-
hemangiomi....pretrage
Odmah poslije poroda su Tonki uočena 5 hemangioma. Uz brojne doktore smireni smo s objašnjenjem da moramo čekati i pratiti i da će kroz 3-4 godine sami proći.
Sa 3 mj smo išli na kompletne pretrage s tendencijom utvrđivanja hemangioma na unutarnjim organima, jer dijete s više od tri hemangioma na tijelu može imati i na unutarnjim organima.
Osim uzv glavice, trbušne šupljine poslali su nas i na rentgen pluća što ja nisam dozvolila i trebali smo napraviti koagulogram (test zgrušavanja krvi) premda su nam trombociti bili sjajni. Pokušali su joj izvaditi krv iz vena na zapešćima i rukicama, i nakon što tri sestre nisu uspjele ja sam zabranila daljnje pokušaje vađenja krvi. da bih saznala kasnije da se maloj bebi krv iz vene vadi iz glavice i to treba raditi stručnjak jer im može oštetiti vene. a i ostali doktori su mi rekli da je to nepotrebna pretraga!
sad imamo 6 mj i opet smo suočeni s pregledom hemangioma pri čemu mi je pedica napomenula da je tonka na zadnjem cijepljenju krvarila više od ostale djece. To je bilo 2-3 kapi krvi nije bilo niti plika niti krvarenja kasnije. Molim Vas ako ste išli za tim da mi kažete da li je to normalno ili veće krvarenje pri cijepljenju?
Da li neko ima kakva iskustva s hemangiomima?
Puno hvala...
-
da li su to one crvene tockice na kozi koje izgledaju poput madeza?
Ako jesu, moja ih curica ima od rodjenja, jedan na ruci a jedan joj se pojavio prije mjesec dana na ciki...
Pitala sam pedicu kaj je to pa mi je odgovorila prilicno nerazgovjetno da su to kapilare i da ih je potrebno samo pratiti da se ne bi povecavale.....
-
Ja godinama imam hemangiome (sitne crvene tockice) po trbuhu a znaju mi se pojaviti svugdje, na bedrima i po rukama. Ja sam to nasljedila od tate. Nemam nigdje veliki hemangiom ali imam stotine malih koji dolaze i prolaze. To sam nasljedila od tate i dermatolog mi je rekao da se ne uzbudjujem zbog toga. U svakom slucaju, sad si me zainteresirala ovim postom pa sam malo procackala okolo i ovaj dio iz wikipedie mi se cinio dobrim objasnjenjem.
http://en.wikipedia.org/wiki/Hemangioma
-
moja matija je imala hemangiom od rodjenja na spolovilu, i nije joj stvarao probleme... doduse, jednom je malkice prokrvario pa smo otisli na pregled i onda nam je kirurg rekao da ako s ne povecava ne treba ih dirati...
ona danas ima 6,5 godina i hemangioma uopce vise nema, meni su rekli da se oni povuku do 7 godine...
ako ti vidis da djetetu ne smetaju(iako malo estetski nisu lijepi) da ne rastu i ne rade probleme, ja ne bi radila nikakve pretrage, ni mucila dijete
-
Daphe, cure su ti PREKRASNE!! Divni ste, blago ti se na tolikoj djeci, suze mi idu na sliku Angele kako spava i drzi se za bradicu. Meni je skoro 41 i imam curicu od 17 mjeseci a rado bih jos jedno dijete (dvoje, troje......), valjda ce mi uspjet.
Tonkice sorry na off topic, nisam mogla ne komentirat Daphninu djecu.
-
tonkica_palonkica -Znam ženu čije je curica sa 5 mjeseci operirala hemangiom na leđima. Ona je to obavila u Klaićevoj bolnici iako joj je Zagreb daleko od mjesta prebivališta -navodno je tamo neki doktor specijaliziran za to i navodno je najbolji u Hrvatskoj.
Ako si iz Crikvenice, vjerojatno ideš na preglede na Kantridu. Tamo su tu mamu i njenu curicu "sprašili" kući iako je hemangiom krvario-rekli su joj da ne paničari i neka čeka da vidi kako će se to dalje razvijati. Nakon tjedan dana je otišla u Zagreb gdje su je odmah operirali....
-
Tonkica, obrati se dr. Cigitu u Klaicevoj, najveci je strucnjak za hemangiome u Hrvatskoj.
Nasi prijatelji imaju curicu kojoj je nakon (visebrojnih) operacija konacno laseski odstranjen hemangiom na nosu. Malena je pocela s operacijama i prije prve godine, sad ima nesto preko dvije i vise ga nema.
-
moje obje curke su rođene s hemangiomom.
morali smo ih samo pratiti da se ne povećavaju i paziti da ih ne ogrebemo jer postoji opasnost od jačeg krvarenja. rekli su nam da ako se ipak dogodi zaustavimo krvarenje sterilnom gazom (svuda sam ih nosila za svaki slučaj jer su objema hemangiomi na predjelu gdje završava pelena) i javimo se doktoru da to pogleda.
starija je imala h. veličine 5x10 mm i sad s 3.5 god je skoro nestao (ima još malenu mrlju koja više nije ispupčena)
mlađa je imala h. 5x20 mm i počeo je gubiti onu jaku crvenu boju, s tim da je još iste veličine.
nama su rekli da negdje do 5. godine nestanu sami od sebe i da ih neće operirati ako nije baš neophodno
-
Ivanu se pojavio hemangiom na čelu desetak dana nakon poroda. Izgledalo je prvo kao ogrebotina, a onda je počeo rasti. Kad je on bio 6-7 mjeseci, hemangiom je bio veličine maline (i boje i oblika), izbočen na čelu. Vaskularni kirurg nam je rekao da to ne treba dirati nego se normalno ponašati i samo pratiti stanje. Ako se poveća, ili ako se ne smanji za godinu dana, onda tek na preglede i pretrage. I još je rekao da ako se Ivan udari i hemangiom prokrvari, onda sam leda staviti na to mjesto i bit će ok.
Vremenom se počeo smanjivati. I sada je Ivan 27 mjeseci, a hemangiom se jedva vidi. Uopće više nije ispupčen, a na koži se vidi mala svjetlo smeđa flekica.
-
Linda se rodila s dva hemangioma (ja ih od milja zovem malinice
). Jedan joj je na glavici i nije ispupčen. Nalazi se ispod kosice i uopće se ne primijeti, a i s vremenom je jako posvijetlio.
Drugi je na lijevom ramenu i dosta je velik (baš kao manja malina), ispupčen i nisam primijetila da s vremenom svijetli. Ne namjeravam ih operirati. Pedica nikad nije komentirala ništa negativno ili zabrinjavajuće na tu temu, tako da me to nimalo ne brine.
Jeste li primijetile da je hemangiom uvijek topliji od ostalnog dijela kože? Ja joj često ljubim "malinicu" i uvijek me iznenadi kako je toplija i mekša od ostatka ramena.
-
oprostite na nejavljanju ali nisam imala neta zadnjih 15 dana.
Kontaktirali smo dr Cigita i još mnoge dermatologe i citologe koji su rekli da ovaj tip hemangioma u 99% slučajeva prolazi. I da ništa ne diramo dok 4-5 godina.
Najbolji savjet sam dobila od kirurga s Kantride koji mi je rekao cit ˇniš se ti mala ne brini sve je to super, već je počela faza povlačenja a ako i ne prođu do kraja ja ti neću operirati jer ću ostaviti velik ožiljak a to se najbolje radi laserski i to ne kod nas nego u bečuˇ.
Već sad sa 6,5 mjeseci su se počeli raspršavati i zadnja 2 mjeseca stagniraju u veličini.
Kad je t imala 2 mjeseca sam se uvjerila da je to samo estetski problem i da će proći i onda se pitam čemu sve te pretrage?
Puno mi znači čuti druge lijepe završetke priče hemangiomi jer mi to daje nadu!
Puno pusa!
-
Tonkice, moja devojcica ima hemangiom. Otprilike je 7mm sa 13mm bio sa 3 meseca, na slepoocnici. U roku od 2 nedelje je toliko porastao, od jedne male tackice.Rekli su nam da raste do godinu dana a onda do 4 godine da nestaje.
Medjutim imali smo srece - stao je da raste sa tri meseca. A sada kad moja mala ima 10 ipo meseci, skroz se maltene izjednacio vec sa kozom i izgubio je onu crvenu boju. Prvo je pocelo da se pojavljuje belo po njemu, oni to zovu - sedenje tj starenje. Sada vise uopste ne upada u oci koliko je u pocetku, za mesec dana ce ga i kosica prekriti, i mislim da ce se za koji mesec skroz povuci. Sad je inace neke braonkaste boje.
-
Sto se tice vadenja krvi maloj djeci nije istina da se radi samo iz glave i da to rade samo posebni strucnjaci...
Mi smo imali 3tj kad su nam vadili krv iz vene iz ruke u laboratoriju u domu zdravlja...sa 6tj u klaicevoj iz gornjeg dijela sake jer na ruci nisu ovaj put mogli pronaci venu..te do 3mj jos 3 puta iz vene na ruci...
Iz glave i pete vade samo u bolnici novorodencadi i kasnije tu i tamo hospitaliziranim bebama...
-
a sto se tice krvarenja nakon cijepljenja..i mi smo zadnji put imali 2-3 kapljice..a nemamo problema sa zgrusavanjem...i pedica nije nista komentirala...
-
moj maleni ima hemangiom od rođenja na desnoj strani truha, veličine 3 zrna graška, rekli su da to nije niš opasno, ali treba pratiti stanje i u slučaju povećanja kontaktirati liječnika. evo prošli tjedan bili smo kod hematologa, maleni ima sada 3,5 god., i hemangiom se totalno povukao. :D
-
I naša dva s leđa su se totalno povukla do 4 godine.
Oba su nastala u prvim mjesecima života. Veći je bio 0,5mm.
-
mi smo svoje otkrili neki dan...jedan je dobila pri rodenju i taj je nestao,a ovi su dosta veliki,rasirili su se s jedne strane glave...nadamo se da ce proci i da se nece siriti po tijelu...
-
hemangiom sam kod maura primjetila kada je napunio 2 mjeseca i to na ramenu prvo kao neki podljev plave boje 1-2 mm velicine,a kasnije kako je maleni rastao i hemangiom je te su se vidjele kao 2-3 popucale kapilare i dosegao je velicinu od nekih 1 cm.s godinu dana bili smo na pregledu kod kirurga koji nam je rekao da se uopce ne brinemo i da vec sada blijedi tako da ce mu ubrzo nestati te nam je preporucio kontrolu za godinu dana.sada ima 14 mjeseci i hemangiom stagnira.koliko god citala na forumima i sl. nigdje ne mogu naci podatak zasto i kako hemangiom nastaje??' i da li osim eventualno estetskih moze imati i neke druge posljedice?? :?