Stranica 3 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 173

Tema: Djeca uce na posljedicama svog ponasanja - dajmo primjere!

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    tatek, misliš da bi zrinka manje trebala mamu da ne doji? između nje i vedrana ipak postoji razlika u dobi i zrelosti, sa cicom ili bez nje.
    Ne, ne treba ju manje, ali kad se one igraju zajedno tipa slaganje kockica, citanje, voznja autica itd tad se oni mogu igrati koliko toliko zajedno (dakle, Vedran, Zrinka i MZ, koja malo pomaze jednom, malo drugom) i to radimo cesto i konflikti su ne bas cesti, a kada se i desi brzo prodju. Ja to nekako vidim na nacin da je kdo takve igre MZ podijeljena izmedju njih dvoje i to je Vedranu OK, a kod cicanja koliko god ona njega pogladi, cita mu pricu ili nesto prica s njim on to valjda ne prihvaca kao ravnopravni polozaj sa Zrinkom.

Recimo, u zajednickoj igri Zrinka, slucajno ili namjerno porusi nesto sto Vedran slaze, on reagira, ali nakon opomene Zrinki se i on odmah smiri, jer vidi da reagiramo pravedno. Kod cicanja je posve drugacije, u pravilu gnjavi usprkos svim opomenama i slicnome dok se stvar ne razbukta do krajnosti.
    Ne znam zasto je tome tako, to bi valjda psiholozi mogli malo objasniti, ali je kod nas tako. :/

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

je, je definitivno zaslužuje novu temu naša "cica kao kamen smutnje"

Nije problem u količini pažnje, tu se trudimo ravnomjerno rasporediti bez obzira što u biti mali treba više pažnje. Kad se igramo ili gledamo tv, ja nju mogu uzeti odmah na krilo kada ona kaže "došla sam se pomaziti" ili je uzeti zajedno sa bracom, ili njega staviti tu sekundu da se igra nečim drugim.
    A kod cicanja ne može, i nju raspali to što ona ne može na red tih 5 minuta, što ona nema mjesta kod mene 100% vremena, nego 99,9%.
    Meni ne smeta kad je ona legla odozgora na mene (iako sam dahtala nakon toga), kod cicanja, ali sada više neće, nije to to.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    je, je definitivno zaslužuje novu temu naša "cica kao kamen smutnje"

Nije problem u količini pažnje, tu se trudimo ravnomjerno rasporediti bez obzira što u biti mali treba više pažnje. Kad se igramo ili gledamo tv, ja nju mogu uzeti odmah na krilo kada ona kaže "došla sam se pomaziti" ili je uzeti zajedno sa bracom, ili njega staviti tu sekundu da se igra nečim drugim.
    A kod cicanja ne može, i nju raspali to što ona ne može na red tih 5 minuta, što ona nema mjesta kod mene 100% vremena, nego 99,9%.
    Meni ne smeta kad je ona legla odozgora na mene (iako sam dahtala nakon toga), kod cicanja, ali sada više neće, nije to to.
    To je to, jos jednom potpisujem.

Kod nas je jos dodatni problem sto Vedran jako rijetko rijecima izrazava potrebu za mazenjem, nekad mu je "ulet" najobicnji skok na nekog od nas iz cega nastane trenutak nejznosti. No, kad je mala na cici onda onma pocne vristati i od njeznosti imamo urnebes, a vjerujem da je onda i njemu, koji se dosao pomaziti, a dobio opomenu i jezikovu juhu, jos teze.

I jos jedna ideja za novu temu - ne znam koliko je za tu Vedranovu nekakvu emocionalnu zatvorenost kriv nas odgoj dok je bio solo (ne radi se o nicem strasnom, no mislim da smo sa promjenama u nasem odgoju i ponasanju otprije cca 2-3 godine, taman negdje sa rodjenjem Zrinke, njoj otvorili puno kvalitetnije odrastanje nego sto ga je imao Vedran). Ponavljam, ne radi se o nicem strasnom, no nekako je sad puno vise ljubavi, a manje zabrana i opomena izmedju nas i djece nego sto je bilo prije i kod Zrinke se to jaaako dobro vidi dok imam dojam da je Vedran tu dosta ukopan u nekakvom zatvorenom stanju. Mozda je to nekakva uobicajena prica decki vs. curice, no ja bas ne vjerujem previse u to.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj tatek prvotno napisa
    I jos jedna ideja za novu temu - ne znam koliko je za tu Vedranovu nekakvu emocionalnu zatvorenost kriv nas odgoj dok je bio solo (ne radi se o nicem strasnom, no mislim da smo sa promjenama u nasem odgoju i ponasanju otprije cca 2-3 godine, taman negdje sa rodjenjem Zrinke, njoj otvorili puno kvalitetnije odrastanje nego sto ga je imao Vedran). Ponavljam, ne radi se o nicem strasnom, no nekako je sad puno vise ljubavi, a manje zabrana i opomena izmedju nas i djece nego sto je bilo prije i kod Zrinke se to jaaako dobro vidi dok imam dojam da je Vedran tu dosta ukopan u nekakvom zatvorenom stanju. Mozda je to nekakva uobicajena prica decki vs. curice, no ja bas ne vjerujem previse u to.
    Ne kužim, u čemu je razlika u odgoju (u vašem slučaju)?

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    Ne kužim, u čemu je razlika u odgoju (u vašem slučaju)?
    To je nesto sto ja vise osjecam nego sto znam odnosno mogu definirati i opisati.
    Vedran je kao mali (tamo sa 2-3-4 godine) nekad znao dobiti i po riti ( :/ ), sad su ja mislim 2,5 godine kako nije ni jednom.
    Cesto smo, pogotovo u dobi od 3,5-4 godine, znali upasti u one poznate "igre moci" odnosno inzistiranje na necemu sto u stvari nije bitno, no cuva roditeljski autoritet, mislim da je bilo previse opomena, a premalo rjesavanja problema kroz objasnjenja i slicno.
    Ne mogu objasniti decidirano kako je doslo do promjene, no mislim da je definitivno vezano uz nase roditeljsko odvajanje od onoga sto smo naucili o djecjem odgoju u nasem roidteljskom domu, zatim uz knjige koje smo citali, AT koji prakticiramo u zadnje vrijeme, (i rjesavamo njime nervozu koja je prije znala plivati u zraku i padati na djecja ledja) a naravno da je i ovaj forum i svi vi na njemu imao odredjenu ulogu.

Nit smo prije bili grozni roditelji nit smo sada savrseni, ali mislim da idemo u pravom smjeru.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tatek, ja ipak mislim da nije problem u Zrinkinom dojenju.
    Evo, sada je prošlo godinu dana otkada K. ne doji, ali ona, zato jer je curica ili mlađa ili jadnostavno zato jer je takva zna doći meni i s takvom spretnošću se početi maziti da F. ne može doći ni blizu. Njega maženje niti previše ne zanima (kada recimo ja njemu pristupim s maženjem), ali kada vidi da je ona tako kod mene i da se mazimo, proradi ta ljubomora i imamo gomilu situacija kao i vi. ja sam već na rubi živaca, jer sam zadnjih mjeseci uglavnom sama s njima.

K. i spava samnom ili dođe usred noći k nama u krevet. neki dan pita mene F. može li on k nama (kao manji je i on spavao u velikom krevetu, ali je samoinicijativno otišao u svoj). ja mu velim pa naravno i tako on izdrži niti 5 minuta maženja, počne se vrpoljiti i ode u svoj krevet.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj B ima skoro šest i pol godina, muškić je ali je i jako mazno dijete. Voli doći, pomaziti ce, poljubimo se tisuću puta dnevno, podragamo i sl. On je jedino dijete i ja stvarno ne znam bi li to bilo drugačije da je u nekom trenutku dobio braca ili seku.
    S druge strane sjećam se sebe koja sam starija od brata i bila uvijek manje mazna od njega. Svi bi uvijek zaključivali: eto, ona se nikada nije volila maziti ali ja nisam sigurna da je to točan zaključak... ne znam kako bi to nazvala ali imam osjećaj da je njegov put bio otvoreniji a mi stariji moramo uvijek za nešto čekati. Dobro, ja sam ovo nadoknađivala na drugi način u odnosu na roditelje, tako da bi i brat imao štogod za reći

No, ova tema bi zavrijedila i poseban topik.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Tatek, imamo djecu iste dobi, samo što su moji dva dečka.
    Ovo ne mora imat nikakve veze s tvojom obitelji, ali čisto kao ideja...Ja sam pred neko vrijeme shvatila da se moj muž drugačije postavlja prema sinovima: prema mlađem je otvoreno nježan, dok prema starijem više ima odnos u stilu: ej, di si, kompa. I na starijeg se jednako rastapao kad je bio mali, ali mu je spontano došlo da pomalo mijenja način komunikacije što je dijete starije. Međutim, ja sam vidjela da mi sin na to reagira i odkad je tata to korigirao između njih dvojice stvari stoje puno bolje. On nije imao problem s bratom, nego s tatom, ali se iskazivao kao ljubomora na brata. (Naravno, ne mislim da se sa skoro sedmogodišnjakom treba razgovarati kao s dvogodišnjakom, nego da treba otvoreno pokazivati i izjavljivati ljubav)
    A kad zbrojim svo rastapanje baka, dida, prijatelja na malenog, koji je sad u dobi da je svaka rečenica super slatka...to je stvarno veliki teret za starije dijete.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa
    A kad zbrojim svo rastapanje baka, dida, prijatelja na malenog, koji je sad u dobi da je svaka rečenica super slatka...to je stvarno veliki teret za starije dijete.
    Ma, i ja osjecam to "diskriminaciju trecih osoba" prema Vedranu. U vrticu, na stubistu, pa cak i medju prijateljima ... svi kazu maloj "Joj, kako si zgodna iitd itd", a Vedranu kazu samo "Vedrane, kako ti imas slatku seku". E, onda bi ih odmah u top ... obico kazem onda "A i Vedran je jako pametan i drag decko",a onda neki skuze poantu pa kazu "O, pa da, vedrane, izvini", a neki nastave i dalje "Ma da, ovako veliki nisu vise slatki, ja volim one skroz male"
    A nije da se ovo sve cuje jednom dnevno nego x puta, svaki dan barem 2-3 spremacice, kuharice u vrticu ili prodavacice u ducanu izlete sa slicnim biserima.

Kaj se tice mog ponasanja svjestan sam da je ono drugacije prema Vderanu i Zrinki, jer su i oni drugaciji. Zrinka je otvorena prema svim vrstama mazenja, pusama i slicnome, dok ej od Vedrana donedavno bilo nemoguce doci i podragati ga, dati pusu i slicno, ja pokusam, a on zbrise ili se izbelji, no ocito sad pomalo vidi da je to lijep osjecaj tako da se i on otvara ... no, generalno, mislim da NanoIbeba i mi imamo prakticno isti problem, drugaciji mentalitet/karakter djece.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

je, je tatek - točno tako.

Moja mama, istina bez veze govori, mislim nitko se od nas ne kuži u horoskope, ah to su ti škorpioni.

Škorpion je bio moj tata (Vedran je rođen isti dan), MM i F.

evo sada jedan "materijalan" primjer.
    Jedna kolegica na poslu ima četvero, sada već odrasle djece): i ona mi priča kako oni doma djele čokoladu: na 4 potpuno ista dijela, samo što ju ne izvažu.

Ja mislim da ne radim razliku među djecom u niti jednom smislu pa niti materijalnom, ali npr. ne kupujem uvijek za oboje. Nađem nekaj zgodno za K. (ona je u fazi "rihtanja" pa kupim kakvu jeftinu bižuteriju, špangu za kosu) i vidim da me F. čudno gleda tipa a meni. Jučer pak naletim na igračku za koju mislim da bi se F. jako svidjela, a cijena debelo prelazi nešto što u trenutku mogu dati. I kupim i donosim doma, i sada vidim da ona frkće nosom.

A skroz mi je glupo njiha kupovati isto kada su im interesi skroz drugačiji. Neki dan sam pak kupila dva različita slatkiša i kaj me F. doma nije pitao da koji košta više.

Ovo je baš jedan primjer koji mi je pao na pamet jer mi je nekako "matematički", da mi naparavimo razliku prema djeci ali skroz nesvjesno i ne kužimo kako to možda na njih djeluje.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ma, i ja osjecam to "diskriminaciju trecih osoba" prema Vedranu. U vrticu, na stubistu, pa cak i medju prijateljima ... svi kazu maloj "Joj, kako si zgodna iitd itd", a Vedranu kazu samo "Vedrane, kako ti imas slatku seku". E, onda bi ih odmah u top ... obico kazem onda "A i Vedran je jako pametan i drag decko",a onda neki skuze poantu pa kazu "O, pa da, vedrane, izvini", a neki nastave i dalje "Ma da, ovako veliki nisu vise slatki, ja volim one skroz male"
    Ovo je, mislim, dosta česta situacija, i naročito nagrabuse dečki (tj. u situaciji kad je dečko stariji, a curica mlađa). Takav je bar moj dojam. Stvarno im onda nije lako.
    tatek, za utjehu, meni je Vedran baš super i nikako ga u stvarnosti ne mogu povezati s ovim ispadima koje ponekad opisuješ

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    tatek, za utjehu, meni je Vedran baš super i nikako ga u stvarnosti ne mogu povezati s ovim ispadima koje ponekad opisuješ
    Mislim da ti je to cesta slika kod djece - vani, u drustvu, su uvijek OK, jer em im je zabavno, em ipak nisu u okolini koju 100% poznaju pa se ponasaju drustveno prihvatljivo, dok si kod kuce, sa starcima, mogu dopustiti da izraze sve sto osjecaju. To je s jedne strane komplimenat za nas, znak da nam vjeruju (a i bolje da tako eksplodiraju nego da cuvaju frustracije u sebi), ali i nije lako za rijesiti kad se desi.
    Dakle, kao i uvijek: "mixed blesing" ...

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ili u vrtiću - tamo su super, i onda doma slijedi...

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa
    ili u vrtiću - tamo su super, i onda doma slijedi...
    Mi smo imali i fazu vrtickih problema (radi kojih smo na kraju i otisli u PC-M), sto je opet u neku ruku isti komplimenat i vrtickim tetama, mislim da ih Vedran dozivljava kao najblize osobe poslije nas troje doma, znacajnije i poticajnije i od baka, djeda i bilo kog drugog iz okoline (a i ja dijelim taj osjecaj).

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Tatek, a kakav odnos V. ima s mamom? Vidim da mnogo vremena provodi s tobom, što je izvrsno, ali ipak su mame referentne za nježnost.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zdenka, F. većinu vremena provodi samnom pa je ponašanje vrlo slično tatekovom Vedranu

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Mislim da ti je to cesta slika kod djece - vani, u drustvu, su uvijek OK, jer em im je zabavno, em ipak nisu u okolini koju 100% poznaju pa se ponasaju drustveno prihvatljivo, dok si kod kuce, sa starcima, mogu dopustiti da izraze sve sto osjecaju.
    Hm, i to mi je odnekud poznato...
    I brat i ja "na van" smo bili djeca koju bi svatko poželio, a doma... mislim da smo starcima krv popili svojim svađanjima i prepucavanjima.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Tatek, a kakav odnos V. ima s mamom? Vidim da mnogo vremena provodi s tobom, što je izvrsno, ali ipak su mame referentne za nježnost.
    Zdenka, that's the point! To je ona tocka za koju smo mi vec tamo negdje lani u proljece skuzili da je klimava. Naime, nema nista lose u tom odnosu osim sto ga njih dvoje premalo "konzumiraju". :/

Problem je u tome sto je njihov vrtic tik pored moje firme, 20-tak minuta voznje od naseg stana, tako da sam ja sa njima od odlaska od kuce, preko spremanja u vrticu, pa onda opet idem po njih, ako treba nesto obaviti u gradu onda opet idem sa njima (ili samo s jednim od njih, cesce Vedranom, a Zrinku ostavimo sa MZ negdje u gradu ... no, to nije srz problema) ... Korijen problema je vjerojatno u tome sto dok je Zrinka bila mala i dok nije sa cca 1,5 godine krenula i ona u vrtic bila je doma sa MZ, a Vedran je isao sa mnom u vrtic, iz vrtica, obavljao kupovinu (MZ na zalost bas ne vozi tako da sam ja dezurni obiteljski vozac na sve radionice, odlaska bakama, kupovine itd), a jos prije toga smo Vedran i ja u doba njene mucnine za trudnoce sa Zrinkom bili zajedno po cijele dane za uredjenja naseg tada novog stana i selidbe, jer je MZ jedva stajala na nogama. Dakle, stjecajem zivotnih okolnosti je Vedran bio puno vise sa mnom ... a i sada kad su on i Zrinka izjednaceni sa vrticem, istovremeno ih i odvozim i dolazim po njih, cim dodjemo doma (gdje nas obicno vec ceka MZ) Zrinka se odmah baca na cicu, a Vedran ... eto, moze dobiti pusus, zagrljaj ili nesto slicno, ali to ocito nije to (opet se ja vracam na to cicanje koje mi se cini znacajno ).

Svasta smo pokusavali da to uravnotezimo, sad najcesce ja idem obavljati poslove po gradu i kupovine sa Zrinkom, a Vedrana ostavljam doma sa MZ, ponekad ostavimo Vedrana doma bez vrtica sa MZ, dok mala ode normalno u vrtic, tu i tamo ih MZ pokupi iz vrtica ... no, opet je tu taj problem prijevoza, jer smo autom mi doma od vrtica za 15 minuta, a javnim prijevozom zna trajati i preko sat vremena (bilo je cak i preko sat i pol ne jednom).

Mislim da je tu kljuc problema i trudimo se isplanirati koliko to vec mozemo, no svako malo uskoci neka vanredna situacija (sad MZ-in novi posao koji ce onemoguciti odnosno jako limitirati to njeno ekstra vrijeme samo za Vedrana) koja taj nas trud anulira. :/

Meni je osobno sasvim svejedno kud idem i s kime, moze cak i sa njih oboje, no svi ti "posebni planovi obicno ukljucuju poveliku dozu vozikanja po gradu simo-tamo, a to je ono sto uvijek pokusavam izbjeci,a na kraju zavrsim svako toliko u autu vozeci nekoga ili nesto nekamo.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

zdenka, F. većinu vremena provodi samnom pa je ponašanje vrlo slično tatekovom Vedranu
    Mislim da kod nas odnos MZ-Vedran (odosno ne sam odnos nego koliko su zajedno) bitno utjece na sva ta zbivanja. Ali, ima tu nesto i u tom karakteru (e sad, jel ima veze s horoskopom ili ne, ne bih ulazio, ja ga inace ne citam nit vjerujem bas puno u njega, ali ne kazem da je to sasvim bezveze).

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisi pročitao moj post, F. je više samnom

A sada si mislim, rijetko je sam samnom, uvijek je tu i K. Koja je stvarno puno veći "priljepak".

I još jedna opaska, nemoj shvatiti osobno, jer stvarno znam puno žena koje ne voze, a i ak se voziš u tramvaju ujutro,popodne s posla skužiš da ima puno više žena, pa zakaj ne vozi?? ma nije to rješenje problema, nego ja to ne kužim - jer sam jednva čekala da naučim voziti i još sam ljuta na svog tatu koji mi nije davao puno prilika za vožnju

Joj, stvarno sam skroz skrenula s teme

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja sam skorpija.
    A vec sam pisala da sam u Vedranovom ponasanju vidjela djelomicno sebe u djetinjstvu. Tatek mislim da si ti na skroz dobrom putu. Samo njezno. Pisao si vec da V ne voli previse fizickog kontakta, odnosno nije ljubilica, ali to ne znaci da vi ne mozete inicirati fizicki kontakt (zagrljaj, pusu, gnjavljenje po podu) i to redovito. Onako kao prepisani lijek, tri puta dnevno minimalno. Pa ako nece, nece.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nisi pročitao moj post, F. je više samnom
    Procitao sam, htio sam reci da su ZA RAZLIKU OD VAS problemi vjerojatno u tom odnosu MZ-Vedran. Ali, vjerujem da je, KAO I KOD VAS, dio problema ipak u samom "nemaznom" karakteru nasih muskica.

A kaj se tice MZ-ine nevoznje ... ne znam kaj da ti kazem, pricali smo doma dosta o tome pa nikako da se krene u akciju.
    Valjda je problem u tome sto voznja meni generalno nije problem, u stanju sam istodobno voziti i pricati s oboje djece, znam cijeli grad napamet, sve semafore, trake za skretanje, precice ... a i ocito mi jos nije dovoljno dozlogrdilo da dignem fajer i natjeram ju u auto.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Tatek mislim da si ti na skroz dobrom putu.
    Uvjeren sam u to.

BTW, moja sestra je isto skorpija i slicna je Vedranu po mentalitetu.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Da, i ja sam iznijela naš primjer s tatom, misleći ustvari da to može biti slučaj s bilo kojim od roditelja.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Uh, dok sam ja pisala ovu rečenicu, ovdje je pao pljusak postova!

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nanoibeba, pisala si tamo negdje da su klinci uglavnom sada s tobom, jel imate vi kakvih problema vezanih uz to sto klinci (recimo F.) onda tatu vide puno manje?

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

To s mamom sam pitala zato što je moj M. dosta zahtjevno dijete i znale su se događati svakakve epizode. Već jako dugo nije bilo nikakvih ekstrema, ali da je lako s njim, nije. Ali, mi uvijek imamo jedan izlaz, a to je njegova bliskost sa mnom. Koliko ljut i nervozan bio, sve se na kraju svede na to da on ipak želi k mami. Pomaziti se, izljubiti, porazgovarati i slično. Baš smo danas MM i ja putem na posao razgovarali o našoj zabrinutosti zbog njegovog skorašnjeg upisa u školu, s obzirom na njegovu darovitost i sve probleme koje to sa sobom povlači. I zaključili smo da je glavna karta ta njegova nježnost i potreba za nježnošću. Dok je toga uvijek ćemo moći komunicirati i on se neće zatvoriti, kuhati probleme u sebi i onda eksplodirati ovako kao V. Naravno, neke stvari su zadane u karakteru, ali mislim da treba naći efikasne načine da mama s V. provodi više vremena. A vožnja je ipak jedna od jednostavnijih stvari. Kad jednom sjedne u auto, više ne bu htjela van.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

A vožnja je ipak jedna od jednostavnijih stvari. Kad jednom sjedne u auto, više ne bu htjela van.
    To ti misliš
    Ali neću više off topic.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nanoibeba, pisala si tamo negdje da su klinci uglavnom sada s tobom, jel imate vi kakvih problema vezanih uz to sto klinci (recimo F.) onda tatu vide puno manje?
    Mi svi idemo skupa do posla/vrtića, ali ipak ja s njima provedem više vremena i kada je normalna situacija, a pogotovo sada kada zbog selidbe i jesu viša samnom.
    i da, kod nas je problem što sam ja više angažirana. Ti ipak spadaš u rijetko angažirane tate.
    Što ne znači da MM ne provodi s nama vrijeme. I što je bitno, on u F. ponašanju pronalazi sliku svog ponašanja, oni su jako slični (rođeni su i isti dan) tako da među njima lakše i izbijaju sukobi. i onda ja uskoćam i smirujem. A bome nekad i ne smirujem, jer ja izludim.

A kaj se tiče vožnje, ma bolje je ne forsirati ak nema afiniteta. Ono što mene zanima je da zašto puno žena nema afiniteta za vožnjom.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A kaj se tiče vožnje, ma bolje je ne forsirati ak nema afiniteta. Ono što mene zanima je da zašto puno žena nema afiniteta za vožnjom.
    Kratak OT, ali ipak bitan za ovu pricu: MZ kaze da nju kod voznje najvise frustrira sto ona ne "vidi" put od tocke A do tocke B, nema pregled gdje treba skrenuti, gdje ju ceka jedan smjer, otkud moze izletjeti pjesak izmedju auta jer je izlizana zebra koja se ne vidi ... pita ona mene da li ja u glavi vidim nekakvu kartu grada, pokrajine, zemlje. A ja ju zaista vidim, kao nekakvu kombinaciju 2D i 3D karte, i sve imam pred ocima. A nekakva istrazivanja su navodno ustanovila da je sposobnost prostorne orijentacije jace razvijena kod vecine muskaraca nego kod zena (iako znam i zene koje imaju odlicno razvijenu tu sposobnost) s cime je povezana i jaca orijentacija muskaraca na vizualno pamcenje i zapazanje.
    (recimo, sve one izvjestaje sa izleta ja pisem iz glave, kao da pred ocima pregledavam film izleta ... a vec me je vise ljudi pitalo da li ja pisem biljeske za izleta, jer kako bih inace sve to popamtio)

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

he, he. MM nikad ne zna gdje je parkirao auto na nekakvom velikom parkiralištu ili garaži. A da ne velim da svaki put u Grazu fula put za/iz Metroa ili već nečega.

Ovako, ja sam oduvijek voljela voziti. Na žalost imama sam i par udesa (jedan stvarno frkoviti kada sam jedva izvukla glavu, odnosno izvukla sam je svojom prisebnošću) i to je ostavilo traga na mojoj vožnji. Onda sam se udala i vožnju prepustila MMu. Tako mi je bilo lakše i komfornije. Sada je MM udesio nogu, pa vozim ja, i mogu reći da baš guštam.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja ću samo kratko još u OT jerbo me ova priča o vožnji pogađa u bolnu točku.

Tatek - ako je problem TŽ _samo_ u tome što si napisao, mislim da problema zapravo nema
    Moji problemi:
    1. navika - moji nisu imali auto i najnormalnije mi je da se svuda vozimo javnim prijevozom
    2. vezanje u AS - beba ju mrzi, nakon max pola sata počinje vrištanje
    i najgore
    3. strah da ću ubiti/ozlijediti sebe i/ili druge - potenciran time što na poslu viđam posljedice nesreća (na sreću ne uživo nego dokumentaciju ali dosta da sa ukomiram)

kaj da velim, možemo osnovati grupu potpore

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Ailish prvotno napisa
    Priključujem se 8)

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

citam ovo i kontam...

kazes, tatek, da te scene oko cice-smutilice nastaju redovito (ili gotovo redovito) kad se vratite doma i zrinka s vratiju "napadne" na mamu...

mene zanima - buduci je ona sad vec veca curka - bi li bilo moguce da nekako iskombinirate neku situaciju u kojoj ces ti prije "napada" preuzeti zrinku, a tz i vedran da "konspirativno" odu odraditi neki poslic zajedno (ne znam, bacit smece, pokupit robu s balkona... lupam, pa makar odsetat do kioska po jucerasnje novine... ili po nesto zaboravljeno u autu... bilo kakva diverzija dolazi u obzir), makar to bilo umivanje, pranje ruku u kupatilu - ali da su sami...

time bi on dobio prvenstvo na vrijeme s mamom, a zrinka bi mogla doci na red poslije njega...

ja bih svakako tada rekla starijem djetetu da ono mladje ima potrebu dojiti i da mi kaze kad je ok da odem i posvetim se tome...

eto, cisto kao ideja...

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Ailish prvotno napisa
    Ja ću samo kratko još u OT jerbo me ova priča o vožnji pogađa u bolnu točku.

Tatek - ako je problem TŽ _samo_ u tome što si napisao, mislim da problema zapravo nema
    Moji problemi:
    1. navika - moji nisu imali auto i najnormalnije mi je da se svuda vozimo javnim prijevozom
    2. vezanje u AS - beba ju mrzi, nakon max pola sata počinje vrištanje
    i najgore
    3. strah da ću ubiti/ozlijediti sebe i/ili druge - potenciran time što na poslu viđam posljedice nesreća (na sreću ne uživo nego dokumentaciju ali dosta da sa ukomiram)

Ma, i njoj je bed ovo pod 3.
    Cure, najte me krivo shvatiti, ali zaista ne znam u cemu je problem, no cinjenica je da poznajem puno, ali zaista PUNO zena, pametnih, obrazovanih, koje rade vrlo odgovorne i komplicirane poslove, no koje ne voze auto. Ili imaju dozvolu pa osim sa instruktorom nisu sjele u auto ili pak uopce nemaju dozvolu. Da li je problem to sto ih/vas muzevi na neki nacin, svjesno ili nesvjesno, drze podalje od auta (kao, muski je to zabran) ili je to do njih tj. vas samih pa ne zelite preuzeti tu odgovornost kad vec ne morate - zaista ne znam, ali ovaj cas sam u 1 minutu uspio nabrojati 10 fakultetski obrazovanih zena iz moje najblize okoline koje ne voze auto. A recimo gledam svaki dan nase susjede i zenu koja eventualno ima neku srednju skolu i vozi auto k'o Fittipaldi ... a ne vjerujem da zna pokrenuti Word ili napisati suvisli clanak o bilo cemu.

Misoim da je najteze poceti, ja sam poceo voziti auto sa 32 godine (apolozio vozacki sa 18 i 14 godina nisam vozio) i normalno da mi je bilo na pocetku koma, ali sam se malo-pomalo privikao ... vjerujem da je frka da bi se i vi sve brzo snasle.
    Ja imam isto dugu naviku koristenja javnog prijevoza i sad mi ponekad dosta tesko pada sto se ne mogu samo lijepo sjesti u javno prometalo i gledati izloge, ljude oko sebe ili jednostavno cesljati vlastite misli, nego moram imati odgovornost prijevoza u vlastitim rukama.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj litala prvotno napisa
    citam ovo i kontam...

kazes, tatek, da te scene oko cice-smutilice nastaju redovito (ili gotovo redovito) kad se vratite doma i zrinka s vratiju "napadne" na mamu...

mene zanima - buduci je ona sad vec veca curka - bi li bilo moguce da nekako iskombinirate neku situaciju u kojoj ces ti prije "napada" preuzeti zrinku, a tz i vedran da "konspirativno" odu odraditi neki poslic zajedno (ne znam, bacit smece, pokupit robu s balkona... lupam, pa makar odsetat do kioska po jucerasnje novine... ili po nesto zaboravljeno u autu... bilo kakva diverzija dolazi u obzir), makar to bilo umivanje, pranje ruku u kupatilu - ali da su sami...

time bi on dobio prvenstvo na vrijeme s mamom, a zrinka bi mogla doci na red poslije njega...

ja bih svakako tada rekla starijem djetetu da ono mladje ima potrebu dojiti i da mi kaze kad je ok da odem i posvetim se tome...

eto, cisto kao ideja...
    Dobra je ideja, tako mi to cesto i radimo kad osjetimo miris barutra u zraku ...
    No, najvise problema nastaje kad ja nisam prisutan - radim pa je MZ sama s njima ili sam pak recimo u kupaoni ili preslagujem spajzu pa sam zatrpan stvarima. Nekad bude problema i kad smo svi 4 na hrpi i ukljuceni, no u zadnje vrijeme su najcesci ekscesi kad je MZ sama sa njih oboje (a na zalost, posao me je tako stisnuo da se to mora povremeno desavati) ... :/

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

[Cure, najte me krivo shvatiti, ali zaista ne znam u cemu je problem, no cinjenica je da poznajem puno, ali zaista PUNO zena, pametnih, obrazovanih, koje rade vrlo odgovorne i komplicirane poslove, no koje ne voze auto. Ili imaju dozvolu pa osim sa instruktorom nisu sjele u auto ili pak uopce nemaju dozvolu. Da li je problem to sto ih/vas muzevi na neki nacin, svjesno ili nesvjesno, drze podalje od auta (kao, muski je to zabran) ili je to do njih tj. vas samih pa ne zelite preuzeti tu odgovornost kad vec ne morate - zaista ne znam, ali ovaj cas sam u 1 minutu uspio nabrojati 10 fakultetski obrazovanih zena iz moje najblize okoline koje ne voze auto. A recimo gledam svaki dan nase susjede i zenu koja eventualno ima neku srednju skolu i vozi auto k'o Fittipaldi ... a ne vjerujem da zna pokrenuti Word ili napisati suvisli clanak o bilo cemu.

Misoim da je najteze poceti, ja sam poceo voziti auto sa 32 godine (apolozio vozacki sa 18 i 14 godina nisam vozio) i normalno da mi je bilo na pocetku koma, ali sam se malo-pomalo privikao ... vjerujem da je frka da bi se i vi sve brzo snasle.
    Ja imam isto dugu naviku koristenja javnog prijevoza i sad mi ponekad dosta tesko pada sto se ne mogu samo lijepo sjesti u javno prometalo i gledati izloge, ljude oko sebe ili jednostavno cesljati vlastite misli, nego moram imati odgovornost prijevoza u vlastitim rukama.
    To je ono o čemu ja i pričam. Ne mogu skužiti kako i zašto jer polazim od sebe. Ja jednostavno ne želim biti ovisna o tome da nekam odem, a ne mogu jer ne vozim. To mi je valjda trauma iz mladosti, kada sam izlazila i stalno ovisila o tome hoće me netko vratiti doma i kada. I zato sam htjela sama sebe moći prevesti. A ja stvarno imam i konkretne traume: samo da velim da mi je na autoputu pukla guma, iz čista mira i na novom autu. I imala sam još jedan udes, i naravno da je ostavilo posljedice. Ali da ne vozim, još pola stvari ne bih mogla obaviti.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pa ja ne mislim da nešto bitno propuštam zbog ne-vožnje, osim odlaska u Getro, a na tome zbilja ne zavidim MM-u

Ne osjećam se ovisnom, sve što mi je zbilja bitno mogu obaviti i bez auta (uključujući odlaske na Jarun, u centar ZG, Maksimir, Klaićevu, Petrovu, u Samobor...)
    Da bi bilo bolje da vozim - bi, da me sram kad vidim kakve sve face voze a ja ne - je, ali strah je jači

pukla guma na autoputu :shock:

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam - uglavnom ima dosta situacija kada MM i ja obavljamo različite stvari - imali smo dva auta, sada imamo jedan i vidim da mi taj drugi sada jako fali.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ma, i njoj je bed ovo pod 3.
    Cure, najte me krivo shvatiti, ali zaista ne znam u cemu je problem, no cinjenica je da poznajem puno, ali zaista PUNO zena, pametnih, obrazovanih, koje rade vrlo odgovorne i komplicirane poslove, no koje ne voze auto. Ili imaju dozvolu pa osim sa instruktorom nisu sjele u auto ili pak uopce nemaju dozvolu. Da li je problem to sto ih/vas muzevi na neki nacin, svjesno ili nesvjesno, drze podalje od auta (kao, muski je to zabran) ili je to do njih tj. vas samih pa ne zelite preuzeti tu odgovornost kad vec ne morate - zaista ne znam, ali ovaj cas sam u 1 minutu uspio nabrojati 10 fakultetski obrazovanih zena iz moje najblize okoline koje ne voze auto. A recimo gledam svaki dan nase susjede i zenu koja eventualno ima neku srednju skolu i vozi auto k'o Fittipaldi ... a ne vjerujem da zna pokrenuti Word ili napisati suvisli clanak o bilo cemu.
    Kad se već na istom topicu raspravlja paralelno o dvije teme 8) , mogu ti reći da za sebe mogu poprilično detaljno elaborirati zašto mi je od vožnje muka i zašto sam položila tek iz xxx-tog pokušaja (zašto sam uopće položila), ali nema smisla da to iznosim ovdje.
    I ne, nije problem u putu od točke A do točke B, jer imam izvrsnu orijentaciju i dobro pamtim detalje s puta (u autu sam obično ja "navigator" koji govori kamo i kuda treba voziti). Problem je u nečem sasvim drugom, što nema nikakve veze s ovim topicom.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo još jednog našeg primjer - mi djecu vozimo u vrtić i to ne zbog hira, izbora vrtića već iz banalnog raloga što nniti jedan vrtić u našoj blizini nije F. primio (jaslice) pa nam nije drugo preostalo. I sada, ne mogu si zamisliti da njih dvoje ujutro stavljam u tramvaj (da je npr. MM na putu ili bolestan) i vodim u vrtić.

A mislim da nismo jedini čija djeca nisu ušla u najbliže vrtiće.

Iako sam i ja izluđena prometnom gužvom našeg grada i rado bi išla samo pješice ili na biciklu ili javnim prijevozom ali to ne mogu iskombinirati

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Samo primjecujem da tatekov Vedran i ja imamo rodjendan na isti datum.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Samo primjecujem da tatekov Vedran i ja imamo rodjendan na isti datum.

A Zrinka je rodjena na rodjendan mog starog koji je umro taman nedugo nakon sto je ona zaceta ...

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i moj tata

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Evo da se i ja uključim u vaš razgovor!
    Prije svega,tatek htjela bih ti čestitati na velikom trudu koji ulažeš u odgoj svoje djece,u to unosiš zaista puno sebe i često si mi inspiracija.Sa zadovoljstvom čitam tvoje postove,posebno prijedloge kako kvalitetno provoditi vrijeme s našom dječicom.

E sad,ovo što si rekao za TŽ i vožnju apsolutno razumijem jer taj problem ima moja sestra.Ima dioptriju -3.5 i astigmatizam i ni ne može dobiti vozačku dozvolu.Ako ne ide,ne ide.

Ali u svakom slučaju mi se čini da je izvor Vedranove frustracije to što on misli da mu mama ne posvećuje dovoljno pažnje,odnosno da je sestra dobiva više....Seka dobiva ciku odmah kada dođe iz vrtića,maminu toplinu,bliskost i sve divote koje idu uz to....tko zna kako on to u svojoj maloj glavici doživljava.

Mali prijedlog:neka tvoja supruga kada dovezeš djecu iz vrtića ne daje odmah ciku Zrinki(neka pričeka 10 minuta,dotle ti nečim zabavi malenu) a ona neka se posveti Vedranu:neka mu da užinu koju posebno voli papati i prosjedi s njim dok jede pričajući o tome kako je bilo u vrtiću ili nek radi bilo koju aktivnost koju on voli ali prvo s njim,samo za njega,on i mama.
    Kada budu gotovi neka mu posebno naglasi da će sada malo dati i seki papati....a onda ćete se svi skupa zajedno igrati.....možda na taj način bude zadovoljniji!

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Tatek, ako se dobro sjećam, TŽ je trenutno nezaposlena. Možda bi mogla ponekad ostaviti V. doma i s njim provesti prijepodne.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ima dioptriju -3.5 i astigmatizam i ni ne može dobiti vozačku dozvolu.Ako ne ide,ne ide.
    Ispričavam se na OT, ali ovo ne mogu vjerovat da je istina. Sa -3.5 (i astigmatizmom) da se ne može dobiti dozvola?

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Tatek, ako se dobro sjećam, TŽ je trenutno nezaposlena. Možda bi mogla ponekad ostaviti V. doma i s njim provesti prijepodne.
    Ronin: Imas pravo, to je jedna od ideja, no nekako je u stvarnosti tesko provodimo - Zrinka uleti i odmah skine cipele i dojuri do MZ dok se Vedran izvali na pod pa kontemplira jos 10 minuta dok napokon ne skine cipele ... jedan od varijanti koaj nekad radi je da Vedrana posaljem samog gore,a ja sa malom jos malo proseecem uokolo.

Zdenka: jest, radili smo mi to da je MZ ostala doma sa Vedranom koji "radni" dan, i to je bilo OK, mislimo da je pomagalo, no situacija s poslom se promijenila, prvo je MZ radila honorarno 3 mjeseca i nije bilo te mogucnosti, a sad je dobila posao u skoli koji joj isto oduzima puno vremena (rascjepkani raspored u dvije prostorno odvojene skole, relativno dugo putovanje, pripreme koje sve treba raditi iznova jer nema kvalitetne od prethodnika, a nije nikad ni radila dosad u struci) tako da ce sad imati tek jedan slobodan radni dan tjedno svaka dva tjedna. Prvi takav je sutra i Vedran ce ostati sa njom ... eto, planirali smo koji put mi (MZ i ja) ostati malo zajedno kod kuce bez djece (to si mozemo prisutiti eventualno jednom mjesecno nedjeljom), no sad Vedran ima visi prioritet pa ce se sutra oni zajedno zabaviti kod kuce.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a sto vedran na sve to kaze? da li ste ga pitali kako on vidi situaciju u vasoj obitelji?

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    a sto vedran na sve to kaze? da li ste ga pitali kako on vidi situaciju u vasoj obitelji?
    On ne zeli o tome razgovarati, bilo da ga pitamo direktno bilo onako nekako naokolo, uvijek skace na neku drugu temu.
    Ali s vremena na vrijeme kaze da bi zelio ostati doma s mamom pa onda mi to pokusamo uplanirati (napravimo mi to i bez njegova trazenja, no posljednjih mjeseci zaista nema puno mogucnosti za to).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •