-
Punkcija
Evo da vam se javim,preživjela ja danas punkciju..nije bilo strašno.
Doktor mi je rekao da su samo tri jajne stanice dobre....dal zna netko dal je to dovoljno?Pozdrav
-
Dovoljne,nego šta!!!Ništa ne brini!
-
super dovoljno-bitno da se oplode i krenu ispravno dijeliti pa da ih dr. može vratiti u maternicu.
sreeetno!
-
Dovoljna je i jedna
Samo neka se one lijepo oplode, podijele i ugnijezde kod mame. Sretno!
-
Hvala
Hvala vam na odgovorima,malo sam bila zabrinuta.
-
no sikiriki,draga!javi nam rezultate....
-
odgovor
Naravno da ču vam javiti rezultate....Jedva čekam da prođu dani i da znam na čemu sam nakon deset godina čekanja za drugim bebačom.Nadam se da nisam sebična.imam sina od deset i pol godina al uvijek sam htjela imati više dijete...jedno dijete je stalni strah za njim,pogotovo sada kada je malo veči...centar svijeta mi je i nadam se kada ču imati još dijece da će se situacija malo promijeniti.
-
O ovome sam vec pisala na odbrojavanju, ali vec kad se razgovara o jajnim stanicama, da se malo ubacim.
Jucer sam bila na prvoj punkciji. Uz Femaru sam imala 4 folikula. Na dan punkcije utvrdimo da je najveci folikul, na kojeg smo najvise racunali, vec puknuo, ali ostala tri su vise-manje narasla, pa hajdemo ih sve punktirati. Rezultat: tri nazrele stanice.
Jeste li vi imale problema s nezrelim stanicama? Molim vasa iskustva i savjete, potpuno sam zbunjena. :?
Moze li to imati veze s visokim FSH (prije 3 i 4 godine 12 i 18, prosli i pretprosli mjesec 11, pa 17)? Ili je krivac los tajming?
Dr kaze da su se uz Femaru svi folikuli trebali isto razvijati, a oni su bili po dva mm razlike (11. dan ciklusa, dan i po prije stoperice 10, 12, 14, 16 mm).
-
Cvita, voljela bi da ti mogu pomoći, ali stvarno nemam pojma, nadam se da će ti se javiti netko tko zna više o tome.
Mogu ti samo reći da su meni na Gonalima folikuli na dan štoperice bili između 16 i 18 mm, bilo ih je 8, a dobili smo samo 5 zrelih jajnih stanica (valjda iz ovih od 18 mm).
U prirodnom ciklusu su mi folikuli rasli do 20 (i više) mm i tada bi prsnuli (uvijek oko 14. dana, a 14. dan mi je bila i punkcija na IVF-u).
Kod mene je sve u redu s hormonima, pa eto možda zbog usporedbe... Ne znam što bi ti pametno napisala, nadam se da će sve biti u redu (a ako ste bili aktivni prije punkcije, tko zna
).
-
Ja sam nakon što mi je Femara preporučena za tkz. polustimulaciju malo čitala i odustala, već se o tome raspravljalo, ali dobro da se ponovo otvorila tema, baš me zanima da li ima pozitivnih iskustava s tim tipom stimulacije i da li se još negdje to radi.
-
Cvita,
Meni su u Mb punktirali 16 stanica od kojih je 9 bilo nezrelih, a ostale se nisu dobro djelile tako da smo na kraju završili s jednom blastocistom (koja se nije primila). Ja sam bila u totalnom šoku na dan transfera. Dr. nisu baš imali nekih utješnih riječi. Rekli su da se to možda dogodilo samo sada i nkad više, ali su također rekli da se situacija može ponavljati i u daljnim postupcima, ali da je prerano o tome pričati. Ja nisam imala snage kopati koji su mogući razlozi.
Stvarno mi je žao i znam koliko si nade polagala u ovaj postupak.
ali polagano dan za danom idemo dalje do našeg cilja
-
-
A propos, surfajući po stranim forumima i stranim IVF klinikama vidim da su npr. 2-3 3-dnevna zametka koji put bolji izbor od 1-2 blastociste kojke nisu baš naj itd. Tj. nema pravila, uvijek je stvar procjene, ja vjerujem da se tvoja paradigma neće ponoviti, podsjeti ih kako je bilo prošli put.
-
Punkcija bi se trebala raditi kad je vise od pola jajnih stanica izmedju 15 i 18 mm. Malo su ti prerano dali stopericu, rekla bih. A kako to da je taj najveci folikul puknuo, zar nisi dobivala neki supresor tipa Synarel ili Centrotide? Jos jedna stvar koju sam cula - doduse za "prazne folikule" - je da se kod jedne zene popravilo kad su joj dali stopericu od 10,000IU a ne 5,000IU.
Sto se tice blastociste ili 3. dan - evo bila jedna studija koja je nasla da kod mladih zena (donatorica jajnih stanica) - skoro svi (tj. 95%) normalni (tj. sa pravilnim brojem kromozoma) embriji (a njih je bilo 35% ukupnih embrija) su dosli do lijepe blastociste. Od ostatka embrija, koji su imali trisomije ili monosomije, njih 20% je doslo do blastociste. Zato moj doktor kaze da sad zna da je bolje ici na blastocistu, jer skoro svi (95%) normalni embriji prezive do blastociste. Naravno, samo ako je laboratorij dovoljno dobar.
-
Slažem se s pino načelno, ali ima tu i iznimaka. Znam da su curu koja je sad u Mariboru ostala trudna dali štopericu kad joj je najveći folikul imao oko 16 mm (ne znam koliki su bili drugi), mene su punktirali kad su mi dva bila oko ili preko 20 mm, a ostali su bili 14, 15, 16 (nix od trudnoće, ali bilo je 9 navodno ok stanica, 7 ICSI-jem oplođeno, do 5. dana (ali samo do stadija morule) došlo 6, vraćene 2 morule, 1 zamrznuta 5.-ti dan i dvije šesti dan)...
Prošli postupak na Vuku:
13 folikula, štoperica (2 ampule Choragona) dana na ovakvu vel. folikula – desni jajnik: 2 od 20 mm, 2 od 19 mm, 2 od 18 mm i 2 od 17 mm; lijevi jajnik: 2 od 19 mm, 2 od 18 mm, 1 od 17 mm. J. stanice bile OK, spermiogram bio OK, unatoč planiranom ICSI-ju ipak išli na IVF i 1. dan se nije oplodila nijedna pa išli na ICSI drugog dana... Idući put na VV-u idemo na ICSI prvog dana.
Evo, možda netko profitira od moje "statistike".
-
I da, tim ICSI-jem dobili 9 oplođenih, eh sad kakvih... Bilo je i par "dobrih" - vraćeno 3. dan tri (nix), pa išla po smrzliće - od 6 preživjelo 4, 2 od kojih se moglo "nešto očekivat" (vjerojatno manje dobar od ocjene "dobar" i ostali od kojih se "ne može ništa očekivat").
-
I ja isto mislim da je tebi Luce bila štoperica prerano, ali opet, sve se mora probat, upozori ih drugi put na to.
-
Talia7, Femara se, koliko znam, radi u Cito-u i na VV-u, možda i drugdje. Kažu da je bolja od klomifena u nekim slučajevima, barem što se tiče endometrija (ne stanjuje ga toliko).
-
Cvita, koliko nakon stoperice ti je bila punkcija???
-
Ww, punkcija bi trebala u pravilu biti oko 36 sati nakon štoperice.
-
Da, tako su i meni rekli, ali me zanima kako im se onda desi da im pobjegne JS :?. Meni se dopada taj IVF u prirodnom ciklusu, ali kako sam vidjela, vrlo cesto im se desi da je najveci folikul vec prsnuo :/
-
WW, u prirodnome se to rel. često događa. Ja na tome nikad nisam bila, ali se nadam da ću jednom i to isprobati iz "palete MPO proizvoda". Ne znam ti objasniti zašto je to u prirodnome često, a u stimuliranome nisam čula da se to ikome dogodilo. Treba sve probat, ima cura za koje stimulirani nije palio, a upalilo je iz prirodnog, unatoč statisticima i pravilu da je stimulirani 30% uspješan, a prirodni oko 10%, negdje i više. Mogu mislit koliko je to frustrirajuće, ali plus strana je da nema hormonalnog udara koji nije bezazlen. Kreni od nečega - probaj taj jedan prirodni IVF ako imaš redovnu ovulaciju, pa ako ne upali dogovori stimulirani. Ili obratno. Sretno!
-
I da, ako ćeš na CITO, vidiš da kod njih ipak i u prirodnome ideš u blagu stimulaciju - femara vjerojatno - da se smanje šanse da se dogodi prsnuće folikula ili prazan folikul. Držim ti fige da ono od IVF "proizvoda" što odabereš bude za tebe - bingo!
-
Cure, hvala na statistikama. Sad cu se baciti na proucavanje, pa cu doci docu sa svojim planom akcije. Bit ce odusevljen.
pino, uzimala sam samo Femaru od 3. do 7. dana i 12. dan Ovitrelle, 35 sati nakon koje je bila punkcija. Nisam dobivala nikakav supresor (ni ne znam sto je to).
wonderwoman, kako je ina33 vec rekla, u prirodnome se rel. često događa da stanica pobjegne. Jednom je dr rekao da, ako prirodni proces ovulacije vec krene (a to je kad se dosegne LH peak), kasno je za stopericu.
-
andriana.balic, oprosti na uzurpaciji topica.
Kako ide oplodnja tvojih stanica?
-
odgovor
Hvala na pitanju na oplodnji jajnoh stanica,da ti budem iskrena neznam,nitko sa poliklinike me nije kontaktirao a ni ja...tako da neznam dal da ja njih nazovem ili je još prerano,pošto je jučer bila punkcija.prvi puta mi je tako da neznam kako to ide...rečeno mi je da u subotu u jutro u 8h dođem na transfer.Pozdrav
-
ina33, vidim da pišeš o veličini folikula, nisu mi na klinici IVF nikad govorili o tome, ali vjerojatno bi da sam pitala? Neznam niti koje veličine su ok i da li uopće kvaliteta folikula ovisi o veličini. Taman sam mislila da već sve za mene važno znam kad... :?
-
Tek sad znam da ništa ne znam.Jasno mi je sve vezano za veličinu folikula,sve o jajnim stanicama i endometriju sam skontala,a ne znam možda osnovnu stvar!Kuda i kojim sredstvima se punktiraju jajne stanice?Jel se koriste nekakvi štapići i kojim putem?Isto pitanje naravno vezano za transfer?Tek sam u počecima pa nemojte zamjerit!
-
I mene su oduvijek mučile te veličine stanica,Ja ih u stimulaciji obično imam dosta ali im treba sto godina da malo narastu.I uvijek su tu negdje od 14-16mm i neće dalje.Tu i tamo neka.Na kraju ili ih se ispunktira malo (ne znam točno razlog)možda puknu ;ili ako ih je aspirirano recimo 10, oplode se 3.Ili vidim da ih ima hrpu i onda na kraju rađeno ICSI na ne znam dvije ili tri .A di su ostale .Kao nezrele.Kako istovremeno mogu biti i nezrele i prezrele i ne znam odgovor.
-
čestitam i ~~~~~~~~~ da bar dvije ostanu :D
-
Jajne stanice se punktiraju dugim iglama, koje se nalaze, ako sam dobro shvatila, u sondi vaginalnog ultrazvuka. Prolaze, mislim, kroz maternicu i jajnik do folikula iz kojeg onda usisavaju sadrzaj (tekucinu u kojoj se nalazi jajna stanica).
Do transfera nisam dosla, pa ne znam kako se to radi.
Neka me iskusnije forumasice isprave i nadopune.
-
i mislila sam da je tako,ali me nekako interesiralo obzirom da se zaobilaze jajovodi,kud i kako!
-
Transfer je šprica sa produženom cjevčicom i to lijepo uvedu u maternicu i ispuste.
Najlakši i najbolji dio. I onda si trudnica barem 14 dana službeno.
-
Folikuli se punktiraju iglom koja prolazi kroz zid vagine, ne maternice. U principu se po maternici treba sto manje kopati da se izbjegnu infekcije itd, npr iz vagine (koja ima puno bakterija) u maternicu (koja ne bi smjela imati nikakve bakterije). Ultrazvuk kod punkcije je trbusni, ne vaginalni - bar je meni bio.
Cvita, ne znam di mi je bila glava - kod blage stimulacije (klomifenom i femarom) nema supresora - jer klomifen i femara pojacavaju prirodan rad jajnika, a supresor ga stisava. Supresor se koristi kod stimuliranog postupka da se jajnici stisaju i da ne dodje do preranog skoka LH-a, koji izaziva ovulaciju, a svi hormoni (FSH i malo LH-a) se daju injekcijama. Posto klomifen i femara ne dopustaju da se kontrolira kolicina i omjer prirodno lucenih hormona, moze se desiti da LH skoci tj. ovuliras s dominantnim folikulom, prije punkcije. I tu bas nema pomoci...
U svakom slucaju sretno cure!
-
A, tako. Pino, hvala na objasnjenjima. Sad mi je puno jasnije.
Na punkciji nisam gledala, pokrila sam glavu rukama da sto manje vidim, ali sam sigurna da nisu radili trbusni ultrazvuk. Cini mi se da je sve bilo vaginalno.
-
Dansa sam zvala da pitam kako se jajne stanice razvijaju,doktor je rekao da je sve odlično i sutra je transfer i neka me samo na dalje sreća prati.....Pozdrav :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
-
Super, ali prećera ga sa smajlićima, vidjet ćeš kad ti se javi moderatorica jer se opterećuje server s toliko malih "skakavaca"
.
-
Super, andriana.balic, sve ide po planu! Blago tebi!
-
Konačno da i meni u životu malo krene...nakon tolikih muka i od sutra ču biti trudnica.....i samo da tako i dalje ostane. :D :D :D .Treba pozitivno misliti i imati samopouzdanja.....meni puno moj mužić u tome pomaže.......
-
Andrijana, puno srece ti zelim sutra!
Cvita, bit ce i tebi drugi put, nemoj gubit nadu. Preko 90% zena uspije s dovoljno pokusaja. Samo sto covjeka svaki put neuspjeh ubije u pojam i treba malo vremena za psihicki oporavak. (I opet sam bila izvalila glupost,
imas pravo, to je vaginalni ultrazvuk, ne bi se dobro vidlo s trbusnim; u biti ja sam imala anesteziju svaki put (totalnu) pa nisam nis vidla, a nekak sam to tak zapamtila jer su mi nakon prve punkcije, kad nisam dobila totalnu nego samo bila osamucena, napravili nakon punkcije i trbusni ultrazvuk i to sam si tak dobro zapamtila jer sam tu kozu od doktorice tako zamrzila)
-
Hvala na podršci.....
Vi me najbolje razumijete jer isto imate probleme kao i ja.....
Ja sam radila pod lokalnom anestezijom al sam psihički bila jako pripremljena dobro da mogu samo reći za punkciju da nije ništa strašno i doktor Radončić koji mi je radio da je jako brz i jakooo dobar u svom poslu....Doktor je i mane jako pohvalio da sam to hrabro podnjela....Svim curama predlažem da se trebaju psihički jako dobro pripremiti jer to je najvažnije i za postupak i za trudnoć u:D :D :D
-
Jesus, pino, što stvarno uspije 90% žena ako dovoljno pokušava? Koliko je to prosječno "dovoljno"
?
-
Cvita, sada sam čitala malo tvoj post i vidjela sam da do transfera nisi došla....preporučila bih ti polikliniku Vili i doktora Radončića....Doktor je veliki znalac u svom poslu i ima puno cura koje su kod njega uspjele i mogu ti reći da je jako smiren i pozitivno djeluje na pacijentice.....meni je moj muž rekao da kada dolazim od doktora da sam jako smirena i da se vidi da pozitivno djeluje na mene.Doktor treba biti i psiholog nama curama koje prolazomo postupak.Uglavnom ja sam jakooo zadovoljna.Pozdrav :D :D :D
-
Svim curama želim puno sreče i smijeha u 2007 i dječijeg plača......
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma