Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: Pa što ako neće htjeti žličicu?!

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Pa što ako neće htjeti žličicu?!

Eto, veli meni šogi da moram čim prije započeti s dohranom jer riskiram da Jana neće odmah htjeti vodu, niti išta jesti. Da, i?

Jeste se susreli već s time? Ima li doista nešto loše u tome da "prava" dohrana krene kasnije, jer beba neće ranije?

I jedno usputno pitanje, ako Jana do punih 6 mjeseci neće samostalno sjediti, da li to znači da moram čekati? Jer čitam da se s dohranom može krenuti i ranije (jedan od pokazatelja upravo to sjedenje).

slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno Re: Pa što ako neće htjeti žličicu?!

Jel' doji?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Moje dijete je samostalno sjelo sa osam mjeseci i tri tjedna, a s dohranom smo počeli ranije. Ne kužim gdje je povezanost. Početak dohrane ne mora biti 'jedenje' - može biti pola žličice nečeg novog.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ha...Lea je bez beda prihvatila zlicu i krutu hranu u njoj. a do 6,5mj. bila je iskljucivo dojena. jedino sto nece ni danas je piti. tekucina samo iz cike. i tek smo sada uveli drugi obrok, jos uvijek ciki kao i prije dohrane. dok nije samostalno sjedila, drzala sam je ili u krilu ili u hranilici koja se moze nagnuti 45 stupnjeva i imati polozaj kao i AS.

jelka, ne opterecuj se. samo ti nju lijepo doji i uzivajte!!

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Imaš puuno postova gdje se govori o tome s koliko je čije dijete počelo baš stvarno papati. Ima ih sa 9, 10, i 11 mjeseci, uglavnom kako koje dijete. Ako cica i dobro napreduje tada je sve ok. Evo mi smo isto počeli sad sa 6 i pol mjeseci i još je uvjek na prvoj vrsti obroka, malo papa, gricka, a onda više neće pa navali na cicu! I tako s igramo i uživamo, a s vremenom ćemo se i ona i ja naučiti na te nove obroke.

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja sam čula da je pokazatelj pojava prvog zubića. (ayur-veda, antropozofija)

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ma normalno. nama zna proci dan bez krutog...zato je cika uvijek tu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj puhovi obožavaju smokve prvotno napisa
    Ima beba koji prvi zubić dobiju s 2 mjeseca...

Jelka, opusti se, imaš još mjesec i pol vremena minimalno...Ja sam namjerno htjela odgoditi dohranu bar mjesec dana zbog AD-a i općenito straha od alergija (moja mama i MD su alergični na pelud, MD-ov brat je astmatičar, ja imam seboroični dermatitis), no sa 6,5 mjeseci je postalo neizvedivo držati ga podalje od hrane, pa smo krenuli tada. On je od prvog puta sjajno prihvatio žličicu.

Što se sjedenja tiče, nismo čekali samostalno (ravnotežu je posjednut počeo držati sa 7 mjeseci, a samostalno se počeo posjedati s 8,5).

Naš frend Tim je tek sad, s 9,5 mjeseci, prihvatio prvu žličicu riže (do sad je sve pljuvao, nije htio progutati ni mrvu). Super napreduje i veselo je, živahno i zaigrano dijete. Nisu oni bedasti, prihvate dohranu kad su spremni. Uživaj, ne brini i pusti ljude da pričaju u vjetar (još ćeš se naslušati svakojekakvih bisera).

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

samo da razjasnim vezu između sjedenja i dohrane.
    to je jedan od "znakova" da bi dijete moglo biti spremno za dohranu.

- mogućnost da sjedi uz oslonac,
    - da ne gura van s jezikom što mu se stavi u usta,
    - sposobnost žvakanja,
    - sposobnost da si samo stavi hranu u usta,
    - pojačano dojenje duže od četiri pet dana koje ne prestaje unatoč pojačanim podojima, (oko šestog mjeseca života)...

znači, nijedan od ovih znakova nije sveto pisemo, ali nam služi kao neka smjernica...

Jelka, ništa ti ne brini, samo polako...

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Ili s napunjenih 13-14 mjeseci 8) .

slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Moj malac je tek s nekih 8,5 mjeseci počeo zamijenjivati cicu obrokom, a počeli smo s dohranom sa 6 mjeseci. Potom je opet znao imati faze da je praktički samo cicao. Vodu mogu reći da tek sad popije u nekoj zamjetnoj količini. Jednostavno mu nije bila potrebna, jer je puno cikio. Uglavnom, pelene su mu uvijek uredno mokre.
    Prvih dana dohrane uopće nije znao zijevati na žlicu. Morala sam ga nasmijavati da bi otvorio usta. Samo polako .

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Dobro, i mislila sam si da samostalno sjedenje nema direktne veze s početkom dohrane. Ja ću početi s punih 6 mjeseci, taman pada u nedjelju, za nedjeljni ručak.

Baš me živcira ta šogi koja navodno ima loša iskustva sa srednjim sinom s kojim je počela s punih 6 mj. Zaboravila sam što je bilo, ali nije ni važno (ne držim baš do njezinih savjeta s obzirom da bi po njoj Jana bila na bočici, kad je bila ona frka prvi mjesec).

Da li išta znači to što Jana super prihvaća D vitamin na žličicu (pomiješan s mm)? Ništa joj se ne izlije. Doduše, dajem joj u poluležećem položaju, pa gravitacija čini svoje.

slava, skužila si vjerojatno da je Jana isključivo dojena.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

neka djeca jednostavno ne vole da ih se hrani zlicom, pa mozes pokusati (KAD Dodje vrijeme, naravno) davati joj iz svoje ruke, s prsta, ili mozes dati njoj u ruku.

slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Jelka prvotno napisa
    slava, skužila si vjerojatno da je Jana isključivo dojena.
    Da i to je super . Samo ti skupljaj informacije o dohrani ovdje na rodama. Zahvaljujući ovom forumu moj miš je isključivo dojen do 6 mj i još uvijek doji, na sveopće čuđenje ne jede čokolino (kao da je to neka obavezna namirnica u prehrani djece ), uvodili smo namirnice po tablici dohrane i još masa toga.
    Još jedna stvar- to svi činimo, ali nije baš zahvalno uspoređivati djecu. Kako u svemu, tako i u prehrani, skroz su različiti. Ako je nečije dijete nešto htjelo ili nije, uopće ne znači da će se i tvoje upravo tako ponašati.
    Samo strpljivo i sve će biti ok.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

mi smo s dohranom počeli tjedan dana prije navršenih 7 mjeseci života - i od prve žlićice njie ništa prihvaćao. tu i tamo bi pojeo žličicu nečega, ali bilo je dana (dapače, uglavnom su bili takvi) da nije htio ni okusiti ništa drugo (nedavno sam se i "žalila" na to na jednom topicu).

i prije nekih tjedan, deset dana pojeo je cijelu krušku. doslovce preko noći - dan prije niti vidjet, drugi dan je smazao sve. i sada uredno jede 3 puta dnevno, sam traži - za ne povjerovat.

fascinantno je kako su oni sami apsolutno sposobni sami pokazati kada su spremni.

e da, D kapi je pio od prvog dana ko da su najfinija stvar na svijetu pa smo mi mislili da će dohrana biti laganini.

samo polako, ne se uzrujavati, kada dođe vrijeme, počneš polako, a ona će prihvatiti kad bude spremna.

a okolina? e to je priča za sebe ...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i mi planiramo uvesti dohranu sa punih 6 mjeseci
    a trenutno "vjezbamo" tako sto joj par zlicica izdojenog mlijeka

urnebesno je zabavno

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mi smo također počeli dohranu sa 6 i pol mjeseci, ali ju još nije prihvatila, kad ona sama odluči tad će i početi papati, a za sada joj je cika sasvim dovoljna, i još ne sjedi

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Luna Rocco (napisa):
    puhovi obožavaju smokve (napisa):

Ili s napunjenih 13-14 mjeseci .
    nisam ja to izmislila, ok? meni je logično da je rast zuba pokazatelj da je dijete spremno za krutu hranu, a šest mjeseci nije nikakva magična brojka koje bi se trebalo pod svaku cijenu držati. ako djetetu stvarno ne izrastu zubi do godine dana, pa što, nekad je bilo sasvim normalno isključivo dojiti godinu dana. mislim da je s dohranom bolje ne žuriti. imuni sustav male bebe je nezreo i bolje je što dulje isključivo dojiti, dijete će dulje biti zaštićeno majčinim antitijelima.
    nisam čitala preporuke o dohrani na portalu, priznajem, ali imam već neko iskustvo i znanje iz drugih izvora.
    ja sam, recimo, prvom sinu kao prvu "krutu" hranu dala (što, opet, nisam je izmislila, nego je takva preporuka ayur-vede) samo procijeđenu vodu od raskuhane riže i žute moong mahunarke (koje u zgb, a vjerojatno i u hr. ima kupiti samo na jednom mjestu, ali sumnjam da nekog zanima gdje). zatim sam postepeno davala po jednu vrstu povrća. svaku namirnicu koja se uvodi treba davati samu, ne ih miješati i davati barem tjedan dana ili više prije uvođenja slijedeće, da bi se probavni sustav naviknuo i razvio sposobnost probavljanja te namirnice.
    treba početi s jednim obrokom, pa tek kad beba pojede u tom obroku toliko da ne želi više doijti, uvoditi slijedeći obrok.
    jelka, stvarno ne moraš žuriti...
    mene je s prvim sinom svaki put boljelo srce sa svakim dojenjem koje je otpadalo... prebrzo to prođe...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

(još ćeš se naslušati svakojekakvih bisera).
    luna rocco, da li je ovo bilo namijenjeno meni? čemu takva grubost? :?
    ono, što sam ti skrivila da me teko "častiš"?

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Postano: sub pro 30, 2006 1:59 pm Naslov:

--------------------------------------------------------------------------------

Citat:

luna rocco, da li je ovo bilo namijenjeno meni? čemu takva grubost?
    Čuj, ja mislim da nije ovo bilo namjenjeno tebi tj. protiv tebe, kao i bilo šta u njenom postu, već ostalim ljudima koji jaako vole dijeliti savjete, a ima ih "hvala Bogu" jakoo puuno. Mislim da si krivo shvatila.

Buffy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Hm bas mi nije jasno kako se netko s foruma moze prepoznati u Luninom postu?!
    Dakle u Lunino ime kazem ne nije nikoga prozivala.
    Vjerojatno je mislila na raznorazne savjete koje su nam svi spremni davati u nasim sredinama. Pa svaka osoba na cesti kad vidi malu bebu ima nesto pametno za reci. Barem je takvo moje iskustvo.

Buffy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Hm bas mi nije jasno kako se netko s foruma moze prepoznati u Luninom postu?!
    Dakle u Lunino ime kazem ne nije nikoga prozivala.
    Vjerojatno je mislila na raznorazne savjete koje su nam svi spremni davati u nasim sredinama. Pa svaka osoba na cesti kad vidi malu bebu ima nesto pametno za reci. Barem je takvo moje iskustvo.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Pa što ako neće htjeti žličicu?!

Citiraj Jelka prvotno napisa
    Eto, veli meni šogi da moram čim prije započeti s dohranom jer riskiram da Jana neće odmah htjeti vodu, niti išta jesti. Da, i?

Jeste se susreli već s time? Ima li doista nešto loše u tome da "prava" dohrana krene kasnije, jer beba neće ranije?

I jedno usputno pitanje, ako Jana do punih 6 mjeseci neće samostalno sjediti, da li to znači da moram čekati? Jer čitam da se s dohranom može krenuti i ranije (jedan od pokazatelja upravo to sjedenje).
    jelka, ja bi samo protupitanjem: da li znaš nekog ko ne pije vodu i ne jede i još uvijek doji i stariji je od dvajest godina?

moje pravilo za uvođenje dohrane je: bebu stavljati da sjedi s roditeljima za obiteljski stol kad je vrijeme jela, pustiti ju da gleda, dati joj da se igra rukicama s hranom, komadićima povrća, voća, kasnije kruha, mesa, tjestenine i svega što sami jedete. jako je bitno stvaranje navike obiteljskog objeda da dijete skuži što se to zapravo dešava. i da nađe zadovoljstvo u tome.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

noa je do godinu dana jeo svaki drugi-treći dan po čajnu žličicu neke hrane, skoro pa je bio isključivo dojen do tad, tek nakon godine dana je počeo jesti po malo
    a bio je bucmast, s 10 mj je imao 12 kg (tu težinu drži sve do danas, samo se jako izdužio)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A? :? :shock:

Došlo je do krivog spoja, definitivno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Luna Rocco (napisa):
    puhovi obožavaju smokve (napisa):

Ili s napunjenih 13-14 mjeseci .
    nisam ja to izmislila, ok? meni je logično da je rast zuba pokazatelj da je dijete spremno za krutu hranu, a šest mjeseci nije nikakva magična brojka koje bi se trebalo pod svaku cijenu držati. ako djetetu stvarno ne izrastu zubi do godine dana, pa što, nekad je bilo sasvim normalno isključivo dojiti godinu dana. mislim da je s dohranom bolje ne žuriti. imuni sustav male bebe je nezreo i bolje je što dulje isključivo dojiti, dijete će dulje biti zaštićeno majčinim antitijelima.
    nisam čitala preporuke o dohrani na portalu, priznajem, ali imam već neko iskustvo i znanje iz drugih izvora.
    ja sam, recimo, prvom sinu kao prvu "krutu" hranu dala (što, opet, nisam je izmislila, nego je takva preporuka ayur-vede) samo procijeđenu vodu od raskuhane riže i žute moong mahunarke (koje u zgb, a vjerojatno i u hr. ima kupiti samo na jednom mjestu, ali sumnjam da nekog zanima gdje). zatim sam postepeno davala po jednu vrstu povrća. svaku namirnicu koja se uvodi treba davati samu, ne ih miješati i davati barem tjedan dana ili više prije uvođenja slijedeće, da bi se probavni sustav naviknuo i razvio sposobnost probavljanja te namirnice.
    treba početi s jednim obrokom, pa tek kad beba pojede u tom obroku toliko da ne želi više doijti, uvoditi slijedeći obrok.
    jelka, stvarno ne moraš žuriti...
    mene je s prvim sinom svaki put boljelo srce sa svakim dojenjem koje je otpadalo... prebrzo to prođe...
    A s ovim se potpuno slažem.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

sori, luna rocco, počela si s citatom mog posta, pa sam mislila da se i ono o biserima odnosi na mene.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

ovo ne vrijedi za svu djecu. ima beba koje super prihvate dohranu od samog pocetka, ali ce uvijek, i nakon zaista obilnog obroka zlicom traziti dojenje (primjer moje kceri, koja je vrlo brzo nakon uvodjenja dohrane mogla pojesti kolicine hrane koje su mnogim bebama iste dobi bile sf). zato sam ja uvela drugi obrok kad sam procijenila da je vrijeme za to, i kad smo vec uspjesno isprobali odredjen broj raznovrsnih namirnica.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Molim pokoji savjet.Nije da sam nesto zabrinuta, ali mi je malo cudno.Curica ima punih 13 mjeseci i nista ne jede. Samo doji. Zdrava je.Danas je pojela 1 kockicu krumpira. Jedan dan pojede puno vocne kasice ( kruska sa zobenim ) i onda tjedan dana nista. Pocela sam joj davati pomalo kad je imala 6mj, i tad je to bilo 1 zlicica i to je i tako do danas. Dam joj da se igra sa hranom pa nesto i stavi u usta, ali to su zaista mrvice, kolicina moze stati izmedju dva prsta.
    Uz dojenje voli piti vodu . Frendica mi je rekla da je tako i njena samo dojila i tek negdje sa 2 godine mogla je reci da joj daje "obroke", ali naravno uz dojenje sve do 3. godine.
    Doji svakih sat i pol, tako i po noci. Ne znam sta bi bilo da moram na posao, a ona u vrtic....pa kak bi ju nahranila???

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ajde bar još netko osim mene. Kad sam već u g...... lakše mi je kad vidim da nisam jedina. Moj je problem utoliko veći što sam počela raditi i podoji su se prorijedili - a da stvar bude bolja to uopće nije promijenilo njegovu naviku nejedenja. On čeka. Jedino strusi puno čaja dok me nema. Sok neće, kašu neće, izdojeno mlijeko neće. Kad sam doma puno doji, krutu hranu neće (osim pečenog krumpira - a to mu dam samo kad padnem u očaj). Nadam se da je to samo faza koju treba preživjeti. Traje već mjesec dana (sa pauzom od tjedan dana - kada je nekim meni totalno nerazumljivim čudom najnormalnije jeo).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •