s nutricionističkog aspekta
1. Majčino mlijeko je visokovrijedan izvor nutrijenata i zaštita od bolesti tijekom cijelog perioda dojenja bez obzira na dužinu njegovog trajanja. Prema nedavnom istraživanju, izdojeno mlijeko majke koja doji preko godinu dana ima značajno veći udio masnoća i energije od mlijeka majke koja doji tek nekoliko mjeseci.
2. U drugoj godini dojenja (12-23 mjeseca), količina od 448 ml majčinog mlijeka donosi djetetu:
o 29% od ukupnih potreba za energijom
o 43% od ukupnih potreba za proteinima
o 36% od ukupnih potreba za kalcijem
o 75% od ukupnih potreba za vitaminom A
o 76% od ukupnih potreba za folnom kiselinom
o 94% od ukupnih potreba za vitaminom B12
o 60% od ukupnih potreba za vitaminom C
3. Nije rijetkost da se dojenoj djeci starijoj od šest mjeseci preporučuje odvikavanje od dojenja u slučaju ako nisu dobro prihvatili dohranu i prema nekim procjenama jedu premalo "krute hrane". Ovakve preporuke nisu u skladu s rezultatima brojnih istraživanja prema kojima dojenje nema nikakve veze s raspoloženjem djeteta da prihvati novu vrstu hrane. U slučaju ako starije dojenče uporno odbija dohranu drugim vrstama hrane, majci se preporuča poboljšati kvalitetu svoje prehrane kako bi dijete putem njezinog mlijeka primilo sve one sastojke koje izbjegava nekonzumacijom određene namirnice.