Kaže pedijatrica od frendice da po novom istraživanju namirnice s glutenom najbolje je ne davati do godine dana. Pa ne možemo jesti samo rižu i žgance do godine dana ( od žitarica ). Ima li neko neki prijedlog? :?
Kaže pedijatrica od frendice da po novom istraživanju namirnice s glutenom najbolje je ne davati do godine dana. Pa ne možemo jesti samo rižu i žgance do godine dana ( od žitarica ). Ima li neko neki prijedlog? :?
Imaš bebi produkte na kojima je izričito napisano da ne sadrže gluten
Ja u to ne vjerujem bas. Znam da ima preporuka da nije dobro da se bas odmah krene s glutenom, ali godina danaA ne znam jel tvoja frendica doji bebu ili ne. Za bebe koje doje kazu da uopce nije lose krenuti i odmah s glutenom jer kao beba je najzasticenija dok uzima najvise majcinog mlijeka. Neki daju odmah, neki tamo u osmom, devetom mjesecu, ali stvarno mi se godina dana cini previse.
mislim da je marta već negdje to spominjala-glutenske namirnice dijete će probat prije ili kasnije; do sad se mislilo da je bolje kasnije, jer ako ima celijakiju-bolje da je malo veća beba da eventualna šteta ne bude veća; ali sad navodno misle da je bolje dok beba još puno doji, jer dojenje štiti crijeva pa je time i ev. šteta ako se radi o celijakiji manja.
i sad ti budi pametan :/ ...
Neka istraživanja kažu da je alergija na gluten uvjetovana genom (dakle genetsko naslijeđe). Moje je dijete alergično kao i moj otac. Smatra se da je kod djece sa genetskom predispozicijom dovoljan jjedan kontakt za razvijanje alergije. Isto tako smatra se da kod djece starije od godinu više ne postoji tolika osjetljivost na namirnice. Većina alergija na namirnice se povlači do 3 god. života. Dojenčad kod koje se utvrdi osjetljivost na pojedine namirnice (mlijeko, gluten isl) prvi kontrolni pregled obavlja s navršenih godinu dana.
Dakle, pedijatar koji ne preporučuje gluten prije godine dana samo je savjestan. Na nama je da ocijenimo ima li potrebe striktno se pridržavati uputa (nama nažalost nije pomoglo)
citiram paulu, na zalost i mi imamo problema sa glutenom, i sad smo vec prosli dvije godine a jos smo na zganjcima i rizi![]()
![]()
ja ti samo mogu savjetovati da pocnete cim kasnije, ja sam maloj gluten pocela uvoditi sa 8 mjeseci, dojila sam je tada najmanje 10xu 24 sata, pa je imala jaku reakciju, navodno je celijakija. u mom slucaju dojenje za vrijeme uvodjenja glutena nije pomoglo![]()
Ima se i kupiti psenicnog i kukuruznog brasna bez glutten!! Onda sve morate praviti same, mislim kruk kolace i al. Ali barem mogu jesti gotovo sve k'o i ostala djeca!!
i proso je bezglutenska zitarica.
mene isto te nove preporuke jako zbunjuju i nisam pametna, dok je Jan papao isto sam cula da bolje dok se jos puno doji, a s Nolom sada slusam ovo do godine dana, kako ona jako voli jesti i pogotovo ono sto mi jedemo, uspjela sam izdrzati do 10 mjeseci bez glutena. ajde, reakcije (zasad) nema, ali ni sama ne znam sta je bolje napraviti - cekati do iza godine dana, kad vecina mama ide raditi pa se dojenje dosta smanji ili poceti prije i riskirati. ne znam uzimaju li i koliko ove preporuke za iza godinu dana u obzir dojenje?
evo s jednog zgodnog linka
http://www.coolinarika.com/zdravlje/...ne/celijakija/
Celijakija
Dodatne preporuke
Celijakija je autoimuna bolest koju karakterizira nepodnošljivost organizma na gluten; njega ima u žitaricama, pšenici, raži, ječmu i zobi.
"Gluten je bjelančevina prolamin, a zove se glijadin u pšeničnom brašnu, sekolin u raži, hordein u ječmu i avenin u zobi. Gluten izaziva teško oštećenje sluznice tankoga crijeva, što dovodi do umanjene apsorpcije hrane, pa oboljeli treba biti na strogoj bezglutenskoj dijeti cijeli život.
Prvo i osnovno pravilo jest da prehrana mora biti bezglutenska. To znači da se izbacuju sve namirnice koje sadrže žitarice: raž, ječam, pšenicu i zob i u najmanjim količinama, ali naglašavamo da se oboljeli treba hraniti raznovrsnom hranom.
Najčešći vidljivi znakovi celijakije jesu povraćanje, povećan trbuh, proljev, mrzovoljnost i umor. Celijakija se najčešće javlja kod dojenčadi i kada dijete počne uzimati hranu koja sadrži gluten. Može se javiti i u odrasloj dobi.
Dopuštena hrana
Prvu skupinu čine bezglutenski proizvodi i žitarice koje ne sadrže gluten. To su bezglutenska brašna:
kukuruzno,
rižino,
sojino i druga brašna,
riža i prerađevine od riže.
Surogatna su brašna odlična i od njih možete napraviti kruh, peciva, kolače, ali ih isto tako možete naručiti gotove kod prodavača zdrave hrane.
U bezglutenskom brašnu ima vrlo malo vitamin a B, pa da bi se nadoknadio njegov manjak, treba jesti druge namirnice koje sadrže vitamine B grupe. To su meso, jaja, mlijeko, riža, proso, heljda, sezamove sjemenke, orasi, kvasac.
Postoji i bezglutenski kruh, rezanci, keksi, dvopek, mrvice te prerađevine od krumpira. Kupovni kukuruzni kruh sadrži gluten, pa ga treba izostaviti iz prehrane, čak i ako se zove kukuruzni kruh, jer i takav kruh sadrži pšenično brašno!
Druga skupina potrebne hrane sadrži raznovrsno voće i povrće. Pritom je korisno da se što manje kuha, a više jede sirovo. Oboljeli od celijakije mogu jesti sve voće i povrće. Budite oprezni kod suhih smokava - bijeli prah na njima često je brašno.
U treću skupinu ulazi hrana koja sadrži masnoće, šećer i začine. Ove namirnice treba uzimati što manje, jednako kao i zdravi ljudi."
da malo podignem prastari topic![]()
dakle, jučer sam u žurbi kupila voćnu kašicu i tek sad vidim da sadrži gluten.
e sad, kako sam na Rodi puno toga naučila isto tako sam i nesigurnija i u pretražniku tražim sve informacije o novim fazama moje bebe.
pitanje;
dat mu kašicu ili ne dat?
(ima 7 mj. + 9 d.)
pa ti malo pričekaj kojih par tjedana pa onda probaj, samo nek puno ciki, ako ciki
Voljela bi Emi dati neke baby keksice sa mojim mlijekom ali nisam uspjela nista naci a da ne sadrzi gluten. Da li na nasem trzistu postoje baby keksi bez gluten i gdje?
Hvala
Da, genetika jeste jedan od faktora u razvoju netolerancije na gluten, ali ne i presudan. Dakle, ako postoji netolerancija na gluten u obitelji, ne znaci da ce je potomci automatski razviti.Paula prvotno napisa
Mislim da ovo generalno nije istina, prije izolirani slucaj. Genteska predispozicija je samo to - predispozicija, ali ne i siguran ishod.Smatra se da je kod djece sa genetskom predispozicijom dovoljan jjedan kontakt za razvijanje alergije.
Osvrnucu se samo na netoleranciju na gluten - jednom ustanovljena nece se povuci, nego se osoba cijeli zivot hrani bezglutenski.Većina alergija na namirnice se povlači do 3 god. života. Dojenčad kod koje se utvrdi osjetljivost na pojedine namirnice (mlijeko, gluten isl) prvi kontrolni pregled obavlja s navršenih godinu dana.
Savjesnost pedijatara pozdravljam.Dakle, pedijatar koji ne preporučuje gluten prije godine dana samo je savjestan. Na nama je da ocijenimo ima li potrebe striktno se pridržavati uputa (nama nažalost nije pomoglo)
Za kraj, kratki osvrt na uvodni post s ove teme:
To je sve samo ne katastrofa. Isto tako moze se reci "pa ne mozemo samo bijelo brasno jesti do godine dana". Bitan je kut gledanja. Jednom kad se upoznaju prednosti prilagodjene dijete, uz naravno malo navikavanje ali ta zrtva je zanemariva u odnosu na konacnu korist, to nije nikakav gubitak. I nealergicne osobe mogu imati i te kako ugodne pogodnosti povremenim izbacivanjem glutena iz prehrane. Ne zovu se bez razloga brasno, secer i sol tri bijela otrova.Sunčica prvotno napisa
p.s.
Da samo znate kako fini znaju biti bezglutenski muffini![]()
nema bebi keksa, ali u bio&bio sam za F uzela rižine i kukuruzne keksiće bez mlijeka i glutena... fini su, prhki i lijepo se da kašica napraviti... jedino je F na te kašice frknuo nosom i nije htio zato se mama omastilasvizac prvotno napisa
Magriz hvala na info budemo probali. Pusa Franu od njegove Jane.
Ovdje imate popis hrvatskih proizvoda bez glutena koji su zastupljeni na slovenskom trzistu:
http://www.drustvo-(kršitelj koda)kija.si/index.php?id=84
podižem ovaj topic jer sam već luda od proučavanja s čim i kako dijete uvoditi u čarobni svijet hrane. sve mi je jasno za gluten. toliko oprečnih informacija...ali primjedba:
dobro znamo da je zdravo uvođnje hrane i pažnja o vrsti hrane i starost dijeteta prije bila nepoznanica. imam hrpu frendica koje su odrasle na prežganom brašnu i mlijeku jer tada još nije bilo adaptiranog a da ne spominjem čime se sve hvale bake da su hranile bebe...koliko nas nije glodalo koricu kruheka do bar godinu dana? prema današnjim istraživanjim o štetnosti hrane mo bi svi bolovali od najmanje 3 smrtonosne ili doživotne bolesti. onda opet , hrana je bila "drugačija", prirodnija, prije nije bilo dijagnostike kao danas, ljudi su samo umirali rano a danas opet je duži životni vijek.... luda sam od svega.
možemo li dijecu učiniti preosjetljivima i manje otprnim ukoliko u najvećoj mogućoj mjeri pazimo na redoslijed uvođenja hrane? pazimo ko manijaci, a prvi susret u vrtiću/jaslicama, ma čim se makne iz mamine kuhinje će biti sa svim onim što smo pazili da ne zna da postoji. (ipak govorim da dok mogu utjecati na to što (ne)jede ću to iskoristiti, možda mu i stvorim zdrave životne navike - opet, koliko ih možemo stvoriti kada ih ne možemo baš svojim primjerom pružiti jer opet - kako su naši roditelji učili nas :shock: )