evo s jednog zgodnog linka
http://www.coolinarika.com/zdravlje/...ne/celijakija/



Celijakija
Dodatne preporuke


Celijakija je autoimuna bolest koju karakterizira nepodnošljivost organizma na gluten; njega ima u žitaricama, pšenici, raži, ječmu i zobi.

"Gluten je bjelančevina prolamin, a zove se glijadin u pšeničnom brašnu, sekolin u raži, hordein u ječmu i avenin u zobi. Gluten izaziva teško oštećenje sluznice tankoga crijeva, što dovodi do umanjene apsorpcije hrane, pa oboljeli treba biti na strogoj bezglutenskoj dijeti cijeli život.

Prvo i osnovno pravilo jest da prehrana mora biti bezglutenska. To znači da se izbacuju sve namirnice koje sadrže žitarice: raž, ječam, pšenicu i zob i u najmanjim količinama, ali naglašavamo da se oboljeli treba hraniti raznovrsnom hranom.

Najčešći vidljivi znakovi celijakije jesu povraćanje, povećan trbuh, proljev, mrzovoljnost i umor. Celijakija se najčešće javlja kod dojenčadi i kada dijete počne uzimati hranu koja sadrži gluten. Može se javiti i u odrasloj dobi.

Dopuštena hrana
Prvu skupinu čine bezglutenski proizvodi i žitarice koje ne sadrže gluten. To su bezglutenska brašna:

kukuruzno,
rižino,
sojino
i druga brašna,
riža i prerađevine od riže.
Surogatna su brašna odlična i od njih možete napraviti kruh, peciva, kolače, ali ih isto tako možete naručiti gotove kod prodavača zdrave hrane.

U bezglutenskom brašnu ima vrlo malo vitamin a B, pa da bi se nadoknadio njegov manjak, treba jesti druge namirnice koje sadrže vitamine B grupe. To su meso, jaja, mlijeko, riža, proso, heljda, sezamove sjemenke, orasi, kvasac.

Postoji i bezglutenski kruh, rezanci, keksi, dvopek, mrvice te prerađevine od krumpira. Kupovni kukuruzni kruh sadrži gluten, pa ga treba izostaviti iz prehrane, čak i ako se zove kukuruzni kruh, jer i takav kruh sadrži pšenično brašno!

Druga skupina potrebne hrane sadrži raznovrsno voće i povrće. Pritom je korisno da se što manje kuha, a više jede sirovo. Oboljeli od celijakije mogu jesti sve voće i povrće. Budite oprezni kod suhih smokava - bijeli prah na njima često je brašno.

U treću skupinu ulazi hrana koja sadrži masnoće, šećer i začine. Ove namirnice treba uzimati što manje, jednako kao i zdravi ljudi."