Da li ima pravo tata na bolovanje radi njege rodilje? Koliko dana? Je li razlika kad je carski rez, obzirom da je to ipak operacija?
Tu ne racunam onih par dana placenog dopusta, nego bas bolovanje.
Da li ima pravo tata na bolovanje radi njege rodilje? Koliko dana? Je li razlika kad je carski rez, obzirom da je to ipak operacija?
Tu ne racunam onih par dana placenog dopusta, nego bas bolovanje.
Tata ima pravo na 5 dana. (ili tjedan, nisam sigurna.) Mislim da nema više zbog carskog.
Kod nas bilo 3 dana.
Evo, MM je dobio 15 radnih dana bolovanja plus 3 dana placenog dopusta!
Kako ste to ostvarili, smao je otišao dr i zatražio s tvojim papirima da si bila na carskom, ili...?
Da, odnio je moje otpusno pismo doktorici. Za to sam saznala ovdje negdje na forumu, ali ne znam vise gdje. Samo sto je bilo rijec o 7 dana. Medjutim, doktorica mu je sama dala 15 dana. Moram reci da je bilo super, jer sam se mogla dovoljno odmoriti i oporaviti. Nisam morala odmah poceti raditi po kuci i sl. Sve je obavljao MM. Bas je bio zlatan!
da, ali na koju šifru mu je dala bolovanje? što piše na doznaci?
Mislim da je vec predao doznaku u firmi, ali pitat cu ga.
Koliko ja znam, a rodila sam dva puta na carski,zadnji put 10.07.2006. u zakonu nema njege rodilje koja je rodila na carski 8.dan te otpuštaju iz bolnice ili kao što sam ja tražila 5.dan na vlastitu odgovornost pa 8.dan došla vaditi konce.Mm je dobio 3 dana slobodno ( prije je bilo 5 ) što je u skladu sa KU a te dane je koristio od dana izlaska iz bolnice.Doktorica mu je možda pisala neku drugu šifru.Glavno da ti je pomogao.
ma, naravno. da se krivo ne shvati - najvažnije je da je on bio domakiki prvotno napisa
.
nego, i ja sam 'posumnjala' na neku drugu šifru. tako je i meni moj dok. opće prakse pisao 7 dana bolovanja na virozu onaj tjedan kad sam otkrila da sam trudna pa imala (zbog razno-raznih problema) hrpu pretraga za obavit, a nisam naišla na razumijevanje kod ginekologa :/ ...
kiki - a gdje si to rađala? koliko znam u zagrebu je praksa ić doma 5. dan nakon carskog (i ja sam), moja cimerica je išla čak 4-ti!
Zakon o zdravstvenom osiguranju
Članak 34.
Pravo na naknadu plaće za vrijeme bolovanja radi njege osigurane osobe – djeteta iz članka 31. točke 5. ovoga Zakona s kojim osiguranik živi u zajedničkom kućanstvu traje za svaku utvrđenu bolest najviše do 20 radnih dana, a za dijete do 7 godina starosti najviše do 40 radnih dana.
Pravo na naknadu plaće za vrijeme bolovanja radi njege osigurane osobe – supružnika iz članka 31. točke 5. ovoga Zakona s kojim osiguranik živi u zajedničkom kućanstvu traje za svaku utvrđenu bolest najviše do 15 radnih dana.
Ako je prema ocjeni doktora medicine primarne zdravstvene zaštite zdravstveno stanje člana obitelji – djeteta do 18. godine života takvo da duljina trajanja njege roditelja određena u stavku 1. ovoga članka neće biti dostatna, potrebno trajanje njege određuje liječničko povjerenstvo koje imenuje Zavod.
Pod zajedničkim kućanstvom u smislu stavka 1. i 2. ovoga članka smatra se zajednica života, privređivanja i trošenja ostvarenih prihoda obitelji.
Kako sam i mislila - predao je vec doznaku. Irchi, to je to. Nisam ni mislila na njegu poslije CR, nego na njegu opcenito.
Ako to postoji u zakonu, zasto to nitko ne koristi?
Mislim da sam nasla odgovor. To je u posljednjim izmjenama iz listopada prosle godine. Prije valda nije toga bilo.
wow! super da sada znamo!!! thanks lunas, thanks irchi!!!
btw, MM je nakon mog carskog dobio 3 dana... (sva sreća, uspjeli smo prikeljiti na vikend pa je ipak ispalo 5)
Rodila sam u Puli i nismo koristili bolovanje nego porodiljni koji je dala firma,prvi puta 5 dana a lani 3 dana a mama je bila samnom ali ona je vodila Nicole na more a ja sam bila sa Matteom i uzivala već od 6.dana u vrtu na zraku a 11.dan smo već bili na moru u kolicima u hladu.
ma mislim... i ja sam 9. dan išla s kolicima u šetnju po kvartu, ali to nije bila bit ovog topica
...
Kiki, sta ima to veze?
Ja vam ne mogu opisati kako sam se fenomenalno osjecala sto je MM bio tako dugo uz mene. Sa prvim djetetom je dobio 3 dana od firme i to je to. Bilo je uzasno. Morala sam preuzeti brigu o svemu 10 dana nakon carskog. Katastrofa! Bilo je dosta tesko. A ovaj put mi je bas bio postepen prijelaz i lijepo sam se oporavila nakon operacije kad je MM krenuo raditi.
Jel to bolovanje na teret poslodavca ili na teret HZZO-a?
Ja ti ne znam. Ali zar nije da se to svejedno refundira?
Naknada plaće za njegu oboljelog djeteta ili supružnika:
Članak 33.
Naknadu plaće za vrijeme bolovanja iz članka 31. točke 4. i 5. ovoga Zakona od prvog dana bolovanja obračunava i isplaćuje pravna, odnosno fizička osoba – poslodavac, s time da je Zavod obvezan vratiti isplaćenu naknadu u roku od 30 dana od dana primitka zahtjeva za povrat.
Irchi, hvala.
Lunas, ako radiš u nekoj državnoj firmi, onda je svejedno. Ali ako si kod malog privatnika, onda njemu baš i nije drago da plaća bolovanje nekome. Odnosno, može on tebi tako dati i slobodne dane sam, ne treba mu doznaka od HZZO-a kad ga ionako jednako košta.
Pa svejedno se refundira od zdravstva.
Pa to me je i zanimalo da li se refundira od HZZO-a. "Obično" bolovanje se ne refundira, nego ga plaća poslodavac,
Ma ja mislim da se sva bolovanja refundiraju od HZZO-a. Nek me netko ispravi ako grijesim.
joj, kad bi bilo tako... na žalost nije. Bolovanje do 40 dana plaća poslodavac. Bolovanje zbog komplikacija u trudnoći, bolesti djeteta mislim do 7 godina i sl. plaća ili refundira HZZO.lunas prvotno napisa