Zanima me koji su prozori najbolji za zvučnu izolaciju: Pvc ili Alu pvc sa izo staklima, duplo drvo sa izo staklima... Ako je netko postavljao u vrlo bučnoj ulici molim Vas za iskustva. I da li šta znate o drvetu ariš za prozore?
Zanima me koji su prozori najbolji za zvučnu izolaciju: Pvc ili Alu pvc sa izo staklima, duplo drvo sa izo staklima... Ako je netko postavljao u vrlo bučnoj ulici molim Vas za iskustva. I da li šta znate o drvetu ariš za prozore?
bolja izolacija veće šanse za kondenzaciju/vlagu/gljivice i ine divote![]()
obavezno ipak nek ti imaju mogućnost otvaranja na kipu (ono.... napola).
ariš? izuzetno kvalitetno drvo!
drvo, al ili pvc su samo okviri i male površine, ono što će ti buku prenijeti u prostor je staklo
dakle: duplo IZO staklo je bolje od običnog
izgleda ovako: staklo-plin-staklo-plin-staklo
Naravno da bi se prozori otvarali i to ne samo na kip nego cijeli. Nadam se da ako stavimo ovako staklo-plin-staklo-plin neće biti gljivica-jel ima to netko? Zanima me jel kombinacija izo staklo i drvo dovoljno dobra ili je bolje staviti pvc ili alu?
I jel ariš jako skup?
za cijenu ariša ti ne znam ,
no ovako: PVC je toplinski dobar , dolazi u raznim bojama
AL- bez toplinskog mosta je isto dobar, no na dodir hladniji od PVC-a, pa može doći do kondezacije vlage ako je ima puno u zraku
drvo je drvo, traži održavanje, bojanje bar svakih 10g
gljivice neće imati veze s prozorom, imaju veze s nedovoljnim provjetravanjem i vlagom u zraku (vlažne prostorije treba dnevnom bar jednom na 5min provjetriti, ne duže jer se onda hladnoča uvuće u kuću)
svi novi prozori ili balkonska vrata ne dihtaju kao stari prozori (jer se tako gubi toplina)
Hvala Mgrubina informacijama.
Mi doma volimo drvo i na preporuku smo kupili prozore:
http://www.kontinental.biz/
danas je hit prozor izvana Al - radi lakšeg održavanja, iz nutra drvo - radi lijepšeg izgleda. A najbolja zvučna izolacija je prozorsko staklo punjeno argonom. Dakle ne običan plin, već argon. Provjereno i prošli tjedan ispitano na buku. Svi oduševljeni.
A gljivice i vlaga...
Provjetravanje, dobra ventilacija u kupaoni, ne sušiti veš u stanu...
E baš ovo bi mi htjeli. Samo što nisam znala da to može na jednom prozoru. Mislila sam da bi morali stavljati duple prozore i onda vanjski Alu, a iznutra drveni jer puno ljepše izgleda.danas je hit prozor izvana Al - radi lakšeg održavanja, iz nutra drvo - radi lijepšeg izgleda.
AndrejMa jel znaš gdje se mogu kupiti ili koga kontaktirati u vezi takvih prozora?
jako skupo
Prozori i cijene
Drveni 1860 - 5000 kn
Dvokrilini prozor standardne veličine 120cmx120cm u kompletu: okno, grilja, kvaka, sa izo-staklom, u trgovinama košta 1860 kuna.
Prozor istih dimenzija, od smreke, rađen po narudžbi u stolarskoj radionici valja platiti 2000 kuna, a odgovarajuće grilje još 1900 kuna. Rađen od jasena ili trešnjina drva, skuplji je 10-ak posto, a od hrasta do 30 posto, pa košta oko 5000 kuna.
Aluminijski 5250 kn
PVC dvokrilni prozor dimenzija 120cmx120cm košta oko 1700 kuna, a odgovarajuće mu rolete 950 do 1300 kuna. Aluminijski prozor iste veličine, s termičkim mostom, košta 2100 do 2650 kuna, a roleta od 950 do 1300 kuna. Aluminijski prozor bez termičkog mosta košta 1950 kuna. Cijena aluminijskih grilja je 2600 kuna.
Drvo/aluminij 6500 kn
Prozori od drva s aluminijskom oblogom spadaju u kvalitetnije, što im potvrđuje i cijena od 6500 kuna, a s roletom 8600 kuna. Prednosti su trajnost i činjenica da ne iziskuju održavanje, mogućnost biranja boje.
Apricot, otkud ti te cijene? Jel imaš neku preporuku za kupnju?
http://www.sitolor.hr/gradevinska_st...o_aluminij.php
http://www.velox.hr/Proizvodi.htm
Velox (ne VelUx) je za Zagreb i okolicu.
Cijene su rezultat istraživanja i uprosječene su.
Ako pronađeš više dobavljača, traži ponude i uzmi najpovoljnijeg, mislim da su svi iste kvalitete.
pa nijems. ivy prvotno napisa
zašto onda svi stavljaju tu gadost na prozore? :?
(trebali bi mijenjati stolariju u skorijoj budućnosti pa intenzivno razmišljam o toj temi)
zato što ih ne moraš bojati (ne apšisaju od sunca, ne trule od vlage), zato što se samo prebrišu mokrom krpom...
osobno, nikada ne bih, ali... tko voli...
Jednostavnije za održavati, bolja izolacija.zašto onda svi stavljaju tu gadost na prozore?
Iako je drvo puno ljepše, a imalo bi se šta za pričati i o štetnosti PVC-a (da ne upotrijebim riječ kancerogenosti).
Kora, ne bih rekla da je bolj aizolacija.
Drvo je fantastičan toplinski izolator, a zvučna, kako ste gore rekli, ovisi o staklu i ispunjenosti (iako argon relativno brzo iscuri, pa treba dopunjavati)
Skrenuste s teme -.zvučna izolacija
Apricot?
Iskreno, i ja bih čiste drvene.
Kombinacija Al-drvo jest skuplja, ali svi je danas preporučaju. Sve ovisi o afinitetima. Nekome je bitno da se lako održava, nekome ekologija, nekome nešto drugo. Nekome cijena.
Proizvođač na pp.
Mi imamo drvene i da moramo mijenjati ja bih opet drvo![]()
kupujemo nove prozore i u jednoj ponudi imamo punjene argonom i na njih garanciju 10 god. u drugoj pak imamo neke nove fore sa trostrukim staklom, ali bez argona - oni kažu da još nije dokazano koliko brzo argon iscuri, pa ga ne preporučuju previše.
u nedoumici smo koje uzeti.....prozori su dosta veliki 1690x1780
Mi smo prije 2 godine uzeli pvc (nakon 50 godina farbanja i sređivanja prozora isti su bili koma - mi smo u stanu koji je od prvog dana u vlasništvu obitelji).
Prvu noć nismo mogli spavati - od tišine... Nevjerojatno! Imamo dvostruka izo-stakla, čelični okvir i pvc obloge. Toplinska izolacija isto je odlična, ali ono što me se dojmilo je upravo zvučna izolacija.
i mi uzimamo pvc, al ne znam dal uzeti to trostruko staklo ili dvostruko punjeno argonom, ili pak obično dvostruko....
Razgovarala sam s ženom koja se bavi stolarijom. Kaže da je ispuna plinom čista glupost jer ti argon iscuri i sam nemaš kontrolu nad tim ima li ili nema u prozorima plina. Sad se rade prozori koji iznutra na staklu imaju nekakvu foliju ili premaz. Sam zvuk kad kucaš po takvom staklu je drugačiji. Puni se plinom, ali je ovdje bitniji taj premaz. Nešto su skuplja od običnih. Koliko točno ispada na čitavu kuću, ne znam. Moraju doći izmjeriti i napraviti ponudu.
Stolarija naručena. Stavili smo trostruka izo stakla s low E premazom. Nadam se da ćemo biti zadovoljni makar je PVC.