš vreo, ali može biti mlak/ dodaš ostalim sastojcima.aleksandra70vanja prvotno napisa
cure, vidim da vas je puno prepeklo kolač totalno; treba se peći toliko da se gornji sirasti dio stisne - onako kao površina pudinga - onda bude totalno kremasto i fino![]()
anek, bliži se rasprodaja: slobodna si ispeći 2 protvanja i donijeti umornim volonterkama!
(ozbiljno mislim)
a cuj, ona je pikala i pikala i pikala dok nije bilo suho jer je to onda peceno.
bum joj rekla 8)
Lut, ono sto si ti probala nije bilo ni blizu anekinom receptu
pa to mora da je bilo pougljenilo izvana :shock:
Apri, evo ja se svecano i javno obecajem ispeci jednu turu za rasprodaju
(ako dodjem, jer sam pod malim upitnikom)
Amalthea, moj cokoladni kolac br.1 je Janova bozanstvena cokoladna torta![]()
sad sam se uzrujala
kako može biti živo?
od čega živo?
pa jaja su gotova za 10 minuta
a sir je ionako neživ
aaaaa
mi smo ga odmah napravili, bio je toliko dobar da smo morali recept izdilati okolo frendovima.![]()
Bit će da meni nije baš nešto baš zbog sira jer sam koristila obični kravlji.
Mislim, dobar je kolač (pogotovo brownie smjesa kad je još topla - baš je fino sočna, ali nije niti ovak ohlađena bed), ali nije mi nešto turbo hiper fenomenastično.
MMu se uopće nije svidjelo i onda je gunđao da zakaj ne pečem uobičajene kolače za roćkas, nego eksperimentiram, ali baš me briga, moj rođendan, moja torta![]()
evo ja prijavljujem da je onaj moj kolač svaki ndan sve bolji
danas se više ni ne osjeti sir, valjda je upio svu onu slatkoću
tako da ne odustajete vi koji isto niste bili zadovoljni, dajte mu par dana![]()
ja sam pravila i odlican je.
stavljala sam malo manje butera (nisam imala vise od 100 gr) i nisam ga otapala, samo sacekala da omekne.
smanjila sam i secer, otrpilike stavljala manje od navedene kolicine.
i....
bio je odlican :D
sledeci put probam sa malo visanja, garant je fenomenalno!!!
očekujte moje iznenađenje.. :Dapricot prvotno napisa
za sve one kojima se svidio cheesecake sloj u ovom kolaču; imam ideju za "Nutella cheesecake" recept; ali omjere i sastojke ću vam napisati kad isprobam![]()
Nisam nikom uspjela ogadit?
Meni je kolač danas bolji, a dijete mi ga je toliko pojelo da smo večeras MM i ja pustili crtić da je zabavimo i zatvorili se u kuhinju da pojedemo malo bez nje, pa pojela je pola protvana.
Meni se sir uopće ne osjeti, valjda zato što je ricotta.
Idući vikend radim opet, ali duplu smjesu, gornju i donju, samo ću u duplu donju staviti 1 šalicu šećera.
ja sam kupila vec poodavno sve sastojek, ali mi bili starci za vikend i mama donjela brdo kolaca, pa nije bilo smisla da ga pravim. i sad dodjem da prepisem recept i da napravim dok BC spava, kao dono vec 4 strane :shock: . ali sve sam vrijedno procitala, dakle bolje je manje secera u donji dio i paziti koliko peci. odoh i nadam se da ce ispasti![]()
ja uvijek sačekam da se ispiše bar 1 stranica pa pripazim na opaske![]()
do Rasprodaje ćeš taman svladati gradivo![]()
Curke, i ja cu se uclaniti u Nutella fans club -
tolko ju volim da mi je zao potrositi je na kolac![]()
- al kad ste ga ovolko nahvalile, morat cu ga isprobati.
Samo mali info-
za prave obozavatelje Nutelle - u Mulleru ne samo da je jeftinija (14.99 za 400g, za razliku od 22.90 u drugim ducanima) vec je i mmmm.... ukusnija - onak vise cokoladna(to je ona koja se proizvodi za zapadno trziste
)
Je, ali samo u City centru (koji mi je daleko) - na Trgu je isto prek 20 kn. Već sam si mislila koga pitati zašto.Mony prvotno napisa
e to sto je izanalizirao dr mr itd sa titulama sto pise na poklopcu i ja redovito kupujem. evo bas sam veceras otisla i kupila jos jednu teglicu, jer sam zadnju iz rezerve otvorila danas z aovaj kolacic, koji jeMony prvotno napisa
, ali super mi je komentar MM-a: hmmmmm bas je dobar ovaj kolac, tako je lagan, sigurno je dijetalan
, dakle po nekima kolac iako je dijetalan jako je dobar
![]()
Anek, mm i Irma žele da postanemo najbolje prijateljice pa da me naučiš kuhati nemakrobiotički![]()
Kolač je ispao predobro, još se nije pošteno ohladio a već pol fali.
mara prvotno napisa
nema frke hahaha
a meni su inače makrobiotički kolači MRAK, prefini, recimo onaj "seljanka s velom"..mmmm
Kolac sam napravila za drustvo na poslu ovog tjedna. Sutra mi je zadnji dan prije odlaska na dopust, pa je prigodno i simbolicno recept nadjen na Rodi.
Uspjelo je jako dobro, svi zadovoljni.
Ja posebno, ne mami me iz frizidera![]()
Eto, i ja sam imala nekakav pokusaj pravljenja ovog kolaca, stavila peci na recenu temperaturu, i nakon jedno 20min kolac mi skoro pocrnio!!!??
Ne znam sto sam krivo napravila, ali kad sam izvadila vani, jestiv je bio samo unutrasnji krug kalupa...unutra je bilo malo tvrdje od obicnih brownies. Okus je bio ok, ali izgled...Jedino cega se mogu sjetiti je da sam koristila obicni kravlji sir, i imala sam samo 2 zlice nutelle sve skupa tako da sam ostala nadomjestila cokoladom u prahu...mozda je to :?
Anyways, ja ovo moram ponovo probati, nemoguce da je ovoliko stranica pohvale a meni da tako ispadne...ima li tko savjet sto da promijenim, osim da kupim nutellu, jer to sam vec napravila.![]()
Da li je toliko bitno staviti sir iz recepta?
Ja sam ga pravila točno po receptu i ispao je super, spremam se ponovo ga praviti, a izdilala sam recept okolo ekipi, koji su zakođer super zadovoljni.
Koji kakao vi koristite? Ja sam uzela Kraš ekspres, i to se pokazalo super.
dolisa, napravi TOČNO kako piše u receptu, i bit će super![]()
gemini, ja koristim kakao za kolače, znači onaj u sitnom prahu, bez šećera u sebi; pravi kakao.
ja ću večeras isprobati/ispeći jednu "varijaciju na temu" koju sam smislila, pa vam javim kako je ispalo i staviću recept![]()
Mislim da bi meni bilo ukusnije da sam stavila ricottu umjesto svježeg Dukatovog. Osim toga, obavezno dupla smjesa kreme jer bi bilo presuho.Dolisa prvotno napisa
S nutellom ne štedjeti![]()
Isla sam sad spremiti ovaj recept u svoj folder i vidla da imam i ja jedan s nutellom kao glavnim sastojkom:
TORTA SA SIROM I NUTELOM
25 dkg mljevenog keksa
3 dkg cokolade u prahu
4 dkg putra
mlijeka po potrebi
Pomijesati kekse, cokoladu i putar pa sa mlijekom (moze sa zasladenim) zamijesiti masu koja se moze oblikovati pa utisnuti u kalup za torte i hladiti u frizideru dok se ne stegne.
KREMA
25 dkg krem sira (Dukatela, Philadelphia, ricotta)
5 dkg secera u prahu
15 dkg nutele
5 dcl slatkog vrhnja
Izmiksati sir i secer pa to podijeliti na 2 dijela:
u 1.dio dodati 2.5 dcl tucenog slatkog vrhnja i lagano dodati nutelu sobne temperature.
u 2.dio dodati 2.5 dcl tucenog slatkog vrhnja.
Premazati koru kremom najprije bijelom, pa crnom.
Nisam nikada radila, a ni ne znam od kud sam ga skinula vise :/
Pa ni ne znam jel dobra torta, al po sastojcima mi se cini OK.
Zvuci dobro, samo bi ja, s obzirom da se ne pece, stavila masacarpone umjesto spomenutih sireva...
Pa ovo su sve namazi i philadelphia i duktela, pa to se jede sirovo.Mum2Be prvotno napisa
upravo izvadila iz pečnice...i probala onak vruće...obliz, mljac, obliz... zakon je!
ja sam se držala recepta, ali sam pekla 30 min. i ostavila još 10 u ugašenoj pečnici...ispalo taman kak treba
Samo da skočim sebi u usta, ja sam složila u glavi da imam nutellu od 400gr i potrošila sam je nešto manje od pola (nisam mogla točno odrediti jer su 2 žlice bile iz stare, a 3 iz nove tegle). Pa sam mislila da sam potrošila oko 150gr.MalaSirena prvotno napisa
I danas nešto gledam i vidim da je ta nutella od 800, znači sigurno je otišlo 300gr.
Muko moja 300 gr nutelle u kolač koji se pojeo u 1 dan.
Jučer sam ispekla jednu "varijaciju na temu".
Evo recept sve one koji su par puta radili original recept, da malko razbiju monotoniju , ili za one koji bi probali samo sa sirastim slojem![]()
NUTELLA CHEESECAKE
sastojci za donju koru:
2 šalice mljevenih keksa /ja koristila one Leibnitz integralne/
1/2 šalice rastopljenog maslaca
1/3 šalice sm. šećera
Pomiješati sastojke i utisnuti dobro u kalup za pečenje, peći na 170,
8 minuta /tek toliko da MALO porumeni/
Izvaditi iz pećnice i kad se ohladi na to izliti cheesecake smjesu:
sastojci za cheesecake sloj:
50 dkg ricotta sira
6 žlica smeđeg šećera
3 jajeta
4 velike žlice Nutelle
2 žlice kakaa
pomiješajte sir, šećer, jaja, Nutellu i kakao i dobro izmiksajte, prelijte preko kore.
pecite na 170 oko 40-45 min. tj .dok gornji sloj ne bude čvrst.
režite kad se DOBRO ohladi; TREBALO BI NEKOLIKO SATI ODSTAJATI U FRIŽIDERU.
..a ovako izgleda:
http://i8.tinypic.com/4gyadrd.jpg
prvila danas opet (prvu verziju) i dodala maline .mmmmmmmm predivno!!!
Cure, koji dio tog kolača je ukusniji? Gornji ili donji? Ja bih si pojednostavnila, pa napravila samo jednu smjesu (i to je way too much za mene)
opet ti...
nemogu, upravo jedem rolat od banana![]()
ovo ću onda ostaviti za par dana
ma da se razumijemo...onaj prvi, "pravi" recept je bolji od ovog koji sam danas stavila; kaže MM da je "N. cheesecake brownies" FATALAN,
a "N. cheesecake" samo DOBAR![]()
Pridružujem se fanovima! Sinoć nas je Megina kuma iznenadila savršenim poklonom- tepsijom n. c. browniesa. Kaj da velim, osim![]()
Odmah sam užicala jednu turu za Megin ročkas u nedjelju.![]()
danas ga radim, sutra nam je kolacasti dan na un-ki![]()