Ovisi kada roditelji sazru da bi dijete moglo ostaviti pelene, uz iznimke, naravno
Mislim da su neka djeca tako navezana na pelene, ako su još jednokratne pa su suhi, tako naviknuti, pa sad ti s tri godine starosti djeteta razbij tu navezanost.
Dakle, ipak ovisi kad roditelji sazriju da bi mogli početi omogućavati djetetu iskustva kroz koja će se odviknuti od pelena. I naravno, nije ni malo lako !

u potpunosti se slazem sa Polionom
Rodditelji su ti koji su naviknuli dijete na pelenu i sad ocekuju da se ono odvikne samo kad je spremno, umjesto da preuzmu odgovornost i potrude se omoguciti djetetu iskustva kroz koja ce se odviknuti od pelena.
Totalne su mi gluposti da dijete prije 3 godine nije spremno i da je potrebna ne znam koja zrelost da bi se naucilo piskiti i kakati u tutu. Svaka moja maca to je naucila bez problema u dobi od kojih 6 tjedana.
Moja starija curka je prestala sa pelenama po danu sa 16 mjeseci i nema carobnog recepta. Skinuli smo pelenu i to je bilo to, ali smo i bili spremni uloziti puno vremena i truda u pokazivanje, objasnjavanje, ciscenje i nakon nekih dva tjedna sve je bilo ok. Nikad je nitko nije na nista forsirao. Sto se tice nocne tu smo potpuno zakazali. Dosla je beba i mi smo da se umirimo (podsvjesno) jer nemamo vremena posvetit se tome, prihvatili onu teoriju da se ceka dok pelena ne bude suha. Jednostavno mi je bilo previse nocnih budjenja da si dodam jos i ona kad bi je trebalo presvuci. Danas imam 3,5 godisnjakinju koja se navikla na nocnu pelenu i to joj ni najmanje ne smeta. Lakse joj je popiskit se po noci u pelenu nego ici na wc i kako to radi oduvijek ne vidi di je problem. Kaj se nje tice ona ce piskiti u pelenu do srednje, a ja tu pelenu ne mogu vise smisliti. Treba mi neki dobar savjet ili prica da joj prodam.
Nesto kao kad smo se sa nekih 2 godine rjesili dude; dudu je pojela maca, i ostao je samo komadic i to smo par dana nosili sa sobom i svima pokazivali. Bila je luda za dudom, ali je to takomirno prihvatila da sam jos jednom samo si povrdila da je puno toga u percepciji roditelja i da nasi malci mogu puno vise nego sto mi mislimo.