Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: karijes i kako ga ne prenijeti na dijete

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno karijes i kako ga ne prenijeti na dijete

danas sam gledala zanimljiv prilog kako je karijes "prenosiv" i kako zaštititi djecu
    ako mi imamo karijes, lako ga možemo prenijeti na dijete svojom slinom
    npr. lizanjem dude, žlice ili poljupcem na usta
    karijes uzrokuje virus (ako sam dobro zapamtila), ali on ga ne aktivira, nego npr. slatkiši
    dakle, slatkiši ne uzrokuju karijes, oni su samo okidač

ja to laički, ako sam nešto krivo napisala, molim upućene da isprave
    ali poanta je da dijete zarazimo mi, a ne slatkiši

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Radi se o bakteriji a ne o virusu i to o streptococcus mutans; prenosi se sa odraslog koji ima karijes (odnosno ovu bakteriju u ustima) na dijete pri bliskom kontaktu (ljubljenje, upotreba istog pribora, case, itd).

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Slazem se.
    Ja do 13. godine nikad nisam imala ni jedan kvaran zub, i sad ja se ne secam ali moja mama tvrdi da su poceli da se kvare jer sam u tom dobu u skoli i na ekskurzijama pocela da pijem sa drugaricama iz iste case, flase..... (jos se nisam ljubila ) A i mama je mislila da sam vec velika pa mi nije na putovanja npr nosila posebne case, flase, pribor....

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Timmy prvotno napisa
    Radi se o bakteriji a ne o virusu
    eto, znala sam da mi tu nešto smrdi

hvala

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Bas zanimljivo.
    A jel svaki karijes uzrokovan tim bakterijama?
    Jel bi to znacilo da netko tko se nikad ne "zarazi" tom bakterijom nece niti dobiti karijes na zubu?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

To nekako ide ovako (laicki): plak (tj prljavstina na zubima) pogoduje hranjenju i razvoju bakterija koje uzrokuju karijes. Strep mutans nije jedina bakterija koja uzrokuje karijes ali je najcesca. Kada ne bi bilo plaka i prljavih zubi ta se bakterija ne bi imala na cemu razmnozavat i steta bi bila daleko manja. Karijes moze nastat i zbog starenja, tj povlacenja zubnog mesa (valjda i tu ulogu imaju bakterije koje tada napadaju ogoljen zub). Ima li tu medju nama koja stomatologinja?

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Jedno vrijeme se čak eksperimentiralo sa cjepivom protiv te bakterije.

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Na trudničkom tečaju u Rijeci jedno predavanje je imao i stomatolog i ispričao nam sljedeće:
    Kao što se i mnoge druge bakterije nasele na novorođenče naseli se i bakterija koja uzrokuje karijes. Da bi ga ona stvarno i izazvala potrebni su uvjeti za razvoj i rast bakterije, a to je promjena kiselosti usne šupljne koju uzrokuje sva hrana i piće (osim čiste vode i donekle majčinog mlijeka, a najviše slatko). Slina je ta koja kiselost dovodi u ravnotežu, ali slini treba neko vrijeme da obavi svoj posao. Stoga dr savjetuje da se između uzimanja hrane/pića prave razmaci od najmanje 2 sata ne bi li se usta odmorila i uravnotežila.
    Majka je izvorno dala početne bakterije svom djetetu i to je normalno, ali treba paziti da mu stalno ne daje nove doze bakterija na načine koje je već netko ranije spomenuo (dječji prstići u usta, lizanje žlice kojom se hrani dijete i sl.) osobito ako ima aktivan karijes jer onda ima u ustima gomilu bakterija.
    E sad, dr je bio stvarno zanimljiv i informativan, a ja se nadam da sam uspjela prenijeti barem mali dio informacija iz područja koje mi je potpuno strano. :/

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Jučer sam bila u zubarice i spomenula sam joj ovu temu. Ona se nasmijala i rekla da to nije moguće. Kaže da su se tako smijali i kad su čuli na Dobro jutro hrvatska kako je paradentoza spolno prenosiva bolest te se trebaju liječiti oba partnera.
    Ja joj vjerujem jer je dobra i iskusna zubarica.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj marena prvotno napisa
    Jučer sam bila u zubarice i spomenula sam joj ovu temu. Ona se nasmijala i rekla da to nije moguće. Kaže da su se tako smijali i kad su čuli na Dobro jutro hrvatska kako je paradentoza spolno prenosiva bolest te se trebaju liječiti oba partnera.
    Ja joj vjerujem jer je dobra i iskusna zubarica.

I ja sam se bas iznenadila kad sam to vidla u emisiji Dobro jutro :shock:

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ja sam to čula još prije godinu-dvije i baš mi dobro dođe kao argument za sve one mame koje smatraju da sam bolesna od higijena jel eto ne "pocuclam" N. dudicu kad padne negdje na pod, nego spremno izvadim novu. Baš sam neki dan vidjela jednu jako "cool" mamu koja je po Kaptol centru spremno hodala s bebinom dudum u ustima i onda joj je davala

antigona avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Možda si mene vidjela sa dudom u ustima u KC, mama jesam, trudim se biti i cool mama.
    Ali da sam znala ovu informaciju o karijesu sigurno je ne bi držala u ustima (ako je uopće točna).
    Ipak ako nemam rezervnu dudu i desi se da padne na pod, stolicu..., rađe ju prvo ja stavim u usta nego da je brišem maramicom ili nečim sličnim.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kako mogu staviti u usta dudu (ili sendvič) koja je pala na prljav pločnik?
    radi svog zdravlja. mislim....

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ma i da nije istina ovo o karijesu meni je bas neumjesno lizati bebino bilo sto. Uostalom, da meni netko polize zlicu jer mi je npr pala na pod, pa bio to i MM ili moja mama - mislim da bih ipak uzela drugu, cistu. Uostalom, pa danas svima vire bocice vode iz torbe, posebno onima koji su cool pa je puno zgodnije i higijenskije oprati dudu, zlicu, sto vec, vodom a ne lizati.

I da, moj stomatolog se uopce nije smijao ovome, dapace, rekao je da je to istina. 8)

antigona avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ne stavim je direkt u usta, nego splahnem pa stavim.
    I meni nije problem to što je ja stavim u usta jer nisam smatrala da radim nešto loše za bebu.
    Ne pušim ne pijem, redovno održavam higijenu usta, redovito idem kod zubara.
    Ali karijes ne pita.

Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

šogi je stomatologica: da, ovo sa karijesom je točno.
    No isto tako je točno da je jaaaaako teško izbjeći prenošenje karijesa.
    Najvažnije od svega je na vrijeme početi sa higijenom, izbjegavati davanje bočice (naravno u slučaju adapt) prije spavanja bez pranja zubića i izbjegavati sok od jabuke - makar kupovnog.

sanja30 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

I ja stalno imam Paulinu dudu u ustima
    Al eto ucimo dok smo zivi, pa cemo tu naviku morati promijeniti.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

serpentina

zasto sok od jabuke ? :?

marena
    nije mi jasno na sto je tvoja stomatologica rekla da nije moguce? :?

Stoga dr savjetuje da se između uzimanja hrane/pića prave razmaci od najmanje 2 sata ne bi li se usta odmorila i uravnotežila.
    jel to znaci i podoji ?

ili poljupcem na usta
    hmm... ovo je zanimljivo, jer zagovornice poljubaca u usta uvijek govore da se radi o "suhom" poljupcu.

je jaaaaako teško izbjeći prenošenje karijesa.
    da. ovo si dobro mogu zamisliti. nisam nikad oblizivala dude i bocice, al nije da mi se nije desilo da sam s istom zlicom uzela zalogaj. covjek se zaboravi.

Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    serpentina

zasto sok od jabuke ? :?
    Jer da se radi njegove prirodne kiselosti nakrca šećerom, koji je naravno savršen za sve zubate neugodnosti

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

al to ne vazi samo za sok od jabuke... ja bas procitala negdje da je sok od jabuke (od svih "prirodnih" sokova) jos najmanje krcat nekim dodacima i glupostima.

inace, postoji i preporuka stomatologa da se nakon jedenja jabuke ne trebaju prati zube barem slijedecih 45 min. bas zato jer ta kiselost nagriza caklinu koja u to vrijeme bude onda "slaba" i onda jos dodje cetkica i ode sve k vragu.

Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    al to ne vazi samo za sok od jabuke... ja bas procitala negdje da je sok od jabuke (od svih "prirodnih" sokova) jos najmanje krcat nekim dodacima i glupostima.

inace, postoji i preporuka stomatologa da se nakon jedenja jabuke ne trebaju prati zube barem slijedecih 45 min. bas zato jer ta kiselost nagriza caklinu koja u to vrijeme bude onda "slaba" i onda jos dodje cetkica i ode sve k vragu.
    Aha. Ok, hvala sad znam nešto bolje

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Da se zastite djecji zubici mogu se staviti pecatni ispuni na 4.,5. i 6.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kad?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Cim dijete bude spremno za suradnju. Neka djeca su spremna za intervenciju sa 1g, a druga sa 4 ili vise...Za taj postupak u pravilu nema dobne granice kod djeteta.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Npr. moja H jos nece zinuti i pokazati zube teti (koja je zubarica), ne dozivljava je kao autoritet . Neda reci da je teta doktorica...

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Istina je da postoji 7 najprihvacenijih teorija o nastanku karijesa a samo jedna od njih je sa streptokokom.znaci da jos ne znaju pa svst izmisljaju

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •