Vidi rezultate ankete: Da li ste zadovoljni tretmanom u hrvatskim rodilištima

Glasači
68. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • svejedno mi je

0 0%
  • da

5 7.35%
  • ne

63 92.65%
Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 115

Tema: All the joy of natural childbirth in godsgiven way

master blaster

Početno

He, he, mamuška, uvijek se razveselim kad vidim tvoju maskotu! Zakon!

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    prvo dobrodošao

ajmo jedno osobno:
    zašto TI želiš promjeniti stanje rutinskog bolničkog poroda?
    jasan mi je motiv svake žene, ali ti nisi žena...

da li su oba poroda TŽ bili bolnički?
    Hm, da li da se obazirem na ovu spolnu diskriminaciju ili ne?

Moja je žena oba puta rodila kod kuće, asistirano....
    ... eh baš si me zbunila s takvim šovinističkim upadom....

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj master blaster prvotno napisa
    Hm, da li da se obazirem na ovu spolnu diskriminaciju ili ne?

... eh baš si me zbunila s takvim šovinističkim upadom....
    ma zanemari diskriminaciju, pitam te zato jer vidim u tvojim postovima iznimno jaku zainteresiranost za prirodni porod, ako sam dobro shvatila
    zato me i interesira odakle razlog tome
    moji razlozi su jednostavni: ja, moja kčer, jednog dana moja unuka...

nije ni čudno da si napisao da su porodi bili prekrasni asistirani kućni porod je ono što ja želim
    a zvuči mi ka utopija... :/
    prešla sam 400km da bi se približila prirodnom porodu (VŽ) na stolčiću

ne sumnjam u dobronamjerne morive, nego me iznenađuje tako jaka zainteresiranost
    a kažu da je znatiželja ubila mačku..

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kako? gdje? uz ciju asistenciju? tvoju?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

master blaster
    a jel imaš kakvu ideju kako u kratko vrijeme učiniti jake promjene u bolničkom pristupu porodu ili kako doći do izmjene zakona da bi bio omogućen asistirani porod kod kuće?

dolaze rodilje u rodilišta s jasnim zahtijevima o porodu (plan poroda) i znaju se susresti s negodovanjem osoblja i komentarima tipa: a vi ste jedna od ONIH Roda...

kad se organiziraju seminari s vodećim ljudima po pitanju prirodnog poroda rijetko da ijedan doktor bude nazočan, uglavnom te seminare prate primalje, ali one moraju slušat doktorov nalog
    ja iskreno ne znam kako da pripremim Šibensko rodilište za moj drugi porod

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

iman to u pripremi,
    ali kakva je situacija u rodilištu mogu lako naletiti na sukob i probleme a MM ne može samnom :/

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Slažem se. Ako to toliko bode u oči, molim moderatoricu da prepravi!
    ja sam moderatorica 8) ali necu mijenjati, dovoljno je da ne nastavimo koristiti doticnu terminologiju.

ako se moze znati, gdje je tvoja zena rodila asistirano kod kuce? ako moze, ne bi se bunili za vise detalja...

master blaster

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    ako se moze znati, gdje je tvoja zena rodila asistirano kod kuce? ako moze, ne bi se bunili za vise detalja...
    Sve se može znati, samo treba pitati. Imam jako lošeg iskustva vezano uz izreku "bacati bisere pred svinje". Naravno, u prenesenom značenju. To bi otprilike značilo, da je svaka osoba spremna prihvatiti informaciju na njenoj razini razumijevanja, a ostale informacije odbaciti ili zloupotrijebiti.
    Poštujem i cijenim sve zainteresirane za ovu temu i želim da razmjenimo iskustva u cilju kvalitetnijeg poroda kao početka kvalitetnog roditeljstva.

Ako asistirano znači uz pomoć specijaliziranog liječnika/opstetričara, onda je ipak neasistirano rodila.

Već sam prije napomenuo da nam je stalo do kvalitete kako života tako i samog poroda. Tada nismo imali izbora nego da uzmemo stvar u svoje ruke i iskoristimo tih 9 mjeseci za vlastitu edukaciju. To se inače stručno zove "Svjesno ugrožavanje života djeteta i rodilje". Dakle, imate čast dopisivat se s kriminalcem 8) . Priznajem da mi se po dosadašnjim postovima na forumu čini da još uvijek imam preradikalan pristup, pa bih rađe odgovarao na specifična pitanja nego pisao o nečem što bi bilo nerazumljivo.

Podržavam odličan opis s linka što je Poslid priložila. Iako se tu može još dodati ponešto, u potpunosti se slažem s takvim pristupom kada je u pitanju varijanta rodilišta.

Enjoy!

master blaster

Početno

master blaster
    a jel imaš kakvu ideju kako u kratko vrijeme učiniti jake promjene u bolničkom pristupu porodu ili kako doći do izmjene zakona da bi bio omogućen asistirani porod kod kuće?

dolaze rodilje u rodilišta s jasnim zahtijevima o porodu (plan poroda) i znaju se susresti s negodovanjem osoblja i komentarima tipa: a vi ste jedna od ONIH Roda...

kad se organiziraju seminari s vodećim ljudima po pitanju prirodnog poroda rijetko da ijedan doktor bude nazočan, uglavnom te seminare prate primalje, ali one moraju slušat doktorov nalog
    ja iskreno ne znam kako da pripremim Šibensko rodilište za moj drugi porod
    Već sam spomenuo da je utjecati na takve promjene u HR jako teško. Postoji šansa uz popriličnu kritičnu masu, ali zasada još nije vrijeme i ljudi nisu spremni. Budi hrabra i probaj se informirati o što više alternativa koje možeš podnjeti. U bolnici otvoreno razgovaraj s relevantnim osobljem, sve im reci, nemaš što za izgubiti. Ionako će na kraju sve bit po njihivom.

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

postoje i babice koje bi dosle kuci...

master blaster

Početno

Citiraj samaritanka prvotno napisa
    postoje i babice koje bi dosle kuci...
    Postoje, ali to je u Hrvatskoj protuzakonito. (npr. poznam pedijatra koji će vam uz novčanu naknadu doći u kuću i urediti sve papire zajedno s pregledom novorođenčeta, tako da ne trebate ići u bolnicu, ali sigurno neće pomagati pri porodu kao stručno lice, jer bi mu prijetila suspenzija!) Bar je tako bilo prije 6 godina, nisam pratio da li je došlo do kakvih promjena. Zakon zapravo nije određen u vezi poroda kod kuće, iako se iz drugih dijelova mogu izvući stavci koji bi i implicirali zabranu takvog poroda. Zapravo je prihvatljivo da žena rodi u polju, na parkiralištu, u autu, u kući,.... dakako samo ako se slučajno to desi. Ne daj bože da je bilo planirano...

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa nek se zna da postoje babice koje dolaze kući...
    a ako si zainteresiran za promjene dođi danas u Gnjezdo u 5 sati popodne.

master blaster

Početno

Citiraj samaritanka prvotno napisa
    Pa nek se zna da postoje babice koje dolaze kući...
    a ako si zainteresiran za promjene dođi danas u Gnjezdo u 5 sati popodne.
    Kul!
    Ovo mi zvuči ko partizanski sastanak u šumi!

Ajde mi još pojasni gdje je "Gnjezdo" i što se tamo u 5 dešava, zašto da dođem (neka zanimljiva tema ili što?).

Možeš mi odgovoriti na pp, ako se ne smije znat javno

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

partizanski...
    pa , gle Rode su ptice , zar ne

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Već sam spomenuo da je utjecati na takve promjene u HR jako teško. Postoji šansa uz popriličnu kritičnu masu, ali zasada još nije vrijeme i ljudi nisu spremni. Budi hrabra i probaj se informirati o što više alternativa koje možeš podnjeti. U bolnici otvoreno razgovaraj s relevantnim osobljem, sve im reci, nemaš što za izgubiti. Ionako će na kraju sve bit po njihivom.
    pripremamo se:
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=37146
    na razne diverzije
    i doktori se s ovim susreću
    vrijeme je....

master blaster

Početno

pripremamo se:
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=37146
    na razne diverzije
    i doktori se s ovim susreću
    vrijeme je....
    Ja mislim da nije u redu nametati promjene u praksi porodništva ženama koje to ne žele i koje su zadovoljne dosadašnjim. A takvih je za sad velika većina. Potrebna je edukacija javnosti u širokom smislu...
    Ključ bi bio u pružanju izbora. Ja mislim da je to za sada najbolje rješenje. Vjerujem da si na to mislila...

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja mislim da nije u redu nametati promjene u praksi porodništva ženama koje to ne žele i koje su zadovoljne dosadašnjim. A takvih je za sad velika većina. Potrebna je edukacija javnosti u širokom smislu...
    Ključ bi bio u pružanju izbora. Ja mislim da je to za sada najbolje rješenje. Vjerujem da si na to mislila...
    Ovo je najveća istina. Zato mi počinjemo s edukacijom ŽENA, ali bojim se da ćemo do zauzimanja pozitivnog stava prema nemedikaliziranom porodu još morati čekati.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nema nametanja ako žena ima izbor , ono šta je problem je to što se ženama nameče bolnički rutinski inerveniran porod i prisiljava ih se na porođaj u ležećem položaju :shock:
    prisila postoji
    nju treba ukinuti
    pravo informiranog izbora (bilo da je u pitanju prirodni porod, carski rez ili epiduralna)
    već sad u nekim rodilištima postoje dvije struje : za i protiv

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

master blaster, ne znam da li si primijetio, na forumu ima puno priča s poroda, od kojih je nekoliko čak bilo "neasistirano", kod kuće. Mislim da nisam jedina koju nakon ovih natuknica o porodima TŽ kod kuće zanima i detaljnija priča. Ako ti nije problem, bilo bi stvarno super da i ti, ili TŽ napišete priče s poroda. Ako ne želiš javno, onda bih te voljela ugnjaviti na PP.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Master blaster, baš mi je interesantno i poticajno tvoje pisanje ...
    Ali zašto je onda tvoja žena bila sa bebom u bolnici, ako je rodila kod kuće; i to su još i odvojili dijete od nje ako sam dobro skužila?

master blaster

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    Master blaster, baš mi je interesantno i poticajno tvoje pisanje ...
    Ali zašto je onda tvoja žena bila sa bebom u bolnici, ako je rodila kod kuće; i to su još i odvojili dijete od nje ako sam dobro skužila?
    Duga je to priča.
    U svakom slučaju, drago mi je da te interesiraju takve teme.
    Ovdje pokušavam vidjeti koliko su ljudi stvarno zainteresirani osvjestiti porod.

Nemoj se ljutiti, nemam sad vremena piskarati, možda kasnije.

P.S.
    Probaj kontaktirati ninaXY.

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ljudi, zar stvarno ne prepoznajete o kome se radi?
    ja sam odmah skužila! doduše, meni je tematika neasistiranog poroda posebno bliska, pa sam dobro pročitala sve što se pročitati dalo...
    al' nemojte me ništa pitati, ako vam čovjek želi reći, reći će vam sam... uostalom, ako upotrijebite klikere možete lako i pogoditi, dao je već prilično natuknica...
    master blaster, dobro došao! grijač je super poslužio! još samo da sam muža probudila na vrijeme, mogla sam biti dulje u vodi!
    ako neki od tvojih frendova žele porod kod koće uz asistenciju babice, upoznali smo genijalnu babicu koja je voljna doći doma!
    bilo bi lijepo da se i tvoja žena javi!
    njoj i dječici!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

btw, radi se o živom zecu! znači ako tvoje dijete kolje zubima žive zečeve, onda ću ti kupiti auto! inače ne!

Početno

ajde kad te puhica tako lije po pozdravila onda cu i ja...
    najiskrenija i najsrdacnija dobrodoslica, nadam se da ce nas tvoja dva iskustva puno toga lijepog nauciti
    pozdrav zeni i djeci!!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ahaaa

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja još ne kužim? :?

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

jel njihova priča na prirodnom porodu?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

mislim da je

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ima puno priča, koja?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

dajte cure, potjerat ćete nam novog člana! zašto radije ne odgovorite na njegovo pitanje oduhovnoj dimenziji poroda.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja bih rado, al prvi porod mi i nije bio nešto produhovljen
    zato si svim silama to želim priuštiti pri ovom drugom

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

[
    Ovdje pokušavam vidjeti koliko su ljudi stvarno zainteresirani osvjestiti porod..
    na ovom forumu većinom jako zainteresirani, i poduzima se puno na tu temu

Pogledaj ovdje:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=21&Show=2281

meni je interesantno da da ste vi došli na tu ideju, odnosno ne na ideju nego da ste bili toliko osviješteni da to i provedete, a bez Rode ... ovdje većina nas i nakon stotina postova još nema hrabrosti za neasistirani porod, a i Udruga ne podržava neasistirani, ali se zato svim snagama borimo da asistirani kućni porod bude reguliran.

master blaster

Početno

He. he!
    Pozdrav puhićima!
    Moram priznat da mi je žao što se nisi javila poslije poroda. Jako nas je zanimalo kak je sve ispalo. Nadam se da je bilo kak ste planirali.

Čuvajte grijač, možda će još nekom zatrebat

Citiraj puhovi obožavaju smokve prvotno napisa
    btw, radi se o živom zecu! znači ako tvoje dijete kolje zubima žive zečeve, onda ću ti kupiti auto! inače ne!
    Probat ću je nagovorit. Ipak se radi o autu!

bilo bi lijepo da se i tvoja žena javi!
    Jedva sam se ja javio. Na nju ćemo još dugo morat čekat, dok ju ne prođe ogorčenost prema Hrvatskom mentalitetu.

zašto radije ne odgovorite na njegovo pitanje oduhovnoj dimenziji poroda.
    ...eh, da... imam osjećaj da sijem pšenicu u pustinji...

master blaster

Početno

meni je interesantno da da ste vi došli na tu ideju, odnosno ne na ideju nego da ste bili toliko osviješteni da to i provedete, a bez Rode ... ovdje većina nas i nakon stotina postova još nema hrabrosti za neasistirani porod, a i Udruga ne podržava neasistirani, ali se zato svim snagama borimo da asistirani kućni porod bude reguliran.
    E pa fala bogu!

Točno sam zbog toga otvorio ovaj topic!

Želim da sa zainteresiranima zajedno rješavamo uzroke a ne posljedice. Da vidimo što to zapravo koči žene i parove uopće, da se boje osvijestiti porod. Tu dolazi do miješanja utjecaja kulture zajednice, odgoja, društva, pa čak i medija, ali ponajviše (po mom mišljenju) duhovne zrelosti osobe. Jer to ne samo da utječe na porod, već na kvalitetu života uopće, stoga se i podrazumijeva.

Vidim da ima dovoljno drugih topica gdje možete naći dovoljno informacija
    o epiziotomiji, dripu i sličnim stvarima. Zato bi ja htio ovaj posvetiti nečem dosad nespomenutom...

(Možda sam sada otjerao polovicu forumaša, ali idemo do kraja! )

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja mislim da duhovno iskustvo ima ipak više veze s duhom, nego uvjetima.
    Moja su oba poroda bila bolnička, jedan sa svim mogućim rutinama, drugi s bitno manje, ali to su bile stvari koje su prolazile mimo mene. Pamtim stvari koje su bile loše (s prvog poroda) ali samo kao činjenice. Nisu me se dirale, ni mene ni moje bebe. Mi smo bili u vlastitom svemiru, ostalo je zujalo oko nas.
    Ne sumnjam da ima boljih načina za rađanje i nadam se da idemo prema njima, ali ne mislim da bi meni osobno za doživljaj poroda to značilo više od kozmetičkog uljepšavanja.
    U tim satima moja su djeca dolazila na svijet i ništa drugo nije postojalo.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vertex

master blaster

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa
    Ja mislim da duhovno iskustvo ima ipak više veze s duhom, nego uvjetima.
    Moja su oba poroda bila bolnička, jedan sa svim mogućim rutinama, drugi s bitno manje, ali to su bile stvari koje su prolazile mimo mene. Pamtim stvari koje su bile loše (s prvog poroda) ali samo kao činjenice. Nisu me se dirale, ni mene ni moje bebe. Mi smo bili u vlastitom svemiru, ostalo je zujalo oko nas.
    Ne sumnjam da ima boljih načina za rađanje i nadam se da idemo prema njima, ali ne mislim da bi meni osobno za doživljaj poroda to značilo više od kozmetičkog uljepšavanja.
    U tim satima moja su djeca dolazila na svijet i ništa drugo nije postojalo.
    Jasna stvar. I to se može, tko može. Ali to me više podsjeća na film "La vita e bella". Uvijeti stvaraju i vanjsku prikladnu atmosferu, dok u suprotnom moraš sve stvarati iznutra. No kao što rekoh, može se...

...bar kao izgovor.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ups, ovo mi je na malo jadnom nivou...

master blaster

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa
    Ups, ovo mi je na malo jadnom nivou...
    Nemam ništa protiv tvojih interpretacija stvarnosti, pa tako ni protiv ove.
    (lat. interpretatio = razjasniti, predstaviti, postaviti)
    Individualne interpretacije usmjerene ka ugodnijoj percepciji su još jedino što nas drži relativno normalnima u ovakvom svijetu.

Stay well!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Diskriminacija ili ne, ja odbijam s pripadnicima muskog roda pricati o duhovnoj dimenziji poroda.
    I moram priznati da bi bila puno sretnija kad bi za sugovornika imali tvoju zenu. Bez obzira na to sto ima puno divnih, krasnih muskaraca koji su bili velika podrska svojim suprugama ipak sam uvjerena da porod i njegovu "dubinu" ne moze nikada istinski razumjeti netko tko nije rodio.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

master blaster, ja bih na tvom mjestu pazila da ne dišem preduboko, ako se još malo napušeš eksplodirat ćeš...

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Nemam ništa protiv tvojih interpretacija stvarnosti
    otkud ideja da je to njena interpretacija stvarnosti, a ne sama stvarnost?

:?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

duhovna dimenzija bez okvira neke religije....... :/

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Uvijeti stvaraju i vanjsku prikladnu atmosferu, dok u suprotnom moraš sve stvarati iznutra. No kao što rekoh, može se...
    eto ja to nisam mogla, meni uvjeti vanjski igraju i te kakvu ulogu.
    i inače se zapalim kad je netko bezobrazan, a nepoštivanje integriteta žene koja rađa doživljavam kao bezobrazluk; i ne mogu se isključiti i stvoriti iznutra doživljaj. Doduše, istina je da sam u svom nastupu imala puno više razumijevanja i bila blaža (pucaju te oni hormoni, pa sve prihvaćaš boljim ne go jeste), ali nisu me uspjeli do kraja smekšati.

master blaster

Početno

duhovna dimenzija bez okvira neke religije....... :/
    Itekako. Religijski okvir osiromašuje duhovnost baš zato što je okvir.

To ne znači da religija ne može doprinjeti tvom duhovnom razvoju, može ali samo ako se ŽELIŠ razvijati u tom smjeru. I muslimani i kršćani imaju dozvoljenih religijskih potencijala za samousavršavanjem. Pitanje je pojedinca...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

tnx, na objašnjenju

ja nisam nešto posebno duhovno doživjela porod , niti ga doživljavam inače tako, više onako čisto životinjski (ne u negativnom smislu nego čisto i iskreno) , snažno

sad kad sam rodila imam osječaj da mogu čitavi svit ponijeti na svojim ramenima
    uvik sam se bojala boli i kako ću to podnijeti, mrzila sam ženski dio mene , što moram proći kroz porod da dobijem svog potomka..
    kad sam zatrudnila upalila sam komp, spojila se na svijet i našla Rodu, Odenta i ostale...

svaka vam čast na neasistiranom porođaju, ja se u ne bih u to upuštala, čisto po statistici o 15% komplikacija, ne bih se osječala sigurno a to je kočnica porodu

master blaster

Početno

eto ja to nisam mogla, meni uvjeti vanjski igraju i te kakvu ulogu.
    i inače se zapalim kad je netko bezobrazan, a nepoštivanje integriteta žene koja rađa doživljavam kao bezobrazluk; i ne mogu se isključiti i stvoriti iznutra doživljaj. Doduše, istina je da sam u svom nastupu imala puno više razumijevanja i bila blaža (pucaju te oni hormoni, pa sve prihvaćaš boljim ne go jeste), ali nisu me uspjeli do kraja smekšati.
    Što si više svjesna da postoji drugi, bolji način
    to ti je teže prihvatiti standardni.

A spominjem duhovnost zbog vlastitog iskustva, jer je nama sva snaga dolazila od tamo. Ne znam kako bi inače....

Znali smo što radimo, a prije svega zašto !

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

što više žena zna za pravo na prirodni porod i svoja zakonska prava , biti će sve više zahtijeva i standard će se početi mijenjati

ne kaže se za ništa : tko vlada informacijama - vlada svijetom

master blaster

Početno

MGrubi

Izuzetno cijenim tvoj stav. Priznati što možeš a što ne možeš je najbolje što možeš napraviti za kvalitetan porod (a i za život općenito!)

Bilo je dosta problema s ljudima kojima se prirodan porod činio baš fancy, pa su nakraju jedva izvukli živu glavu jer nisu bili spremni.

I samo da ti kažem da je porod sam po sebi samo stepenica u velikoj kuli roditeljstva. Sve je relativno, i nikakav porod ti ne može garantirati da ćeš na kraju biti dobar roditelj! Porod je samo lansirna rampa, a dugačak let je prepušten tebi iz dana u dan.

Početno

što više žena zna za pravo na prirodni porod i svoja zakonska prava , biti će sve više zahtijeva i standard će se početi mijenjati

ne kaže se za ništa : tko vlada informacijama - vlada svijetom
    potpisujem svim

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •