Vidi rezultate ankete: Da li ste zadovoljni tretmanom u hrvatskim rodilištima

Glasači
68. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • svejedno mi je

0 0%
  • da

5 7.35%
  • ne

63 92.65%
Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 115

Tema: All the joy of natural childbirth in godsgiven way

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    master blaster

Početno All the joy of natural childbirth in godsgiven way

Simbolično napisah naslov na engleskom, jer još uvijek se više stranaca zanima za prirodan porod nego Hrvata... , no to ćemo još vidjeti

Obzirom da već postoje topici na tu temu, želio bih ovaj posvetiti (kako da se izrazim ) "duhovnom pristupu porodu". Dakle svjesnost i ljubav na višoj razini. Fora je kod samog poroda to što nam se takva viša stanja svijesti nameću biološki sama po sebi tokom poroda. Jedino što mi moramo napraviti je prihvatiti i stvoriti uvjete za takvo iskustvo.

Dakle,
    GO AHEAD!

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj master blaster prvotno napisa
    Zanima me kako gledate na porod kao iskustvo, bilo da ste ga prošli ili ga tek iščekujete?

mislila sam da ce biti super, s obzirom na super trudnocu, a na kraju je ispao induciran, prebolan i ponizavajuci. ukratko, nisam odusevljena. cekam da se usvoji klauzula o porodu kod kuce, sto bi trebalo biti normalno.

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Relativno sam zadovoljna

master blaster

Početno

This topic should be a place for all brave ladies and mans, who would like to inform them self better about childbirth. If you share my opinion that birth of child should be natural and unopposed intimate moment, than please write some experienced essentials or comments.

Stay well!

master blaster

Početno

Citiraj Riana prvotno napisa
    Relativno sam zadovoljna
    Drago mi je. Nažalost, nisu svi sretni kao ti.

Enjoy!

master blaster

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    Zanima me kako gledate na porod kao iskustvo, bilo da ste ga prošli ili ga tek iščekujete?

mislila sam da ce biti super, s obzirom na super trudnocu, a na kraju je ispao induciran, prebolan i ponizavajuci. ukratko, nisam odusevljena. cekam da se usvoji klauzula o porodu kod kuce, sto bi trebalo biti normalno.
    A kako bi ta klauzula trebala izgledati? :?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ma to samo tako kazem. nisam citala zakon o uslugama u zdravstvu ili kako se to vec zove. znam samo da drugi put ne zelim u bolnicu, a zelim da mi strucna osoba dode asistirati na porodu kod kuce. :D

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Riana prvotno napisa
    Relativno sam zadovoljna
    Drago mi je. Nažalost, nisu svi sretni kao ti.

Enjoy!
    Relativno sam zadovoljna s obzirom na situaciju. Da uvijek može bolje može, a i treba.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

This topic should be a place for all brave ladies and mans!
    :shock:

il faut ecrire en croate ici.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma to samo tako kazem. nisam citala zakon o uslugama u zdravstvu ili kako se to vec zove. znam samo da drugi put ne zelim u bolnicu, a zelim da mi strucna osoba dode asistirati na porodu kod kuce. :D
    asistirani porod kod kuce kod nas jos uvijek nije predvidjen zakonom.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja sam zadovoljna tretmanom u Vž rodilištu, to zahvaljujem dr. Jukiću koji je jedini onda vodio porod na stolčiću i naklonjen je prirodnom porodu, pravo na izbor, sve me je pitao i glavnoj babici sestri Eriki za koju sam "potegla vezu"

što se tiče Šibenskog rodilišta zadnje šta sam čula nije dobro

master blaster

Početno

Sorry, tipfeler, prepravio bi u "men" ali ne mogu editirat.
    Hvala na kritici.

Enjoy!

master blaster

Početno

Nego da se vratimo na temu.

Smatram da svako rodilište može biti dobro. Jer zapravo se i ne gleda rodilište kao ustanova, već osoba koja se o rodilji brine. Bio to opstetričar ili babica ili med. sestra, o tom pojedincu ovisi prihvat buduće majke. To govori gotovo svačije iskustvo. Ako želite roditi u bolnici, bilo bi najbolje da prethodno razgovarate s čovjekom koji će vam voditi porod i po pravima pacijenata promijenite ga ukoliko vam ne odgovara.

No moramo biti svjesni da rađanje u bolnici samo po sebi komplicira stvar oko poželjnih uvjeta kvalitetnog poroda.

master blaster

Početno

Možda ako imaš kakve veze u inozemstvu, pa tamo ideš roditi. Za sada u Hrvatskoj još uvijek nismo sigurni da li da stavimo novorođenčad uz majke, ili da ih naslažemo u drugu sobu. Znači možda za kojih 50 godina...

Ali prije će bit moguće organizirat kvalitetnu edukaciju trudnica. Tada bi se prema takvim rodiljama liječnici morali odnositi kao prema kompetentnim osobama.
    I tada bi rodilja zatražila da liječnik poštuje njezin plan poroda* i kada bi on to poštivao, porod bi prošao bez većih trauma. To mi se čini kao relativno najbrži, i najrealniji put prema osvješćivanju poroda kod nas.
    Jer, nažalost, sretao sam žene s kojima opstetričar ni nemože drugačije nego da ih zaveže za krevet i iščupa dijete.

Prvenstveno želja pojedinca za informacijom može promijeniti situaciju. Naravno, ako želja za promjenom uopće postoji....

*da li je jasno što je plan poroda?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

...još uvijek nismo sigurni...
    tko to mi?
    Master blaster što ste po zanimanju, ak nije tajna? da vas iskoristimo s masom pitanja i problema!!! :D

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

i još vam Vi govorim. i još ti Vi govorim...

master blaster

Početno

Citiraj mamuška prvotno napisa
    tko to mi?
    Master blaster što ste po zanimanju, ak nije tajna? da vas iskoristimo s masom pitanja i problema!!! :D
    Ne bih se volio izdvajati. Kažem "mi" kao nacija u prosjeku.

Po zanimanju sam elektrotehničar, pa me pitaj što te zanima

A tko je to tako kasno budan??

master blaster

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    ja sam zadovoljna tretmanom u Vž rodilištu, to zahvaljujem dr. Jukiću koji je jedini onda vodio porod na stolčiću i naklonjen je prirodnom porodu, pravo na izbor, sve me je pitao i glavnoj babici sestri Eriki za koju sam "potegla vezu"

što se tiče Šibenskog rodilišta zadnje šta sam čula nije dobro
    Ja sam čuo s raznih strana da se bolje postupa u rodilištima manjih mjesta (manjih od Zagreba). Vjerojatno imaju manje posla, pa samim time više vremena i strpljenja. U sisačkom rodilištu je ok. Pričao sam s osobljem. (no opet se pozivam na moju prijašnju teoriju o rodilištima) Ili Koprivnica. Vjerujem da je i u Vž isto ok prema MGrubi. Moja žena i ja smo prvi put planirali roditi u Koprivnici jer smo se dobro skompali s preporučenim opstetričarom/ginekologom koji nam je vodio cijelu trudnoću. No ipak nismo htjeli riskirati...
    Pozdrav doktoru Mirku!

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zanimljivo je da si tu master blaster.

Nadam se da je tvoja zena i ti s njom imala(i) lijepe porode.

Jesu li te to motivirali plakati da se ukljucis aktivno u raspravu kako mozemo njeznije radati?

Ja sam rodila u Njemackoj. Prvi porod mi je bio u vodi, po mojoj ocijeni mogao je biti bolji, ali nije bio ni los. Drugi porod je bio super za preporucit s babicom koja je samnom dosla u bolnicu na porod bez lijecnika.

Mislim da zenama mora biti pruzena mogucnost da aktivno sudjeluje u porodu, a za to im treba u svakom slucaju podrska.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koga pitas? :D

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=180&Show=1631

procitaj i ostale tekstove o porodu na nasem portalu

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ako želite roditi u bolnici, bilo bi najbolje da prethodno razgovarate s čovjekom koji će vam voditi porod i po pravima pacijenata promijenite ga ukoliko vam ne odgovara.
    Kako znati tko ce voditi porod? Nisam znala kad cu u rodiliste, kad sam tamo stigla pregledavao me je svako dvadeset minuta drugi doktor, izmijenilo ih se jedno sest-sedam, bez pretjerivanja. Sa svakim prolaziti ponovno plan poroda? Tesko izvedivo, bar mi se tako cini.

Uglavnom, prvim porodom nisam zadovoljna, dio krivnje snosim i sama, nisam se uspjela izboriti za sebe, nadam se da ce biti bolje slijedeci put.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Master, cijenim tvoje nastojanje da pokreneš raspravu o prirodnom porodu i podjeliš s nama svoja iskusta, ali te molim da izbaciš fraze kao: "voditi porod" i "voditi trudnoću". Dobra trudnoća i prirodni porod se na vode, oni se događaju i to isključivo rodilji.
    Žena se porađa, a ostali sudionici mogu samo asistirati - tako to treba biti u prirodnom porođaju.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Btw, Master, danas u 19 sati u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar predavanje "Roditi prirodno - roditi sigurno" drži Andrea Robertson, pa biste mogli doći ti i tvoja žena. Bit će nadasve zanjimljivo.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    asistirani porod kod kuce kod nas jos uvijek nije predvidjen zakonom.
    znam , zato i pricam o kaluzuli

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj mamuška prvotno napisa
    tko to mi?
    Ne bih se volio izdvajati. Kažem "mi" kao nacija u prosjeku.

Po zanimanju sam elektrotehničar, pa me pitaj što te zanima

A tko je to tako kasno budan??
    a ja mislila- ginekolog!! al i elektroteničar dobro dođe...

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja odgovorila ne :/

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Jer, nažalost, sretao sam žene s kojima opstetričar ni nemože drugačije nego da ih zaveže za krevet i iščupa dijete.
    :?
    a kako si ti to doša u priliku vidit nešto tako?

ništa to nije čudno, pošto se zapadna medicina potrudila da uvjeri žene da ne mogu roditi bez doktora, dovoljno ti je pročitati novinske natpise o ženi koja je rodila na trajektu i sl. najveći junak je onaj tko je presjeka pupčanu vrpcu :?

što se tiče Ši rodilišta situacija je takva: babice super, doktori luduju za rutinom (drip, prokidanje vodenjaka, epiziotomija...)

a da si osiguraš dr. na porodu triba pozamašna plava kuverta

Ana :-) avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Cilj mi je imati porod kakav sam si zamislila ( bez rezanja, bez intervencija i ono šta najviše čekam je dobiti svoju mrvicu odmah u naručje i na prsa) i nadam se da ću ga ostvariti, s tim više šta na porod ide i moj muž kojeg sam skroz informirala o svemu i znam da će on biti taj koji će se izboriti za nešto ako ja slučajno ne budem mogla.

Bitno je informirati se i onda odlučiti šta je najbolje, kako za mamu tako i za bebu i ono šta je najvažnije je to da treba imati samopouzdanja i vjerovati u sebe i u svoje tijelo.

Ja idem u rodilište sa jednim jako velikim optimizmom i nadam se da ću vam sa tim istim optimizmom i zadovoljstvom ispričati svoju priču sa poroda
    Ovo sam napisala na jednom topiću dva dana prije termina.

Šta se dogodilo od svega šta sam željela i htjela???? Ništa, nešto zbog više sile, a nešto jer se doktorima žurilo.
    Sve u svemu maleni je rođen na vakuum jer bolnica nije imala ispravan uzv da vidi šta je sa bebicom i zašto se ne spušta, inače bi završila na carki (razlog ne spuštanja=pupčana vrpca 2x oko vrata).
    Rezana jesam (zbog vakuma), bebicu nisam dobila niti na prsa niti je nisam vidjela nego tek drugi dan (ali ajde to je viša sila).
    Dobila sam drip, ali me nitko nije pitao da li ga želim ili ne. Babica mi je nakon poroda rekla da je doktor rekao da mi ga daju, a kako sam stalno imala infuziju nisam ni primjetila kada su mi ga dali....jedino trudovi nisu bili ljudski.
    Najgore od svega je šta je moja beba dovedena u opasnost (još ne znam koje će biti posljedice vakuuma jer je na mozgu još uvijek oteklina, ali se svakog dana nadam i molim da sve bude ok i vjerujem da će biti) i to sve zbog nemarnosti bolnice šta nije imala ispravan uzv (dva pokvarena, jedan samo vaginalni)

master blaster

Početno

Citiraj Poslid prvotno napisa
    Btw, Master, danas u 19 sati u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar predavanje "Roditi prirodno - roditi sigurno" drži Andrea Robertson, pa biste mogli doći ti i tvoja žena. Bit će nadasve zanjimljivo.
    Drago mi je da se takve stvari događaju, a još mi je draže ako ima ljudi koje to zanima. Nažalost ne mogu doći, možda drugom prilikom.

Što se tiče terminologije, pokušavam se približiti što većem broju ljudi na svima razumljiv način. Odlična primjedba s tvoje strane o "vođenju poroda", no probaj shvatiti da ne dijele svi tvoje mišljenje i spoznaje.
    Iz iskustva znam da ako želimo zainteresirat ljude, potreban je univerzalniji pristup kod tako osjetljivih tema, pa neka tako i ostane.
    Malo po malo

Go ahead Poslid! 8) Javi ću ti se još u vezi toga....

Želim odgovoriti na sve postove i nadam se da budem, no za sada sam na knap s vremenom, pa ne mogu visit na kompu. Nemojte da vas to obeshrabri u pisanju.

Stay well!

master blaster

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    koga pitas? :D

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=180&Show=1631

procitaj i ostale tekstove o porodu na nasem portalu
    To je bilo pragmatično pitanje upućeno svakom ko se zainteresirao, a još nije čuo za to. Znam da ima dosta ljudi koji razumiju, no ne škodi pitati.

Volio bih pročitati ostale postove, no nažalost ne nalazim vremena ni za svoje. Moguće je da ću neke stvari zato ponavljati, koje su već prodiskutirane, nemoj mi to zamjeriti. Nadam se da ću ipak doprinjeti svježinom. Ionako sam započeo topic s očito nedostižnom temom, al svaki me zainteresirani član foruma obraduje svojim postovima. Reklo bi se -ipak se kreće!

Stay well!

master blaster

Početno

Citiraj Ana :-) prvotno napisa
    Cilj mi je imati porod kakav sam si zamislila ( bez rezanja, bez intervencija i ono šta najviše čekam je dobiti svoju mrvicu odmah u naručje i na prsa) i nadam se da ću ga ostvariti, s tim više šta na porod ide i moj muž kojeg sam skroz informirala o svemu i znam da će on biti taj koji će se izboriti za nešto ako ja slučajno ne budem mogla.

Bitno je informirati se i onda odlučiti šta je najbolje, kako za mamu tako i za bebu i ono šta je najvažnije je to da treba imati samopouzdanja i vjerovati u sebe i u svoje tijelo.

Ja idem u rodilište sa jednim jako velikim optimizmom i nadam se da ću vam sa tim istim optimizmom i zadovoljstvom ispričati svoju priču sa poroda

Ovo sam napisala na jednom topiću dva dana prije termina.

Šta se dogodilo od svega šta sam željela i htjela???? Ništa, nešto zbog više sile, a nešto jer se doktorima žurilo.
    Sve u svemu maleni je rođen na vakuum jer bolnica nije imala ispravan uzv da vidi šta je sa bebicom i zašto se ne spušta, inače bi završila na carki (razlog ne spuštanja=pupčana vrpca 2x oko vrata).
    Rezana jesam (zbog vakuma), bebicu nisam dobila niti na prsa niti je nisam vidjela nego tek drugi dan (ali ajde to je viša sila).
    Dobila sam drip, ali me nitko nije pitao da li ga želim ili ne. Babica mi je nakon poroda rekla da je doktor rekao da mi ga daju, a kako sam stalno imala infuziju nisam ni primjetila kada su mi ga dali....jedino trudovi nisu bili ljudski.
    Najgore od svega je šta je moja beba dovedena u opasnost (još ne znam koje će biti posljedice vakuuma jer je na mozgu još uvijek oteklina, ali se svakog dana nadam i molim da sve bude ok i vjerujem da će biti) i to sve zbog nemarnosti bolnice šta nije imala ispravan uzv (dva pokvarena, jedan samo vaginalni)
    Razumljivo je da žena misli da će se osjećati sigurno u rodilišu. Zapravo općeprihvaćena činjenica je da tamo postoje svi uvjeti za rješavanje komplikacija. A svi se bojimo komplikacija.
    Tvoja priča je tipična i nažalost postoji jako puno sličnih. Ovdje se ne radi samo o nemarnim liječnicima punim nerazumijevanja i površnosti, već o nećem puno važnijem. Danas ljudi još uvijek u velikom broju nisu svjesni što je zapravo POROD. Standardno mišljenje u "stručnim" medicinskim krugovima je da je porod ništa više do izbacivanja djeteta iz maternice u određeno vrijeme na adekvatan način. Ja se pitam zašto se to isto ne kaže za sex? Identična paralela bi se mogla povući bez ikakvih problema. Ali ipak nije. Sex smo kolko tolko u ovo novije doba ipak uspjeli osvijestiti. Ali porod kao najintimniji ljubavni čin darivanja života još ne.
    Izuzetno mi je drago da se RODA pokrenula u smjeru osvješćivanja, jer je do prije pet godina u hrvatskoj vladao potpuni mrak. Međutim, još uvijek sve ostaje na pojedincu, jer ako se čovjek vlastitim snagama ne informira i vlastitim snagama ne učini nešto, sve ostaje i dalje na starim institucijama.

I da se vratim na sigurnost u rodilištu....
    Ako moderna medicina jamči sigurnost pri normalnom porodu, zašto se onda dešavaju smrtni slučajevi. I kod nas i u inozemstvu. (Jedina je razlika što se u inozemstvu nudi izbor...). Beznadna zanemarenost intimno/ljubavnog karaktera poroda uzima svoj danak. Žene rađaju u šoku, grču i strahu. Ne zbog neopisive boli (koja također utječe zbog kontraindiciranog položaja), već zbog okruženia u svakom smislu. Od osoblja do interijera.
    Znam puno ljudi koji su rodili u Petrovoj, ali stvarno nijednog ko je tamo začeo dijete (na klasičan sexualni način). Hm, zašto je to tako? Pa možda bi ipak koji liječnik mogao pomoći pritom.

master blaster

Početno

:?
    a kako si ti to doša u priliku vidit nešto tako?
    Moja je žena razgovarala s rodiljama iz iste sobe. Bila je tamo par dana, pri prvom porodu. Ona se stalno žalila što joj ne ostave dijete duže po dojenju, a ostale su je gledale ko da je luda. Pa su joj govorile da šta priča, nek iskoristi priliku da se besplatno odmori od muža! I nastavile gledati meksičku seriju na televiziji....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Poznata retorika....

master blaster

Početno

Citiraj samaritanka prvotno napisa
    Zanimljivo je da si tu master blaster.

Nadam se da je tvoja zena i ti s njom imala(i) lijepe porode.

Jesu li te to motivirali plakati da se ukljucis aktivno u raspravu kako mozemo njeznije radati?

Ja sam rodila u Njemackoj. Prvi porod mi je bio u vodi, po mojoj ocijeni mogao je biti bolji, ali nije bio ni los. Drugi porod je bio super za preporucit s babicom koja je samnom dosla u bolnicu na porod bez lijecnika.

Mislim da zenama mora biti pruzena mogucnost da aktivno sudjeluje u porodu, a za to im treba u svakom slucaju podrska.
    Moja žena i ja smo imali prekrasne porode, pogotovo prvi!
    Problem je bio što nismo tada imali gotovo nikakvu podršku, osim par vjernih prijatelja (Davor Stančić & Ilona). Hrvatska javnost tada nije razumjela o čemu se radi, pa smo se povukli incognito.

Smatram da je zrelo vrijeme da se i u Hrvatskoj počinje osvještavat porod, zato se sad javljam. Želim ohrabriti sve parove koji žele osvijestiti porod. U potpunosti se slažem s tobom u vezi pružanja podrške!
    Nama je to tada jako falilo...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

master blaster jako mi je žao što nisi mogao prisustvovati predavanju Andree Robertson.
    Ja dolazim svježe nakon dvodnevnog seminara i puna sam optimizma, ako ni za što drugo onda za moj slijedeći porod.
    Prisustvovalo je i dosta primalja, no niti jedan liječnik.

Samo ti ponavljaj teme i doprinesi svježinom

A kako to da se jedan elektrotehničar zanima za ovu temu, ako nije nezgodno???

master blaster

Početno

Citiraj summer prvotno napisa
    Ako želite roditi u bolnici, bilo bi najbolje da prethodno razgovarate s čovjekom koji će vam voditi porod i po pravima pacijenata promijenite ga ukoliko vam ne odgovara.
    Kako znati tko ce voditi porod? Nisam znala kad cu u rodiliste, kad sam tamo stigla pregledavao me je svako dvadeset minuta drugi doktor, izmijenilo ih se jedno sest-sedam, bez pretjerivanja. Sa svakim prolaziti ponovno plan poroda? Tesko izvedivo, bar mi se tako cini.

Uglavnom, prvim porodom nisam zadovoljna, dio krivnje snosim i sama, nisam se uspjela izboriti za sebe, nadam se da ce biti bolje slijedeci put.
    Tvoja su prava da imaš povjerenja u liječnika. I da ga promijeniš u tom smislu. Ali moram te upozori da zdravstveni djelatnici uvelike zloupotrebljavaju psiho-fizičko stanje trudnica, tako da na kraju ostaneš bez volje i snage da nešto promjeniš. Ali da se može nešto napraviti, istina je. Samo moraš ustrajati i pokazati da znaš što radiš. Raspitaj se kod pravnih savjetnika. Mogu i ja pomoći ako te nešto specifično zanima. Mojoj prijateljici je uspjelo da rodi na "Svetom Duhu" u čučećem položaju, opstetričar ju je samo promatrao sa strane.

master blaster

Početno

Citiraj mara prvotno napisa
    master blaster jako mi je žao što nisi mogao prisustvovati predavanju Andree Robertson.
    Ja dolazim svježe nakon dvodnevnog seminara i puna sam optimizma, ako ni za što drugo onda za moj slijedeći porod.
    Prisustvovalo je i dosta primalja, no niti jedan liječnik.

Samo ti ponavljaj teme i doprinesi svježinom

A kako to da se jedan elektrotehničar zanima za ovu temu, ako nije nezgodno???
    I meni je iskreno žao, pogotovo nakon što sam prolistao malo ovaj forum i vidio da se stvarno dešavaju promjene. Molim te, obavijesti me za slijedeći takav događaj, ali ranije da si mogu isplanirati.

Elektrotehnika je moje zanimanje kojim zarađujem novce. To ne znači da me ne treba zanimati Kvaliteta Života.

Kakav ti je plan za slijedeći porod?

master blaster

Početno

mislila sam da ce biti super, s obzirom na super trudnocu, a na kraju je ispao induciran, prebolan i ponizavajuci. ukratko, nisam odusevljena.
    Nažalost, mnogo sličnih primjera pokazuje da je informiranost najvažnija stavka prema uspješnom porodu.
    Kada smo žena i ja planirali prvu trudnoću, ja sam obišao sva četri zagrebačke bolnice raspitujući se kod dežurnih opstetričara. Spominjao sam im naš plan poroda, a oni me gledali ko da pričam o babi Jagi. I tako sam shvatio da na tu ekipu ne mogu računati.

Bilo je to prije 6 godina, ne znam da li do danas nešto promijenilo, sumnjam.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

master blaster
    mislim da bi vam bio zanimljiv ovogodisnji simpozij primalja, koji se odrzava krajem travnja, u trogiru, ciji je gost dr marsden wagner

neke njegove tekstove mozes vidjeti vdje
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...4&Tekst2ID=144

master blaster

Početno

I u tom smislu, malo smijeha na račun liječnika:

---------------------------
    Žena i ja išli na mjesečni pregled u kasnoj trudnoći. Nosimo mi plan poroda sa sobom, a liječnik iskusan, pun preporuka i dobroga glasa. Pokažemo mi to njemu, on čita, a mi dobacujemo:
    -"...dakle željeli bismo Vaš stručan nadzor, ali Vas molimo da moja žena sama odabere položaj rađanja, da se maknete od nje ako vam ona tako kaže, da joj ne govorite što da radi (kako da diše, bla, bla, bla), da ja budem stalno uz nju... Ta vidite i sami da se bavimo time jer nam nije svejedno."

I tako doktor čita, mi pojašnjavamo. Na kraju on digne glavu, pogleda nas i kaže: SVE JE TO KRASNO, ALI MORATE ZNATI DA ŽENA NIJE KOMPETENTNA DA UTJEČE NA POROD.

--------------
    Enjoy!

master blaster

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    master blaster
    mislim da bi vam bio zanimljiv ovogodisnji simpozij primalja, koji se odrzava krajem travnja, u trogiru, ciji je gost dr marsden wagner

neke njegove tekstove mozes vidjeti vdje
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...4&Tekst2ID=144
    Puno ti hvala zrinka na obavjesti. Cijenim to.
    Međutim, priroda mog sadašnjeg posla zahtjeva puno putovanja po inozemstvu, tako da svaki slobodan dan iskorištavam sa svojom obitelji. Da je barem u Zagrebu, nakako bih se snašao.

Nadam se da će netko sa foruma ići, pa napisati kakav izvještaj

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I
    I tako doktor čita, mi pojašnjavamo. Na kraju on digne glavu, pogleda nas i kaže: SVE JE TO KRASNO, ALI MORATE ZNATI DA ŽENA NIJE KOMPETENTNA DA UTJEČE NA POROD.
    !

pa kako smo samo preživili prethodnih 10 000g bez doktora

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bilo bi smiješno da nije žalosno

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

sve šta treba je kritična masa i onda krenu promjene

master blaster

Početno

sve šta treba je kritična masa i onda krenu promjene

Kao što rekoh, izuzetno mi je drago što je kritična masa na vidiku!

Ali nesmijemo se zavaravat, neće biti lako. Što zbog indiferentne većine, što zbog snažnog medicinskog lobija koji ne želi izgubiti potpune zasluge za porod svakog djeteta. Znaš ono : "doktore hvala Vam, ne znam što bih bez vas, evo Vam čokolada" Ehej, nisu to male stvari za jednog liječnika! Znam ja iz iskustva.

Go ahead!

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Što se tiče terminologije, pokušavam se približiti što većem broju ljudi na svima razumljiv način. Odlična primjedba s tvoje strane o "vođenju poroda", no probaj shvatiti da ne dijele svi tvoje mišljenje i spoznaje.
    Iz iskustva znam da ako želimo zainteresirat ljude, potreban je univerzalniji pristup kod tako osjetljivih tema, pa neka tako i ostane.
    Malo po malo
    ali ako koristimo omalovazavajuci termin 'voditi porod', nema smisla da pricamo o prirodnom porodu, o porodu kakav je evolucija zamislila. jer te dvije stvari su potpuno suprotne.
    ne mozes 'voditi' prirodan porod.

master blaster

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    Malo po malo
    ali ako koristimo omalovazavajuci termin 'voditi porod', nema smisla da pricamo o prirodnom porodu, o porodu kakav je evolucija zamislila. jer te dvije stvari su potpuno suprotne.
    ne mozes 'voditi' prirodan porod.
    Slažem se. Ako to toliko bode u oči, molim moderatoricu da prepravi

Enjoy!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

prvo dobrodošao

ajmo jedno osobno:
    zašto TI želiš promjeniti stanje rutinskog bolničkog poroda?
    jasan mi je motiv svake žene, ali ti nisi žena...

da li su oba poroda TŽ bili bolnički?

master blaster

Početno

prvo dobrodošao

ajmo jedno osobno:
    zašto TI želiš promjeniti stanje rutinskog bolničkog poroda?
    jasan mi je motiv svake žene, ali ti nisi žena...

da li su oba poroda TŽ bili bolnički?
    Što je TŽ?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

tvoja žena, mž je moja žena, mm je moj muž, tm je tvoj muž...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •