Već dugo hoću staviti ovu temu na forum jer mi stvarno nije jasno o čemu se radi tj. mogu samo nagađati.
AA je dijete koje može započeti fantastično smislen razgovor s bilo kojom odraslom osobom: nimalo se ne srami npr. pitati tetu u dućanu s cipelama od čega joj dućan tako fino miriši, ili sam od sebe zamoliti taksista da mu pojača radio jer svira Madonna, opisat će svoje ljetovanje potpunim neznancima u tramvaju, pitat će nepoznatu tetu kako je povrijedila ruku na kojoj je flaster... You get the picture.
Istovremeno, kad se nađe u društvu s vršnjacima, ponaša se u najmanju ruku neobično. Ako uopće krene u verbalni kontakt, onda odmah krene izmišljati neke bizarne priče, tipa - Ja ti mogu hodati po oblacima ili krene u priču o ventilatorima i zvučnicima, koja praktički svako dijete ostavi :? :/
Puno češće umjesto razgovora krene pred djecom samo puzati jer je trenutno u fazi da je on mala maca (prije toga je bio kornjača-želva, a zatim kornjača-čančara) ili počne bez ikakvog objašnjavanja vrlo glasno brujiti oponašajući zvuk ventilatora i zvučnika (da, opsjednut je njima i to već najmanje godinu dana) što, naravno, djecu zbunjuje jer nemaju pojma što se događa, a on je pri tome vrlo bučan. Tipične reakcije također uključuju blesavo kreveljenje u lice drugog djeteta ili, ako je dijete manje od njega, vriskanje s namjerom da prestraši dijete.
Pokušavam naći neku mjeru između toga da ga pustim da radi to što radi s čim manje intervencije pa da sam izvuče neke zaključke i toga da mu objasnim da će se lakše igrati i družiti ako s djecom priča.
Ne kužim taj catch - da nije u stanju reći djetetu da se želi igrati s njim ili ga pozvati u neku aktivnost koja ga veseli. Kad ga podsjetim kako može pozvati drugo dijete u igru, s veseljem će to napraviti i igrati se, ali nikad se ne sjeti to sam učiniti.