Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Porezna olakšica na dijete

Datum pristupanja
    May 2006

Početno Porezna olakšica na dijete

Malu smo prijavili na supruga kao poreznu olakšicu (upisana je na njegovu PK), pa nas zanima kako se ta olakšica "isplaćuje":

Da li to znači da bi njegova plaća sada trebala biti veća za iznos koji poslodavac sada manje plaća zbog djeteta ili se ta porezna olakšica prijavljuje na kraju godine?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako po ugovoru ima fiksnu placu (npr 3000 kuna), onda nece dobivati nista vise, samo ce mu osobni odbitak biti veci, pa cete na kraju godine dobiti veci povrat poreza.
    ako nema fiksnu placu, onda ce mu placa automatski postati veca za taj iznos koji poslodavac manje placa.
    i u jednom i u drugom slucaju dijete upisuje i u poreznu prijavu na kraju godine.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Po zdravoj logici trebala bi mu placa biti nesto veca jer mu se povecao neoporezivi dio sa 1600 na 2400 pa ce placati manje poreza, ali neki poslodavci (citaj privatnici) ljudima ostave istu neto placu, a promijene bruto. . . ili ako je kod sklapanje ugovora o radu ugovorena neto placa onda placa ostaje ista.

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

naša mala je prijavljena kod MM. ima odbitak od 2400., to mu je vidljivo na plaći.
    mora li sad i on predati poreznu?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Thx cure.

Lutonjica samo jedno dodatno pitanje, što se točno podrazumjeva pod fiksnu plaću? Da li je riječ o razlikovanju fiksnih, paušalnih prihoda na ime osobnog dohotka i prihoda koji nisu fiksni tipa rad na proviziju itd?

Da, MM radi kod privatnika i zato ovo pitam, i ima - nazovimo to tako - fiksnu plaću, jer svakog mjeseca dobiva jednak iznos. Sad , da li je taj iznos naveden u ugovoru o radu - sumnjam, jer uostalom plaća mu je i rasla otkada se zaposlio, a ugovor nije mjenjan.

Da ne kompliciram, pitanje ostaje ono gore o tome što se podrazumjeva pod fiksna plaća?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

fiksnu plaću, jer svakog mjeseca dobiva jednak iznos
    neki poslodavci (citaj privatnici) ljudima ostave istu neto placu, a promijene bruto. . . ili ako je kod sklapanje ugovora o radu ugovorena neto placa onda placa ostaje ista.
    ma na to sam mislila, samo sam ti ja mutava oko tih netto i brutto izraza

mi smo zaru prebacili na MM-a upravo zato sto je meni neto placa ista, bez obzira na to je li dijete na mene ili nije, a MM-u se povecala placa time sto je zara sad na njega.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Sorry, ja sam ipak mutavija i još ne kužim.

Znači, ako mu u ugovoru o radu izričito ne stoji iznos koji će dobivati kao plaću, njegova se plaća ne može računati kao fiksna ili? Bez obzira što prima isti iznos svaki mjesec? :?

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Mi Andriju uopće nismo prijavili na poreznu karticu, ni muževu ni moju, to nije obavezno. Da smo ga prijavili na MM-ovu PK, on bi opet dobio istu plaću, a ja sam ionako na porodiljnom. Zato će MM dobiti nešto veći povrat poreza.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj kuruza prvotno napisa
    Sorry, ja sam ipak mutavija i još ne kužim.

Znači, ako mu u ugovoru o radu izričito ne stoji iznos koji će dobivati kao plaću, njegova se plaća ne može računati kao fiksna ili? Bez obzira što prima isti iznos svaki mjesec? :?
    mislim da to jako ovisi o poslodavcu i da bi bilo najbolje da u racunovodstvu pita kako to ide kod njih u firmi. ili da pita sefa ako nemaju racunovodstvo.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Sve ovisi o poslodavcu koliko je, ajmo reci fer. . . bruto placa je pocetna placa, ajmo reci 10.000,00, od tih 10.000 se oduzme osobni odbitka, dakle ako radnik ima 1 dijete prijavljeno na sebe to je 2400. . .i dobili smo 7600 sto je oporezivi dio i od toga se odbijaju doprinosi i porezi, . . . nakon toga sto ostane to radnik dobije van kao svoju neto placu . . . cca 6900.
    MartinaP. . nije obavezno, ali prije ili kasnije jedan od roditelja mora na poreznoj prijaviti dijete kao olaksicu u protivnom nece dobiti veci povrat. . . .

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    da bi bilo najbolje da u racunovodstvu pita kako to ide kod njih u firmi. ili da pita sefa ako nemaju racunovodstvo.
    Tako je. . .

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Pina prvotno napisa
    MartinaP. . nije obavezno, ali prije ili kasnije jedan od roditelja mora na poreznoj prijaviti dijete kao olaksicu u protivnom nece dobiti veci povrat. . . .
    Meni su u poreznoj upravi rekli da to nije obavezno, da taj novac možeš dobiti na 2 načina: kroz plaću (dakle prijavom u PK), ili kroz poreznu prijavu. Na moje izričito pitanje je li prijava u PK obavezna, rečeno mi je da nije, ali da većina roditelja to radi jer tako prije dobije novac.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Pa to ti je to. . . prije ili kasnije . Jer kod trazenja povrata ce porezna dijete upisati trazitelju kao olaksicu.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Pina prvotno napisa
    Pa to ti je to. . . prije ili kasnije . Jer kod trazenja povrata ce porezna dijete upisati trazitelju kao olaksicu.
    :shock:

Pa ja ću pozvizditi ako je ovo istina... A tek MM...

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

neki poslodavci (citaj privatnici) ljudima ostave istu neto placu, a promijene bruto. . . ili ako je kod sklapanje ugovora o radu ugovorena neto placa onda placa ostaje ista.
    Prema Zakonu o radu, mora se obavezno ugovoriti bruto plaća. Kad dogovarate posao, ako se poslodavci prave da ne znaju/ili stvarno ne znaju, svakako to napomenite. Radna inspekcija će kazniti poslodavca ako naiđe u nadzoru na takav ugovor.

MartinaP, sada predaj poreznu prijavu i uključi dijete kao olakšicu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •