Uh, i ja sam protiv svirajucih i slicnih tuta i opcenito oko radjenja big deala oko nuzde. I tutu mi je bio cilj koristiti sto krace, a sto prije preci na wc (jer koji mi je benefit ako umjesto pelene i guze perem pokakanu tutu .

Moja starija je ljetna beba i nadobudno sam joj s 2 g na moru skinula pelene. Do tad je vec znala cemu sluzi tuta i ponekad ju je i koristila. Ali nakon 2 tjedna konstantnog zapiskavanja bez pomaka na bolje (da ne kazem da je tuta svugdje isla s nama, na plazu, u restoran, u auto...) skuzili smo da ona jednostavno uopce ne kuzi i nije spremna. U tom periodu niti jednom, ali niti jednom nije rekla da joj se piski. Skoro pa s olaksanjem sam joj vratila pelenu.

Onda je te zime s 2,5 g pocela sama pokazivat volju za skidanjem pelena. Citali smo slikovnice na tu temu, tuta je stajala u wc-u, i svako jutro sam ju prvo stavljala na tutu. Nocna pelena je u to doba cesto bila skroz suha, sto mi je bio znak da fizicki moze izdrzati. Medjutim kakanje na tutu - nikako. Najavljivala ga je svaki put, ali ako bi ponudila tutu, bris. Nekad je trazila gacice, pa bi se upiskila. Vec sam bila malo i frustrirana jer su nase vrsnjakinje sve redom ljeto ranije ostavile pelene, a mi bez pomaka.

Onda je odjednom sama od sebe s 2 g i 10 mj objavila: ja danas idem u vrtic u gacama. Ja rekoh, moze, pa nek se tete zabavljaju Taman mjesec dana ranije je bila krenula u jaslice i tam su ih svaki dan dvaput stavljali na wc. Ostala je u gacama, a ja sam odmah skinula i nocnu pelenu. Po danu se nikad vise nije popiskila u gace, a po noci se desilo par puta u pocetku, i tijekom dnevnog spavanja koji put. Skidanje pelena na kraju je bilo brzo i totalno bezbolno, kad je ona to odlucila.

Tako da ja mogu na nasem primjeru potpisati P. Leach. Druga beba je isto ljetna i mislim probati s dve godine, pa ako nece ici, kad ona odluci bit spremna...