Results 1 to 43 of 43

Thread: kus-kus

  1. #1
    emira's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,647

    Default kus-kus

    Je li neko od vas davao bebaču kus-kus? Ja sutra planiram radit kus-kus sa gljivama, pa me zanima smijem li ga ponuditi svojoj 10,5 mjesečnoj curki, naravno bez gljiva...

  2. #2
    svizac's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Samobor/Zagreb
    Posts
    382

    Default

    Cous - cous ti je super. Mozes ga davati od pocetka dohrane ali kao i sa svakom namirnicom kada ga prvi put dajes nemoj ga mijesati sa jos nekom novom namirnicom. Ema jako voli cous - cous i za 1. rodendan je imala tortu od cous-cousa.

  3. #3
    šnapi's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    476

    Default

    nisam bas sigurna da ga se moze davati od pocetka! kus kus je od psenice, dakle ima glutena.

  4. #4
    lulleica

    Default

    a gljive se ne preporučuju čak do 2. godine života :/

  5. #5
    aries24's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    2,089

    Default Re: kus-kus

    Quote Originally Posted by emira
    smijem li ga ponuditi svojoj 10,5 mjesečnoj curki, naravno bez gljiva...
    i ne samo do druge, jetra je potpuno spremna za gljive tek oko 12. godine

  6. #6
    mirjana's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    997

    Default

    Quote Originally Posted by svizac
    Cous - cous ti je super. Mozes ga davati od pocetka dohrane ali kao i sa svakom namirnicom kada ga prvi put dajes nemoj ga mijesati sa jos nekom novom namirnicom. Ema jako voli cous - cous i za 1. rodendan je imala tortu od cous-cousa.
    recept molim prvi rođendan nam je pred vratima a ja još ne znam što napraviti (mi kasnimo s dohranom, sad smo na meniju za 9-ti mjesec)

  7. #7
    Dia's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    kun
    Posts
    2,244

    Default

    a ja bas htjela pitati recept za kus-kus (za mene)
    jela sam mesni i riblji...
    ajd napisi kak ga radis

  8. #8
    emira's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,647

    Default

    Nura je probala, sviđa joj se :D
    Ja namočim šalicu kus-kusa u šalici i pol vrele prokuhane vode i pustim da odstoji 15 min. Nakon toga ga mješam u saftove, umake, meso, gljive. Svašta kombiniram. Jednom sam ga samo prepržila na žličici maslaca, začinila i bilo je

  9. #9
    Dia's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    kun
    Posts
    2,244

    Default

    znaci nije bitno sto dodas u kus-kus, moze bilo koji saft ili je neki posebni?
    taj kus kus je zapravo neko tijesto ili...

  10. #10
    emira's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,647

    Default

    Pa malo kombiniraš... po ukusu...

  11. #11

    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,132

    Default

    Pa skroz sam zaboravila na kuskus.

    Sutra ću ga raditi.

  12. #12
    najbolji tata

    Default

    Quote Originally Posted by Dia
    znaci nije bitno sto dodas u kus-kus, moze bilo koji saft ili je neki posebni?
    Predlažem ti da investiraš tih nekoliko kuna, kad ga jednom budeš imala u rukama sve će ti biti jasno

    Quote Originally Posted by Dia
    taj kus kus je zapravo neko tijesto ili...
    Koliko ja znam, mrvljena parboiled pšenica. Vrlo zgodno, vrlo praktično, vrlo ukusno.

  13. #13
    svizac's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Samobor/Zagreb
    Posts
    382

    Default

    Curke recept za cous-cous tortu sam vec stavila pod topic prvo rodendanska torta. Evo tu je http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=35732

    Emi je bila fina a meni je bila okay. Nekim gostima je bila super a nekima bljak. U principu onima koji inace doma spremaju zdravu hranu i vole zitarice njima je bila super. Jedna mama mi je rekla da njen sin (18 mjeseci) to nece jesti jer oni bas nisu za zdravu hranu. :shock:

  14. #14
    Ivček's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb-Trešnjevka
    Posts
    380

    Default

    Meni i mom sinu je bila njam njam.

  15. #15

    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,132

    Default

    Mirta nije oduševljena

  16. #16
    Dia's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    kun
    Posts
    2,244

    Default

    Quote Originally Posted by najbolji tata
    Quote Originally Posted by Dia
    znaci nije bitno sto dodas u kus-kus, moze bilo koji saft ili je neki posebni?
    Predlažem ti da investiraš tih nekoliko kuna, kad ga jednom budeš imala u rukama sve će ti biti jasno

    Quote Originally Posted by Dia
    taj kus kus je zapravo neko tijesto ili...
    Koliko ja znam, mrvljena parboiled pšenica. Vrlo zgodno, vrlo praktično, vrlo ukusno.
    jasno je meni kak on izgleda kad je kuhan jela sam ga par puta u restoranu u Tunisu, al kak doci do toga

  17. #17

    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,132

    Default

    Ima ga u biobio dučanima. Drugdje nisam ni tražila.

  18. #18
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ima ga u svakom dućanu.
    ja jučer kupila u konzumu

  19. #19
    najbolji tata

    Default

    Quote Originally Posted by Dia
    taj kus kus je zapravo neko tijesto ili...
    Koliko ja znam, mrvljena parboiled pšenica. Vrlo zgodno, vrlo praktično, vrlo ukusno.[/quote]

    jasno je meni kak on izgleda kad je kuhan jela sam ga par puta u restoranu u Tunisu, al kak doci do toga [/quote]

    "kak doći do toga" u smislu "gdje kupiti" ili "kak doći do toga" u smislu kako pripremiti? Ako je ovo prvo, već su ti odgovorili (a i nije neko ptičje mlijeko u pitanju, ima ga gotovo svugdje), a ako je ovo drugo... Piše ti na kutiji kad kupiš 8)

    (u principu samo preliješ vrelom vodom, dodaš začine i masnoću po izboru i malo pričekaš )

  20. #20
    najbolji tata

    Default

    Quote Originally Posted by Dia
    Quote Originally Posted by najbolji tata
    Quote Originally Posted by Dia
    taj kus kus je zapravo neko tijesto ili...
    Koliko ja znam, mrvljena parboiled pšenica. Vrlo zgodno, vrlo praktično, vrlo ukusno.
    jasno je meni kak on izgleda kad je kuhan jela sam ga par puta u restoranu u Tunisu, al kak doci do toga
    "kak doći do toga" u smislu "gdje kupiti" ili "kak doći do toga" u smislu kako pripremiti? Ako je ovo prvo, već su ti odgovorili (a i nije neko ptičje mlijeko u pitanju, ima ga gotovo svugdje), a ako je ovo drugo... Piše ti na kutiji kad kupiš 8)

    (u principu samo preliješ vrelom vodom, dodaš začine i masnoću po izboru i malo pričekaš )


    edit: Uh, zbrčkao mi se post... Zašto ovaj forum nema "edit" funkciju?

  21. #21
    Dia's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    kun
    Posts
    2,244

    Default

    zanima me kako doci do umaka iliti sa cime ga i kako pripremiti
    ok, ak pise na kutiji

  22. #22
    najbolji tata

    Default

    Quote Originally Posted by Dia
    zanima me kako doci do umaka iliti sa cime ga i kako pripremiti
    ok, ak pise na kutiji
    Aha... Ne, na kutiji ne piše ništa o umaku, piše o pripremanju kus-kusa.

    Umaci su valjda stvar ukusa. Mi ga jedemo bez umaka, kao prilog nekom mesu ili ribi. U njega umiješamo češnjak, začine, i još neko povrće (npr. dinstane tikvice). A i to nismo nigdje pročitali nego smo sami zaključili kad smo prvi put kupili "taj kus-kus" pa vidjeli kako izgleda.

    Kuhanje=maštovitost; kuhanje za klince=maštovitost uz ograničenja

  23. #23
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Dia, kus-kus tretiraš kao rižu, krumpir, tjesteninu: uz njega jedeš ono što jedeš uz ova tri nabrojana priloga.

  24. #24
    Dia's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    kun
    Posts
    2,244

    Default

    aha...
    ja sam ga jela par puta isto pripremljenog pa sam mislila da je to uvijek tako
    eto sad sam pametnija

  25. #25
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Nuklearni (mikrovalni) kus-kus:

    Skuha se u mikrovalnoj juha od vode, začina i ulja, tako da je razina juhe najviše oko 1/3 visine posude.
    U kipuću juhu se uz miješanje sukne kus-kus.
    Vrati se u mirkovalnu na jako i otklopljeno, a promatranjem se lijepo vidi kako se kus-kus sam prevrće uslijed mikrovalova
    Čim to prevrtanje postane nekako tromije, kus-kus je gotov.

    Bonus: ovakvim kuhanjem ispadne posebno rahlo i fiiiinooo

  26. #26
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    davore, što bi jedete uz kus-kus?
    povrće?

  27. #27
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Povrće, nego što.
    Zapravo se čak i u arapskoj kuhinji koristi masu povrća, oraha i grahorica - s kus-kusom. Kus-kus je najviše fora zato što je suludo brzo gotov.

  28. #28

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Split-Beograd-NYC
    Posts
    1,058

    Default

    U arapskoj kuhinji se kus kus dosta kombinira i sa grozdjicama a ukus je fenomenalan.

  29. #29

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Špansko-Samobor
    Posts
    30

    Default

    Cous-cous je odličan ako se pripremi sa grilanim povrćem (tikvice, patliđan, paprika, luk) i piletinom. Začini se samo soja umakom, može se jesti toplo, ali i hladno je ok.

  30. #30

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Špansko-Samobor
    Posts
    30

    Default

    Naravno, ovaj recept je samo za odrasle!

  31. #31
    roby's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Cherryville
    Posts
    994

    Default

    gdje mogu kupiti kus-kus?

  32. #32

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Špansko-Samobor
    Posts
    30

    Default

    Ima ga u DM-u i Konzumu sigurno, ali mislim da ga ima i u većini ostalih trgovačkih lanaca.

  33. #33

    Join Date
    May 2005
    Posts
    288

    Default

    Ja s kus kusom radim super salatu: Prelite kus kus s vrelom vodom i ostavite da se ohladi. Ohlađeni pomiješam sa kuhanim kozicama ili račićima narezanim na male kockice, kaparama, mladim lukom, crnim maslinama, peršinom, (može bosiljak, origano, vlasac) kvasina, maslinovo ulje sol. Mljac, super za rođendanske proslave.

  34. #34

    Join Date
    May 2005
    Posts
    288

    Default

    Ja s kus kusom radim super salatu: Prelite kus kus s vrelom vodom i ostavite da se ohladi. Ohlađeni pomiješam sa kuhanim kozicama ili račićima narezanim na male kockice, kaparama, mladim lukom, crnim maslinama, peršinom, (može bosiljak, origano, vlasac) kvasina, maslinovo ulje sol. Mljac, super za rođendanske proslave.

  35. #35

    Join Date
    May 2005
    Posts
    288

    Default

    Ja s kus kusom radim super salatu: Prelite kus kus s vrelom vodom i ostavite da se ohladi. Ohlađeni pomiješam sa kuhanim kozicama ili račićima narezanim na male kockice, kaparama, mladim lukom, crnim maslinama, peršinom, (može bosiljak, origano, vlasac) kvasina, maslinovo ulje sol. Mljac, super za rođendanske proslave.

  36. #36

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Split
    Posts
    1,470

    Default

    Malo podizem temu i vracam je na prvobitno pitanje jer ste vi skrenuli s teme.
    Dakle, pitanje: kad se moze krenuti s kuskusom kod bebe? Imam dva oprecna odgovora na ovom topicu pa zelim jos. I kad s prosom? Moze li integralna riza odmah umjesto obicne?

  37. #37
    Osoblje foruma leonisa's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    16,612

    Default

    ja sam s prosom odmah iza rizinih pahuljica.
    kus kus sa nekih 10-11mj.
    moze integralna riza odmah.

  38. #38

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Split
    Posts
    1,470

    Default

    Quote Originally Posted by leonisa
    ja sam s prosom odmah iza rizinih pahuljica.
    kus kus sa nekih 10-11mj.
    moze integralna riza odmah.
    Hvala. Vidim da svi hvalite i koristite te rizine pahuljice. Koji proizvodjac? Jel to ide odmah s 6 mj?

  39. #39
    Osoblje foruma leonisa's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    16,612

    Default

    ja sam ih kupila u ducanu zdrave hrane (konkretno zrno jer mi je pod nosom)
    s dohranom smo poceli sa 6,5mj- dala joj tikvicu.
    pa sa tjedan dana rizine pahuljice.
    dohrana...probala je

  40. #40

    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    73

    Default

    mi smo ga s 8 mjeseci probali i ok je bilo, sad sam se bar sjetila kaj bu sutra rucka

  41. #41

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Čakovec
    Posts
    362

    Default

    Ako postoji ovisnost na rižine pahuljice, Katja ju ima. Prvi puta sam ih dala sa 6mj i nešto sitno, rastopljene u mom mlijeku, kasnije oko 6.5 mj i same, a na njima je usavršila pincetni hvat. Sada kada ih vidi, raširi okice i viče am-am-am, ja sam prije mislila da mene zove, a ono ..
    Kupujemo Prima Vita, Adventove - mala zamjerka, da bar imaju malo manja pakiranja!

  42. #42

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Split
    Posts
    1,470

    Default

    Cure, fala vam.

    Jazzmama, toliko sam u izdajalicama da sam se mislila kako to da je sad (kršitelj koda) poceo proizvoditi i rizine pahiljice.

  43. #43

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Čakovec
    Posts
    362

    Default


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •