Luna Rocco (napisa):
puhovi obožavaju smokve (napisa):
ja sam čula da je pokazatelj pojava prvog zubića. (ayur-veda, antropozofija)
Ima beba koji prvi zubić dobiju s 2 mjeseca...
Ili s napunjenih 13-14 mjeseci .
nisam ja to izmislila, ok? meni je logično da je rast zuba pokazatelj da je dijete spremno za krutu hranu, a šest mjeseci nije nikakva magična brojka koje bi se trebalo pod svaku cijenu držati. ako djetetu stvarno ne izrastu zubi do godine dana, pa što, nekad je bilo sasvim normalno isključivo dojiti godinu dana. mislim da je s dohranom bolje ne žuriti. imuni sustav male bebe je nezreo i bolje je što dulje isključivo dojiti, dijete će dulje biti zaštićeno majčinim antitijelima.
nisam čitala preporuke o dohrani na portalu, priznajem, ali imam već neko iskustvo i znanje iz drugih izvora.
ja sam, recimo, prvom sinu kao prvu "krutu" hranu dala (što, opet, nisam je izmislila, nego je takva preporuka ayur-vede) samo procijeđenu vodu od raskuhane riže i žute moong mahunarke (koje u zgb, a vjerojatno i u hr. ima kupiti samo na jednom mjestu, ali sumnjam da nekog zanima gdje). zatim sam postepeno davala po jednu vrstu povrća. svaku namirnicu koja se uvodi treba davati samu, ne ih miješati i davati barem tjedan dana ili više prije uvođenja slijedeće, da bi se probavni sustav naviknuo i razvio sposobnost probavljanja te namirnice.
treba početi s jednim obrokom, pa tek kad beba pojede u tom obroku toliko da ne želi više doijti, uvoditi slijedeći obrok.
jelka, stvarno ne moraš žuriti...
mene je s prvim sinom svaki put boljelo srce sa svakim dojenjem koje je otpadalo... prebrzo to prođe...