TATA MATA prvotno napisa
Mislim da je pametnije ulozit kvalitetnih 10 minuta razgovora nego provodit bezpogovorno svoju volju.
Prije nekog vremena sam pokusao izracunati koliko dnevno razgovaram sa klincima - bas onako kvalitetno, da sam usredotocen na njih (mogu raditi nesto i pricati sa njima - voziti auto, prati sudje itd), bez da slusam radio, gledam TV, citam nesto jednim okom. Dosao sam do, za mene, porazavajuce brojke da preko dana, od 7 ujutro do kada ih ostavim u vrticu, pa od cca 16:00 kada ih uzmem iz vrtica do spavanja oko 21:30 h gotovo nista drugo ne radim nego razgovaram sa njima. Ali zaista, pratio sam to nekoliko dana - izuzetno su rijetki trenuci, mozda to bude svaki drugi dan po pola sata, da ne razgovaram bilo sa Zrinkom, bilo sa Vedranom ili sa oboje istovremeno (znaci, galama). Zasto porazavajuce brojke? Zato sto smatram da bih trebao imati ipak makar malo vise mira za srediti svoje misli, razmisliti o ovome ili onome, odmoriti usi ... na zalost ili na srecu, kod nas je ovako, oboje su vrlo razgovorljivi, vecinu vremena se natjecu za paznju, upadaju jedno drugom u rijec i tisina je kod nas doma gotovo nepoznat pojam.
Znam da je to dobra stvar, no ponekad i zamorna, moram reci ...
Uglavnom, zasto sam i poceo pisati ... sve konfliktne situacije su protkane razgovorom, pokusajima mirnog rjesenja (cesto to i uspijemo) i tek kad to propadne onda idemo na "druga sredstva" (vidi "posljedice" gore).