Results 1 to 38 of 38

Thread: analiza mlijeka...

zmaj's Avatar

Default analiza mlijeka...

Bog cure...
    ako koja zna zanima me di napravit analizu mlijeka u Zg...i koliko košta...ah, zanima me zbog nekih ljekova koje nažalost koristim...

anchie76's Avatar

Default Re: analiza mlijeka...

Quote Originally Posted by zmaj
    Bog cure...
    ako koja zna zanima me di napravit analizu mlijeka u Zg...i koliko košta...ah, zanima me zbog nekih ljekova koje nažalost koristim...
    Tko te uputio na analizu mlijeka? Mislis da koristis lijekove koji nisu kompatibilni s dojenjem ili sto?

zmaj's Avatar

a ne znam....ma uvik paničarim...pa...zato...alvesco 160 inhaler astma...rekla dr da smim...al bome kad prolistam internet...uvati me panika...pa bi tila znat koliko se tog izlučuje u mlijeko...

anchie76's Avatar

a ne znam....ma uvik paničarim...pa...zato...alvesco 160 inhaler astma...rekla dr da smim...al bome kad prolistam internet...uvati me panika...pa bi tila znat koliko se tog izlučuje u mlijeko...
    Ako ti je doktorica rekla da mozes, onda je zasigurno ok. Ako te toliko muci, uvijek mozes nazvati zavod za farmakologiju na Rebru i oni ce ti reci u kolikoj mjeri se lijek izlucuje u mlijeko (nema potrebe za analizom bas tvog mlijeka).

Druga stvar je, iako se lijek u odredjenoj dozi luci u tvoje mlijeko, koja je alternativa? Alternativa postoji jedino u obliku mlijeka druge majke ili adaptiranog. Adaptirano nosi sa sobom puno rizika, i zato je u slucajima kao sto je tvoj puno bolje i dojiti s lijekom nego ne dojiti. Dojenje sa lijekom jos uvijek ima puuuuuno vise prednosti nego da prestanes dojiti i predjete na adaptirano.

Bas sam trazila na netu neku info o tvom lijeku, i bas nista ne pronalazim. Jel to neki novi lijek?

zmaj's Avatar

alvesco 160 je čini mi se neki novi ja sam tražila pod ovo ciclesonide breastfeeding... a kako su kortikosteroidi u pitanju...ah ... a ne bi ni ja adaptirano...i lijepo nam ide dojenje...al eto uhvati me frka

anchie76's Avatar

Iako nisam nasla tvoj lijek, ako ce ti biti lakse, evo pronasla sam sto Dr. Hale kaze generalno o lijekovima za astmu (Dr. Hale je vodeci doktor u svijetu sto se utjecaja lijekova na laktaciju tice)

Evo sto on kaze:

Quote Originally Posted by Amy
    Hi Dr Hale. First, thanks so much for the wonderful message board you have here. I've referred countless people here whose docs just didn't know the answers.

I am in that category right now. I was just diagnosed with Reactive Airway Disease and my doc says all the asthma meds out there are class C and said I had to weigh the pros and cons as to whether to take the meds, quit nursing, etc.

What information do you have on inhalers and other oral meds prescribed for asthma?
    Quote Originally Posted by Dr. Hale
    Amy:

Check my book, they are virtually all in my book. They are generally not a problem whatsoever.

Tom Hale Ph.d.

zmaj's Avatar

što? nisi uspila niš pod alvesco??? a ima taj neki kortikost...u sebi ciclesonidum...a vidi...ono uvik se neš izluči...a mani je to koma...ono tipa zašto moj beban mora to trpit od mene....naša ped se nije susrela s tim ljekom..valjda novija generacija...al opća dr kaže a uvik se neš izluči i to su vam kortikost...pa sad to baš ni utješno eto iako ko može....

zmaj's Avatar

već mi je zrinka neš vadila o tom na topic astma i dojenje...

anchie76's Avatar

Zovi zavod za farmakologiju.

Trazila sam genericko ime Ciclesonide, i bas nista nisam uspjela naci (doduse nemam sad bas vremena surfati par sati na miru pa da mozda iskopam)

zmaj's Avatar

ma hvala ti al ne kužim kak niš NIŠ ne nalaziš?? ja utipkam na google...i ađem tam neš svaš....

anchie76's Avatar

Ma naravno da svasta pronalazim Ne pronalazim ono sto trazim

zmaj's Avatar

01/ 2333-233 evo to je jedini broj koji nađoh za z za farmakologiju Rebro

zmaj's Avatar

aha ono baš za dojenje i tah cicle... je ni ja baš baš ne nađoh konretno za to...al da mi se ne sviđa što nađoh....

Crvenkapica

Default O Alvescu

Drage forumašice,
    s obzirom da sam ljekarnik, podijelila bih s vama znanje vezano uz ciklezonid (Alvesco). Ciklezonid spada u novu generaciju inhalacijskih kortića, neophodnih u držanju astme pod kontrolom. Na HR tržištu se nalazi od 15.11.2006., kad je krenula nova lista lijekova. Ono što ga čini drukčijim od ostalih kortikosteroida je povećana sistemska sigurnost (naime samo 1% lijeka se nalazi u sistemskoj cirkulaciji, dok ostalih ima čak 10 i više %), a također je i lokalno sigurniji, jer aktivacija lijeka nastupa tek u plućima. Stoga je pojava promuklosti i kandidijaze smanjena. Ono što moram naglasiti je da se terapija astme tijekom trudnoće i dojenja ne smije mijenjati na svoju ruku, već samo u dogovoru s liječnikom, najbolje specijalistom za plućne bolesti. Zašto? Zato jer postoje slučajevi da se trudnice same skinu s propisane terapije, te završe u bolnici s teškim pogoršanjem, a onda dobivaju ogromne količine kortića direktno u vene. Pa onda same procijenite što je veća šteta? Redovito uzimati manje doze, ili riskirati svoj i djetetov život...?

zmaj's Avatar

Crvenkapice...hvala...ipak, kako alvesco utječe na dojenje...? koliko dugo dojiti, ako se koristi ljek? dal ikako može bit štetno za bebača?

Crvenkapica

Gledaj, meni ovak funkcionira logika: žena je trudna, troši inhalacijske kortiće, dio joj se nalazi u cirkulaciji i dospijeva do bebe. Bebi je veća šteta da mama ne uzima lijekove, jer tada ne dobiva dovoljno kisika. Kod dojenja, opet ista stvar. Od dijela lijeka koji je dospio u cirkulaciju, dio dolazi u mlijeko. Po meni, to je jako mala količina. Ne bi li bilo najbolje razgovarati o tome sa specijalistom kod kojeg se kontroliraš?

anchie76's Avatar

Upravo tako kako Crvenkapica kaze. I kod tebe je doktorica procjenila da je manja steta od lijeka u tvom mlijeku, nego sto bi bila steta da dijete konzumira adaptirano. Tvoje mlijeko i sa lijekom je jos uvijek bolje od adaptiranog.

Kao sto sam ti vec rekla ranije, ako imas dilema, porazgovaraj sa zavodom za farmakologiju. Oni ce ti znati reci.

Kako sam ja uspjela pronaci, Ciclesonide se izlucuje u jako malim kolicinama (ispod 1%) u krv. Samo frakcija toga prelazi u majcimo mlijko. Dalje stoji da je nedovoljno podataka da bi se utvrdila stetnost u trudnoci/dojenju. Te da je stetnost utvrdjena u experimentima sa zivotinjama. To je problem sa svim novim lijekovima - nedovoljno je poznato o tome.

Postoji li kakva sansa da koristis neke od starih, isprobanih i poznatih lijekova dok dojis??

zmaj's Avatar

a što ja znam....meni je astma dijagnosticirana cca mjesec dana nakon poroda...i to kažu zbog stresa...nema alergija...sad?! pitala sam pedijatricu...al, obzirom da je to novi ljek...ne zna...neg je sam onak rekla ajda ti to uzmi svaki drugi dan....moja dr opća kaže da ja uopće nemam astmu neg da sam si ja to psihički privremeno uzrokovala...i da ak ću i dalje prkljat po internetu da bum se sam više "ubila".... sad ja ovak izgledam :? ... ima istine svugdje.... kažem, med sestra je rekla da mi je dr pulmolog dala alvesco jer eto ja dojim.... pa sad ja opet :? .... a sad još više kad pročitam
    Te da je stetnost utvrdjena u experimentima sa zivotinjama
    ...ustvari, ma dojadila sam sama sebi....ovo mi je treći dan da ne koristim i osjećam se sasvim dobro....

anchie76's Avatar

Zmaj, ak je dr pulmolog dala taj jer dojis, onda vjerojatno zna nesto vise od nas o tome lijeku

zmaj's Avatar

ma draga anchie76 hvala na ohrabrenjima
    jako mi je bilo drago pročitati da je moje mlijeko + ljek opet bolje neg adaptirano... to je zaista istina?!

anchie76's Avatar

ma draga anchie76 hvala na ohrabrenjima
    jako mi je bilo drago pročitati da je moje mlijeko + ljek opet bolje neg adaptirano... to je zaista istina?!
    Naravno da je Da nije istina, doc ti ne bi dala taj lijek.

Na puno lijekova pise da nisu kompatibilni s dojenjem i trudnocom (zbog tuzbi se firme ogradjuju), a u realnosti je jako puno lijekova ipak kompatibilno s dojenjem (ili je moguce naci alternativni lijek koji je ok), i zaista su rijetki lijekovi koji nikako nisu OK s dojenjem.

zmaj's Avatar

ja sam voljna dojit na "duge" staze...al, onda me čopi pitanje kak će dečku odgovarati dugotrajna "terapija"

anchie76's Avatar

ja sam voljna dojit na "duge" staze...al, onda me čopi pitanje kak će dečku odgovarati dugotrajna "terapija"
    Kod utjecaja lijeka se uvijek gleda koliko je dijete staro - kod nedonoscadi zna biti problema. Naravno da je bolje da je dijete sto starije jer se bolje nosi s kolicinom lijeka. Tak da kad se jos pocne jesti kruta hrana nakon 6 mj starosti ili kad se jos prorijede podoji sto je dijete starije od godinu dana, utjecaj lijeka je sve manji (jer dijete konzumira manje majcinog mlijeka), no recimo antitijela ce jos uvijek biti jako puno jer se kolicina antitijela povecava sto dijete rijedje doji (tako da i stariji klinci dobiju dobru zastitu od mame).

Nadam se da sam ti pomogla

zmaj's Avatar

da imaš pravo ...onda mu mama neće bit sav njegov svijet mogu ti reć da od kad sam na Rodi...promijenih mišljenje oko dojenja na duže staze...tj sad kad se informiram da je to jako dobro za djecu....pa kad vidim onog svogcrva di se migolji na krevetu odma ia ja poželim što duže i bolje za njega... da ne govorim kako su nas info s Rode "spasile"...

Zmaj, ja sam bila uvjerena da imam astmu, svako malo sam koristila ventolin, a onda sam u cilju mršavljenja počela paziti na količine i vrstu hrane. Pa sam skužila da mi je nestala žgaravica, a s njom i taj kašalj za koji sam mislila da je astma.
    Ako to nije u pitanju, pokušaj poraditi na opuštanju.
    Postoje neki testovi za dokazivanje nealergijske astme, ako si u Zagrebu raspitaj se na Jordanovcu (ali za odlazak pričekaj kraj sezone gripe).

zmaj's Avatar

mamazika daj MOLIM te opiši mi kakve si simptome imala?? i tko ti je dao Ventolin?? dal si išla na spirometriju??

Imala sam nadražujući, gušeći kašalj koji bi počeo kao suhi, pa gušeći, pa produktivni (taj ciklus bi trajao kojih 10-30 minuta). Inače sam pušač (recidivist ) pa sam najviše krivila cigarete. Najčešće se javljao pol sata nakon obroka ili kod lijeganja, a najviše kod kombinacije (večera prije spavanja). Poslije sam skužila da su glavni krivac mliječni, prženi i pečeni ugljikohidrati (lisnato, krafne...) i slatko-masni obroci.
    Ventolin sam dobila za vrijeme jedne jače viroze da mi olakša simptome, od opće prakse.
    Spirometriju se spremam već godinama napraviti ali sve odgađam, bojim se da će mi reći da ću krepat u roku keks ako ne prestanem pušiti.

zmaj's Avatar

bojim se da će mi reći da ću krepat u roku keks ako ne prestanem pušiti.
    ja nikad nisam pušila
    nažalost meni su "našli" opstrukcije na spirometriji....sad, kažem opet opća dr ni to ne ferma, neg to je vaša psiha...ma sigurno je...jer mogu ti reć da sam bila u KOMI kad sam došla iz rodilišta al i u rodilištu....pa ja sam po cijele dane plakala...gušila se...valjda je tak počelo...ono znalo me budit iza sna...ujutro navečer...čak po 2sata...isto ko kod tebe suh, pa produktivan....

Crvenkapica

Joj, smiješno mi je kak dr opće može ignorirati spirometrijski nalaz :shock: ... Astma je zapravo upala dišnih puteva, simptomi mogu biti jače ili slabije izraženi, čak i spirometrija može biti u redu, a da imaš astmu... Ono što je kod astme opasno su iznenadna pogoršanja bolesti, doslovce gušenje... Zato je treba držati pod kontrolom.
    Moja je preporuka - ak želiš biti sigurna imaš li astmu ili ne, odi na pregled u Polikliniku za bolesti dišnog sustava Črnomerec, tam te obrade kompletno za par sati, a imaju i moderne uređaje za dijagnostiku.

Crvenkapica

I zaboravila sam reći, ne treba se naručivati :D ...

zmaj's Avatar

a ja bila na Jordanovcu!! spirometrija/opstrukcije. rtg pluća/odličan. alergije test/sve 5! one plinove nisam, IgE nisam. na temelju spirometrije i mojih simptoma rekoše da je astma...alvesco ventolin... sad...u početku mije od terapije bilo skroz super...onda sam neš mutila (svako drugi dan) jer me čopila frka zbog dojenja...pa sam opet svaki dan...počela opet neš kašljucat...i sad pazi ovo...3dan ne koristim alvesco i manje kašljucam?! ventolin nisam ima 1,5mj....a ko će ga znat... a što na Črnomercu kak znaju da je nealerg astma? sam zbog spirom? i dal spirometrija tj opstrukcije mogu bit kratkotrajno zbog ajm reć šoka? veliko stresa?

zmaj's Avatar

ma svima vam

Crvenkapica

Ma postoji ti uređaj koji mjeri izdahnuti dušikov oksid, a prema njegovoj količini se vidi postoji li upala dišnih puteva. Mislim da i na Jordanovcu postoji, ali ne znam rade li to ispitivanje kod svih.
    Možeš li mi reći o kojem se liječniku radilo?

zmaj's Avatar

hm...jedna dr me zaprimila, al kak je to taman bilo pred Božić, kad sam drugi put došla (možda nakon par dana) sam je neka druga (misam je ni vidila neg je u igri bila med sestra) potpisala da se radi o astmi i terapija (nakon nalaza spirometrije)...pa pa...sad...ha ha...iznosit imena jel zgodno?!
    draga moja Crvenkapice...ja sam ti tih dana bila u TOTALNOJ komi (carski, mastitis, dečko koji je non stop u početku visio na meni, bio tih dana poput opernog pjevača , moje nehranjenje...)....i već sam se vidila na Vrapču...al polako je sve krenulo na bolje

Crvenkapica

Ma zmajice, glavno da je tebi dobro i da tak ostane

zmaj's Avatar

Cure hvala vam...evo od ljudi nitko mi nije bio baš od pomoći ko vi....nekako je lakše kad čovjek priča s nekim o tom (makar i prek postova)...i ne sam 5min...a vi ste se potrudile i nać neke info, dat svoja iskustva, iznjeti svoje znanje.... voljela bi da sve žene koje ovo čitaju, posebno one koje su trune....nek uzmu moju situaciju za primjer...nikad ama NIKAD se toliko uzrujavati...da dođe do ovakvih stvari...i sad kad pogledam...čemu toliko uzrujavanje?? SVI PROBLEMI SE MOGU RIJEŠITI...a ja sam si dodatno natovarila još jedan...i to me tuklo i na psih i na fizičkom pogledu...a i na duhovnom...no sad...rat je rat a ja krećum u bitku sa samom sobom...
    hvala vam

anchie76's Avatar

Drzi se Zmaj, na dobrom si putu