Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: Buđenje svakih sat vremena

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno Buđenje svakih sat vremena

Može mi netko reći jednu pametnu! Naš bebač je na početku uhvatio lijep ritam spavanja. Papanje oko 20.00-21.00, buđenje oko 1.00-2.00, ponovno buđenje oko 4.00-5.00. A sad zadnjih mjecesc, koma. Papa kao i prije oko 20.00-21.00, buđenje u 23.00 i nakon toga nastavlja svakih sat vremena. I barem da onda popapa, nego potegne dva puta i gotovo. Ili čeka let down, potegne malo i pusti sisu a mlijeko neka štrca. Kronično sam neispavana i nemogu normalno funkcionirati. Postoji li kakva kvaka ili to jednostavno mora biti tako?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ako znas da moze izdrzati i do 4 sata bez cice, onda se vjerojatno probudi (jer djeca i kad spavaju u komadu zapravo se bude i otvore oči i trebaju se sami nauciti ponovo uspavati) - tu ti moze pomoci DUDA - barem je meni tako bilo s mojim sinom - vazno da mu se nesto stavi u usta pa da ponovo zaspe.

Evo i jedan zanimljv clanak s pampersa:

Will my baby ever sleep through the night?

ALL IN GOOD TIME Although your idea of a good night's sleep is at least a seven-hour stretch, in baby terms "sleeping through the night" means managing to stay asleep for five hours between midnight and six in the morning. Although all babies differ, most 3-month olds don't sleep through the night yet, and will only do so from around six months onwards. Right now, your baby still needs frequent feeding and may only manage intervals between feeds of one to three hours. There is little you can do to change this. Your infant must mature further to sustain longer sleeps, and must also learn to fall asleep on her own before she can get through the night without calling for you. By introducing pleasurable, settled routines at bedtime, and always making the difference between day and night behaviour, you are paving the way for future happy, settled nights. Be patient, and don't worry too much about sleeping behaviour right now. Don't be tempted to try to keep your little one awake during the day by cutting down on naps. This will not make her sleep more at night. It is likely, instead, to have the opposite effect and leave your baby cranky, over-tired and unsettled. For now, concentrate on enjoying those moonlit moments when you and your baby are the only people awake for miles around!

Sretno!

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

gdje bebač spava po noći? da ga prebaciš k vama u krevet, obavljali bi sve to u polusnu...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Bebač spava u našoj sobi u svom krevetiću. Preksinoć sam ga uzela k nama na krevet. Mislila sam da će možda dulje odspavati kad sam kraj njega. Ne pali. A ja bila sva izlomljena. Kad se probudi pokušam mu uvaliti dudu ali neće. Počne još jače plakati. A da stvar bude bolja to dijete uopće ne otvara oči kad se noću budi. Dojenje u krevetu nam baš i ne ide jer imam mala prsa i teško mi je namjestit se tako da od prvoga dana dojimo na rukama.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

i mi smo imali takvih noći, ja se tješim da su zubi.......pomirila sam se sa sudbinom , stavila ju sa mnom i u krevet i borba, kako koja noć......

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

I kod nas je krenulo u toj dobi, čak i malo ranije. Tek sad kad je dobio prva 2 zuba sam sigurna da su zubići uzrok čestim buđenjima, jer smo nakon svakog zubića imali 2 prospavane noći (nakon drugog zubića čak i bez ijednog cicanja po noći).

A. spava s nama.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Noćas sam sva bila mokra od mlijeka a moj E. normalno nije uopće papao kako treba nego onako po njegovu, dva guta i gotovo a mlijeka koliko hoćeš. A pametna ja izdajalicu spremila.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

meni se čini da se on ne budi od gladi. mame (a i ja sam kod prvog djeteta bila ista) često reagiraju na svaki zvuk svoje bebe. a beba proizvodi zvukove i dok spava i sanja i kad se vrpolji i kad joj je dosadno. ako pričekaš par sekundi i ne reagiraš na prvi jecaj, možda se spontano smiri. ako se ne smiri nego se jecanje nastavi, reagiraj. ali to ne treba biti odmah sa sisom. probaj je prvo malo ušuškati i pjevušiti joj. ako ni to ne upali, digni je na ruke i prošeći s njom, a tek kad ni to ne funkcionira,probaj s dojenjem. naravno, ako je prošlo puno vremena od zadnjeg hranjenja vjerojatno je gladna i odmah je nahrani.
    opasnost od reagiranja na svaki bebin zvuk je u tome što se bebe odmah naviknu da dobiju sisu i to je ono što shvate pod normalno bez obzira kakve su im stvarne potrebe. to i ne bi bio takav problem, da mame od toga ne svisnu od umora.
    postoji dobra knjiga o tome: "Svako dijete može naučiti spavati" od Kast-Zahn i Morgenrotha. preporučam je iako je nisam u potpunosti slijedila u svom odgoju (npr. spavanje s bebom mi je super).

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj pinta prvotno napisa
    postoji dobra knjiga o tome: "Svako dijete može naučiti spavati" od Kast-Zahn i Morgenrotha. preporučam je iako je nisam u potpunosti slijedila u svom odgoju (npr. spavanje s bebom mi je super).
    A postoji jos bolja: "No cry to sleep Solution" 8) U toj knjizi ne treba preskakati niti jedno poglavlje, sva poglavlja su "child friendly"

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

i kod nas je u toj dobi krenulo buđenje svakih sat vremena.
    čim je izbio drugi zubić počela je normalno spavati :D

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Znači da moramo čekati da izađe zubić. Ah... To znači cca još 3 mjeseca. Dr. nam je rekla kako nam je dobio stariji (sa 8 mj.) da tako računamo i s mlađim. Shvatila sam da mu je bitno da ima nešto u ustima tako da mu dudu nabijem , ali kad ispadne eto dreke.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Asha prvotno napisa
    i kod nas je u toj dobi krenulo buđenje svakih sat vremena.
    čim je izbio drugi zubić počela je normalno spavati :D
    Andrija ne baš "normalno" (što to uopće znači?) ali puno bolje spava od kad mu je izbio drugi zub, ali sad imamo novih "problema" - prevrtanje, penjanje na mene i MM-a, gmizanje u snu...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Da vas utješim: imamo 4 i pol godine, sve zube, nismo bolesni... i još nikada nismo prespavali više od sat i pol u komadu (što zbog buđenja, što zbok kick-boxinga).

Dakle, ovo vam je samo uigravanje i stjecanje kondicije 8)

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pod "normalno" mislim da se sada više ne budi svakih pola sata, sat, nego spava čak po tri sata u komadu ali isto tako uvježbava po noći naučene vještine i puže po nama

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Eh, a ja se ponadala da će ići na bolje kad se zubići pojave. Sad kad sam pročitala šta ste napisale... Bebač ne spava s nama pa ćemo barem izbjeć mlaćenje.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ma bit će lakše!

ja se sad super naspavam!

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

"Svako dijete može naučiti spavati"
    brrrrrr...zaboli me srce cim se spomene.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    i mene, bas okrutno zvuci to 'moze nauciti'.

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Zato i imamo ovaj topic da saznamo da i svaka mama može naučiti spavati
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=36755

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    i meni je isto brrrrrrrr

silvy avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

LAILAH imamo istu situaciju...N. spava sa nama i svako malo trazi sisu...ne bude uuopce gladna...ma potpuno su nam djeca ista...PINTA ima u jednu ruku pravo, moja N. je naucila da je sisa uvijek tu kad je ona hoce...mislim da sam u tome ja kriva, ali od pocetka je stalno visila na sisi i drugacije nije htjela...ma proci ce valjda...

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj pinta prvotno napisa
    ... a beba proizvodi zvukove i dok spava i sanja i kad se vrpolji i kad joj je dosadno. ako pričekaš par sekundi i ne reagiraš na prvi jecaj, možda se spontano smiri. ako se ne smiri nego se jecanje nastavi, reagiraj. ali to ne treba biti odmah sa sisom. probaj je prvo malo ušuškati i pjevušiti joj. ako ni to ne upali, digni je na ruke i prošeći s njom, a tek kad ni to ne funkcionira,probaj s dojenjem... opasnost od reagiranja na svaki bebin zvuk je u tome što se bebe odmah naviknu da dobiju sisu i to je ono što shvate pod normalno bez obzira kakve su im stvarne potrebe.
    Evo, ovako i ja mislim. Mislim da je dojenje na zahtjev presudno prva 2-3 mjeseca, ali da nakon toga (okvirno) nije svako "a" koje beba napravi zahtjev za dojenjem. Potrebe se šire puno dalje od potrebe za sisanjem i ja ne mislim da treba na sve odgovarati sisom. Osim toga, kao što je rekla pinta, odgovarajući na uvijek isti način djeci stvaramo navike. Djeca su bića koja često jako vole svoje navike i tvrdim da sisanje svako sat vremena noću kod bebe starije od nekoliko mjeseci spada u navike, a ne u potrebe.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moja Katja je negdje do 3.5 - 4 mj. radila po principu - plače, daj mi jesti! Savršeno smo se kužile, a onda se moj život zakomplicirao na mjesec dana jer plač više nije SAMO značio glad već dosadno mi je, baš sam se popiškila, moram kakati, a ne mogu, ne mogu dohvatiti igračku, žulja me zafrknuta majica i još tisuću stvari - i skoz sam se izgubila! To mi je bilo užasnije nego bilo koji skok u rastu. Također se tada i spavanje od vauuuu 1x 5h u komadu pretvorilo u buđenje svaka pola - 1 h. S vremenom sam shvatila da ukoliko zaspe, ovo što vertex piše, ne treba odreagirati apsolutno na svaki šumić koji proizvede, ja sam pokraj i slušam ju ali točno znam kada me pozove i tek tada dolazim. To barem vrijedi za spavanje po danu!
    Po noći je druga stvar, ovo buđenje svakih pola sata sam izdržala tjedan dana i skrahirala i od tada je kod nas u krevetu - prvih par noći me sve žuljalo i ujutro boljelo od neugodnih poza kako spavam, ali smo se obje prilagodile i super funkcionira - njoj je bitno da me osjeti, ukoliko se počne meškoljiti, najčešće je dovoljno da je malo pronunam tako ležećki i gotovo, a sada puno rjeđe joj treba cica u usta i zahaja. Doji 2-3, ponekad 1x noću, dakle puno, puno rjeđe. Dok je bila u kinderbet, plač po noći je značio da joj treba cica da se uspava jer se radi nečeg razbudila, a ne da je stalno gladna - mislim da sam si uštedjela na satima sna, a ona mi je ovako zadovoljnija.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Mislim da je dojenje na zahtjev presudno prva 2-3 mjeseca
    hm...dojenje na zahtjev presudno je radi ravnoteze u jednadzbi ponuda=potraznja.
    bebi sa 3, 4, 5 i 6 a cesto i 7 i 8, nekad i 9 i 10... je mm jedini ili najveci izvor hrane i tekucine, pa ako ne dojis na zahtjev bebu sa 4 mjeseca treniras joj organizam da bude gladna i zedna kada TI to kazes. zar ti kad si zedna ne popijes casu vode? zamisli da moras cekati sat vremena da ti netko donese casu vode jer, nedavno si pila, ne mozes vec biti zedna.
    majcino mlijeko je lako razgradivo, znaci ono je za najvise 90 minuta razgradjeno. sat i pol.
    opet, bebi dojka nije samo za zadovoljavanje potreba za sisanjem vec i nacin na koji se mazi sa majkom, uci o bliskosti i njeznosti, tamo ima svoje utociste od svih frustracija i podrazaja koji ju "bombarditaju" tokom dana.
    produzujuci razmak izmedju podoja utjeces na smanjenje proizvodnje masti u mlijeku koja je nuzna za razvoj djeteta.
    naravno da djetetu sa 5 mjeseci neces uvijek na svaki kme gurati sisu u usta, do tada ces vec nauciti citati signale, razvit cete komunikaciju i znati ces prepoznati bebine potrebe. znat ces kada joj je dosadno, kada se zeli igrati, kada je treba premotati, kada je treba utjesiti i kada je treba nahraniti. znati ces se s njom pomaziti i bez sise u ustima, ali ces znati kada joj je potrebna upravo ona- sisa. takodjer ce ti jasno dati do znanja ako joj ponudis sisu a to nije ono sto ona zeli. nece beba sisati ako joj nije do sisanja.
    moze se spavati po noci i beba moze naci drugi nacin uspavljivanja osim na sisi bez da se prestane dojiti na zahtjev.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

leonisa, ja sam dojila isključivo oboje do 6 mj., bez vode, čaja ili bilo čega. Dohranu sam počela postepenim uvođenjem tako da su do 1 god. ili nešto dulje imali samo 2 obroka koja nisu bila na prsima (voće i ručak, ništa mliječno) i dojila nakon godinu dana pomalo povećavajući udio krute hrane. Nije da me nije išla ponuda i potražnja.
    Ali tvrdim da je to da li će ti dijete stalno biti na sisi ili neće, nakon prvih nekoliko mjeseci, stvar izbora i stava majke. Nemam ja ništa protiv toga, ali ne mislim ni da je jedini ispravan način.
    Sisa je prvo vrijeme sve, i pažnja i hrana i ljubav, ali ako usporedo razvijaš druge načine i navike onda oni postupno i jednakovrijedno zamijenjuju bliskost na sisi. Meni je osobno draže da mi se beba mazi sa mnom cijelom, nego sa mojom sisom. Zato ja nisam na svaku tugu i nervozu odgovarala dojenjem, osim prva 2, 3 mjeseca. Odgovarala sam zagrljajem, pričom, pjesmom, nošenjem, maženjem...Dojenje je bilo za glad i žeđ i oni jednostavno nisu tražili sisu kad im je bilo nešto drugo. (naravno, svako dojenje je uvijek bilo i maženje, uživanje, zaljubljeno gledanje, šaputanje..) Imali smo dosta pravilan raspored dojenja (nakon negdje 6 mj., sve to okvirno), iako ja nisam nikakav freak rasporeda, dapače. A. jednostavno izvan tih obroka nikada nije tražio, D. samo ponekad i naravno da bi i dobio. I zato njima ni prestanak dojenja (A. 15 mj., D. 17 ili nešto više) nije bio problematičan, dapače skoro sam se rastužila kako A. to kao da nije ni primijetio. Kad je prestalo dojenje, završio je jedan način hranjenja, a ne davanja ljubavi ili tješenja. Prestanak je bio mojom odlukom.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

vertex, slazem se sa tobom. zapravo si dojila na zahtjev kada bi trazili, dala si. nisi gledala na sat i rekla: cekaj, treba jos proci par minuta.
    oni su napravili svoj ritam i vecina djece nakon 6mj. vec ima neki ritam. ali dojenje na zahtjev ne iskljucuje ovo sto si ti napisala niti podrazumijeva da dijete 24h visi na sisi.
    Sisa je prvo vrijeme sve, i pažnja i hrana i ljubav, ali ako usporedo razvijaš druge načine i navike onda oni postupno i jednakovrijedno zamijenjuju bliskost na sisi.
    upravo tako. no ne treba ni uskracivati tako malom djetetu ni bliskost na sisi. i ako dijete spozna da postoji vise nacina bliskosti i mazenja nece uvijek traziti sisu. znaci trazit ce je kad stvarno zeli bas nju. i tada cu je dati. zato kazem da dojenje na zahtjev nije prepreka takvom pogledu. ne znam da li me shvacas sta ocu reci...

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

A ja mislim da vas dvije u stvari velite isto i slazem se s vama

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

I da dodam, kod nas je potpuno isto kao i kod vertex, samo sto smo mi jos mali sisavci. Ali pretpostavljam i takav razvoj dogadjaja.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

leonisa, eto ne samo da se ti i ja slažemo, nego se i summer slaže! Sad se moram i ja smješkat, mada smajlići baš i nisu moj đir

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj summer prvotno napisa
    A ja mislim da vas dvije u stvari velite isto i slazem se s vama
    i ja to mislim

(samo me bilo strah krivih interpretacija "ne treba vise dojiti na zahtijev" )

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

da se uguram na kraj balade....

vecina ljudi izraz "dojenje na zahtjev" izjednacava sa "visi na ciki nonstop"
    sve dok je majcino mlijeko JEDINI ili VAZNIJI izvor hrane, ne bi tebali razmisljati da li dati ciku ili ne
    kada dijete pocne jesti uravnotezene obroke, i ima godinu dana, situacija se mijenja. dojenje veceg djeteta uglavnom postaje nesto usput i kratkotrajno ali i dalje na zahtjev.

medutim, ovo razdvajanje dojenja kao hranjenja i dojenja kao mazenja mi se ne svida. Moja Anita ima malo vise od godinu i pol. Ima jako velik vokabular, zbilja odlicnu komunikaciju (sto verbalnu sto neverbalnu) i ucim je maksimalnom izrazavanju emocija, i kako da se s njima nosi. Medutim, ona ima samo godinu i pol. dogada se da dozivi(mo) kratki spoj (umor, frustracija ,neispavanost) i taj nesrazmjer u NASEM (MM i ja) dozivljavanju NJE ju ponekad "izbaci" van njene ravnoteze...nudim zagrljaj, dodir, njeznost, no kad se smiri, obicno trazi "titu"..i tek onda, nakon podoja ona dode u stanje da moze smireno objasniti sto je htjela...
    takoder, kada je bolesna, jako puno vremena provodi na dojci...

shvatila sam da koristi dojku kao katalizator svaki put kada nesto zbilja "ne valja" i svaki put kad joj nije dobro...kad je super ni ne vidi je

mislim da je najbolje pustiti djecu da ona "vode" jer najbolje poznaju svoje potrebe.koliko god MI bili senzibilni, IPAK samo nagadamo

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Uopće ne želim ništa ukalupiti niti mislim da postoji samo jedan ispravan način. Sigurno je tu puno nijansi koje ovise i o djetetu i o mami. Tema je krenula od buđenja svako sat vremena, a puno mama po drugim temama piše o djeci koja im se u principu ne skidaju s prsiju od kad dođu s posla pa dok ne zaspu. To me skupa potaknulo da napišem svoje mišljenje. Ja, recimo, ne bih željela imat takvu sitiaciju. Ne smatram da bi mom dvogodišnjaku sisanje trebalo biti osnovna preokupacija tokom dana. Tako mala djeca imaju čitav svijet za otkriti i ja ne bih željela da sisa sve to zasjeni. Osim toga, sigurna sam da bi to stvorilo velike probleme sa starijim djetetom. Pri tome ne tvrdim da će djeca koja provode puno vremena na sisi biti ovakva ili onakva, nego jednostavno ne bih da nam život tako izgleda.
    Mislim da je jasno da ne govorim o dojenju kao takvom, niti o dojenju na zahtjev, niti o produženom dojenju. Govorim u stvari o tome da ako se na različite i rastuće potrebe i zahtjeve djeteta odgovara stalno (ili uglavnom) stavljanjem na prsa, to je nešto što dijete uči i na što se navikava. Dojenje onda nije više upravljano samo stvarnim potrebama djeteta, već i izvana, naučenim ponašanjem.
    Opet, niti znam niti tvrdim da to za dijete mora biti loše, ali ja to za nas ne bih željela.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Nakon dvije bebe u nizu jedino ti mozemo reci da kako je doslo tako ce i proci. S Nikom smo teoretizirali (zubici, gladna je, nije se pokakala, zastopan joj je nosic, bla,bla,bla....), sa Lukom smo samo gundjali jer smo bili neispavani i nismo nista niti pokusavali i jednoga dana je jenostavno prespavao noc uz tri budjenja, malo kasnije uz 2 budjenja a danas smo na jednom budjenju...

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa
    Govorim u stvari o tome da ako se na različite i rastuće potrebe i zahtjeve djeteta odgovara stalno (ili uglavnom) stavljanjem na prsa, to je nešto što dijete uči i na što se navikava. Dojenje onda nije više upravljano samo stvarnim potrebama djeteta, već i izvana, naučenim ponašanjem.
    s ovim se apsolutno slazem.
    ja sam govorila o potrebama djeteta, ne o najlaksem rjesenju.
    medutim, ako se dijete budi svaki sat nocu i trazi dojku, ne vidim da ce mu to stvoriti "naviku", naprotiv, kako kazu mamaitata, ta ce potreba sama po sebi biti s vremenom sve manja i manja.

[/b]

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Zadovoljavanjem potrebe kao takve vodimo dijete do eliminacije te iste, i ka novim, zrelijim potrebama.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Umjesto da nam ide na bolje nama sve gore i gore. Noću se još uvijek stalno budimo i to normalno plačem, stavim ga na sisu, pojede koliko mu se da a većinu puta ne pojede ništa glavno da ima sisu u ustima, zaspi i čim ga polegnem u krevetić počne dreka. Probala sam ga staviti i k nama u krevet ali ista stvar. Zar očekuje da ću ga cijelu noć držati na rukama i šetati s njim :? Da preko dana puno spava ne bih ništa rekla ali odspava dva-tri puta po cca sat vremena. Dođe mi da ga jednostavno pustim da se dreči al ne znam da li je to pametno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •