htjela bih se više igrati s malenom, ali osim piki-bu neman neke ideje
šetamo, preslažemo kamenčiće..
:/
help
htjela bih se više igrati s malenom, ali osim piki-bu neman neke ideje
šetamo, preslažemo kamenčiće..
:/
help
citanje, pjevanje, plesanje, glumi joj s ginjolama ili lutkama za prste
mi se igramo skrivača,nogomet,hvatanje balona,igramo se da sam došla kod njega na kavu pa ko fol guštam u praznoj šalici,kuhamo,ludiramo se sa plastelinom.....
Lutonjica prvotno napisa
![]()
nema mi druge idem bubati pjesmice
valjda ću pogodit melodiju (ohne-sluh)
Romina prvotno napisa
![]()
joj jedva čekam da krenemo s plastelinom (a kad se uopće može igrati s plastelinom) tek joj je godina dana
mi smo krenuli prije par mjeseci sa plastelinom naravno Playdoh...ja bih još malo pričekala
Nama je uz igranje loptom omiljeno kuhanjeŠ. uđe u kuhinjske elemente, izvadi plastične posude i lončiće i kuhače i uživa. Slaže ih po veličini, jednu u drugu i sl. Igramo se i kockicama, autićima, medekima...
nika obozavama bojati (sarati) sa bojicama!!!
Kaleb obožava dodavanje lopticama, "lovice" (on puže, ja ga lovim), bacanje u zrak, jahanje na nozi (potkoljenica), čitanje slikovnica (pogotovo voli jednu o guskama koju treba zatresti svaki put kad guske u priči gaču i onda se začuje taj zvuk), slaganje kolutova na plastični štap, pjevanje uz Zagrebačke mališane, valjanje po podu, ku-kuc, slaganje gumenih igračkica na naopačke okrenutu kadicu, slaganje (ja) i rušenje (on) tornjeva od Lego kocaka (one za najmanje, Quatro), slaganje onih drvenih didaktičkih kockica, oponašanje životinja, "razgovor" dvije plišane životinje (ja izmišljam tekst), kuhanje s mamom (tj. igranje loncima - posebno voli cjediljku), plesanje (u mom naručju), razgledavanje ladica u kuhinji (uklonjeni opasni sadržaji), igranje s mini linijom (
), gledanje kroz prozor i imenovanje stvari koje vidimo (ja sve govorim, a on samo "ata!" ako vidi macu
), slaganje čašica različite veličine (kao babuške) jednu u drugu, izmišljene pjesmice (super je fora ono što je Lutonjica navela s prstićima), improviziranje glazbenih instrumenata (npr. stvaranje ritma udaranjem kockom u kocku ili lončićem u radijator - mi općenito volimo stvarati buku, a i vikati, to mu je super fora), igre pred ogledalom (radimo grimase, oponašamo životinje, dodirujemo naše likove u ogledalu), imenovanje dijelova tijela (za sad znamo samo gdje je mamin nos), penjanje po krevetu, kauču, guranje guralice na kojoj su poslagane loptice, igra s plastičnim vlakićem (ja ga vučem i vičem Ću-ću, a on vadi životinje iz vlaka van), istraživanje stana (najviše voli kupaonu), stavljanje magneta na frižider (nabavila sam veće, koje ne može progutati i onda sam stoji uz donji dio frižidera i stavlja ih, pa skida - urnebesna zabava), pravljenje home-made zvečki i isprobavanje (mala boca od Jane punjena kamenčićima, prazna kutija od kreme u koju stavim novčiće s lipama), razbacivanje hrpe maminih DVD-ova...
Vani: ljuljanje u parku, vožnja na vrtuljku, piknik na kamenčićima (stavim dekicu, kupimo integralno pecivo, sjedne na dekicu, gricka pecivo, prebire po malim kanticama i gleda djecu - često se dođu igrati s njim), hodanje uz klupu, skupljanje grančica.
Ne mogu se sad sjetiti svega, ima toga još.
Joj, da, jedna od omiljenih zabava mu je preslagivanje mokrog veša - kad operem veš, stavim ga u lavor pred njega i onda on pomno vadi komad po komad, razgledava, opipava, prostire, ma ludnica! Jest da nakon toga moram opet prati veš, pa to ne radimo baš svaki dan, ali jednom tjednom mu dam da se izgušta.
Pa što on radi s tim vešom da ga moraš ponovo prati?Luna Rocco prvotno napisa
I meni je Andrej u toj dobi asistirao kod vješanja veša, i to je bila super-zabava, ali ne sjećam se da je nešto posebno radio s tim vešom osim što je vadio komad po komad van, brzo se naučio da mi dodaje npr. gaće ili čarape (košulje su mu ipak bile preteške i prevelike).
Sad ga to više ne zanima, uvijek ima važnijeg posla.
Baca ga na pod koji je, hm, lagano prašnjav.tanja_b prvotno napisa
Koji put prijeđe preko njega ili puže gurajući komad pred sobom i tako uglanca parket.
I tako. Vjeruj mi, definitivno treba prati veš nakon toga, a ja nisam lokalna čistunka.
Hm... čini se da imam prilično uredno dijete. Iako, znao je i on svašta izvoditi s vešom, ali pod ipak nije brisao![]()
Što se tiče zabave, kad nemam više nikakvih ideja, uvijek i u svako doba funkcionira čitanje slikovnica! Što je stariji, sve je bolje - ali "čitali" smo mi i u dobi od godinu dana i ranije. Od 18 mjeseci učlanjen je u knjižnicu (koja ima dječji odjel) i tamo isto znamo provoditi vrijeme.
Nije da vjerujem u horoskope, ali vjerujem u Djevice. Sve Djevice su bolesno uredne. Tvoj sin je Djevica. I rest my case.![]()
Ja sam sad baš pročitala jednu knjigu o Montessori pedagogiji, pa tamo ima dosta ideja za igre sa djecom, doduše starijom (od dve godine), no ono što se generalno predlaže je uključivanje djece u raznorazne kućanske poslove i osamostaljivanje tj. omogućavanje djeci da sama obavljaju razne 'poslove' -- sjetila sam se toga radi ovog preslagivanja mokrog veša.
(Mi smo inače na tome totalno pali jer sve radimo umjesto Lee)
No, jedna od takvih aktivnosti je i slaganje veša, čistog po vrsti i slaganje u ladicu/ormar, i totalno je nevjerojatno koliko je Lea time oduševljena i sa kojim veseljem slaže svoje majice, pidžame, bodije i posprema ih u svoju ladicu. Eto, oni tako predlažu da djeca sama slažu svoj krevet, da postavljaju beštek na stol itd.
Luna Rocco prvotno napisa
a kad ga pokušavam zainteresirati za crtanje, jedino što radi je da vadi bojice iz futrole, jednu po jednu, i onda ih pažljivo slaže natrag u futrolu. To radi i doma i teti čuvalici.
Inače, kako rekoh, vješanje veša više ga ne zanima. Jutros sam sama vješala veš, a on je sjedio kraj mene na krevetu i čitali smo "Djeda i repu". Onda sam ga zamolila da odnese prazan lavor u kupaonu (nešto u stilu ove Mimine preporuke, da se dijete uključi u kućanske poslove), pa ga je i odnio uz glasni uzvik negodovanja (a što me tek čeka za 10 godina)
Eh, da, u dobi od godinu dana, pa nadalje, intenzivno smo mu servirali one igračke s umetanjem oblika (a postoji sva sila takvih igračaka na tržištu). U početku mu je išlo teže, ali malo-pomalo, išlo je sve bolje (a sad, kao posljedica toga, odlično slaže puzzle). I naročito nam je u tu svrhu bila korisna slikovnica Baby Einstein: Puzzling Shapes.
(naravno, pretpostavlja se da je dijete zainteresirano za tu vrstu zabave - kod Andreja je to imalo prednost pred crtanjem i drugim kreativnim aktivnostima).
Viktoriji je najbolje raditi samnom po kuci. Voli sudjelovati u svemu sto ja radim od ciscenja,kuhanja pa s tatom popravljanja i sadenja cvijeca. Ja sam njoj ponudila za igru vise toga npr. kocke, bojice, knjige,.. i slijedila nju.
T. voli biti uključen u kućanske poslove npr:
- brisanje prašine, usisavanje
- presvlačenje posteljine
- ubacivanje veša u mašinu
- dodavanje kvaćica i veša uz prepoznavanje što je što
- slaganje osušenog veša - pronaći par čarapi
- pospremanje igračaka
- raspremanje špeceraja iz vrećica iz trgovine točno onamo gdje što stoji.
Dijete mi je dosta uredno i ne znam na koga se umetnuo. Samo jedan primjer: bili smo u šetnji i ispred dućana je otirač za noge bio nakošen, samoinicijatino se sagnuo i ispravio ga...![]()
Kad se igramo tu su na prvom mjestu autići na sve moguće načine (obožava ih, a i prva riječ mu je poslije mama i tata bila "bibi" što mu je značilo auto), kockice (prvo velike a sad smo već na legićima), crtanje i plastelin. Žao mi je što još uvijek nema veliki interes za čitanje slikovnica.
Bez igračaka se najčešće "gnjavimo" po krevetu - škakljanje, kolutovi, vježbice, pa se igramo skrivača, pa nas jaše kao konje, pa smo mu psići koje vodi u šetnju, glupiramo se pred ogledalom, plešemo i kad god je moguće idemo van šetati...
Ista stvar s Nikom, sokiralo me prvo kak tako brzo slaze puzzle koje se ne sastoje samo od mede ili mede i lopte, vec sarene, npr. farma sa svim domacim zivotinjama,traktorima,kucama. Tanja me upravo podsjetila na Nikinu igru s tim igrackama s umetanjem oblika, obozavala je to. Osim puzzli danas je naravno aktualno sve moguce s bebama,kuhanjem,pomaganjem meni prilikom stavljanja susiti vesa,dodaje mi kvacice,ves po redu, nosi posuseni ves na krevet (je da ga usput poslozi kak njoj pase :D .Osim kaj obozava crtati (imam jedan rokovnik di sam pocela biljeziti datume, poceli smo dost kasno biljezit,tek s 2 godine i kad danas, 3 mj kasnije gledam, nevjerojatno kako je usavrsila crtanje),pjevanje je nesto sto vucemo od rane dobi, kak ima mamu koja stalno pjevusiEh, da, u dobi od godinu dana, pa nadalje, intenzivno smo mu servirali one igračke s umetanjem oblika (a postoji sva sila takvih igračaka na tržištu). U početku mu je išlo teže, ali malo-pomalo, išlo je sve bolje (a sad, kao posljedica toga, odlično slaže puzzle).tak i ona stalno nesto pjeva, tj ono sto je naucila, ali posebno voli kad joj pricam price, ma najbanalnije, od toga zakaj je znak kod Rebra nagnut,ko ce ga popraviti, zasto je ljuljacka posarana, zasto je ova lampa cista, a ova zmazana, ko ce je ocistiti,do toga da ja obicno u tim pricama glumim lampu,mjesec,sunce,oblak,znak,striceke koji ga popravljaju,najgore je ak ne pogodim intonaciju glasa koju si je ona zamisllila, onda je drama :D ,tak da nas u susjedstvu cudno gledaju, dobro, vec su se navikli. Moram priznat da s igrama nema problema,skuzila sam da se s najbanalnijim stvarima bolje zna igrat i da tu masta zbilja radi svasta(tipa, medo na pasti za zube, tu ce citavu pricu ispricati uz moju pomoc, do kvacice u obliku mede ili komadic kruha koji je odgrizla pa ju je podsjetilo na robota i onda ga vise ne pojede nego prica o njemu i s njim
), bolje nego brdo drugih igracaka sa kojekakvim zvucima i bojama.
isto kao i kod keske što se tiče kućanskih poslova.
voli slagati one drvene puzle (brojke imaju gumbić i slažu se na ploču u otvor.) s godinu dana sam joj ja naravno puni pomagala da nacilja, ali sad je to već majstroski savladala.
voli ubacivati oblike u one predviđene otvore, to isto kao u s puzlama.
počela je nekako i crtati
posprema stvari u frižider (jugurte)
slagala je kockice
naravno sve to uz našu pomoć...
da, zaboravila sam i slikovnice, to nam je apsolutni hit, ni sama ne znam od kada, s onim krpenim se igrala od 6 mjeseca.
meni je ono :shock: koliko si ti malieni sve zapamte i znaju.
imamo nekih desetak slikovnica, ako ne i više, sve ih zna...![]()
Kad Neven ne zna šta sa sobom ja mu dam usisavač. S tim se može zabaviti satima ( pustim mu ga na najmanje, ima onu regulaciju min-max ), voli i prati prozore s krpom i brisati prašinu. Dakle obitelji s kćerima prijavite mi se, radim listu čekanja![]()
Linda obožava kuhati u svojoj maloj kuhinjici i hraniti bebe. Ovaj vikend je otkrila kolica za bebu i stalno ih gura po stanu. Najslađe od svega mi je kad digne majicu i da bebi ciku- to je stvarno prizor da se rastopiš (šesnaestomjesečna dojilja koja je u isto vrijeme i sama strastvena cicačica). Baš je prava mala ženica.
Voli se igrati skrivača po stanu, listati slikovnice, plesati uz zg. mališane, a u posljednje vrijeme voli i crtiće, ali ne da ih gleda skoncentrirano, nego dok se igra a u podlozi čuje poznate pjesmice ili glasove, pa malo zastane pa zapleše, pa onda dalje svojim poslom.
Ludo voli kad je ljuljamo u dekici- legne na dekicu, a MM i ja uhvatimo svaki dva kraja i njišemo je.
mi smo još uvijek više u fazi razslagivanja svega i svačega, počevši od veša (čistog i hm...zmazanogMima prvotno napisa
), pa do bešteka i suđa - lupanje poklopcima po loncima uz vrištanje je svakodnevna zabava...
u posljednje vrijeme voli slagati megablocks, ali ipak je veći gušt to sve razbacati po čitavom stanu.
isto se igramo svime što nam je u vidokrugu: roletama na prozoru (dizanje spuštanje, visenje s gurtne), magnetićima na frižideru, kvačicama (uuu, zabave), u kadi uredno niti jedna igračka nije zanimljiva, nego samo isključivo bočice šampona, tušgelova...poslije igranja, uredno ih složi natrag na policu.....
gledamo kroz prozor i zovemo tatu, baku, mamu (iako je s njim al nema veze),
najzanimljvije je ipak lovice po veeeliiiikoooom bračnom krevetu, skrivača ispod deke, skakanje na guzu po trosjedu, "tobogan" po trosjedu (dio se diže za spremanje posteljine), sve vrste jahanja (jastuka, mame, tate, atića) i letenja, naglavačke pogotovo......MMu i meni teretana ne treba
Ha ha ha ..onda su se kod mene zvijezde malo pomijesale..Ja sam Djevica (podznak Skoripon) ali sigurno nisam bas uredna...Evo npr. moj radni stol je najneuredniji u cijeloj firmi, ormar doma kada otvorim sve pada na mene...Luna Rocco prvotno napisa
No, da se vratim na temu: H obozava kuhati. Ima svoju kuhinju i sudje i stano kuhamo i hranimo plisance i bebice...Pa ima svoj stol za peglanje i peglu..pa peglami i oblacimo lutkice..pa ih vozimo...Plastelin..saranje po zidovima (koja Djevica bi dopustila djetetu da isara zidove po sobama). Megablocks...Citanje slikovnica...
Obavezno mi pomaze vjesati ves na onu kucnu susilicu. Obozava stavljati kvacice. Usisava sa svojim, ali velikim usisavacem...Preslaguje sudje...
Imas na pampersovoj strani razne igre - pšoredane ovisno o dobi djeteta, pa si malo pogledaj
http://www.pampers.co.uk/en_GB/playi...OZNBQFIAJ0X0MY
Nama su trenutno najveći hit drvene puzzle s oblicima domaćih životinja koje obožava umetati i glasati se kao one (inače je lud za životinjama)!
Knjigice, pogotove one male "Moja prva biblioteka", su aktualne već nekoliko mjeseci i nikada dosadne!
MGrubi-u vašoj dobi Jan je obožavao igračke sa zvukovima. Imamo kao neku ploču na kojoj su nacrtane životinje i kad ih stisneš one se glasaju...
Ganjanje po stanu, skakanje po trosjedu, igranje skrivača, bacanje sadržaja van iz kuhinjskih elemenata su nam svakodnevnica!
moja A najviše voli zatvarati sve što se zatvoriti može! čim ugleda otvorenu ladicu, najvećom snagom što može zatvori ju, tako i element, veš mašinu, ormare, lupa sve u 16,...tako da ja dok kuham, nemam brige, samo ostavljam otvoreno sve za sobom, i ona udri na zadatak :D
Nabasala sam na knjigu "Zabavno učenje za bebe i mališane". Baš je zanimljiva, nudi dosta ideja.
naljepnice, bilo kakve, crttići, medeki, cvjetići...
svuda, po frižideru, stolu, vratima, podu, na nosu, hlačama, u šalici...![]()